Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Visoke TureGroßes Wiesbachhorn / Kesselfall - Großes Wiesbachhorn
  

Kesselfall - Großes Wiesbachhorn

 
Izhodišče: Kesselfall (1034 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 47,21724°N / 12,72585°E
Cilj: Großes Wiesbachhorn (3564 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 8 h 30 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot, zahtevna neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 2530 m
Višinska razlika po poti: 2580 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 990
Ocena: 3 glasov
Število slik: 156
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Skozi karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo po Turski avtocesti. Naprej se peljemo skozi predor Katschber in pozneje še Turski predor / Tauerntunnel, mi pa avtocesti proti Salzburgu (tudi Solnograd) sledimo le še do izvoza za Bischofshofen, od koder z vožnjo nadaljujemo po štiripasovnici proti že omenjenemu kraju. Iz Bischofshofna sledimo oznakam za kraj Zell am See in nato za kraj Kaprun. V Kaprunu nadaljujemo po dolini Kaprunertal in sledimo oznakam »Speichererseen«. Rahlo vzpenjajoči se cesti sledimo vse do konca. Parkiramo v brezplačni garažni hiši, ki se nahaja na koncu ceste ob koči Kesselfall Alpenhaus. Cesta, ki poteka naprej od garažne hiše je zaprta za javni promet.

Opis poti:

V garažni hiši sledimo oznakam za izhod ter se po stopnicah vzpnemo navzgor. Izhod je namreč na vrhu garažne hiše. Iz garažne hiše pridemo na cesto kjer nadaljujemo desno kamor nas usmerijo tudi oznake za blagajno kjer se lahko kupi vozovnice proti jezeru Mooserboden.
Mi nadaljujemo mimo zapornice po cesti, ki je zaprta za javni promet. Po zelo kratkem vzponu po cesti pa nas smerokaz usmeri levo na peš pot skozi gozd. Pot nas nato vodi skozi gozd in kmalu preči potok. Še nekaj časa hodimo po razmeroma položni poti skozi gozd nato pa se priključimo kolovozu po kateremu pridemo do spodnje postaje poševnega dvigala. Kolovoz je star dostop do poševnega dvigala, nova cesta pa vodi skozi predor. Omenjeno poševno dvigalo je sicer največje tovrstno dvigalo v Evropi in vodi do zgornjega dela ceste proti jezeru Mooserboden. Dvigalo je bilo prvotno narejeno za namen gradnje jezu na jezerih Wasserfallboden ter Mooserboden.
Pred spodnjo postajo dvigala naša pot zavije v desno in se nato v nadaljevanju kar nekaj časa vzpenja skozi gozd. Pri vzponu nekajkrat tudi skozi kratek predor preči traso dvigala. Višje nato prečimo pašno ograjo in pot nas pripelje na planino kjer se v poletnih mesecih pasejo krave. Nekaj časa se nato vzpenjamo po nekoliko razglednejših travnatih pobočjih nato pa pot zavije v levo in zapusti planino. Pot nato poteka po kolovozu, ki nas pripelje na asfaltirano cesto. Levo vodi cesta proti spodnjemu delu jeza na jezeru Wasserfallboden, mi pa nadaljujemo po cesti desno navzgor kamor nas tudi usmerijo smerokazi. Kmalu pridemo do križišča kjer se nam z desne priključi cesta od zgornje postaje poševnega dvigala.
Na križišču nadaljujemo levo po cesti, ki nas hitro pripelje do predora. Hoja skozi predor je prepovedana zato naša pot zavije levo in nato preči nekoliko strmejša pobočja ob predoru. Na drugi strani predora se ponovno priključimo cesti in pridemo do jezu na jezeru Wasserfallboden. Pri jezu nadaljujemo rahlo desno po cesti in se kmalu ponovno umaknemo predoru levo na peš pot. Pot v nadaljevanju preči dokaj strma pobočja nad jezerom s katerih imamo zelo lep razgled na številne tritisočake nad jezerom. Pot nato zavije desno in se za kratek čas priključi predoru. V predoru pot poteka po ozkem pločniku, ki je od ceste ločen z ograjo. Predor kmalu zapustimo in pot nas ponovno pripelje na strma pobočja nad jezerom. Tokrat je pobočje še nekoliko bolj strmo in pri hoji je potrebno kar nekaj previdnosti. Pot se tu najprej rahlo spusti v pomoč pa so nam tudi varovala. Za kratek čas se nato priključimo stari opuščeni cesti nato pa se po kratkem izpostavljenem prečenju ponovno priključimo glavni asfaltirani cesti. Pri naslednjem predoru ponovno zapustimo cesto, vendar tokrat so pobočja, ki jih prečimo manj strma. Pot tu poteka preko travnatih pobočjih z lepim razgledom na jezero in okoliške vrhove. Ko se ponovno priključimo cesti nas cesta kmalu pripelje do križišča. Smerokazi nas tu usmerijo desno navzgor in po kratkem vzponu pridemo do planine Fürthermoaralm na kateri se nahaja tudi koča in kapelica.
Nadaljujemo po kolovozu mimo kapelice in hitro smo ponovno na razpotju. Desno navzgor vodi pot Hochkammerweg proti smučišču Kitzsteinhorn – Kaprun, mi pa nadaljujemo naravnost in sledimo oznakam za Mooserboden. Od razpotja se naša pot najprej rahlo spusti in nas vodi mimo nekaj informativnih tabel, ki predstavljajo rastline in živali na planini. Pot nato preči nekaj potokov in kolovoz preide v stezo. Pot tu zavije v levo in se prične nekoliko strmeje vzpenjati ter nas ponovno pripelje na asfaltirano cesto. Cesti sledimo do naslednjega predora kjer nas markacije ponovno usmerijo desno na peš pot. Sledi še zadnji vzpon do jeza na jezeru Mooserboden. Ob jezu se nahaja tudi restavracija.
Nadaljujemo po cesti preko jezu in približno na polovici jezu pridemo pod pobočje vrha Höhenburg. Na levi strani se tu nahaja še ena restavracija in zavarovane plezalne poti (Klettersteigarena Höhenburg), ki vodijo na omenjeni vrh. Mi nadaljujemo po jezu in na vzhodni strani vrha se levo odcepi še lažja pot po stopnicah na vrh Höhenburg. Mi nadaljujemo še preko druge polovice jezu in nato pridemo do označenega razpotja.
Desno vodi pot proti vrhu Großer Bärenkopf, mi pa nadaljujemo levo kamor nas usmerijo oznake za vrh Wiesbachhorn ter kočo Heinrich-Schwaiger Haus. Po krajšem vzponu po travnatem pobočju pridemo do še enega razpotja.
Tokrat se levo odcepi pot Max Hirschl Weg proti koči Gleiwitzer Hütte, mi pa nadaljujemo desno proti koči Heinrich-Schwaiger Haus. Od razpotja se pričnemo vzpenjati v dolgih ključih po razmeroma strmem pobočju. Na nekaj mestih so nam v pomoč tudi jeklenice. Pot nas nato pripelje v osrednji del nacionalnega parka Hohe Tauern. V nadaljevanju se nato še kar nekaj časa vzpenjamo v ključih po strmem pobočju pri tem pa imamo ves čas lep razgled na jezeri Mooserboden ter Wasserfallboden ter na vrhove nad jezeri. Ko se približamo tovorni žičnici, pot zavije rahlo v levo in predvsem na delih kjer poteka pot po gladkih ploščah so nam v pomoč tudi jeklenice. Nekoliko kasneje pot zavije ponovno v desno in sledi le še kratek vzpon do koče Heinrich-Schwaiger Haus.
Pri koči nadaljujemo levo za oznakami »Wiesbachhorn« in prečimo pobočje proti severovzhodu. Pot nas hitro pripelje do strme grape. Pot tu postane bistveno zahtevnejša in priporočljiva je tudi uporaba samovarovanja. Po razmeroma kratkem strmem vzponu pot zavije v desno in sledi vzpon po skalnatem pobočju kjer je pot označena z rdečimi pikami. Pobočje je dokaj strmo tako da je nekaj previdnosti še vedno potrebno. Po takšni poti nato dosežemo greben ob vrhu Unterer Fochezkopf. Na grebenu kjer se nam odpre razgled na vzhodno stran nadaljujemo desno in se sprva malenkost spustimo, nato pa nadaljujemo z vzponom po grebenu, ki poteka ob ledeniku Fochezkees. Na koncu omenjenega ledenika nas pot vodi še mimo vrha Oberer Fochezkopf kjer se označena pot konča.
Mi še naprej nadaljujemo po grebenu, ki je na desno stran občasno tudi nekoliko izpostavljen. Pot po grebenu imenovanem Kaindlgrat nas nato vodi nad ledenikoma Kaindlkees ter Wielingerkees, pri vzponu pa imamo tudi lep razgled na Großes Wiesbachhorn. Ko pridemo na zahodno stran omenjenega vrha se greben konča in nas pripelje na položnejša pobočja. Kljub temu, da markacij ni več pa je steza običajno še dovolj dobro vidna.
Naša pot tu zavije v levo in se ponovno prične nekoliko strmeje vzpenjati po zahodnih pobočjih gore. V nadaljevanju se lahko vzpenjamo po levi strani po nekoliko bolj skalnatem grebenu kjer je potrebno nekaj lažjega poplezavanja. Druga možnost pa je se vzpenjamo po desni strani kjer se steza vzpenja po sicer zelo strmem pobočju, tako da je tudi tu potrebno nekaj previdnost. Katero varianto bomo izbrali je odvisno tudi od snežnih razmer. Po takšnem pobočju se nato vzpenjamo vse do razglednega vrha Großes Wiesbachhorn.
Sestopimo po poti vzpona. Najprimernejši čas vzpona je v poznem poletju, ko je pogosto vzpon možen tudi brez zimske opreme.
Vzpon si lahko skrajšamo s kombinacijo poševnega dvigala in avtobusnega prevoza s katerim se lahko pripeljemo do jeza na jezeru Mooserboden. V tem primeru je do vrha 5 ur vzpona.

Ob poti: Stausee Wasserfallboden (1672m), Fürthermoaralm (1805m), Mooserboden (2036m), Heinrich Schwaiger Haus (2802m), Unterer Fochezkopf (3022m), Oberer Fochezkopf (3159m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem,
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Kesselfall - grosses_wiesbachhorn1 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn2 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn3 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn4 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn5 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn6 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn7 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn8 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn9 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn10 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn11 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn12 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn13 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn14 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn15 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn16 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn17 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn18 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn19 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn20 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn21 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn22 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn23 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn24 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn25 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn26 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn27 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn28 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn29 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn30 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn31 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn32 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn33 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn34 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn35 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn36 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn37 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn38 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn39 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn40 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn41 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn42 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn43 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn44 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn45 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn46 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn47 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn48 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn49 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn50 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn51 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn52 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn53 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn54 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn55 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn56 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn57 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn58 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn59 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn60 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn61 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn62 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn63 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn64 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn65 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn66 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn67 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn68 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn69 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn70 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn71 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn72 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn73 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn74 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn75 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn76 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn77 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn78 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn79 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn80 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn81 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn82 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn83 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn84 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn85 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn86 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn87 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn88 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn89 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn90 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn91 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn92 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn93 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn94 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn95 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn96 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn97 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn98 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn99 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn100 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn101 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn102 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn103 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn104 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn105 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn106 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn107 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn108 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn109 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn110 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn111 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn112 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn113 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn114 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn115 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn116 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn117 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn118 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn119 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn120 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn121 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn122 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn123 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn124 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn125 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn126 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn127 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn128 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn129 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn130 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn131 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn132 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn133 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn134 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn135 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn136 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn137 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn138 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn139 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn140 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn141 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn142 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn143 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn144 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn145 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn146 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn147 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn148 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn149 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn150 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn151 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn152 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn153 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn154 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn155 Kesselfall - grosses_wiesbachhorn156
Diskusija o izletu Kesselfall - Großes Wiesbachhorn ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki