Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in JelovicaPorezen / Dolenji Novaki - Porezen
  

Dolenji Novaki - Porezen

 
Izhodišče: Dolenji Novaki (494 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,1501°N / 14,0273°E
Cilj: Porezen (1630 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1136 m
Višinska razlika po poti: 1220 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 550
Ocena: 1 glasov
Število slik: 63
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Cerkno (do sem s ceste Idrija - Most na Soči, ali preko prelaza Kladje), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri smučišča Cerkno. V nadaljevanju se peljemo mimo gostišča Gačnik (gostilna v Logu), nato pa nas kmalu oznake za bolnico Franja usmerijo levo na nekoliko ožjo in vzpenjajočo se asfaltno cesto, kateri nato sledimo do parkirišča ob baru Pasice.
b) Iz Poljanske doline se zapeljemo do Hotavelj, nato pa sledimo oznakam za smučišče Cerkno. Oznakam za smučišče Cerkno sledimo le do Kopačnice, kjer iz križišča, kjer se v desno nadaljuje cesta proti smučišču in Leskovici, nadaljujemo naravnost, na cesto, ki se nadaljuje ob potoku Podplečica. Pri domačiji Joškovec, kjer je naslednje sotočje, nadaljujemo desno, nato pa se po deloma makadamski cesti pričnemo strmeje vzpenjati. Pri domačiji Mrovlje se cesta prevesi na primorsko stran, po nekaj spusta pa se priključimo glavni cesti, ki vodi od Cerknega proti smučišču Cerkno. Cesti sledimo levo navzdol, ko pa opazimo oznake za bolnico Franja, nadaljujemo desno in se vzpnemo po nekoliko ožji cesti do parkirišča ob baru Pasice.
c) Iz Selške doline se vzpnemo na Davčo, nato pa sledimo oznakam za smučišče Cerkno in pozneje oznakam za Cerkno. Ko se že spustimo na primorsko stran, pri koncu naselja Dolenji Novaki zavijemo desno v smeri bolnice Franja. Sledi še krajši vzpon in prispemo do bara Pasice, kjer parkiramo.

Opis poti:

Z izhodišča ob baru Pasice nadaljujemo v smeri Porezna ter sprva hodimo po poti, ki vodi tudi proti bolnici Franja. Po nekaj 10 metrih hoje pot proti soteski Pasice zavije rahlo desno, mi pa nadaljujemo levo ter po cesti hodimo do domačije Podnjivč, kjer nas pot vodi med hišami. Za domačijo preko brvi prečimo potoček, nato pa nadaljujemo po širokem kolovozu, kateremu na razpotjih sledimo v smeri markacij. Sledi prečenje hriba Drnova (1004 m), kjer nas pot vodi z nekaj krajšimi vzponi in spusti. Ko prispemo na jugozahodna pobočja, se pot nekoliko bolj spusti in nas pripelje do vasice Poljane, kjer je označeno razpotje.
Z razpotja nadaljujemo desno proti Poreznu (naravnost Cerkno in Labinje), kjer se sprva vzpnemo preko senožeti, nato pa pot preide v gozd, skozi katerega se prične strmeje vzpenjati. Sprva se vzpenjamo v bližini slikovitega potoka Trševka, nato pa se pot od potoka nekoliko oddalji. Višje prečimo še nekaj kolovozov ter gozdno cesto, na višini 960 metrov pa dosežemo označeno razpotje, kjer se nam priključita pot iz Cerknega in ena od poti iz Poč.
Nadaljujemo naravnost, preko ceste na senožeti Labinjske lehe, od koder se nam odpre lep pogled na Cerkljansko, razgled pa seže vse do Krima, Snežnika in Trnovskega gozda.
Na zgornjem delu senožeti pot zavije rahlo levo in preide na pobočja imenovana Počanska gora. Sledi rahel do zmeren prečni vzpon proti levi, mi pa hodimo po lepo urejeni poti, ki je na kratkem strmem mestu tudi dobro varovana in v kopnem nezahtevna.
Za varovanim delom se pot razcepi, mi pa nadaljujemo po spodnji poti (desno zimska smer), ki se še naprej prečno vzpenja. Pozneje pobočje postane bolj strmo, pot pa se s pomočjo stopnic iz brun prehodno strmo vzpne. Pot se hitro položi in dosežemo greben Homa, kjer se nam z desne priključi pot od smučišča Cerkno.
Nadaljujemo v smeri Porezna in se hitro spustimo do sedla Velbnik, kjer na levi opazimo lovsko kočo na Šašu.
S sedla Velbnik, kjer se nam precej približa gozdna cesta, ki vodi do Doma na Poreznu, se vzpnemo skozi ozek pas gozda, nato pa se pri prečenju pašne ograje pot razcepi.
Nadaljujemo po poti, ki se vzpenja (leva pot obide vrh Medrce in ni markirana), po njej pa se v 10 minutah vzpnemo na razgledni vrh Medrce, od koder se nam odpre lep pogled na Porezen.
Z vrha se spustimo po slabše vidni stezici, ki se spušča proti severozahodu in nas po 5 minutah spusta pripelje do označenega razpotja, kjer se nam z leve priključi prej omenjena neoznačena pot in strma pot iz Poč. Malo naprej se nam z leve priključi še položna pot iz Poč, z desne pa se nam priključi še pot iz Davče.
Nadaljujemo v smeri Porezna ter se v nadaljevanju vzpenjamo po vse bolj razglednem jugovzhodnem grebenu. Tej poti nato sledimo do vrha Porezna, s katerega se nam odpre še lep pogled na Julijske Alpe.
Bar Pasice - Poljane 0:35, Poljane - Labinjske lehe 1:15, Labinjske lehe - Velbnik 1:15, Velbnik - Medrce 0:10, Medrce - Porezen 0:45.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2018 (oktober).

zemljevid poti
Ob poti: Bar Pasice (494m), Poljane (503m), Labinjske lehe (960m), Velbnik (1331m), Medrce (1410m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Dom na Poreznu
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Dolenji Novaki - porezen1 Dolenji Novaki - porezen2 Dolenji Novaki - porezen3 Dolenji Novaki - porezen4 Dolenji Novaki - porezen5 Dolenji Novaki - porezen6 Dolenji Novaki - porezen7 Dolenji Novaki - porezen8 Dolenji Novaki - porezen9 Dolenji Novaki - porezen10 Dolenji Novaki - porezen11 Dolenji Novaki - porezen12 Dolenji Novaki - porezen13 Dolenji Novaki - porezen14 Dolenji Novaki - porezen15 Dolenji Novaki - porezen16 Dolenji Novaki - porezen17 Dolenji Novaki - porezen18 Dolenji Novaki - porezen19 Dolenji Novaki - porezen20 Dolenji Novaki - porezen21 Dolenji Novaki - porezen22 Dolenji Novaki - porezen23 Dolenji Novaki - porezen24 Dolenji Novaki - porezen25 Dolenji Novaki - porezen26 Dolenji Novaki - porezen27 Dolenji Novaki - porezen28 Dolenji Novaki - porezen29 Dolenji Novaki - porezen30 Dolenji Novaki - porezen31 Dolenji Novaki - porezen32 Dolenji Novaki - porezen33 Dolenji Novaki - porezen34 Dolenji Novaki - porezen35 Dolenji Novaki - porezen36 Dolenji Novaki - porezen37 Dolenji Novaki - porezen38 Dolenji Novaki - porezen39 Dolenji Novaki - porezen40 Dolenji Novaki - porezen41 Dolenji Novaki - porezen42 Dolenji Novaki - porezen43 Dolenji Novaki - porezen44 Dolenji Novaki - porezen45 Dolenji Novaki - porezen46 Dolenji Novaki - porezen47 Dolenji Novaki - porezen48 Dolenji Novaki - porezen49 Dolenji Novaki - porezen50 Dolenji Novaki - porezen51 Dolenji Novaki - porezen52 Dolenji Novaki - porezen53 Dolenji Novaki - porezen54 Dolenji Novaki - porezen55 Dolenji Novaki - porezen56 Dolenji Novaki - porezen57 Dolenji Novaki - porezen58 Dolenji Novaki - porezen59 Dolenji Novaki - porezen60 Dolenji Novaki - porezen61 Dolenji Novaki - porezen62 Dolenji Novaki - porezen63
Diskusija o izletu Dolenji Novaki - Porezen ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki