Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovjeGradiška Tura / Gradišče - Gradiška Tura
  

Gradišče - Gradiška Tura (Otmarjeva pot)

 
Izhodišče: Gradišče (250 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 45,8323°N / 13,971°E
Cilj: Gradiška Tura (793 m)
Ime poti: Otmarjeva pot
Čas hoje: 1 h 40 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 543 m
Višinska razlika po poti: 543 m
Zemljevid: Nanos 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): komplet za samovarovanje, čelada
Priporočena oprema (zima): komplet za samovarovanje, čelada
Ogledov: 860
Ocena: 2 glasov
Število slik: 72
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:

Iz Razdrtega se peljemo po hitri cesti proti Novi Gorici ali obratno in se usmerimo na izvoz Vipava. Cesti naprej sledimo, proti Vipavi in Gradišču. V vasi Gradišče pa opazimo prve planinske smerokaze, katerim sledimo do večjega parkirišča ob Kampu Tura nad vasjo Gradišče.

Opis poti:

S parkirišča se mimo informativnih tabel usmerimo v smeri Gradiške Ture in Abrama. Sprva nas razmeroma široka pot vodi skozi gozd in nas kmalu pripelje do razpotja na manjši jasi. Tu se desno odcepi pot proti svetemu Nikolaju, mi pa nadaljujemo levo proti Gradiški Turi.
Od razpotja nas pot hitro pripelje do melišča in nato zavije v desno. Mi v nadaljevanju hodimo po markirani poti in še naprej sledimo oznakam za Gradiško Turo. Ob poti pa bomo opazili tudi table, ki označujejo plezalne smeri. Pot se nato prične nekoliko strmeje vzpenjati in občasno se nam pričnejo odpirati lepi razgledi na Vipavsko dolino. Pot, ki tu poteka ob grmičevju in skozi nizek gozd nas pripelje do naslednjega označenega križišča kjer se v levo odcepi Furlanova pot na Gradiško Turo.
Mi nadaljujemo desno kamor nas usmerijo smerokazi za Gradiško Turo po Otmarjevi poti. Pot nato poteka po nekoliko strmejšem pobočju kjer nam je v pomoč tudi nekaj varoval. Po takšni poti nato dosežemo razgleden Oltar.
Z Oltarja še naprej nadaljujemo po strmi poti, ki je mestoma varovana z jeklenico ali klini in kmalu smo ponovno na razpotju. Tokrat se levo odcepi običajna lažja pot na Gradiško Turo, mi pa se usmerimo desno proti Otmarjevi poti. Po krajšem prečenju nas nato pot pripelje pod steno kjer je začetek zavarovane plezalne poti.
Pred vstopom v plezalni del poti se opremimo s čelado ter samovarovalnim kompletom. Priporočljiva je tudi uporaba plezalnih rokavic. Na začetnem delu, ki je najtežji del poti se najprej strmo vzpnemo po številnih skobah strmo navzgor. Pot nato zavije v levo in sledi zelo izpostavljeno prečenje stene kjer so nam še vedno v pomoč številne skobe. Po prečenju zavije pot desno navzgor ter se vzpne še preko krajšega previsa (težavnost do C).
Nad previsom sledi za odtenek manj zahteven vzpon po skobah, ki nas pripelje do police ob drevesu. Nad drevesom se nato vzpenjamo po še vedno razmeroma strmem vendar dobro razčlenjenem pobočju kjer nam je poleg jeklenice občasno v pomoč tudi nekaj skob ali v skalo vklesanih stopov. Pot tu poteka nekoliko v desno kasneje pa zavije levo navzgor ter nas pripelje na položnejši teren kjer se zavarovana pot za kratek čas konča. Tu se z leve priključi tudi prečna steza z vrha Furlanove poti.
Nadaljujemo po razgledni stezi, ki nas hitro ponovno pripelje do jeklenic. Sprva se vzpnemo ob jeklenici po razčlenjenem skalovju nato pa sledi ponovno vzpon po skobah s pomočjo katerih se vzpnemo tudi preko zelo kratkega previsa. Pot nato zavije v desno in sledi nekoliko izpostavljeno prečenje, ki nas pripelje do naslednjih skob. S pomočjo številnih skob se vzpnemo po steni navzgor. Nadaljujemo ponovno nekoliko v desno in pot nas pripelje na nekoliko manj strm in bolj poraščen teren. Tu se nato kar nekaj časa vzpenjamo ob jeklenici po za odtenek manj zahtevnem pobočju in nekoliko višje se zavarovana pot za kratek čas ponovno konča.
Nadaljujemo desno po stezi, ki nas mimo spominske plošče pripelje do še zadnjega dela zavarovane poti.
Tu se ponovno strmo vzpnemo s pomočjo skob in se nato še nekaj časa dokaj strmo vzpenjamo po širokem razu. V zadnjem delu sledi še vzpon preko kratkega kamina nato pa se zavarovana pot konča.
Na koncu zavarovane poti kjer se nam z leve priključi še lažja pot nadaljujemo naravnost in po približno 10 minutah vzpona dosežemo razgleden vrh.
Opisana pot je kategorizirana kot zelo zahtevna planinska pot, za vzpon po njej pa je obvezna uporaba samovarovalnega kompleta in čelade. V začetnem delu, ki doseže težavnostno stopnjo C je v previsu potrebno tudi nekaj moči v rokah. Zavarovana pot je sicer dolga 450 metrov ter ima 240 metrov višinske razlike.

zemljevid poti
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Furlanovo zavetišče pri Abramu (50 min), Vojkova koča na Nanosu (2 h 50 min)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Gradišče - gradiska_tura1 Gradišče - gradiska_tura2 Gradišče - gradiska_tura3 Gradišče - gradiska_tura4 Gradišče - gradiska_tura5 Gradišče - gradiska_tura6 Gradišče - gradiska_tura7 Gradišče - gradiska_tura8 Gradišče - gradiska_tura9 Gradišče - gradiska_tura10 Gradišče - gradiska_tura11 Gradišče - gradiska_tura12 Gradišče - gradiska_tura13 Gradišče - gradiska_tura14 Gradišče - gradiska_tura15 Gradišče - gradiska_tura16 Gradišče - gradiska_tura17 Gradišče - gradiska_tura18 Gradišče - gradiska_tura19 Gradišče - gradiska_tura20 Gradišče - gradiska_tura21 Gradišče - gradiska_tura22 Gradišče - gradiska_tura23 Gradišče - gradiska_tura24 Gradišče - gradiska_tura25 Gradišče - gradiska_tura26 Gradišče - gradiska_tura27 Gradišče - gradiska_tura28 Gradišče - gradiska_tura29 Gradišče - gradiska_tura30 Gradišče - gradiska_tura31 Gradišče - gradiska_tura32 Gradišče - gradiska_tura33 Gradišče - gradiska_tura34 Gradišče - gradiska_tura35 Gradišče - gradiska_tura36 Gradišče - gradiska_tura37 Gradišče - gradiska_tura38 Gradišče - gradiska_tura39 Gradišče - gradiska_tura40 Gradišče - gradiska_tura41 Gradišče - gradiska_tura42 Gradišče - gradiska_tura43 Gradišče - gradiska_tura44 Gradišče - gradiska_tura45 Gradišče - gradiska_tura46 Gradišče - gradiska_tura47 Gradišče - gradiska_tura48 Gradišče - gradiska_tura49 Gradišče - gradiska_tura50 Gradišče - gradiska_tura51 Gradišče - gradiska_tura52 Gradišče - gradiska_tura53 Gradišče - gradiska_tura54 Gradišče - gradiska_tura55 Gradišče - gradiska_tura56 Gradišče - gradiska_tura57 Gradišče - gradiska_tura58 Gradišče - gradiska_tura59 Gradišče - gradiska_tura60 Gradišče - gradiska_tura61 Gradišče - gradiska_tura62 Gradišče - gradiska_tura63 Gradišče - gradiska_tura64 Gradišče - gradiska_tura65 Gradišče - gradiska_tura66 Gradišče - gradiska_tura67 Gradišče - gradiska_tura68 Gradišče - gradiska_tura69 Gradišče - gradiska_tura70 Gradišče - gradiska_tura71 Gradišče - gradiska_tura72
Diskusija o izletu Gradišče - Gradiška Tura (Otmarjeva pot)
AAvrikelj     
9.6.2019
Veliko zanimivih komentarjev se nahaja na:
https://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=26&id=8260&stran=1
damijan66     
14.6.2019
Bi lahko kdo naredil primerjavo te poti s rdečo varianto Grančišča?
JORDAN     
15.6.2019
Otmarjeva preplezana danes in lahko pohvalim izvajalce.Danes je bila suha in po moji oceni tehnično malo lažja vendar daljša kot rdeča Grančišče.Prakticirajte jo najprej z Furlanovo za ogrevanje.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki