Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
  

Bezgovica - Loška stena

 
Izhodišče: Bezgovica (550 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 45,5477°N / 14,7073°E
Cilj: Loška stena (875 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 2 h 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 325 m
Višinska razlika po poti: 600 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 490
Ocena: 2 glasov
Število slik: 87
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Ribnico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kočevju. Za Dolenjo vasjo nadaljujemo desno v smeri naselij Grčarice, Gotenica in Kočevska Reka. V Kočevski Reki nadaljujemo desno v smeri Borovca pri Kočevski Reki, prelaza Strma Reber in Osilnice. V Borovcu še enkrat nadaljujemo desno, nato pa mimo zaselka Ravne v nekaj kilometrih prispemo do prelaza Strma Reber, ki se nahaja na nadmorski višini 993 m. Za prelazom se cesta prične spuščati, nato pa nas po 19 serpentinah pripelje do naselja Zgornji Čačič, nekaj 100 m naprej pa še do odcepa cesta v vas Bezgovica. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
b) Iz Kočevja se peljemo proti MP Petrina, nato pa na koncu naselja Štalcerji nadaljujemo desno proti Kočevski Reki. V Kočevski Reki nadaljujemo levo v smeri Borovca pri Kočevski Reki, prelaza Strma Reber in Osilnice. V Borovcu nadaljujemo desno, nato pa mimo zaselka Ravne v nekaj kilometrih prispemo do prelaza Strma Reber, ki se nahaja na nadmorski višini 993 m. Za prelazom se cesta prične spuščati, nato pa nas po 19 serpentinah pripelje do naselja Zgornji Čačič, nekaj 100 m naprej pa še do odcepa cesta v vas Bezgovica. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
c) Iz Osilnice oz. Sel pri Osilnici nadaljujemo v smeri naselij Žurge, Padovo pri Osilnici, Zgornji Čačič in prelaza Strma Reber. Še preden prispemo do 1. oz. 19. serpentine pa se v levo odcepi cesta, ki vodi proti naselju Bezgovica. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.

Opis poti:

Z izhodišča nadaljujemo v smeri vasi Bezgovica, katero hitro tudi dosežemo. Ko dosežemo omenjeno vas, na manjšem križišču nadaljujemo rahlo desno, nato pa ob lepih pogledih na Sveto Goro in Gorski Kotar prispemo do zgornjega dela vasi, kjer med hišami sledimo markacijam. Za zadnjo hišo opazimo planinske smerne table, ki nas usmerijo v breg, na pot, ki preide v gozd, skozi katerega se postopoma pričnemo strmeje vzpenjati. Po krajšem vzponu se nam z desne priključi še pot od 18. serpentine ceste na Strmo Reber, mi pa nadaljujemo naravnost po bolj strmi poti, ki nas višje v prečnem vzponu pripelje do strme dolinice, po kateri nadaljujemo vzpon. Višje nas markacije z razrite dolinice povedejo levo na pot, ki preide ob rob občasno prepadnega grebena. Vzpon nadaljujemo po občasno nekoliko bolj zaraščeni poti, ki se prepadom umika nekoliko v desno, občasno pa se nam odpre nekaj razgleda na okoliške hribe. Nekaj minut višje dosežemo širok kolovoz, kateremu sledimo v levo, mi pa po njem hodimo do mesta, kjer se le ta razcepi na dva dela.
Nadaljujemo po rahlo levem kolovozu (desni kolovoz obide Bezgarsko planino in vodi proti prelazu Strma Reber), ki nas hitro popelje iz gozda na spodnji del Bezgarske planine. Ko dosežemo planino se preko travnika v minuti ali dveh sprehodimo do večje lovske opazovalnice.
Od lovske opazovalnice, pri kateri je označeno razpotje, nadaljujemo desno v smeri Cerka in Firstovega repa (naravnost Taborska stena, Dragarji...), po poti, ki se spusti do manjšega vrtička sredi planine. Ko pot preide v gozd, na razpotju kolovozov nadaljujemo naravnost (tu se nam z desne priključi kolovoz, ki se malo pred planino z markirane poti odcepi naravnost in je kako minuto krajši kot markirana pot). Sledi nekaj minut vzpona skozi gozd, nato pa dosežemo glavno cesto Osilnica - Kočevska Reka, katero previdno prečimo.
Na drugi strani ceste nadaljujemo v smeri Cerka in Firstovega repa ter pot nadaljujemo po gozdni cesti. Pot naprej nas vodi po gozdni cesti, s katere pa se že po nekaj minutah v desno odcepi markirana pot.
Nadaljujemo po markirani poti (možno je nadaljevanje tudi po nemarkirani cesti, saj se markirana pot čez čas vrne na omenjeno cesto, pot po cesti pa je tudi nekoliko krajša), ki preide v strnjen gozd. Skozi gozd se najprej pričnemo zmerno vzpenjati, pri tem pa pazljivo sledimo markacijam, saj je sicer sledljiva pot razmeroma slabo uhojena. Ko se pot nekoliko višje položi, po levi strani obidemo neizrazit vrh Luknja (1079 m), do katerega se lahko po lažjem brezpotju vzpnemo v nekaj minutah, sicer pa nadaljujemo po markirani poti, ki kot napisano vrh obide po levi strani. Sledi nekaj krajših vzponov in spustov, nato pa sledi nekoliko daljši spust, ki se konča, ko dosežemo makadamsko cesto.
Ko dosežemo cesto nadaljujemo desno (levo markirana pot na Cerk ter cesta po kateri se lahko vrnemo na izhodišče) v smeri Firstovega repa. Po cesti se rahlo do zmerno vzpenjamo, po njej pa hodimo do njenega konca oz. obračališča.
Na levi strani obračališča opazimo oznake za Firstov rep in prvič tudi za Loško steno, ki nas usmerijo na kolovoz, ki se postopoma prične spuščati. Ko se po nekaj minutah kolovoz konča, na levi opazimo solnico za divjad, mi pa nadaljujemo naravnost navzdol, po markirani pešpoti, po kateri v nekaj korakih prispemo do vpisne skrinjice na Firstovem repu.
Od vpisne skrinjice nadaljujemo spust po markirani poti v smeri Loške stene. Dokaj slikovita pot, s katere se nam odpirajo lepi razgledi na bližnja ostenja, stolpiče in hribe, nas vodi ob robu pečin, katerim pa se pot umika na desno stran, tako da večje nevarnosti zdrsa ni, razen seveda, če gremo na rob po kak lep razgled. Nekoliko nižje pot preide v gozd ter se položi. Sledi kratek vzpon, nato pa lahkoten spust do prepadnega roba vrha Loške stene, od koder se odpre res lep razgled na Zgornjo Kolpsko dolino in okoliško hribovje.
Bezgovica - Bezgarska planina 1:00, Bezgarska planina - Firstov rep 1:15, Firstov rep - Loška stena 25 minut.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (avgust).

zemljevid poti
Ob poti: Bezgovica (565m), Bezgarska planina (895m), Firstov rep (1002m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Bezgovica - loska_stena1 Bezgovica - loska_stena2 Bezgovica - loska_stena3 Bezgovica - loska_stena4 Bezgovica - loska_stena5 Bezgovica - loska_stena6 Bezgovica - loska_stena7 Bezgovica - loska_stena8 Bezgovica - loska_stena9 Bezgovica - loska_stena10 Bezgovica - loska_stena11 Bezgovica - loska_stena12 Bezgovica - loska_stena13 Bezgovica - loska_stena14 Bezgovica - loska_stena15 Bezgovica - loska_stena16 Bezgovica - loska_stena17 Bezgovica - loska_stena18 Bezgovica - loska_stena19 Bezgovica - loska_stena20 Bezgovica - loska_stena21 Bezgovica - loska_stena22 Bezgovica - loska_stena23 Bezgovica - loska_stena24 Bezgovica - loska_stena25 Bezgovica - loska_stena26 Bezgovica - loska_stena27 Bezgovica - loska_stena28 Bezgovica - loska_stena29 Bezgovica - loska_stena30 Bezgovica - loska_stena31 Bezgovica - loska_stena32 Bezgovica - loska_stena33 Bezgovica - loska_stena34 Bezgovica - loska_stena35 Bezgovica - loska_stena36 Bezgovica - loska_stena37 Bezgovica - loska_stena38 Bezgovica - loska_stena39 Bezgovica - loska_stena40 Bezgovica - loska_stena41 Bezgovica - loska_stena42 Bezgovica - loska_stena43 Bezgovica - loska_stena44 Bezgovica - loska_stena45 Bezgovica - loska_stena46 Bezgovica - loska_stena47 Bezgovica - loska_stena48 Bezgovica - loska_stena49 Bezgovica - loska_stena50 Bezgovica - loska_stena51 Bezgovica - loska_stena52 Bezgovica - loska_stena53 Bezgovica - loska_stena54 Bezgovica - loska_stena55 Bezgovica - loska_stena56 Bezgovica - loska_stena57 Bezgovica - loska_stena58 Bezgovica - loska_stena59 Bezgovica - loska_stena60 Bezgovica - loska_stena61 Bezgovica - loska_stena62 Bezgovica - loska_stena63 Bezgovica - loska_stena64 Bezgovica - loska_stena65 Bezgovica - loska_stena66 Bezgovica - loska_stena67 Bezgovica - loska_stena68 Bezgovica - loska_stena69 Bezgovica - loska_stena70 Bezgovica - loska_stena71 Bezgovica - loska_stena72 Bezgovica - loska_stena73 Bezgovica - loska_stena74 Bezgovica - loska_stena75 Bezgovica - loska_stena76 Bezgovica - loska_stena77 Bezgovica - loska_stena78 Bezgovica - loska_stena79 Bezgovica - loska_stena80 Bezgovica - loska_stena81 Bezgovica - loska_stena82 Bezgovica - loska_stena83 Bezgovica - loska_stena84 Bezgovica - loska_stena85 Bezgovica - loska_stena86 Bezgovica - loska_stena87
Diskusija o izletu Bezgovica - Loška stena ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki