Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
  

Grgar - Sveta Gora (čez Križce)

 
Izhodišče: Grgar (286 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 45,999°N / 13,6741°E
Cilj: Sveta Gora (681 m)
Ime poti: čez Križce
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 395 m
Višinska razlika po poti: 410 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 760
Ocena: 1 glasov
Število slik: 49
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:

a) Zapeljemo se v Novo Gorico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Tolminu in Kobaridu. Glavni cesti proti Tolminu sledimo le do Solkana, kjer v semaforiziranem križišču nadaljujemo desno v smeri Svete Gore in Grgarja. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero prispemo najprej do križišča, kjer se v levo odcepi strma cesta proti Sveti Gori, le nekoliko naprej pa še do križišča, kjer se rahlo v levo nadaljuje cesta proti Grgarju, Čepovanu in Banjšicam (rahlo desno Trnovo in Lokve). Po krajšem spustu prispemo v Grgar, kjer v križišču ob spomeniku NOB nadaljujemo naravnost do bližnjega športnega igrišča ob osnovni šoli, ob katerem parkiramo na večjem parkirišču.
b) Iz Tolmina ali Mosta na Soči se peljemo po glavni cesti proti Novi Gorici, nato pa le malo pred Novo Gorico, točneje v semaforiziranem križišču v Solkanu zavijemo levo v smeri Svete Gore in Grgarja. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero prispemo najprej do križišča, kjer se v levo odcepi strma cesta proti Sveti Gori, le nekoliko naprej pa še do križišča, kjer se rahlo v levo nadaljuje cesta proti Grgarju, Čepovanu in Banjšicam (rahlo desno Trnovo in Lokve). Po krajšem spustu prispemo v Grgar, kjer v križišču ob spomeniku NOB nadaljujemo naravnost do bližnjega športnega igrišča ob osnovni šoli, ob katerem parkiramo na večjem parkirišču.
c) Iz Goriških Brd se zapeljemo v Solkan, kjer v prvem križišču za novim Solkanskim mostom nadaljujemo naravnost v smeri Svete Gore. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero prispemo najprej do križišča, kjer se v levo odcepi strma cesta proti Sveti Gori, le nekoliko naprej pa še do križišča, kjer se rahlo v levo nadaljuje cesta proti Grgarju, Čepovanu in Banjšicam (rahlo desno Trnovo in Lokve). Po krajšem spustu prispemo v Grgar, kjer v križišču ob spomeniku NOB nadaljujemo naravnost do bližnjega športnega igrišča ob osnovni šoli, ob katerem parkiramo na večjem parkirišču.

Opis poti:

S parkirišča se vrnemo do spomenika NOB, od tam pa nadaljujemo po levi cesti (gledano iz smeri dostopa do izhodišča, če smo prišli iz smeri Nove Gorice), kateri se z desne že kmalu priključi "bližnjica" (s parkirišča nam ni potrebno iti do spomenika, saj do tu vodi krajša cesta, ki se začne nekoliko pred parkiriščem ter se nadaljuje proti zahodu). Kratek čas hodimo po pločniku, nato pa na mestu, kjer glavna cesta zavije desno nadaljujemo naravnost na ožjo asfaltno cesto. Dobrih 50 metrov hodimo po omenjeni cesti, nato pa nas oznake za Sveto Goro usmerijo levo na drugo cesto, kjer najprej obidemo še "zadnjo" hišo, nato pa se cesta nadaljuje čez travnik. Po asfaltu hodimo do oznake plinovoda št. 443, od koder nadaljujemo po levi cesti v smeri Svete Gore. Le nekaj korakov naprej pa z makadamske ceste zavijemo levo v smeri označene poti na Sveto Goro čez Križce (naravnost Sveta Gora po Ranjekah, po Sredi in čez Frančiškov hrib).
Pot nadaljujemo po kolovozu, po katerem hitro prispemo do kamnite ograde, ob njej pa do potoka Slatnik, katerega prečimo, nato pa na drugi strani nadaljujemo bolj v levo. Sledi prečenje širšega kolovoza, istočasno pa prečimo traso električne napeljave. Sledi vzpon skozi gozd po slabše uhojeni, a sprva še lepo sledljivi stezici, ob kateri opazimo tudi nekaj markacij. Višje, na delu, kjer pot s severovzhodnega prehaja na jugovzhodno pobočje, pa se steza prične izgubljati med trnjem. Sledi iskanje prehodov med trnjem, ali pa se moramo na nekaj odsekih prebiti skozi zaraščeno pot. Nekoliko naprej prispemo na pobočje, kjer je pred leti bil požar, pot pa je od tod naprej ponovno lažje sledljiva. Sledi rahel prečni vzpon, nato pa dosežemo asfaltno cesto, ki vodi proti vrhu Svete Gore.
Po cesti hodimo mimo nekaj postaj križevega pota, nato pa, ko cesta zavije ostro v desno, nadaljujemo naravnost na pešpot, katera pa se višje vrne na cesto. Ko se vrnemo na cesto nas pot vodi mimo leta 2015 obnovljene kapelice Pieta, za njo pa nadaljujemo po stopničasti poti. Mimo zadnje postaje križevega pota, nato hitro prispemo do pokopališča, od tam pa v nekaj 10 korakih do vrha Svete Gore, s katere se nam odpre lep razgled, ki seže vse do Julijskih Alp.

zemljevid poti
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Vodice
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Grgar - sveta_gora1 Grgar - sveta_gora2 Grgar - sveta_gora3 Grgar - sveta_gora4 Grgar - sveta_gora5 Grgar - sveta_gora6 Grgar - sveta_gora7 Grgar - sveta_gora8 Grgar - sveta_gora9 Grgar - sveta_gora10 Grgar - sveta_gora11 Grgar - sveta_gora12 Grgar - sveta_gora13 Grgar - sveta_gora14 Grgar - sveta_gora15 Grgar - sveta_gora16 Grgar - sveta_gora17 Grgar - sveta_gora18 Grgar - sveta_gora19 Grgar - sveta_gora20 Grgar - sveta_gora21 Grgar - sveta_gora22 Grgar - sveta_gora23 Grgar - sveta_gora24 Grgar - sveta_gora25 Grgar - sveta_gora26 Grgar - sveta_gora27 Grgar - sveta_gora28 Grgar - sveta_gora29 Grgar - sveta_gora30 Grgar - sveta_gora31 Grgar - sveta_gora32 Grgar - sveta_gora33 Grgar - sveta_gora34 Grgar - sveta_gora35 Grgar - sveta_gora36 Grgar - sveta_gora37 Grgar - sveta_gora38 Grgar - sveta_gora39 Grgar - sveta_gora40 Grgar - sveta_gora41 Grgar - sveta_gora42 Grgar - sveta_gora43 Grgar - sveta_gora44 Grgar - sveta_gora45 Grgar - sveta_gora46 Grgar - sveta_gora47 Grgar - sveta_gora48 Grgar - sveta_gora49
Diskusija o izletu Grgar - Sveta Gora (čez Križce)
Hribovka1234     
19.7.2016
Te poti ne priporočam nikomur.
1. OZNAČENA pot? Pa kaj še. Na tej poti ne obstaja niti ena markacija, ki je lepo pobarvana in je mlajša kot 20 let. Markacije so redke, imaš srečo, da se vidi kakšna na vsakih 300 m. Vmes lutaš in kot sokol oprezaš za njimi.
2. označena POT? Tole nikakor ni bila pot, temveč brezpotje. Na začetku morda še za silo uhojena, potem pa se je očitno že vsak obrnil in šel po drugi poti - očitno tudi markacist, ki bi moral obnoviti markacije.
3. Stanje poti. V opisu piše; sledi iskanje prehodov med trnjem, ali pa se moramo na nekaj odsekih prebiti skozi zaraščeno pot. Na NEKAJ ODSEKIH - beri večina poti poteka med trnjem, zaradi katerega bi moral s seboj imeti najmanj žago, da bi prišel skozi nepoškodovan.
Da ne govorim o tem, da sredi poti nikjer več ni nobene markacije, niti sledi o poti, kje naj bi šla. Na vznožju gore pa je še vedno oznaka, da ta pot obstaja - je to res? Prosim lepo, da če poti ne urejajo markacisti, to potem ni več pot, ampak brezpotje, ki si potlej zasluži drugačno oznako.
Nikomur ne priporočam muk med pohodom po tej poti, rajši pojdite po cesti. Razen seveda, če ste strašen avanturist in si želiš videti vso floro in favno, ki jo ta hrib ponuja.
Če pa si kdo vseeno želi po tej poti, moj moto na tem pohodu je bil Per aspera ad astra, verjamem, da bo tak tudi tvoj.
valerija112     
19.7.2016
Jaz grem ponavadi čez Frančiškov hrib,pot čist solidna.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki