Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Severne apneniške AlpeAlpspitze /  Parkirišče Alpspitzbahn - Alpspitze
  

Parkirišče Alpspitzbahn - Alpspitze (Ostgrat)

 
Izhodišče: Parkirišče Alpspitzbahn (760 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 47,47154°N / 11,06208°E
Cilj: Alpspitze (2628 m)
Ime poti: Ostgrat
Čas hoje: 6 h 15 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1868 m
Višinska razlika po poti: 1910 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje, svetilka
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze, svetilka
Ogledov: 2125
Ocena: 3 glasov
Število slik: 142
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:

Skozi Karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Spittalu in naprej proti Lienzu (nekoliko za Spittalom se avtocesta konča). Naprej se peljemo po razmeroma lepi in široki cesti skozi Dravsko dolino, ki nas pripelje v Italijo. Cesta nas v nadaljevanju vodi mimo krajev Dobbiaco / Toblach in Brunico / Bruneck. Še naprej nadaljujemo po glavni cesti in se nato priključimo avtocesti proti Avstriji (smer Brenner, Innsbruck). V Innsbrucku nadaljujemo po avtocesti, ki poteka proti zahodu ob reki Inn (na avtocestnem križišču smer Garmisch). Avtocesto nato kmalu zapustimo na izvozu za Garmisch. Cesta se nato prične vzpenjati proti prelazu Scharnitz kjer je meja med Avstrijo in Nemčijo. S prelaza se nato spustimo na nemško stran in sledimo oznakam za Garmisch-Partenkirchen. Ko se peljemo skozi omenjen kraj sledimo oznakam za Avstrijo in kraj Ehrwald. Malo pred koncem kraja Garmisch-Partenkirchen pa zavijemo levo kamor nas usmerijo oznake »Alpspitze«. Tej cesti nato sledimo do velikega parkirišča pri spodnji postaji žičnic Alpspitzbahn in Kreuzeckbahn.

Opis poti:

S parkirišča se usmerimo proti spodnji postaji žičnice Alpspitzbahn in najprej prečimo železniško progo, nato pa se usmerimo na makadamsko cesto, ki poteka med obema žičnicama. Na začetku nas makadamska pot vodi mimo nekaj hiš, ob poti pa bomo opazili tudi smerokaze, ki označujejo pot proti koči Kreuzeck. Cesta nato zavije levo in se prične strmo vzpenjati skozi gozd. V nadaljevanju cesta poteka občasno po smučišču s katerega se nam odpre pogled proti kraju Garmisch-Partenkirchen nato pa ponovno skozi gozd.
Kasneje nas pot pripelje na širšo makadamsko cesto po kateri nadaljujemo desno za oznakami »Kreuzeck«. Položni široki cesti sledimo le kratek čas, saj nas smerokazi kmalu usmerijo levo na strmejšo cesto ob smučišču. Tu nas pot vodi mimo umetnega jezera Speichersee kasneje pa se ponovno priključi širši cesti. Nekaj časa ponovno hodimo po omenjeni cesti, nato pa nas oznake za Kreuzeck usmerijo desno na peš pot.
Tu se nato vzpenjamo v ključih skozi gozd, kmalu pa pridemo ponovno iz gozda in odpre se nam tudi pogled proti vrhu Zugspitze. Sledi še kratek vzpon ob smučišču in pot nas pripelje do privat koče Trögelhütte.
Pri koči nadaljujemo desno po ozki makadamski cesti, katero pa nato po krajšem vzponu zapustimo in nadaljujemo po peš poti. V nadaljevanju se vzpenjamo skozi gozd ob poti pa bomo opazili tudi table na katerih so zapisani različni verzi. Višje nas pot pripelje do planine Kreuzalm kjer se ponovno priključimo makadamski cesti. Na planini kjer se nam odpre lep razgled proti vrhu Alpspitz nadaljujemo desno po makadamski cesti po kateri kmalu pridemo do koče Kreuzeckhaus kjer je tudi zgornja postaja žičnice Kreuzeckbahn.
Na križišču, ki se nahaja malo pod kočo nato nadaljujemo levo proti planini Hochalm. Pot se od križišča rahlo spusti in nas vodi mimo razgledne točke ob kateri so tudi različne table. Tu se nam najprej z leve priključi peš pot od skakalnic v kraju Garmisch-Partenkirchen ter nato še z desne pot od kraja Hammersbach. Mi nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas kmalu pripelje do še enega križišča.
Na križišču nadaljujemo levo po položni cesti proti planini Hochalm, desno navzgor pa vodi nekoliko daljša pot preko vrha Längenfelder prav tako do planine Hochalm. Od križišča cesta poteka proti jugu in z leve se nam priključi še pot Bernadeinsteig od koče Stuibenhütte. Cesta se v nadaljevanju še rahlo vzpne in nas pripelje do koče na planini Hochalm.
Na razpotju na planini nadaljujemo rahlo levo po cesti za oznakami »Osterfelderkopf«, desno pa vodi cesta proti zičnici Längenfelder ter nekoliko strmejša peš pot proti vrhu Osterfelderkopf kjer je tudi zgornja postaja gondolske žičnice Alpspitzbahn. Od razpotja se cesta prične nekoliko strmeje vzpenjati proti jugu in nas vodi mimo manjše koče Bergwachthütte. V nadaljevanju postane cesta položnejša in kmalu se nam odpre pogled na prepadno severno steno vrha Bernadeinkopf po kateri poteka tudi izjemno zahtevna zavarovana pot (težavnost D/E). Položna cesta nas nato pripelje do označenega razpotja. Najprej se nam z leve priključi pot iz doline Reintal ter koče Bockhütte, le malo za tem pa pridemo do še enega razpotja. Tokrat se levo odcepi pot Schöngänge proti vrhu Alpspitze ter tudi že omenjena izjemno zahtevna zavarovana plezalna pot na Bernadeinkopf. Mi na razpotju nadaljujemo rahlo desno po makadamski cesti, ki poteka ob smučišču. Tu imamo s poti zelo lep razgled na severne stene vrhov Bernadeinkopf ter Alpspitze, ob poti pa so postavljene tudi številne table, ki na zanimiv način opisujejo okolico. Kasneje cesta zavije v desno in nas vodi skozi manjšo škrbino s katere se nam odpre pogled proti vrhu Osterfelderkopf.
V nadaljevanju pot zavije rahlo v levo in se nato vzpenja po travnatih pobočjih proti vrhu. Višje se nam priključi še strmejša pot s planine Hochalm in sledi le še kratek vzpon do vrha Osterfelderkopf pri katerem je tudi restavracija Alpspitz ter zgornji postaji žičnic Alpspitzbahn ter Hochalmbahn.
Od restavracije Alpspitze nadaljujemo levo po položni in široki poti, ki preči pobočja proti jugu. Naša pot nato preči ograjo in kratek čas še preči pobočja proti jugu, nato pa nas pripelje do označenega razpotja.
Mi na razpotju nadaljujemo levo, desno pa vodi pot preko škrbine Rinderscharte v dolino Höllental. Od razpotja najprej sledi kratek vzpon s pomočjo nekaj jeklenic, nato pa nas ponovno manj strma pot pripelje pod ostenja vrha Alpspitze kjer je še eno razpotje.
Desno vodi zavarovana pot Alpspitz Ferrata proti vrhu Alpspitze, mi pa nadaljujemo levo po poti imenovani Nordwandsteig. Še naprej razmeroma položna pot nas nato pripelje v predor. Predor, ki ni pretirano dolg nam olajša prečenje prepadnega pobočja. Skozi predor bomo lažje hodili s svetilko, ki pa ni nujno potrebna, saj je predor razmeroma kratek. Ko pridemo iz predora, pot še nekaj časa preči strma pobočja proti vzhodu in je večinoma zavarovana z jeklenico. Takšna pot nas nato pripelje na položnejša pobočja na vzhodni strani vrha Alpspitze kjer je tudi razpotje.
Naravnost vodi pot proti poti Schöngange ter proti vrhu Bernadeinkopf do katerega je le približno 15 minut hoje. Mi nadaljujemo desno navzgor in se strmo vzpnemo po lestvi. Sledi še kratko prečenje ob jeklenici, nato pa nas pot pripelje na položnejša melišča. Strmemu delu poti, ki poteka po lestvi se lahko tudi izognemo tako, da se že pred lestvijo usmerimo na melišča. To je priporočljivo zgolj v primeru, ko na meliščih ni več snežišč.
Na melišču kjer je označeno razpotje nadaljujemo proti jugu za oznakami »Alpspitze über Ostgrat«, desno pa vodi pot »Ostflanke« prav tako proti vrhu Alpspitze.
Od razpotja se še rahlo vzpnemo po melišču nato pa kmalu pridemo na vzhodni greben. Tu nadaljujemo desno in se nato vzpenjamo po širokem in razglednem grebenu. Kasneje postane greben nekoliko ožji in bolj strm, v pomoč pa so nam tudi varovala. Višje postane greben ponovno manj zahteven, vendar ker je na poti veliko grušča je še vedno potrebno nekaj previdnosti. Po vse bolj razgledni poti nato kmalu dosežemo vrh.

Ob poti: Speichersee (1230m), Trögelhütte (1436m), Kreuzeckhaus (1652m), Hochalm (1705m), Osterfelderkopf (2033m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze1
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze2
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze3
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze4
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze5
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze6
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze7
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze8
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze9
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze10
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze11
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze12
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze13
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze14
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze15
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze16
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze17
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze18
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze19
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze20
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze21
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze22
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze23
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze24
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze25
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze26
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze27
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze28
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze29
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze30
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze31
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze32
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze33
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze34
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze35
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze36
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze37
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze38
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze39
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze40
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze41
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze42
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze43
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze44
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze45
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze46
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze47
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze48
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze49
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze50
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze51
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze52
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze53
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze54
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze55
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze56
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze57
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze58
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze59
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze60
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze61
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze62
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze63
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze64
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze65
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze66
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze67
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze68
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze69
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze70
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze71
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze72
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze73
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze74
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze75
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze76
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze77
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze78
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze79
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze80
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze81
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze82
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze83
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze84
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze85
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze86
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze87
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze88
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze89
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze90
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze91
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze92
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze93
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze94
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze95
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze96
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze97
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze98
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze99
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze100
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze101
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze102
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze103
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze104
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze105
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze106
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze107
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze108
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze109
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze110
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze111
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze112
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze113
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze114
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze115
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze116
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze117
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze118
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze119
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze120
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze121
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze122
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze123
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze124
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze125
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze126
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze127
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze128
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze129
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze130
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze131
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze132
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze133
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze134
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze135
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze136
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze137
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze138
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze139
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze140
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze141
 Parkirišče Alpspitzbahn - alpspitze142
Diskusija o izletu Parkirišče Alpspitzbahn - Alpspitze (Ostgrat)
VanSims     
10.10.2013
Najlažji pristop na Alpspitz! Razen nekaj lažjih lestev(tista na sliki 112 je morda še najtežja) in enega malo bolj strmega vzpona ob zajli in potem še nekaj zajl na grebenu, je obična hodačina, spodaj kjer je prepadno je zavarovana z zajlo. Pričakujte nasprotni promet saj služi kot sestopna pot tistim, ki se povzpnejo po Alpspitz Ferrati.

Pri sestopu po tej poti je treba malo popaziti v zgornjem gruščnatem delu in nekaj izpostavljenih mestih nižje na grebenu.

Kdor hoče malce težji pristop naj gre po Schönegänge(A/B I-), ki se poti priključi nad prečnico oz. malo po tisti lestvi na sliki 112. Tudi sama Alpspitz Ferrata ni pretirano težka(max. B pa še to enkrat ali dvakrat) in se po začetnem zanimivem delu do vpisne knjige na škrbini, začne že malo vleči. mežikanje

Do restavracije Alpspitze lahko pridemo z žičnico in si prišparamo čas, po opisani poti pa se lahko po obisku vrha spustimo do parkirišča.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki