Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeErjavčev rovt (Planina Mlinca) / Dovje - Erjavčev rovt (Planina Mlinca)
  

Dovje - Erjavčev rovt (Planina Mlinca) (pešpot)

 
Izhodišče: Dovje (755 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4682°N / 13,957°E
Cilj: Erjavčev rovt (Planina Mlinca) (1105 m)
Ime poti: pešpot
Čas hoje: 1 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 350 m
Višinska razlika po poti: 375 m
Zemljevid: Kranjska Gora 1:30.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 1876
Ocena: 1 glasov
Število slik: 43
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Jesenice - zahod (Hrušica), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kranjski Gori. Že kmalu bomo prišli do križišča, kjer nas oznake za Dovje usmerijo desno na cesto, po kateri prispemo v vas Dovje, kjer se nam z leve priključita še cesta od spomenika Jakobu Aljažu in bližnje župnijske cerkve. Na omenjenem križišču nadaljujemo desno ter se peljemo še mimo nekaj hiš. Nad vasjo cesta postane makadamska in nas pripelje do križišča, kjer se levo nadaljuje cesta proti Kepi, desno pa proti Dovški Babi. Parkiramo na primernem mestu ob križišču, lahko pa tudi nižje ali višje ob cesti. Urejeno parkirišče pa se nahaja ob spomeniku Jakobu Aljažu na Dovjem ali pa pri cerkvi na Dovjem. Če parkiramo pri spomeniku ali cerkvi nam pot podaljša za 10 do 15 minut.
b) Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Jesenicam. Za naseljem Belca prispemo do zaselka Na Belah (del Dovjega), kjer zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo proti bližnji cerkvi. Odcerkve z vožnjo nadaljujemo skozi vas ter sledimo oznakam za Dovško Babo. Nad vasjo cesta postane makadamska in nas pripelje do križišča, kjer se levo nadaljuje cesta proti Kepi, desno pa proti Dovški Babi. Parkiramo na primernem mestu ob križišču, lahko pa tudi nižje ali višje ob cesti. Urejeno parkirišče pa se nahaja ob spomeniku Jakobu Aljažu na Dovjem ali pa pri cerkvi na Dovjem. Če parkiramo pri spomeniku ali cerkvi nam pot podaljša za 10 do 15 minut.

Opis poti:

S križišča nadaljujemo po levi cesti v smeri Kepe (desno Dovška Baba), le ta pa se še naprej zmerno vzpenja. Po nekaj minutah se nam z leve priključi še sprehajalna pot z Dovjega, mi pa nadaljujemo rahlo desno ter se v nadaljevanju vzpenjamo po razgledni cesti, s katere se nam odpre lep pogled na Mojstrano in vrhove Julijskih Alp. Pot še naprej nadaljujemo po cesti, le ta pa preide v glavnem v gozd, skozi katerega se vzpne v nekaj serpentinah. Višje se s ceste odcepi markirana pešpot, začetek pešpoti ni posebej označen, pa tudi markacije se pojavijo šele nekoliko naprej.
Ko ujamemo odcep pešpoti nadaljujemo po gozdni poti, katera nas vodi mimo prijetne klopce z lepim razgledom. Ko nekaj minut nad klopco ponovno stopimo na cesto, pa po njej hodimo do bližnjega križišča, ob katerem je manjše parkirišče in oznake za Dovško Babo in Kepo.
Na omenjenem križišču nadaljujemo desno (levo Planica, Borovje...) ter se še nekaj minut lahkotno vzpenjamo, nato pa, ko cesta preide nad strugo potoka Mlinca, se le ta položi ter se postopoma prične spuščati. Med spustom nas pot vodi mimo prijetnega studenčka, nato pa že prispemo do sotočja Žaklja in Mlince.
Nadaljujemo ob levem potoku Žakelj, kjer poteka tudi markirana pot proti Dovški Babi in Kepi. Markirana pot kmalu zapusti strugo in zavije ostro desno ter se prečno vzpne čez precej strmo pobočje. Ko markirana pot s pobočja preide na nekakšen greben ter zavije ostro levo, mi nadaljujemo le rahlo levo na kolovoz, po katerem v minuti ali dveh nadaljnje hoje prispemo do Erjavčevega rovta, sredi katerega stoji lesena koča.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2014 (oktober).

zemljevid poti
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca1 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca2 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca3 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca4 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca5 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca6 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca7 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca8 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca9 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca10 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca11 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca12 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca13 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca14 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca15 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca16 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca17 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca18 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca19 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca20 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca21 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca22 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca23 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca24 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca25 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca26 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca27 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca28 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca29 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca30 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca31 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca32 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca33 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca34 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca35 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca36 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca37 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca38 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca39 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca40 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca41 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca42 Dovje - erjavcev_rovt_planina_mlinca43
Diskusija o izletu Dovje - Erjavčev rovt (Planina Mlinca) (pešpot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki