Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeAlpengasthof Siebenhütten /  Najberž - Alpengasthof Siebenhütten
  

Najberž - Alpengasthof Siebenhütten (Walter Mory Klettersteig)

 
Izhodišče: Najberž (650 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,5426°N / 14,7744°E
Cilj: Alpengasthof Siebenhütten (1693 m)
Ime poti: Walter Mory Klettersteig
Čas hoje: 3 h 15 min
Zahtevnost: izjemno zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1043 m
Višinska razlika po poti: 1065 m
Zemljevid: Koroška 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): komplet za samovarovanje, čelada
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin, komplet za samovarovanje, čelada
Ogledov: 4021
Ocena: 2 glasov
Število slik: 65
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:

a) Čez MP Jezerski vrh se zapeljemo v Avstrijo, nato pa po približno 6 km za Železno Kaplo / Bad Eisenkappel zavijemo desno proti Velikovcu / Völkermarkt. Glavni cesti proti Velikovcu sledimo 2 km, nato pa ponovno zavijemo desno, tokrat v smeri kraja Pliberk / Bleiburg. Naprej se peljemo po dolini Podjune, nato pa v naslednjem večjem križišču zavijemo desno proti Pliberku. Cesta nas naprej vodi skozi nekaj krožišč, mi pa ji naprej sledimo v smeri smučišča Peca / Petzen. Naprej se peljemo skozi Bistrico pri Pliberku / Feistritz ob Bleiburg do velikega parkirišča pri spodnji postaji žičnice na Peco. Od MP Jezerski vrh do izhodišča je približno 40 km.
b) Iz Dravograda ali Slovenj Gradca se zapeljemo v Ravne na Koroškem, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri MP Holmec. Ko zapeljemo v Avstrijo se sprva vozimo proti Pliberku / Bleiburg, nato pa sledimo oznakam za smučišče Peca / Petzen. Naprej se peljemo skozi nekaj vasi, mi pa cesti sledimo do velikega parkirišča pri spodnji postaji žičnice na Peco. Od MP Holmec do izhodišča je približno 8 km.

Opis poti:

S parkirišča se najprej sprehodimo do spodnje postaje krožno-kabinske žičnice, ki pelje na Peco, nato pa se usmerimo na pot z oznako št. 3, 7 in 8. Pot nas sprva vodi po širokem kolovozu, po katerem hitro prispemo do smučarske proge. Nadaljujemo ob levem robu smučišča, nato pa pot zavije nekoliko v desno ter nas pripelje v strnjen gozd. Tu se položi in se priključi kolovozu, po katerem se rahlo spustimo do bližnjega označenega razpotja.
Od razpotja nadaljujemo po levi vzpenjajoči cesti, kamor nas usmerjajo tudi oznake za pot št. 3 in 7. Le nekaj minut višje, pa se cesta razcepi na dva dela, kjer nadaljujemo levo po poti št. 3 (desno sprva rahlo navzdol pot št. 7, ki vodi proti Veški planini). Dobrih 100 m višje, se priključimo še markirani poti, ki vodi iz vasi Rute / Ruttach, tako da v nadaljevanju večkrat prečimo slabšo gozdno cesto. Višje se cesta, po kateri občasno tudi nekaj časa nadaljujemo pot, dokončno konča, mi pa nadaljujemo med dvema skalama v gozd. Pot naprej se strmo vzpenja skozi gozd, ki nam v vročih dneh nudi prijetno senco. Višje se gozd postopoma prične redčiti, nam pa se pričnejo odpirati lepi razgledi na Podjuno in pogorje Golice. Še nekoliko naprej, pa steza zavije precej v levo ter nas pripelje pod strma pobočja Male Pece, kjer se sredi ovinka v desno, v levo odcepi plezalna pot imenovana Walter Mory Klettersteig, ki vodi do zgornje postaje krožno-kabinske žičnice.
Na razpotju nadaljujemo levo v smeri plezalne poti in se nato pričnemo v ključih vzpenjati proti steni kjer je pričetek plezalne poti.
Pred vstopom v plezalni del poti se opremimo s čelado in kompletom za samovarovanje. Plezalna pot se v začetku prečno vzpne čez skalnato pobočje, v pomoč pa nam je jeklenica in nekaj skob. Pot nato zavije v desno in se vzpne po drsečem pobočju, na katerem je precej peska in zemlje. Sledi nekoliko manj strmo prečenje v levo in nato strm vzpon desno navzgor ob kratki grapi. Na vrhu grape postane pot za kratek čas manj zahtevna in nas pripelje do razpotja.
V kolikor se nam je zdela pot prezahtevna nadaljujemo levo po lažji poti, sicer pa lahko nadaljujemo desno po težji poti. Težja pot nas nato po krajšem prečenju in vzponu preko krušljivega pobočja pripelje do vpisne skrinjice, ki se nahaja pred najzahtevnejšim delom poti. Pot se tu skoraj navpično vzpne, v pomoč pa so nam številne skobe. Sledi še strm vzpon ob jeklenici po neizrazitem skalnem razu. Plezalna pot se nato konča in po kratkem vzponu pridemo do razgledne točke kjer je kar nekaj klopi.
Nadaljujemo po široki položni poti, ki nas pripelje do makadamske ceste kjer je označeno razpotje. Nadaljujemo naravnost po strmi cesti do zgornje postaje žičnice, ki jo že vidimo pred seboj.

Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Končnikov vrh (1 h), Kordeževa glava (Peca)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
 Najberž - alpengasthof_siebenhutten1 Najberž - alpengasthof_siebenhutten2 Najberž - alpengasthof_siebenhutten3 Najberž - alpengasthof_siebenhutten4 Najberž - alpengasthof_siebenhutten5 Najberž - alpengasthof_siebenhutten6 Najberž - alpengasthof_siebenhutten7 Najberž - alpengasthof_siebenhutten8 Najberž - alpengasthof_siebenhutten9 Najberž - alpengasthof_siebenhutten10 Najberž - alpengasthof_siebenhutten11 Najberž - alpengasthof_siebenhutten12 Najberž - alpengasthof_siebenhutten13 Najberž - alpengasthof_siebenhutten14 Najberž - alpengasthof_siebenhutten15 Najberž - alpengasthof_siebenhutten16 Najberž - alpengasthof_siebenhutten17 Najberž - alpengasthof_siebenhutten18 Najberž - alpengasthof_siebenhutten19 Najberž - alpengasthof_siebenhutten20 Najberž - alpengasthof_siebenhutten21 Najberž - alpengasthof_siebenhutten22 Najberž - alpengasthof_siebenhutten23 Najberž - alpengasthof_siebenhutten24 Najberž - alpengasthof_siebenhutten25 Najberž - alpengasthof_siebenhutten26 Najberž - alpengasthof_siebenhutten27 Najberž - alpengasthof_siebenhutten28 Najberž - alpengasthof_siebenhutten29 Najberž - alpengasthof_siebenhutten30 Najberž - alpengasthof_siebenhutten31 Najberž - alpengasthof_siebenhutten32 Najberž - alpengasthof_siebenhutten33 Najberž - alpengasthof_siebenhutten34 Najberž - alpengasthof_siebenhutten35 Najberž - alpengasthof_siebenhutten36 Najberž - alpengasthof_siebenhutten37 Najberž - alpengasthof_siebenhutten38 Najberž - alpengasthof_siebenhutten39 Najberž - alpengasthof_siebenhutten40 Najberž - alpengasthof_siebenhutten41 Najberž - alpengasthof_siebenhutten42 Najberž - alpengasthof_siebenhutten43 Najberž - alpengasthof_siebenhutten44 Najberž - alpengasthof_siebenhutten45 Najberž - alpengasthof_siebenhutten46 Najberž - alpengasthof_siebenhutten47 Najberž - alpengasthof_siebenhutten48 Najberž - alpengasthof_siebenhutten49 Najberž - alpengasthof_siebenhutten50 Najberž - alpengasthof_siebenhutten51 Najberž - alpengasthof_siebenhutten52 Najberž - alpengasthof_siebenhutten53 Najberž - alpengasthof_siebenhutten54 Najberž - alpengasthof_siebenhutten55 Najberž - alpengasthof_siebenhutten56 Najberž - alpengasthof_siebenhutten57 Najberž - alpengasthof_siebenhutten58 Najberž - alpengasthof_siebenhutten59 Najberž - alpengasthof_siebenhutten60 Najberž - alpengasthof_siebenhutten61 Najberž - alpengasthof_siebenhutten62 Najberž - alpengasthof_siebenhutten63 Najberž - alpengasthof_siebenhutten64 Najberž - alpengasthof_siebenhutten65
Diskusija o izletu Najberž - Alpengasthof Siebenhütten (Walter Mory Klettersteig)
klm     
20.7.2011
Ocena poti je C/D, enako kot na Cjajnik. Ampak slednja je kljub temu "lepša". vsaj toliko "šodra" ni...zavijanje z očmi
Matjaz_65     
11.9.2011
nekaj fotk s krožne ture ... plezalna pot walter mory .. bistriška špica .. veška kopa in planina mežikanje
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki