Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Severne apneniške AlpeAlpspitze /  Parkirišče Alpspitzbahn - Alpspitze
  

Parkirišče Alpspitzbahn - Alpspitze (Ostgrat)

 
Izhodišče: Parkirišče Alpspitzbahn (760 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 47,47154°N / 11,06208°E
Cilj: Alpspitze (2628 m)
Ime poti: Ostgrat
Čas hoje: 6 h 15 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1868 m
Višinska razlika po poti: 1910 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje, svetilka
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze, svetilka
Ogledov: 2005
Ocena: 3 glasov
Število slik: 142
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:

Skozi Karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Spittalu in naprej proti Lienzu (nekoliko za Spittalom se avtocesta konča). Naprej se peljemo po razmeroma lepi in široki cesti skozi Dravsko dolino, ki nas pripelje v Italijo. Cesta nas v nadaljevanju vodi mimo krajev Dobbiaco / Toblach in Brunico / Bruneck. Še naprej nadaljujemo po glavni cesti in se nato priključimo avtocesti proti Avstriji (smer Brenner, Innsbruck). V Innsbrucku nadaljujemo po avtocesti, ki poteka proti zahodu ob reki Inn (na avtocestnem križišču smer Garmisch). Avtocesto nato kmalu zapustimo na izvozu za Garmisch. Cesta se nato prične vzpenjati proti prelazu Scharnitz kjer je meja med Avstrijo in Nemčijo. S prelaza se nato spustimo na nemško stran in sledimo oznakam za Garmisch-Partenkirchen. Ko se peljemo skozi omenjen kraj sledimo oznakam za Avstrijo in kraj Ehrwald. Malo pred koncem kraja Garmisch-Partenkirchen pa zavijemo levo kamor nas usmerijo oznake »Alpspitze«. Tej cesti nato sledimo do velikega parkirišča pri spodnji postaji žičnic Alpspitzbahn in Kreuzeckbahn.

Opis poti:

S parkirišča se usmerimo proti spodnji postaji žičnice Alpspitzbahn in najprej prečimo železniško progo, nato pa se usmerimo na makadamsko cesto, ki poteka med obema žičnicama. Na začetku nas makadamska pot vodi mimo nekaj hiš, ob poti pa bomo opazili tudi smerokaze, ki označujejo pot proti koči Kreuzeck. Cesta nato zavije levo in se prične strmo vzpenjati skozi gozd. V nadaljevanju cesta poteka občasno po smučišču s katerega se nam odpre pogled proti kraju Garmisch-Partenkirchen nato pa ponovno skozi gozd.
Kasneje nas pot pripelje na širšo makadamsko cesto po kateri nadaljujemo desno za oznakami »Kreuzeck«. Položni široki cesti sledimo le kratek čas, saj nas smerokazi kmalu usmerijo levo na strmejšo cesto ob smučišču. Tu nas pot vodi mimo umetnega jezera Speichersee kasneje pa se ponovno priključi širši cesti. Nekaj časa ponovno hodimo po omenjeni cesti, nato pa nas oznake za Kreuzeck usmerijo desno na peš pot.
Tu se nato vzpenjamo v ključih skozi gozd, kmalu pa pridemo ponovno iz gozda in odpre se nam tudi pogled proti vrhu Zugspitze. Sledi še kratek vzpon ob smučišču in pot nas pripelje do privat koče Trögelhütte.
Pri koči nadaljujemo desno po ozki makadamski cesti, katero pa nato po krajšem vzponu zapustimo in nadaljujemo po peš poti. V nadaljevanju se vzpenjamo skozi gozd ob poti pa bomo opazili tudi table na katerih so zapisani različni verzi. Višje nas pot pripelje do planine Kreuzalm kjer se ponovno priključimo makadamski cesti. Na planini kjer se nam odpre lep razgled proti vrhu Alpspitz nadaljujemo desno po makadamski cesti po kateri kmalu pridemo do koče Kreuzeckhaus kjer je tudi zgornja postaja žičnice Kreuzeckbahn.
Na križišču, ki se nahaja malo pod kočo nato nadaljujemo levo proti planini Hochalm. Pot se od križišča rahlo spusti in nas vodi mimo razgledne točke ob kateri so tudi različne table. Tu se nam najprej z leve priključi peš pot od skakalnic v kraju Garmisch-Partenkirchen ter nato še z desne pot od kraja Hammersbach. Mi nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas kmalu pripelje do še enega križišča.
Na križišču nadaljujemo levo po položni cesti proti planini Hochalm, desno navzgor pa vodi nekoliko daljša pot preko vrha Längenfelder prav tako do planine Hochalm. Od križišča cesta poteka proti jugu in z leve se nam priključi še pot Bernadeinsteig od koče Stuibenhütte. Cesta se v nadaljevanju še rahlo vzpne in nas pripelje do koče na planini Hochalm.
Na razpotju na planini nadaljujemo rahlo levo po cesti za oznakami »Osterfelderkopf«, desno pa vodi cesta proti zičnici Längenfelder ter nekoliko strmejša peš pot proti vrhu Osterfelderkopf kjer je tudi zgornja postaja gondolske žičnice Alpspitzbahn. Od razpotja se cesta prične nekoliko strmeje vzpenjati proti jugu in nas vodi mimo manjše koče Bergwachthütte. V nadaljevanju postane cesta položnejša in kmalu se nam odpre pogled na prepadno severno steno vrha Bernadeinkopf po kateri poteka tudi izjemno zahtevna zavarovana pot (težavnost D/E). Položna cesta nas nato pripelje do označenega razpotja. Najprej se nam z leve priključi pot iz doline Reintal ter koče Bockhütte, le malo za tem pa pridemo do še enega razpotja. Tokrat se levo odcepi pot Schöngänge proti vrhu Alpspitze ter tudi že omenjena izjemno zahtevna zavarovana plezalna pot na Bernadeinkopf. Mi na razpotju nadaljujemo rahlo desno po makadamski cesti, ki poteka ob smučišču. Tu imamo s poti zelo lep razgled na severne stene vrhov Bernadeinkopf ter Alpspitze, ob poti pa so postavljene tudi številne table, ki na zanimiv način opisujejo okolico. Kasneje cesta zavije v desno in nas vodi skozi manjšo škrbino s katere se nam odpre pogled proti vrhu Osterfelderkopf.
V nadaljevanju pot zavije rahlo v levo in se nato vzpenja po travnatih pobočjih proti vrhu. Višje se nam priključi še strmejša pot s planine Hochalm in sledi le še kratek vzpon do vrha Osterfelderkopf pri katerem je tudi restavracija Alpspitz ter zgornji postaji žičnic Alpspitzbahn ter Hochalmbahn.
Od restavracije Alpspitze nadaljujemo levo po položni in široki poti, ki preči pobočja proti jugu. Naša pot nato preči ograjo in kratek čas še preči pobočja proti jugu, nato pa nas pripelje do označenega razpotja.
Mi na razpotju nadaljujemo levo, desno pa vodi pot preko škrbine Rinderscharte v dolino Höllental. Od razpotja najprej sledi kratek vzpon s pomočjo nekaj jeklenic, nato pa nas ponovno manj strma pot pripelje pod ostenja vrha Alpspitze kjer je še eno razpotje.
Desno vodi zavarovana pot Alpspitz Ferrata proti vrhu Alpspitze, mi pa nadaljujemo levo po poti imenovani Nordwandsteig. Še naprej razmeroma položna pot nas nato pripelje v predor. Predor, ki ni pretirano dolg nam olajša prečenje prepadnega pobočja. Skozi predor bomo lažje hodili s svetilko, ki pa ni nujno potrebna, saj je predor razmeroma kratek. Ko pridemo iz predora, pot še nekaj časa preči strma pobočja proti vzhodu in je večinoma zavarovana z jeklenico. Takšna pot nas nato pripelje na položnejša pobočja na vzhodni strani vrha Alpspitze kjer je tudi razpotje.
Naravnost vodi pot proti poti Schöngange ter proti vrhu Bernadeinkopf do katerega je le približno 15 minut hoje. Mi nadaljujemo desno navzgor in se strmo vzpnemo po lestvi. Sledi še kratko prečenje ob jeklenici, nato pa nas pot pripelje na položnejša melišča. Strmemu delu poti, ki poteka po lestvi se lahko tudi izognemo tako, da se že pred lestvijo usmerimo na melišča. To je priporočljivo zgolj v primeru, ko na meliščih ni več snežišč.
Na melišču kjer je označeno razpotje nadaljujemo proti jugu za oznakami »Alpspitze über Ostgrat«, desno pa vodi pot »Ostflanke« prav tako proti vrhu Alpspitze.
Od razpotja se še rahlo vzpnemo po melišču nato pa kmalu pridemo na vzhodni greben. Tu nadaljujemo desno in se nato vzpenjamo po širokem in razglednem grebenu. Kasneje postane greben nekoliko ožji in bolj strm, v pomoč pa so nam tudi varovala. Višje postane greben ponovno manj zahteven, vendar ker je na poti veliko grušča je še vedno potrebno nekaj previdnosti. Po vse bolj razgledni poti nato kmalu dosežemo vrh.

Ob poti: Speichersee (1230m), Trögelhütte (1436m), Kreuzeckhaus (1652m), Hochalm (1705m), Osterfelderkopf (2033m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze1 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze2 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze3 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze4 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze5 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze6 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze7 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze8 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze9 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze10 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze11 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze12 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze13 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze14 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze15 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze16 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze17 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze18 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze19 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze20 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze21 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze22 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze23 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze24 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze25 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze26 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze27 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze28 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze29 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze30 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze31 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze32 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze33 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze34 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze35 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze36 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze37 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze38 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze39 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze40 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze41 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze42 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze43 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze44 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze45 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze46 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze47 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze48 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze49 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze50 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze51 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze52 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze53 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze54 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze55 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze56 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze57 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze58 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze59 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze60 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze61 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze62 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze63 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze64 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze65 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze66 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze67 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze68 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze69 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze70 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze71 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze72 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze73 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze74 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze75 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze76 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze77 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze78 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze79 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze80 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze81 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze82 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze83 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze84 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze85 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze86 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze87 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze88 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze89 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze90 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze91 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze92 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze93 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze94 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze95 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze96 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze97 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze98 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze99 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze100 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze101 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze102 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze103 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze104 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze105 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze106 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze107 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze108 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze109 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze110 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze111 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze112 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze113 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze114 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze115 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze116 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze117 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze118 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze119 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze120 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze121 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze122 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze123 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze124 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze125 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze126 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze127 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze128 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze129 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze130 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze131 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze132 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze133 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze134 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze135 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze136 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze137 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze138 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze139 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze140 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze141 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze142
Diskusija o izletu Parkirišče Alpspitzbahn - Alpspitze (Ostgrat)
VanSims     
10.10.2013
Najlažji pristop na Alpspitz! Razen nekaj lažjih lestev(tista na sliki 112 je morda še najtežja) in enega malo bolj strmega vzpona ob zajli in potem še nekaj zajl na grebenu, je obična hodačina, spodaj kjer je prepadno je zavarovana z zajlo. Pričakujte nasprotni promet saj služi kot sestopna pot tistim, ki se povzpnejo po Alpspitz Ferrati.

Pri sestopu po tej poti je treba malo popaziti v zgornjem gruščnatem delu in nekaj izpostavljenih mestih nižje na grebenu.

Kdor hoče malce težji pristop naj gre po Schönegänge(A/B I-), ki se poti priključi nad prečnico oz. malo po tisti lestvi na sliki 112. Tudi sama Alpspitz Ferrata ni pretirano težka(max. B pa še to enkrat ali dvakrat) in se po začetnem zanimivem delu do vpisne knjige na škrbini, začne že malo vleči. mežikanje

Do restavracije Alpspitze lahko pridemo z žičnico in si prišparamo čas, po opisani poti pa se lahko po obisku vrha spustimo do parkirišča.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki