Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
  

Plave - Sveta Gora (čez Prižnico in Vodice)

 
Izhodišče: Plave (85 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,0401°N / 13,5907°E
Cilj: Sveta Gora (681 m)
Ime poti: čez Prižnico in Vodice
Čas hoje: 3 h 15 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 596 m
Višinska razlika po poti: 855 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 1054
Ocena: 1 glasov
Število slik: 104
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Novo Gorico, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Bovca in Tolmina. V nadaljevanju se peljemo po dolini Soče, mi pa se po glavni cesti peljemo do naselja Plave, kjer se v križišču, kjer se v desno odcepi cesta v Paljevo začne opisana pot. Ker ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest, moramo parkirati nekje drugje, najbolje na kakšnem primernem mestu ob cesti pred ali za naseljem, ali pa na drugi strani reke Soče v bližini cerkvice ali pa kje na obrobju vasi.
b) Zapeljemo do do naselja Most na Soči, od tam pa se peljemo proti Novi Gorici. Ko prispemo v naselje Plave, oz. do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti naselju Paljevo smo na začetku opisane poti. Ker ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest, moramo parkirati nekje drugje, najbolje na kakšnem primernem mestu ob cesti pred ali za naseljem, ali pa na drugi strani reke Soče v bližini cerkvice ali pa kje na obrobju vasi.

Opis poti:

Iz naselja Plave nadaljujemo po asfaltni cesti v smeri Paljevega. Pot nas sprva vodi mimo nekaj hiš, nato pa nas hitro pripelje do leve serpentine, kjer se na manjšem objektu nahaja obeležje NOB. Nadaljujemo po dokaj razgledni cesti, le ta pa nas mimo klopce pripelje do desne serpentine, kjer se v smeri naravnost nadaljuje pešpot na Prižnico (kota 383).
Nadaljujemo naravnost po kolovozu (še naprej po cesti Paljevo), ki se kratek čas nadaljuje brez večjih sprememb višine, nato pa malo za tem, ko prečimo traso daljnovoda, pot zavije nekoliko v desno ter se prične prečno vzpenjati. Med prečnim vzponom prispemo do manjšega razpotja, kjer zapustimo kolovoz in nadaljujemo desno na gozdno pot. Pot naprej se nadaljuje skozi gozd ter se občasno kar strmo vzpenja. Med vzponom skozi gozd nas spremljajo številne ostaline prve svetovne vojne (ruševine, kaverne, jarki...), ki so po novem opremljene z informativnimi tablami (v času opisa v izdelavi). Višje se pot položi in nas pripelje na poraščen vrh Prižnice, kjer poleg informativne table stoji še prijetna klopca za počitek.
Z vrha Prižnice se prične pot spuščati, občasno tudi bolj strmo, še vedno pa nas vodi mimo več kavern. Nekoliko nižje, na manjšem razpotju nadaljujemo naravnost, nato pa se pot položi in nas pripelje na zložen greben. Po omenjenem gozdnatem grebenu, nato v nekaj minutah rahlega vzpona prispemo do cerkvice sv. Kvirina.
Pri cerkvi stopimo na cesto, po kateri se postopoma pričnemo spuščati. Najprej se nam z leve priključi pot iz naselja Deskle, nekoliko naprej pa se v levo odcepi še asfaltna cesta proti lovski koči LD Anhovo na Paljevem
Tudi tu nadaljujemo naravnost, nato pa na prvem križišču pri manjšem zaselku nadaljujemo levo v smeri Svete Gore. Asfaltna cesta, ki zavije po nekaj metrih zavije desno se spremni v makadamsko, le ta pa nas po nekaj minutah prečnega vzpona pripelje do stika z opisano potjo iz Plav čez Paljevo.
Takoj za tem, ko se cesti združita, pa se pri informativni tabli ponovno razcepita. Nadaljujemo po desni cesti, ki se v nadaljevanju večinoma zložno do zmerno vzpenja po severozahodnih pobočjih Kuka. Nekoliko višje, na manjšem križišču nadaljujemo naravnost, nato pa po rahlo bolj strmi cesti nadaljujemo vse do označenega križišča, ki se nahaja južno od Kuka.
Z razpotja se ostro v desno odcepi cesta, po kateri lahko prispemo do naselja Zagora in Zagomila, ostro v desno se odcepi pot na Kuk, mi pa nadaljujemo naravnost mimo spomenika, ki je bil postavljen junija 1916 komandantu 1. Gorske brigade FML Guidu Novaku von Arientiju. Za spomenikom cesta zavije nekoliko levo, nato pa nas po nekaj minutah pripelje do zaselka Vodice. Za Vodicami zapustimo cesto in pot nadaljujemo desno v smeri spomenika (napis na tabli). Pot naprej zavije še nekoliko bolj v desno in nas iz gozda pripelje na travnato senožet, kjer se nadaljuje ob zunanjem robu pašne ograje. Ob lepih pogledih na okoliško hribovje in Julijske Alpe, pa se v nekaj minutah vrnemo v gozd. Pot se nadaljuje skozi gozd in se večinoma le zložno vzpenja, nato pa se še dodatno položi in nas pripelje do gozdne ceste, katero pa dosežemo v bližini informativnih tabel.
Pri informativnih tablah se v levo nadaljuje gozdna cesta, ki vod proti prevalu Preški vrh, nekoliko naprej in nato desno vodi pot k bližnjemu spomeniku pri orlih, po slabši cesti naprej pa se nadaljuje pot proti vrhu Vodic in mavzoleju na vrhu. Od informativnih tabel pa do vrha Vodic sta le kaki 2 minuti hoje.
Z Vodic nadaljujemo po markirani poti, ki se prične spuščati proti jugovzhodu. Pot, ki se zmerno, le občasno strmeje spušča, nas po približno 15 minutah spusta pripelje do slabše gozdne ceste, kateri sledimo v desno, po njej pa v nekaj korakih prispemo do označenega razpotja na prevalu Preški vrh.
Na prevalu je označeno razpotje večih cest, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Svete Gore (levo Grgar, desno Zagora). Sledi še približno 20 minut vzpona ob občasnih lepih razgledih in pot nas pripelje do velikega parkirišča pod Sveto Goro. S parkirišča nadaljujemo po kamnitih stopnicah in se po njih vzpnemo na vrh Svete Gore.
Plave - Prižnica 50 minut, Prižnica - Sv. Kvirin 15 minut, Sv. Kvirin - Vodice 1:25, Vodice - Sveta Gora 45 minut.

zemljevid poti
Ob poti: Prižnica (383m), Sveti Kvirin na Paljevem (321m), Vodice (555m), Vodice (651m), Preški vrh (504m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Vodice
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
 Plave - sveta_gora1  Plave - sveta_gora2  Plave - sveta_gora3  Plave - sveta_gora4  Plave - sveta_gora5  Plave - sveta_gora6  Plave - sveta_gora7  Plave - sveta_gora8  Plave - sveta_gora9  Plave - sveta_gora10  Plave - sveta_gora11  Plave - sveta_gora12  Plave - sveta_gora13  Plave - sveta_gora14  Plave - sveta_gora15  Plave - sveta_gora16  Plave - sveta_gora17  Plave - sveta_gora18  Plave - sveta_gora19  Plave - sveta_gora20  Plave - sveta_gora21  Plave - sveta_gora22  Plave - sveta_gora23  Plave - sveta_gora24  Plave - sveta_gora25  Plave - sveta_gora26  Plave - sveta_gora27  Plave - sveta_gora28  Plave - sveta_gora29  Plave - sveta_gora30  Plave - sveta_gora31  Plave - sveta_gora32  Plave - sveta_gora33  Plave - sveta_gora34  Plave - sveta_gora35  Plave - sveta_gora36  Plave - sveta_gora37  Plave - sveta_gora38  Plave - sveta_gora39  Plave - sveta_gora40  Plave - sveta_gora41  Plave - sveta_gora42  Plave - sveta_gora43  Plave - sveta_gora44  Plave - sveta_gora45  Plave - sveta_gora46  Plave - sveta_gora47  Plave - sveta_gora48  Plave - sveta_gora49  Plave - sveta_gora50  Plave - sveta_gora51  Plave - sveta_gora52  Plave - sveta_gora53  Plave - sveta_gora54  Plave - sveta_gora55  Plave - sveta_gora56  Plave - sveta_gora57  Plave - sveta_gora58  Plave - sveta_gora59  Plave - sveta_gora60  Plave - sveta_gora61  Plave - sveta_gora62  Plave - sveta_gora63  Plave - sveta_gora64  Plave - sveta_gora65  Plave - sveta_gora66  Plave - sveta_gora67  Plave - sveta_gora68  Plave - sveta_gora69  Plave - sveta_gora70  Plave - sveta_gora71  Plave - sveta_gora72  Plave - sveta_gora73  Plave - sveta_gora74  Plave - sveta_gora75  Plave - sveta_gora76  Plave - sveta_gora77  Plave - sveta_gora78  Plave - sveta_gora79  Plave - sveta_gora80  Plave - sveta_gora81  Plave - sveta_gora82  Plave - sveta_gora83  Plave - sveta_gora84  Plave - sveta_gora85  Plave - sveta_gora86  Plave - sveta_gora87  Plave - sveta_gora88  Plave - sveta_gora89  Plave - sveta_gora90  Plave - sveta_gora91  Plave - sveta_gora92  Plave - sveta_gora93  Plave - sveta_gora94  Plave - sveta_gora95  Plave - sveta_gora96  Plave - sveta_gora97  Plave - sveta_gora98  Plave - sveta_gora99  Plave - sveta_gora100  Plave - sveta_gora101  Plave - sveta_gora102  Plave - sveta_gora103  Plave - sveta_gora104
Diskusija o izletu Plave - Sveta Gora (čez Prižnico in Vodice)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki