Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeVivodnik / Hruševka - Vivodnik
  

Hruševka - Vivodnik

 
Izhodišče: Hruševka (520 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2335°N / 14,726°E
Cilj: Vivodnik (1508 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 5 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 988 m
Višinska razlika po poti: 1210 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 3747
Ocena: 1 glasov
Število slik: 118
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo po Tuhinjski dolini. Naprej se peljemo skozi kraje Vrhpolje, Soteska, Srednja vas, Loke in Potok. Pri vasi Potok se v levo odcepi cesta proti termam Snovik, mi pa glavni cesti sledimo le še nekaj 100 m oz. do mesta, kjer nas oznake za Hruševko usmerijo levo na ožjo lokalno cesto. Po omenjeni cesti se vzpnemo do nekakšnega središča vasi, kjer nas oznake za pešpot na sv. Miklavža usmerijo desno navzdol. Tu se cesta najprej nekoliko spusti, nato pa se prične zložno vzpenjati ob Podbreškem potoku. Po krajšem vzponu pridemo do "zadnje" hiše v vasi, mi pa parkiramo že nekaj 10 m prej, na primernem mestu ob cesti.
b) Z avtoceste Maribor - Ljubljana se usmerimo na izvoz Vransko, nato pa z vožnjo nadaljujemo po vzporedni stari cesti proti Ljubljani. Na koncu Vranskega, bomo prišli do križišča, kjer zavijemo desno proti Tuhinjski dolini. Naprej se peljemo skozi kraje Motnik, Špitalič, Cirkuše, Laze, Šmartno in Buč. Za vasjo Buč, pa nas oznake za Hruševko usmerijo desno na ožjo lokalno cesto. Po omenjeni cesti se vzpnemo do nekakšnega središča vasi, kjer nas oznake za pešpot na sv. Miklavža usmerijo desno navzdol. Tu se cesta najprej nekoliko spusti, nato pa se prične zložno vzpenjati ob Podbreškem potoku. Po krajšem vzponu pridemo do "zadnje" hiše v vasi, mi pa parkiramo že nekaj 10 m prej, na primernem mestu ob cesti.

Opis poti:

Z izhodišča nadaljujemo ostro desno v smeri pešpoti na sv. Miklavža. Pot se najprej vzpne skozi pas gozda, nato pa nas pripelje ob rob pašnikov, od koder se nam odpre lep pogled na okolico. Sprva nekoliko bolj zaraščena pot se prehodno vrne v gozd, nato pa nas vodi mimo brunarice, za katero prečimo še pas grmičevja. Za grmičevjem se pot razširi v kolovoz, le ta pa zavije ostro v levo ter nas pripelje v strnjen gozd. Kratek čas še hodimo po kolovozu, nato pa nas markacije usmerijo desno na vse bolj strmo pešpot. Tej precej strmi poti, ki se ves čas vzpenja skozi gozd, pa nato sledimo vse do cerkve sv. Miklavža na Gori, od katere se nam odpre lep razgled.
Od cerkve sv. Miklavža nadaljujemo po makadamski cesti v smeri Prevale. Cesta se najprej prične rahlo spuščati, nato pa nas pripelje do mesta, kjer se levo navzdol odcepi kratka pešpot proti bližnjemu studenčku, mi pa še naprej nadaljujemo po cesti, le ta pa se prične zložno vzpenjati. Po krajšem vzponu, nas cesta pripelje na manjši preval, kjer se v desno odcepi markirana pešpot proti Prevali. Usmerimo se na omenjeno pot, ki se prehodno rahlo spusti, nato pa preide na greben imenovan V grebenih.
Tu pot postane precej strma ter se nadaljuje po in ob mestoma precej strmem in na nekaj mestih tudi nekoliko izpostavljenem grebenu (predvsem v mokrem je na določenih delih nevarnost zdrsa). Višje se pot položi in nas z grebena pripelje na rob večje ter zaraščene jase. Tu pot zavije levo v gozd ter se zložno spusti do bližnje gozdne ceste, kateri pa sledimo v levo. Nekaj časa se spuščamo po omenjeni cesti, nato pa prispemo do križišča, sredi katerega stoji križ. S križišča nadaljujemo po markiranem kolovozu v smeri Prevale, do katere imamo še 40 minut vzpona. Kolovoz se naprej razmeroma strmo vzpenja skozi gozd, višje preči staro poseko, nato pa se položi in nas pripelje na slabše označeno razpotje.
Na mestu, kjer kolovoz zavije levo, se v smeri naravnost nadaljuje markirana pešpot, ki se najprej zmerno, višje pa strmo vzpenja skozi gozd. Tej poti, ki je v zadnjem delu pred Prevalo tudi zaraščena z malinovjem, sledimo vse do prevala Prevala, s katerega se nam odpre lep razgled.
S Prevale nadaljujemo proti severu ter se pričnemo spuščati čez razgledna pobočja zgornjega dela planine Ravni. Po krajšem spustu stopimo na širši kolovoz, mu sledimo v desno ter po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje prispemo do pastirske koče na omenjeni planini.
S planine Ravni nadaljujemo v smeri Doma na Menini planini in planine Travnik. Pot naprej se rahlo vzpne ter hitro preide v gozd, skozi katerega se nato nekaj časa nadaljuje. Nekoliko naprej se priključimo širokemu kolovozu, po katerem tudi kmalu pridemo iz gozda. Ko pridemo iz gozda, stopimo na zahodni del planine Travnik, preko katere se nato sprehodimo do pastirske koče na drugi strani planine. Do tam nas vodi slabše vidna stezica, ki preči planino.
Od koče nadaljujemo mimo bližnjega križa in zvona, za katerima markirana pot zavije v desno. Sledi prijetna hoja po poti, ki se sprva zložno, nato pa zmerno vzpenja čez prostrane pašnike. Višje gre pot v gozd, kjer se postopoma prične spuščati. Pot se kmalu ponovno prične vzpenjati ter nas pripelje do makadamske ceste, kateri sledimo v desno. Nekaj minut hodimo po omenjeni cesti, nato pa nas markacije usmerijo desno na pešpot, ki se zmerno vzpne skozi strnjen gozd. Višje še enkrat prečimo cesto, ki nas postopoma pripelje na pašnike Menine planine. Z nekaj krajšimi vzponi in spusti nadaljujemo prijetno pot, kateri se po nekoliko daljšem spustu priključi še pot iz Gornjega Grada (pot mimo Jespe).
Nadaljujemo desno v smeri Doma na Menini planini, po poti, ki preči pas gozda, nato pa nas pripelje do parkirišča v bližini že omenjenega planinskega doma. S parkirišča nadaljujemo čez travnik in pot, s katere se nam odpre lep razgled na verigo Kamniško Savinjskih Alp, nas hitro pripelje do Doma na Menini planini.
Od doma nadaljujemo po markirani poti v smeri Vivodnika. Po nekaj 10 korakih lahkotne hoje, se pot za kratek čas strmo vzpne, nato pa se položi in nas pripelje na večjo travnato pobočje, kjer naletimo na smerno tablo z napisom "Vivodnik - krožna pot". Nadaljujemo rahlo levo (po desni poti se lahko vrnemo) po razmeroma zložni poti, ki nas hitro pripelje v kratek pas gozda. Tu se pot ponovno za kratek čas vzpne, nato pa nas pripelje iz gozda, kjer pred seboj že zagledamo razgledni stolp na Vivodniku, le tega pa dosežemo po nekaj korakih nadaljnje hoje.

zemljevid poti
Ob poti: Sveti Miklavž na Gori (757m), Prevala (1163m), Planina Ravni (1075m), Planina Travnik (1180m), Dom na Menini planini (1453m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Dom na Menini planini
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Hruševka - vivodnik1 Hruševka - vivodnik2 Hruševka - vivodnik3 Hruševka - vivodnik4 Hruševka - vivodnik5 Hruševka - vivodnik6 Hruševka - vivodnik7 Hruševka - vivodnik8 Hruševka - vivodnik9 Hruševka - vivodnik10 Hruševka - vivodnik11 Hruševka - vivodnik12 Hruševka - vivodnik13 Hruševka - vivodnik14 Hruševka - vivodnik15 Hruševka - vivodnik16 Hruševka - vivodnik17 Hruševka - vivodnik18 Hruševka - vivodnik19 Hruševka - vivodnik20 Hruševka - vivodnik21 Hruševka - vivodnik22 Hruševka - vivodnik23 Hruševka - vivodnik24 Hruševka - vivodnik25 Hruševka - vivodnik26 Hruševka - vivodnik27 Hruševka - vivodnik28 Hruševka - vivodnik29 Hruševka - vivodnik30 Hruševka - vivodnik31 Hruševka - vivodnik32 Hruševka - vivodnik33 Hruševka - vivodnik34 Hruševka - vivodnik35 Hruševka - vivodnik36 Hruševka - vivodnik37 Hruševka - vivodnik38 Hruševka - vivodnik39 Hruševka - vivodnik40 Hruševka - vivodnik41 Hruševka - vivodnik42 Hruševka - vivodnik43 Hruševka - vivodnik44 Hruševka - vivodnik45 Hruševka - vivodnik46 Hruševka - vivodnik47 Hruševka - vivodnik48 Hruševka - vivodnik49 Hruševka - vivodnik50 Hruševka - vivodnik51 Hruševka - vivodnik52 Hruševka - vivodnik53 Hruševka - vivodnik54 Hruševka - vivodnik55 Hruševka - vivodnik56 Hruševka - vivodnik57 Hruševka - vivodnik58 Hruševka - vivodnik59 Hruševka - vivodnik60 Hruševka - vivodnik61 Hruševka - vivodnik62 Hruševka - vivodnik63 Hruševka - vivodnik64 Hruševka - vivodnik65 Hruševka - vivodnik66 Hruševka - vivodnik67 Hruševka - vivodnik68 Hruševka - vivodnik69 Hruševka - vivodnik70 Hruševka - vivodnik71 Hruševka - vivodnik72 Hruševka - vivodnik73 Hruševka - vivodnik74 Hruševka - vivodnik75 Hruševka - vivodnik76 Hruševka - vivodnik77 Hruševka - vivodnik78 Hruševka - vivodnik79 Hruševka - vivodnik80 Hruševka - vivodnik81 Hruševka - vivodnik82 Hruševka - vivodnik83 Hruševka - vivodnik84 Hruševka - vivodnik85 Hruševka - vivodnik86 Hruševka - vivodnik87 Hruševka - vivodnik88 Hruševka - vivodnik89 Hruševka - vivodnik90 Hruševka - vivodnik91 Hruševka - vivodnik92 Hruševka - vivodnik93 Hruševka - vivodnik94 Hruševka - vivodnik95 Hruševka - vivodnik96 Hruševka - vivodnik97 Hruševka - vivodnik98 Hruševka - vivodnik99 Hruševka - vivodnik100 Hruševka - vivodnik101 Hruševka - vivodnik102 Hruševka - vivodnik103 Hruševka - vivodnik104 Hruševka - vivodnik105 Hruševka - vivodnik106 Hruševka - vivodnik107 Hruševka - vivodnik108 Hruševka - vivodnik109 Hruševka - vivodnik110 Hruševka - vivodnik111 Hruševka - vivodnik112 Hruševka - vivodnik113 Hruševka - vivodnik114 Hruševka - vivodnik115 Hruševka - vivodnik116 Hruševka - vivodnik117 Hruševka - vivodnik118
Diskusija o izletu Hruševka - Vivodnik ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki