Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeOjstrica /  Planina Ravne - Ojstrica
  

Planina Ravne - Ojstrica (čez Dolgo trato in mimo Kocbekovega doma)

 
Izhodišče: Planina Ravne (1500 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3493°N / 14,6997°E
Cilj: Ojstrica (2350 m)
Ime poti: čez Dolgo trato in mimo Kocbekovega doma
Čas hoje: 5 h 15 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 850 m
Višinska razlika po poti: 1200 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 5311
Ocena: 1 glasov
Število slik: 91
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Stahovici in prelazu Črnivec. Nekaj 100 metrov pred prelazom Črnivec zapustimo glavno cesto, ki vodi proti Gornjemu Gradu in z vožnjo nadaljujemo ostro levo v smeri prelaza Volovljek (Kranjski Rak). Z omenjenega prelaza nadaljujemo naravnost (levo cesta, ki vodi na Veliko planino, desno Štajerski Rak) ter se pričnemo spuščati proti Lučam. Nižje se cesta nekoliko položi in nas pripelje v dolino Podvolovljek. V nadaljevanju se najprej peljemo mimo odcepa cesta, ki vodi v dolino Lučke Bele, nato pa še mimo bara pri Gamsu. Za barom postanemo pozorni, saj se le nekaj 100 metrov naprej v levo odcepi cesta, ki vodi proti planini Podvežak in Ravne ter kmetiji Planinšek (ob mestu, kjer zapustimo glavno cesto je oznaka ceste približno 11 km). Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Ravne (levo planina Podvežak). V nadaljevanju nekoliko slabši cesti, nato sledimo do začetka planine Ravne, kjer parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Od glavne ceste do planine Ravne je približno 10 km.
b) Najprej se zapeljemo v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kamniku. Ko ob cesti opazimo oznako ceste, ki kaže 10,5 km, pa postanemo pozorni na desni odcep, saj se bo le malo naprej v desno odcepila cesta proti planini Podvežak in Ravne ter kmetiji Planinšek. Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Ravne (levo planina Podvežak). V nadaljevanju nekoliko slabši cesti, nato sledimo do začetka planine Ravne, kjer parkiramo na primernem mestu ob cesti.

Opis poti:

Na začetku planine Ravne (tudi Ravni) opazimo lesene planinske smerne table za Veliki vrh, Korošico, Moličko planino in Dolgo trato, ki nas usmerijo levo proti bližnji koči, ki se nahaja na robu planine. Kočo obidemo po levi strani, nato pa preidemo v ozek pas gozda, kjer nas markacije povedejo levo. Pot naprej nas vodi čez poseko, preko katere se prečno vzpne v gozd. V nadaljevanju se vzpenjamo skozi gozd, kjer že kmalu prečimo pašno ograjo. Višje se gozd prične redčiti, oz. se spreminjati v pas ruševja. Na nekaj mestih nekoliko slabše uhojena, a ves čas lepo sledljiva stezica se višje položi in nas pripelje na spodnji rob pašnikov Dolgih trat. Tu se pot povsem položi in nas v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje do pastirske koče na Dolgih tratah.
Od pastirske koče nadaljujemo levo v smeri Moličke planine, Korošice, Velikega vrha in Zelenih trat (rahlo desno Dleskovec). Pot naprej nas vodi po pašnikih Dolge trate ter se zložno do zmerno vzpenja. Višje se pot položi in nas pripelje na manjši preval, za katerim nas pot vodi mimo napajališča za živali. Napajališče obidemo po levi strani, nas pa pot le nekaj metrov naprej pripelje na manjše razpotje, kjer nadaljujemo rahlo desno v smeri Velikega vrha in Korošice (naravnost navzdol Korošica preko Vrtač). V nadaljevanju pot preide na razgledna zahodna pobočja Dleskovca, preko katerih se začne prečno spuščati proti razpotju na Zelenih tratah. Po krajšem spustu prispemo na omenjeno razpotje, od tam pa nadaljujemo levo v smeri Korošice (desno planina Ravne preko Korit). Le malo naprej pa prispemo do mesta, kjer se v desno odcepi pot na Veliki vrh.
Nadaljujemo naravnost v smeri Korošice in Moličke planine po poti, ki se občasno rahlo spusti in spet dvigne. Pot naprej obkroži pobočja Velikega vrha in nas pripelje na razpotje, kjer se desno navzgor odcepi pot na omenjeni vrh. Tu nadaljujemo naravnost po poti, ki nas le nekoliko naprej pripelje na preval Prag, kjer je naslednje razpotje. Nadaljujemo naravnost (ostro levo planina Podvežak) po markirani planinski poti, ki se postopoma začne spuščati. Po dobrih 10 minutah spusta se pot položi in nas pripelje do manjšega močvirja, za katerim pridemo na naslednje razpotje. Nadaljujemo rahlo levo v smeri Korošice (naravnost Molička planina, desno Robanov kot) po prijetni planinski poti, ki se začne zmerno vzpenjati. Pot se višje obrne nekoliko proti levi, nato pa se priključi poti s planine Podvežak. Nadaljujemo desno v smeri Korošice, po prečni poti, po kateri se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo na Sedelce (1900 m), kjer je označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost navzdol (levo Prag, desno Ojstrica čez Malo Ojstrico) po markirani poti, ki se začne spuščati proti Korošici. Po nekaj minutah spusta stopimo na prostrana travnata pobočja Korošice, po katerih se nato v nekaj minutah sprehodimo do planinskega doma.
Od Kocbekovega doma nadaljujemo po markirani poti v smeri Ojstrice. Pot gre že nekaj metrov nad kočo v pas rušja, kjer se postopoma prične vse strmeje vzpenjati. Po dobrih 20 minutah vzpona od Kocbekovega doma se pot položi, le ta pa preide na travnata pobočja, katera kmalu zamenja kamenje. Pot naprej preči dve zaporedni grapi, nato pa se prične strmeje vzpenjati po vse bolj razglednem pobočju. Pot naprej nas vodi mimo dveh manj opaznih razpotij (v obeh primerih nadaljujemo desno v smeri Ojstrice, levo Planjava in Škarje) in se postopoma prične obračati vse bolj v desno. Višje pot postane še bolj strma in preide na precej gruščnato pobočje. Naprej se pot za kratek čas položi in nas skozi ožji prehod pripelje na glavni greben Kamniško Savinjskih Alp. Ko stopimo na greben nadaljujemo desno po zelo strmi poti, ki se naprej vzpenja po razčlenjenem skalovju. Tej zelo strmi poti, ob kateri nam je v pomoč nekaj klinov, sledimo vse do vrha Ojstrice, le tega pa dosežemo po približno 15 minutah nadaljnje hoje (v zadnjem delu je velika nevarnost padajočega kamenja).

zemljevid poti
Ob poti: Planina Dolga trata (1835m), Prag (1870m), Sedelce (1900m), Kocbekov dom na Korošici (1808m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
 Planina Ravne - ojstrica1 Planina Ravne - ojstrica2 Planina Ravne - ojstrica3 Planina Ravne - ojstrica4 Planina Ravne - ojstrica5 Planina Ravne - ojstrica6 Planina Ravne - ojstrica7 Planina Ravne - ojstrica8 Planina Ravne - ojstrica9 Planina Ravne - ojstrica10 Planina Ravne - ojstrica11 Planina Ravne - ojstrica12 Planina Ravne - ojstrica13 Planina Ravne - ojstrica14 Planina Ravne - ojstrica15 Planina Ravne - ojstrica16 Planina Ravne - ojstrica17 Planina Ravne - ojstrica18 Planina Ravne - ojstrica19 Planina Ravne - ojstrica20 Planina Ravne - ojstrica21 Planina Ravne - ojstrica22 Planina Ravne - ojstrica23 Planina Ravne - ojstrica24 Planina Ravne - ojstrica25 Planina Ravne - ojstrica26 Planina Ravne - ojstrica27 Planina Ravne - ojstrica28 Planina Ravne - ojstrica29 Planina Ravne - ojstrica30 Planina Ravne - ojstrica31 Planina Ravne - ojstrica32 Planina Ravne - ojstrica33 Planina Ravne - ojstrica34 Planina Ravne - ojstrica35 Planina Ravne - ojstrica36 Planina Ravne - ojstrica37 Planina Ravne - ojstrica38 Planina Ravne - ojstrica39 Planina Ravne - ojstrica40 Planina Ravne - ojstrica41 Planina Ravne - ojstrica42 Planina Ravne - ojstrica43 Planina Ravne - ojstrica44 Planina Ravne - ojstrica45 Planina Ravne - ojstrica46 Planina Ravne - ojstrica47 Planina Ravne - ojstrica48 Planina Ravne - ojstrica49 Planina Ravne - ojstrica50 Planina Ravne - ojstrica51 Planina Ravne - ojstrica52 Planina Ravne - ojstrica53 Planina Ravne - ojstrica54 Planina Ravne - ojstrica55 Planina Ravne - ojstrica56 Planina Ravne - ojstrica57 Planina Ravne - ojstrica58 Planina Ravne - ojstrica59 Planina Ravne - ojstrica60 Planina Ravne - ojstrica61 Planina Ravne - ojstrica62 Planina Ravne - ojstrica63 Planina Ravne - ojstrica64 Planina Ravne - ojstrica65 Planina Ravne - ojstrica66 Planina Ravne - ojstrica67 Planina Ravne - ojstrica68 Planina Ravne - ojstrica69 Planina Ravne - ojstrica70 Planina Ravne - ojstrica71 Planina Ravne - ojstrica72 Planina Ravne - ojstrica73 Planina Ravne - ojstrica74 Planina Ravne - ojstrica75 Planina Ravne - ojstrica76 Planina Ravne - ojstrica77 Planina Ravne - ojstrica78 Planina Ravne - ojstrica79 Planina Ravne - ojstrica80 Planina Ravne - ojstrica81 Planina Ravne - ojstrica82 Planina Ravne - ojstrica83 Planina Ravne - ojstrica84 Planina Ravne - ojstrica85 Planina Ravne - ojstrica86 Planina Ravne - ojstrica87 Planina Ravne - ojstrica88 Planina Ravne - ojstrica89 Planina Ravne - ojstrica90 Planina Ravne - ojstrica91
Diskusija o izletu Planina Ravne - Ojstrica (čez Dolgo trato in mimo Kocbekovega doma)
tamea     
27.10.2013
Pozdravljeni,
danes sem na poti med korošico in ojstrico izgubila telefon (motorola na preklop z rožnatim pokrovom).Predvidoma je bil pozabljen na južni jasi ob Kocbekovem domu. Če ga kdo najde, naj prosim piše na matejka.z@gmail.com
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki