Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeBistriška špica/Feistritzer Spitze / Jakobe - Bistriška špica/Feistritzer Spitze
  

Jakobe - Bistriška špica/Feistritzer Spitze (lahka pot)

 
Izhodišče: Jakobe (1410 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4784°N / 14,7999°E
Cilj: Bistriška špica/Feistritzer Spitze (2113 m)
Ime poti: lahka pot
Čas hoje: 3 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 703 m
Višinska razlika po poti: 935 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 3271
Ocena: 1 glasov
Število slik: 61
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Zapeljemo se v Črno na Koroškem, nato pa sledimo oznakam za Koprivno in Podpeco. Nekaj časa se še peljemo ob reki Meži, nato pa gremo iz križišča desno v smeri Podpece, Doma na Peci in Koče na Pikovem. V Podpeci se asfalt konča, mi pa sledimo oznakam za Dom na Peci. Višje, na prevalu Vrh šteng, se nam z desne priključi še cesta iz Mežice, mi pa še naprej sledimo oznakam za Dom na Peci, ponekod opazimo tudi oznake "avtocesta". Z vožnjo nadaljujemo po makadamski cesti, v zadnjem križišču pa sledimo oznakam za parkirišče. Omenjeni cesti sledimo do njenega konca, kjer parkiramo na parkirišču Jakobe.
b) Zapeljemo se v Luče (do sem iz Mozirja ali iz Kamnika čez prelaz Volovljek (Kranjski Rak)), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Logarski dolini. V vasi Solčava zapustimo glavno cesto proti Logarski dolini in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Podolševe, prelaza Spodnje Sleme in Črne na Koroškem. V nadaljevanju cesta izgubi asfaltno prevleko, mi pa po nekaj kilometrih na križišču v Podolševi zavijemo desno proti Črni na Koroškem. Cesta, ki se v nadaljevanju v glavnem prečno vzpenja, pa nas čez čas pripelje do prelaza Spodnje Sleme. S prelaza se cesta prične spuščati, mi pa ji sledimo v smeri Črne na Koroškem. Ko se po nekaj kilometrih spustimo v dolino, na križišču zavijemo desno proti Črni na Koroškem (levo Koprivna). Po glavni cesti se spuščamo proti Črni na Koroškem, nas pa cesta najprej vodi mimo odcepa v dolino Tople, nekoliko nižje pa še do odcepa ceste proti Podpeci, Koči na Pikovem in Domu na Peci. Nadaljujemo po omenjeni cesti, ki nas hitro pripelje v Podpeco. V Podpeci se asfalt konča, mi pa sledimo oznakam za Dom na Peci. Višje, na prevalu Vrh šteng, se nam z desne priključi še cesta iz Mežice, mi pa še naprej sledimo oznakam za Dom na Peci, ponekod opazimo tudi oznake "avtocesta". Z vožnjo nadaljujemo po makadamski cesti, v zadnjem križišču pa sledimo oznakam za parkirišče. Omenjeni cesti sledimo do njenega konca, kjer parkiramo na parkirišču Jakobe.
c) Zapeljemo se v Mežico, kjer sledimo oznakam za Peco. V nadaljevanju se peljemo proti MP Mežica, še pred mejnim prehodom pa zavijemo levo na cesto v smeri Pece. Višje, na prevalu Vrh šteng, se nam z leve priključi še cesta iz Podpece, mi pa sledimo oznakam za Dom na Peci, ponekod opazimo tudi oznake "avtocesta". Z vožnjo nadaljujemo po makadamski cesti, v zadnjem križišču pa sledimo oznakam za parkirišče. Omenjeni cesti sledimo do njenega konca, kjer parkiramo na parkirišču Jakobe.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo za oznakami Dom na Peci ter pot nadaljujemo po kolovozu desno navzgor. Po krajšem vzponu pridemo do razpotja, kjer nadaljujemo desno ter se še naprej vzpenjamo po kolovozu. Kolovoz nato postopno postane manj strm in ga kmalu tudi zapustimo. Markacije nas namreč usmerijo levo na peš pot, po kateri se nato nekaj časa vzpenjamo skozi gozd. Pot skozi gozd nas nato ponovno pripelje na ožji kolovoz, kjer nadaljujemo desno ter v približno 5 minutah nadaljnje hoje dosežemo Dom na Peci.
Od Doma na Peci se usmerimo na pešpot proti Mali Peci ali pa na pot proti Kordeževi glavi. Po slabih desetih minutah vzpona se obe poti združita, mi pa nadaljujemo po markirani poti, ki se naprej vzpne po travniku navzgor in nas pripelje do označenega razpotja.
Usmerimo se na desno pot v smeri zahtevne poti (ki pa to ni), levo pa vodi zelo zahtevna pot na Peco. Desna pot je lahka in nima niti enega težavnega mesta! Naša lažja desna pot nas nato mimo klopce kmalu pripelje med rušje, skozi katerega se nato vzpenjamo. Vzpon naprej poteka po zmerno strmem pobočju z vse lepšimi razgledi. Čez nekaj časa nas pot pripelje na travnato izravnavo, kjer se nam z leve priključi plezalna pot. Sledi le še zadnji vzpon na vrh Kordeževe glave, katere vrh dosežemo po nekaj minutah nadaljnje hoje, po nezahtevnem pobočju.
S Kordeževe glave nadaljujemo po markirani poti, ki se prične zmerno spuščati proti Knipsovem sedlu. Po približno 20 minutah spusta pridemo do informativnih tabel na omenjenem sedlu, kjer se nam z leve priključi pot iz doline Topla.
Nadaljujemo naravnost po zmerno strmi poti, kateri se le nekoliko višje priključi markirana pot od smučišča Peca / Petzen (smučišče na avstrijski strani gore). Nadaljujemo vzpon po razglednem pobočju, pot pa nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na s travo porasel Končnikov vrh.
Pot naprej se ponovno prične spuščati in le malo naprej zapusti državno mejo ter se nato nadaljuje le še po avstrijski strani. Sledi prijetna hoja z nekaj spusti in vzponi vse do vršne glave Bistriške špice. Tu se pot prične strmeje vzpenjati in nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na razgleden vrh, sredi katerega stoji večji križ.

Ob poti: Dom na Peci (1665m), Mala Peca (1731m), Kordeževa glava (Peca) (2125m), Knipsovo sedlo (2012m), Končnikov vrh (2109m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Končnikov vrh, Kordeževa glava (Peca)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze1 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze2 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze3 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze4 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze5 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze6 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze7 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze8 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze9 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze10 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze11 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze12 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze13 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze14 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze15 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze16 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze17 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze18 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze19 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze20 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze21 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze22 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze23 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze24 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze25 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze26 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze27 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze28 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze29 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze30 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze31 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze32 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze33 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze34 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze35 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze36 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze37 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze38 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze39 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze40 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze41 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze42 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze43 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze44 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze45 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze46 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze47 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze48 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze49 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze50 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze51 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze52 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze53 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze54 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze55 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze56 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze57 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze58 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze59 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze60 Jakobe - bistriska_spica_feistritzer_spitze61
Diskusija o izletu Jakobe - Bistriška špica/Feistritzer Spitze (lahka pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki