Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeŠpanov vrh / Jesenice (Straža) - Španov vrh
  

Jesenice (Straža) - Španov vrh (čez Jelenkamen)

 
Izhodišče: Jesenice (Straža) (560 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,429°N / 14,0825°E
Cilj: Španov vrh (1334 m)
Ime poti: čez Jelenkamen
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: delno zahtevno
Višinska razlika: 774 m
Višinska razlika po poti: 774 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1 : 50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Avtor: heinz
Ogledov: 4795
Ocena: 2 glasov
Število slik: 52
Število komentarjev: 5
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce, kjer se zapeljemo desno proti Jesenicam. V naselju Slovenski Javornik, v križišču s semaforjem zavijemo levo proti centru mesta. V drugem semaforiziranem križišču (pri gimnaziji) zapeljemo desno, nazaj proti Tomšičevi cesti mimo osnovne šole na levi. Vozimo še nadaljnja 2,5 km do konca Tomšičeve ulice, oz. do mesta, kjer se ob železniški progi nahaja zadnja avtobusna postaja pod klancem. Tu je veliko parkirišče, oz. naše izhodišče.

Opis poti:

S parkirišča se usmerimo po asfaltni cesti v klanec, kjer tik pod vrhom na levi opazimo stezo, na katero stopimo in po njej zavijemo v smer mimo vrtov na naši levi. Že takoj pridemo v bližino stanovanjskih zgradb na levi, kjer prečkamo krajši kolovoz (pelje do bližnjega vodnega zbiralnika na desni). Steza se zdaj nekoliko vzpne proti daljnovodu katerega hitro dosežemo. Tu zavijemo desno v klanec proti vzhodu po gruščnati poti.
Kmalu dosežemo drug daljnovod, kjer pot zavije levo v krajši gozdič (v letnem času naletimo na žično ograjo), za katerim stopimo na (lovsko) stezo vzhod-zahod. Zavijemo levo (zahodno) čez pašnik, na koncu katerega opazimo manjšo klopco, mi pa tu nadaljujemo desno strmeje v klanec. Kmalu strmina popusti, pot pa zavije levo proti izpostavljeni skalnati "babi", kjer si lahko privoščimo razgled.
Nadaljujemo v listnat gozd (smer zahod), kjer se pot, ki preči pobočje, najprej nekoliko spusti, zatem pa nas pripelje na gozdno izravnavo. Tu med praprotjo pridemo do njenega roba, kjer je manjše razpotje. Nadaljujemo desno ob robu, ter po cca 40 m naletimo še na drugo razpotje (levi odcep), kjer nadaljujemo naravnost v klanec. Sprva širša gozdna pot, kmalu zavije desno in se zoži. V nadaljevanju se po gozdnem pobočju vzpenja v ključih. Čez nekaj časa se pri vrhu vzhodnega grebena Jelenkamna pot nekoliko položi, ter nadaljuje naravnost v klanec proti severu. Kmalu (pri padlem drevesu) pot zavije ostro levo, kjer najprej preči nekoliko strmejše pobočje, zatem pa nas pripelje na delno odprto mesto, kjer se nam ponudi pogled na Julijce, ter na glavno razgledišče Jelenkamna, ki leži dobrih 100 v.m. pod njegovim vrhom. Tu pot zavije desno, strmo v klanec (previdno pri sestopu v mokrem!), kateri pa ne traja dolgo. Ko se pot položi in nas usmerja nekoliko proti levi, na drevju opazimo različne oznake. Kmalu pa se po vzhodnem pobočju v SZ prečnici pot še zadnjič vzpne proti vrhu Jelenkamna. Ko po nekaj min. dosežemo vrh, zavijemo desno (levo Jelenkamen) proti SZ. Sledi nekajminutna hoja po markirani poti gozdnega grebena, nakar, ko se ta nekoliko spusti naletimo na razpotje: desno Pristava, levo rovt Dole, naravnost lovska pot na Lenčkov Špik. Izberemo zadnjo in se po njej vzpnemo v isti smeri od koder smo prišli. Ko se po kratkem času pot nekoliko spusti, naletimo na desni odcep, kamor se usmerimo in zapustimo označeno lovsko pot. Pot katera preči dokaj strmo pobočje Lenčkovega Špika, nas v kratkem pripelje na Lenčkov rovt. Tu stopimo na kolovoz po katerem se najprej nekoliko spustimo in zatem na razpotju izberemo levega, ter se po njem zmerno vzpnemo čez in ob pašnikih vse do njegovega konca na gozdni cesti Prihodi - Križovec. Usmerimo se desno in hodimo po omenjeni cesti nadaljnjih 10 min, nakar naletimo na kolovoz z leve, kateri vodi v gozd proti SZ (ob desni strani ceste manjše parkirišče). Usmerimo se nanj in stopimo na markirano pot Pristava - Črni vrh. Le nekoliko naprej pot doseže manjši neizrazit preval, za katerim se začne postopoma spuščati. Na mestu, kjer pot zavije levo in se zatem nekoliko vzpne, prečkamo potok (leva Ukova). Po krajšem, zmernem vzponu, tik preden stopimo iz gozda na razpotju izberemo desno, oz. pot, ki vodi naravnost. Ko se znajdemo na travnatem pobočju, se usmerimo na vzpenjajoč se kolovoz na naši desni in s tem (preden bi ponovno stopili v gozd) zapustimo markirano pot. Kolovoz, ki se proti vrhu vse bolj razglednega pobočja izgublja, nas privede na velik preval tik pod Španovim vrhom na naši desni (tu se nam odpre razgled proti Golici). Sledi le še krajši vzpon ob robu smučišča do zgornje postaje sedežnice Španov vrh.

zemljevid poti
Ob poti: Jelenkamen (1096m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Jesenice (Straža) - spanov_vrh1 Jesenice (Straža) - spanov_vrh2 Jesenice (Straža) - spanov_vrh3 Jesenice (Straža) - spanov_vrh4 Jesenice (Straža) - spanov_vrh5 Jesenice (Straža) - spanov_vrh6 Jesenice (Straža) - spanov_vrh7 Jesenice (Straža) - spanov_vrh8 Jesenice (Straža) - spanov_vrh9 Jesenice (Straža) - spanov_vrh10 Jesenice (Straža) - spanov_vrh11 Jesenice (Straža) - spanov_vrh12 Jesenice (Straža) - spanov_vrh13 Jesenice (Straža) - spanov_vrh14 Jesenice (Straža) - spanov_vrh15 Jesenice (Straža) - spanov_vrh16 Jesenice (Straža) - spanov_vrh17 Jesenice (Straža) - spanov_vrh18 Jesenice (Straža) - spanov_vrh19 Jesenice (Straža) - spanov_vrh20 Jesenice (Straža) - spanov_vrh21 Jesenice (Straža) - spanov_vrh22 Jesenice (Straža) - spanov_vrh23 Jesenice (Straža) - spanov_vrh24 Jesenice (Straža) - spanov_vrh25 Jesenice (Straža) - spanov_vrh26 Jesenice (Straža) - spanov_vrh27 Jesenice (Straža) - spanov_vrh28 Jesenice (Straža) - spanov_vrh29 Jesenice (Straža) - spanov_vrh30 Jesenice (Straža) - spanov_vrh31 Jesenice (Straža) - spanov_vrh32 Jesenice (Straža) - spanov_vrh33 Jesenice (Straža) - spanov_vrh34 Jesenice (Straža) - spanov_vrh35 Jesenice (Straža) - spanov_vrh36 Jesenice (Straža) - spanov_vrh37 Jesenice (Straža) - spanov_vrh38 Jesenice (Straža) - spanov_vrh39 Jesenice (Straža) - spanov_vrh40 Jesenice (Straža) - spanov_vrh41 Jesenice (Straža) - spanov_vrh42 Jesenice (Straža) - spanov_vrh43 Jesenice (Straža) - spanov_vrh44 Jesenice (Straža) - spanov_vrh45 Jesenice (Straža) - spanov_vrh46 Jesenice (Straža) - spanov_vrh47 Jesenice (Straža) - spanov_vrh48 Jesenice (Straža) - spanov_vrh49 Jesenice (Straža) - spanov_vrh50 Jesenice (Straža) - spanov_vrh51 Jesenice (Straža) - spanov_vrh52
Diskusija o izletu Jesenice (Straža) - Španov vrh (čez Jelenkamen)
Majdag     
10.4.2011

...Ojla, danes sva šli z mojo Iro čez Jelenkamen na Španov vrh. Samo nisva šli čez L. rovt, ampak čez L. Špik.Nazaj pa sva se vračale čez sedem grabnov. Tam pa se končno nekaj dogaja. Nov mostiček, malo pred klini, pa požagana debla in narejene stopničke. Tudi sam konec poti je nekaj spremenjen, samo se pot slabo vidi. Tako, da sem danes imela srečo, lep dan, dobra pot, pa še razgledi na Španovem vrhu so bili čudoviti. Aja še to, Heinz a si mogoče že šel iz L. Špika na levo, po grebenu, me zanima kje prideš dol. Pa lep pozdrav Majdanasmehvelik nasmeh
heinz     
10.4.2011
Pozdravljena Majda!
Torej prinašaš dobre novice v zvezi s sedmimi grabni.. Tudi mene veseli, da se končno tu nekaj dogaja!
Kateri greben imaš v mislih -v levo od L.Špika-, oz iz katere strani gledano, pa žal ne vem. Če mogoče misliš grapo oz dolino, bi bilo lahko -skozi Dole-...ta gre iz Dol pod L.Špikom proti Kalvariji. Ta pot mi ni ravno lepa.
Je pa en greben (širok gozdni) gledano v smeri od L.Špika proti Šp.vrhu. Ta je brez imena, čezenj pa poteka označena (najbrž lovska) trasa. Pripelje do markirane poti Pristava - Črni vrh. Bolje in hitreje pa je, če namesto tega izbereš 10 min hojo po gozdni cesti na njegovi desni (zg opis) itd..
Srečno ! heinz
Majdag     
11.4.2011

Heinz, ja, gledano iz smeri L. Špik -Š. vrh. Lani sem videla nekoga, ki je lavfal v to smer. Pa mi je rekel, če ne poznam poti, je bolje, da ne grem, pa me mika. Drugače pa pot skozi Dole poznam. Hvala, pa lep dan, nasmeh čav Majda
heinz     
12.4.2011
Z ozirom na to, Majda, da sprašuješ -kje prideš dol- sklepam, da sprašuješ po grabnu,- ne grebenu..
Ko se z Lenčkovega Špika spustiš na gozdno cesto Prihodi - Križovec, na levi izza ovinka opaziš dolino (graben), na drugi strani pa del hriba Sušje -1105, ki od tam izgleda kot nek greben. V omenjen graben ali dolino se lahko spustiš po gozdu, pri čemer najprej naletiš na zgornji del Jesniškega rovta -1050, nižje jz,popoti skozi gozdič pa še na spodnjega. Na njegovem zahodnem robu naletiš na potok (levi rokav Ukove), ob katerem poteka pot v dolino (moj opis najdeš tule: http://www.hribi.net/izlet/jesenice_ukova_spanov_vrh_/11/1231/2472
Lažja in bolj zanesljiva varianta pa je po cesti: hodiš cca 15-20 min, nakar za manjšim ličnim rovtom z vikendico na desni naletiš na oster odcep g. ceste, v levo (nazaj).Ta te privede na sp del Jeseniškega rovta. Po desni strani potoka se spustiš v gozd in nadaljuješ po dokaj zanimivi poti mimo prek 100 let starega vodnega zajetja, mimo slapu in po proti koncu dokaj strmi poti do mostičkov čez obe Ukovi v spodnejm delu. Pot se konča na kolovozu med obema mostičkoma.
Enkrat sem tudi poizkušal malo pod vrhom L.Š. levo v smeri kot navajaš, po neki poti proti dolini, a se je ta dokaj hitro končala, zato sem obrnil nazaj gor.
Če slučajno nič od tega nisi imela v mislih, me seveda lahko znova vprašaš.. Ves ta konec mi je dokaj poznan.
Lp! h
Majdag     
12.4.2011

Ojla, hvala za opise. Pot mimo starega vodnjaka poznam, sem že šla večkrat. Dobro, da tako dobro poznaš vse te kraje, mi pride prav na mojih potepih. Hvala Heinz, pa srečno nasmeh Majda
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki