Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Kako se imenuje plezalna pot, ki vodi na Krn?

Pot Silva Korena

Pot Lojzeta Rekarja

Hanzova pot

Kopiščarjeva pot

Kopinškova pot

Kremžarjeva pot

gorovja / Kamniško Savinjske AlpeDom na Kališču / Bašelj - Dom na Kališču
  

Bašelj - Dom na Kališču (mimo sv. Lovrenca)

 
Izhodišče: Bašelj (590 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,321°N / 14,4002°E
Cilj: Dom na Kališču (1534 m)
Ime poti: mimo sv. Lovrenca
Čas hoje: 3 h 50 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 944 m
Višinska razlika po poti: 975 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1145
Ocena: 1 glasov
Število slik: 70
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za naselje Bašelj. Ko prispemo v Bašelj, pa na mestu, kjer glavna cesta naredi dolg levi ovinek, le to zapustimo in z vožnjo nadaljujemo naravnost v smeri Gamsove poti. Z vožnjo nadaljujemo po ozki asfaltni cesti, ki nas vodi med hišami in med potokom Belica. Parkiramo na parkirišču ob Turističnem društvu Bašelj.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo, Zgornjo Belo (v Zgornji Beli se priključimo cesti iz Preddvora) do Bašlja, kjer glavna cesta naredi dolg levi ovinek, le to zapustimo in z vožnjo nadaljujemo naravnost v smeri Gamsove poti. Z vožnjo nadaljujemo po ozki asfaltni cesti, ki nas vodi med hišami in med potokom Belica. Parkiramo na parkirišču ob Turističnem društvu Bašelj.

Opis poti:

Z izhodišča pri brunarici turističnega društva Bašelj nadaljujemo po za javni promet zaprti gozdni cesti, ki nas vodi ob potoku Belica. Sprva hodimo ob nogometnem in košarkarskem igrišču, nato pa že prispemo na prvo razpotje Gamsove poti, kjer nadaljujemo levo (naravnost po cesti Kališče, Gradišče, Storžič...) v gozd, kjer sprva hodimo vzporedno s cesto, nato pa pot zavije še bolj v levo ter se prične prečno vzpenjati čez postopoma vse bolj strmo pobočje. Višje stopimo iz gozda, od koder se nam odpre lep pogled proti Gamsovemu raju, Gorenjski in bližnji vasici Laško. Od tu se mimo klopce in spominskega obeležja NOB v nekaj korakih spustimo do bližnje ceste, po njej pa hodimo le nekaj metrov, saj nas oznake Gamsove poti usmerijo desno v gozd. Sledi še nekaj minut vzpona skozi gozd, nato pa dosežemo gozdno cesto, kateri sledimo v desno do bližnjega križišča in parkirišča.
S Križišča nadaljujemo po slabši in bolj strmi levi cesti v smeri sv. Lovrenca in Doma pod Sv. Lovrencem (naravnost Kališče, Storžič - do Kališča in Storžiča pa je možno priti tudi, če nadaljujemo levo). Od križišča naprej se razmeroma strmo vzpenjamo, med vzponom pa se v desno odcepi markirana pešpot, ki vodi direktno k cerkvi sv. Lovrenca in obide Dom pod Lovrencem. Ves čas nadaljujemo po cesti, z nje pa se nam višje prehodno odpre nekaj razgleda. Ko cesta čez nekaj časa zavije ostro desno, pa nas v nekaj korakih pripelje do že omenjenega Doma pod Lovrencem.
Od doma nadaljujemo v smeri Javornika, Velike in Male Poljane, Kališča in Storžiča, po poti, ki se zmerno vzpne skozi gozd. Dobro uhojena pot nas hitro popelje iz gozda na prostrano senožet, preko katere se v lepih razgledih sprehodimo do cerkve sv. Lovrenca.
Za cerkvijo se pot vrne v gozd ter se prične spuščati proti nekaj minut oddaljenemu označenemu razpotju, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Storžiča in Kališča.
Naprej nadaljujemo v smeri Storžiča še naprej po široki poti, ki pa se rahlo vzpenja. Pot kmalu postane ožja in se nato kar nekaj časa strmo vzpenja skozi gozd. Višje nas pot le pripelje iz gozda in odprejo se nam lepi razgledi na južna pobočja Storžiča. Strmina še naprej ne popušča vse do klopce na razpotju.
Levo vodi označena pot proti Javorniku in Poljani, mi pa se usmerimo desno proti Kališču. Pot od razpotja postane nekoliko ožja in manj uhojena. V nadaljevanju dolgo časa prečimo pobočja proti vzhodu. Na poti se izmenjuje gozd ter travnata pobočja, ki so na nekaj mestih tudi precej strma. Ob prečenju se pot občasno nekoliko strmeje vzpne, nekajkrat pa se tudi rahlo spusti. V drugem delu prečenja nas pot pripelje do izvira pod Bašeljskim sedlom. Tu pot zavije rahlo v desno in še naprej preči pobočja vse dokler nas ne pripelje do označenega razpotja, kjer nadaljujemo desno proti Domu na Kališču (levo Storžič, naravnost oz. rahlo levo Bašeljski vrh in Mali Grintovec).
Od razpotja naprej sledi hoja po širokem razglednem grebenu, po katerem v nekaj minutah prispemo do Doma na Kališču.

zemljevid poti
Ob poti: Dom na Lovrencu (Bašelj) (860m), Sveti Lovrenc (Bašelj) (892m), Izvir pod Bašeljskim prevalom (1510m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Bašeljski vrh, Mali Grintovec, Storžič
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Bašelj - dom_na_kaliscu1 Bašelj - dom_na_kaliscu2 Bašelj - dom_na_kaliscu3 Bašelj - dom_na_kaliscu4 Bašelj - dom_na_kaliscu5 Bašelj - dom_na_kaliscu6 Bašelj - dom_na_kaliscu7 Bašelj - dom_na_kaliscu8 Bašelj - dom_na_kaliscu9 Bašelj - dom_na_kaliscu10 Bašelj - dom_na_kaliscu11 Bašelj - dom_na_kaliscu12 Bašelj - dom_na_kaliscu13 Bašelj - dom_na_kaliscu14 Bašelj - dom_na_kaliscu15 Bašelj - dom_na_kaliscu16 Bašelj - dom_na_kaliscu17 Bašelj - dom_na_kaliscu18 Bašelj - dom_na_kaliscu19 Bašelj - dom_na_kaliscu20 Bašelj - dom_na_kaliscu21 Bašelj - dom_na_kaliscu22 Bašelj - dom_na_kaliscu23 Bašelj - dom_na_kaliscu24 Bašelj - dom_na_kaliscu25 Bašelj - dom_na_kaliscu26 Bašelj - dom_na_kaliscu27 Bašelj - dom_na_kaliscu28 Bašelj - dom_na_kaliscu29 Bašelj - dom_na_kaliscu30 Bašelj - dom_na_kaliscu31 Bašelj - dom_na_kaliscu32 Bašelj - dom_na_kaliscu33 Bašelj - dom_na_kaliscu34 Bašelj - dom_na_kaliscu35 Bašelj - dom_na_kaliscu36 Bašelj - dom_na_kaliscu37 Bašelj - dom_na_kaliscu38 Bašelj - dom_na_kaliscu39 Bašelj - dom_na_kaliscu40 Bašelj - dom_na_kaliscu41 Bašelj - dom_na_kaliscu42 Bašelj - dom_na_kaliscu43 Bašelj - dom_na_kaliscu44 Bašelj - dom_na_kaliscu45 Bašelj - dom_na_kaliscu46 Bašelj - dom_na_kaliscu47 Bašelj - dom_na_kaliscu48 Bašelj - dom_na_kaliscu49 Bašelj - dom_na_kaliscu50 Bašelj - dom_na_kaliscu51 Bašelj - dom_na_kaliscu52 Bašelj - dom_na_kaliscu53 Bašelj - dom_na_kaliscu54 Bašelj - dom_na_kaliscu55 Bašelj - dom_na_kaliscu56 Bašelj - dom_na_kaliscu57 Bašelj - dom_na_kaliscu58 Bašelj - dom_na_kaliscu59 Bašelj - dom_na_kaliscu60 Bašelj - dom_na_kaliscu61 Bašelj - dom_na_kaliscu62 Bašelj - dom_na_kaliscu63 Bašelj - dom_na_kaliscu64 Bašelj - dom_na_kaliscu65 Bašelj - dom_na_kaliscu66 Bašelj - dom_na_kaliscu67 Bašelj - dom_na_kaliscu68 Bašelj - dom_na_kaliscu69 Bašelj - dom_na_kaliscu70
Diskusija o izletu Bašelj - Dom na Kališču (mimo sv. Lovrenca)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki