Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Visoke TureMooserboden / Kesselfall - Mooserboden
  

Kesselfall - Mooserboden (Klettersteig MoBo 107)

 
Izhodišče: Kesselfall (1034 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 47,21724°N / 12,72585°E
Cilj: Mooserboden (2036 m)
Ime poti: Klettersteig MoBo 107
Čas hoje: 4 h 10 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1002 m
Višinska razlika po poti: 1120 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 218
Ocena: 1 glasov
Število slik: 112
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Skozi karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo po Turski avtocesti. Naprej se peljemo skozi predor Katschber in pozneje še Turski predor / Tauerntunnel, mi pa avtocesti proti Salzburgu (tudi Solnograd) sledimo le še do izvoza za Bischofshofen, od koder z vožnjo nadaljujemo po štiripasovnici proti že omenjenemu kraju. Iz Bischofshofna sledimo oznakam za kraj Zell am See in nato za kraj Kaprun. V Kaprunu nadaljujemo po dolini Kaprunertal in sledimo oznakam »Speichererseen«. Rahlo vzpenjajoči se cesti sledimo vse do konca. Parkiramo v brezplačni garažni hiši, ki se nahaja na koncu ceste ob koči Kesselfall Alpenhaus. Cesta, ki poteka naprej od garažne hiše je zaprta za javni promet.

Opis poti:

V garažni hiši sledimo oznakam za izhod ter se po stopnicah vzpnemo navzgor. Izhod je namreč na vrhu garažne hiše. Iz garažne hiše pridemo na cesto kjer nadaljujemo desno kamor nas usmerijo tudi oznake za blagajno kjer se lahko kupi vozovnice proti jezeru Mooserboden.
Mi nadaljujemo mimo zapornice po cesti, ki je zaprta za javni promet. Po zelo kratkem vzponu po cesti pa nas smerokaz usmeri levo na peš pot skozi gozd. Pot nas nato vodi skozi gozd in kmalu preči potok. Še nekaj časa hodimo po razmeroma položni poti skozi gozd nato pa se priključimo kolovozu po kateremu pridemo do spodnje postaje poševnega dvigala. Kolovoz je star dostop do poševnega dvigala, nova cesta pa vodi skozi predor. Omenjeno poševno dvigalo je sicer največje tovrstno dvigalo v Evropi in vodi do zgornjega dela ceste proti jezeru Mooserboden. Dvigalo je bilo prvotno narejeno za namen gradnje jezu na jezerih Wasserfallboden ter Mooserboden.
Pred spodnjo postajo dvigala naša pot zavije v desno in se nato v nadaljevanju kar nekaj časa vzpenja skozi gozd. Pri vzponu nekajkrat tudi skozi kratek predor preči traso dvigala. Višje nato prečimo pašno ograjo in pot nas pripelje na planino kjer se v poletnih mesecih pasejo krave. Nekaj časa se nato vzpenjamo po nekoliko razglednejših travnatih pobočjih nato pa pot zavije v levo in zapusti planino. Pot nato poteka po kolovozu, ki nas pripelje na asfaltirano cesto. Levo vodi cesta proti spodnjemu delu jeza na jezeru Wasserfallboden, mi pa nadaljujemo po cesti desno navzgor kamor nas tudi usmerijo smerokazi. Kmalu pridemo do križišča kjer se nam z desne priključi cesta od zgornje postaje poševnega dvigala.
Na križišču nadaljujemo levo po cesti, ki nas hitro pripelje do predora. Hoja skozi predor je prepovedana zato naša pot zavije levo in nato preči nekoliko strmejša pobočja ob predoru. Na drugi strani predora se ponovno priključimo cesti in pridemo do jezu na jezeru Wasserfallboden. Pri jezu nadaljujemo rahlo desno po cesti in se kmalu ponovno umaknemo predoru levo na peš pot. Pot v nadaljevanju preči dokaj strma pobočja nad jezerom s katerih imamo zelo lep razgled na številne tritisočake nad jezerom. Pot nato zavije desno in se za kratek čas priključi predoru. V predoru pot poteka po ozkem pločniku, ki je od ceste ločen z ograjo. Predor kmalu zapustimo in pot nas ponovno pripelje na strma pobočja nad jezerom. Tokrat je pobočje še nekoliko bolj strmo in pri hoji je potrebno kar nekaj previdnosti. Pot se tu najprej rahlo spusti v pomoč pa so nam tudi varovala. Za kratek čas se nato priključimo stari opuščeni cesti nato pa se po kratkem izpostavljenem prečenju ponovno priključimo glavni asfaltirani cesti. Pri naslednjem predoru ponovno zapustimo cesto, vendar tokrat so pobočja, ki jih prečimo manj strma. Pot tu poteka preko travnatih pobočjih z lepim razgledom na jezero in okoliške vrhove. Ko se ponovno priključimo cesti nas cesta kmalu pripelje do križišča. Smerokazi nas tu usmerijo desno navzgor in po kratkem vzponu pridemo do planine Fürthermoaralm na kateri se nahaja tudi koča in kapelica.
Nadaljujemo po kolovozu mimo kapelice in hitro smo ponovno na razpotju. Desno navzgor vodi pot Hochkammerweg proti smučišču Kitzsteinhorn – Kaprun, mi pa nadaljujemo naravnost in sledimo oznakam za Mooserboden. Od razpotja se naša pot najprej rahlo spusti in nas vodi mimo nekaj informativnih tabel, ki predstavljajo rastline in živali na planini. Pot nato preči nekaj potokov in kolovoz preide v stezo. Pot tu zavije v levo in se prične nekoliko strmeje vzpenjati ter nas ponovno pripelje na asfaltirano cesto. Cesti sledimo do naslednjega predora kjer nas markacije ponovno usmerijo desno na peš pot. Sledi še zadnji vzpon do jeza na jezeru Mooserboden. Ob jezu se nahaja tudi restavracija.
Do jezera Mooserboden je sicer mogoče priti tudi s kombinacijo avtobusnega prevoza in poševnega dvigala.
Pri jezu se usmerimo levo na asfaltirano cesto in se spustimo do prvega levega ovinka. Na ovinku se nato usmerimo desno na ozko peš pot, ki vodi proti izhodišču zavarovane plezalne poti imenovane MOBO 107. Na ovinku je tudi manjša informativna tabla. Sledi spust po ozki poti, ki poteka po travnatem terenu pod jezom. Spustimo se vse do vstopa v plezalni del poti, kjer se nahaja tudi nekaj informativnih tabel.
Pred vstopom v plezalni del poti se obvezno opremimo s čelado in samovarovalnim kompletom. Na samem začetku se najprej spustimo s kratkim zip-linom (flying fox) do jezu. Vponki, ki sta na škripcu vpnemo na plezalni pas, samovarovalni komplet pa vpnemo na vrv, ki se nahaja nekoliko nižje in je namenjena varovanju. Ker je spust zelo položen se lahko s to vrvjo tudi povlečemo proti jezu. Ko pridemo do jezu najprej pripnemo samovarovalni komplet na jeklenice, nato pa snamemo škripec.
V nadaljevanju nato plezamo po jezu v pomoč pa so nam različni umetni oprimki in stopi. Na poti se izmenjujejo strmi vzponi ter kratka prečenja. Približno na polovici vzpona je ob poti tudi klopca s katere imamo zelo lep razgled na jezero Wasserfallboden ter okoliške vrhove. Plezalna pot še naprej poteka rahlo v levo in v zadnjem delu nas pripelje do razpotja.
Levo poteka nekoliko lažja pot, desno navzgor pa težja. Če nadaljujemo desno se najprej strmo vzpnemo ob jeklenici, v pomoč pa so nam tudi stopi v obliki kamnov, ki so priviti na jez. Sledi prečenje v levo kjer večinoma hodimo po jeklenici. Tu smo že skoraj na vrhu jeza in je posledično pobočje že skoraj navpično. Pot nas nato pripelje do »gugalnice«, kjer s pomočjo viseče vrvi prečimo skoraj navpično pobočje. Vponki na vrvi pripnemo na plezalni pas, samovarovalni komplet pa na jeklenico ter prečimo strmo pobočje na drugo stran. Z leve se nam nato ponovno priključi lažja varianta in sledi še kratko prečenje do visečega mostu. Po prečenju mostu nas pot pripelje na travnat teren pod vrhom Höhenburg na katerega vodijo tudi zavarovane plezalne poti različnih težavnosti. Tu se zavarovana pot konča, mi pa se usmerimo desno in se priključimo cesti, ki poteka po jezu. Na jezu nadaljujemo desno in nato sestopimo po poti vzpona.
Opisana plezalna pot je označena s težavnostno stopnjo B/C. Plezalni del poti, ki poteka po jezu ima 80 metrov višinske razlike. Za vzpon pa bomo potrebovali približno 30 minut.

Ob poti: Stausee Wasserfallboden (1672m), Fürthermoaralm (1805m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Höhenburg, Heinrich Schwaiger Haus (1 h 20 min), Großes Wiesbachhorn (4 h 20 min)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Kesselfall - mooserboden1 Kesselfall - mooserboden2 Kesselfall - mooserboden3 Kesselfall - mooserboden4 Kesselfall - mooserboden5 Kesselfall - mooserboden6 Kesselfall - mooserboden7 Kesselfall - mooserboden8 Kesselfall - mooserboden9 Kesselfall - mooserboden10 Kesselfall - mooserboden11 Kesselfall - mooserboden12 Kesselfall - mooserboden13 Kesselfall - mooserboden14 Kesselfall - mooserboden15 Kesselfall - mooserboden16 Kesselfall - mooserboden17 Kesselfall - mooserboden18 Kesselfall - mooserboden19 Kesselfall - mooserboden20 Kesselfall - mooserboden21 Kesselfall - mooserboden22 Kesselfall - mooserboden23 Kesselfall - mooserboden24 Kesselfall - mooserboden25 Kesselfall - mooserboden26 Kesselfall - mooserboden27 Kesselfall - mooserboden28 Kesselfall - mooserboden29 Kesselfall - mooserboden30 Kesselfall - mooserboden31 Kesselfall - mooserboden32 Kesselfall - mooserboden33 Kesselfall - mooserboden34 Kesselfall - mooserboden35 Kesselfall - mooserboden36 Kesselfall - mooserboden37 Kesselfall - mooserboden38 Kesselfall - mooserboden39 Kesselfall - mooserboden40 Kesselfall - mooserboden41 Kesselfall - mooserboden42 Kesselfall - mooserboden43 Kesselfall - mooserboden44 Kesselfall - mooserboden45 Kesselfall - mooserboden46 Kesselfall - mooserboden47 Kesselfall - mooserboden48 Kesselfall - mooserboden49 Kesselfall - mooserboden50 Kesselfall - mooserboden51 Kesselfall - mooserboden52 Kesselfall - mooserboden53 Kesselfall - mooserboden54 Kesselfall - mooserboden55 Kesselfall - mooserboden56 Kesselfall - mooserboden57 Kesselfall - mooserboden58 Kesselfall - mooserboden59 Kesselfall - mooserboden60 Kesselfall - mooserboden61 Kesselfall - mooserboden62 Kesselfall - mooserboden63 Kesselfall - mooserboden64 Kesselfall - mooserboden65 Kesselfall - mooserboden66 Kesselfall - mooserboden67 Kesselfall - mooserboden68 Kesselfall - mooserboden69 Kesselfall - mooserboden70 Kesselfall - mooserboden71 Kesselfall - mooserboden72 Kesselfall - mooserboden73 Kesselfall - mooserboden74 Kesselfall - mooserboden75 Kesselfall - mooserboden76 Kesselfall - mooserboden77 Kesselfall - mooserboden78 Kesselfall - mooserboden79 Kesselfall - mooserboden80 Kesselfall - mooserboden81 Kesselfall - mooserboden82 Kesselfall - mooserboden83 Kesselfall - mooserboden84 Kesselfall - mooserboden85 Kesselfall - mooserboden86 Kesselfall - mooserboden87 Kesselfall - mooserboden88 Kesselfall - mooserboden89 Kesselfall - mooserboden90 Kesselfall - mooserboden91 Kesselfall - mooserboden92 Kesselfall - mooserboden93 Kesselfall - mooserboden94 Kesselfall - mooserboden95 Kesselfall - mooserboden96 Kesselfall - mooserboden97 Kesselfall - mooserboden98 Kesselfall - mooserboden99 Kesselfall - mooserboden100 Kesselfall - mooserboden101 Kesselfall - mooserboden102 Kesselfall - mooserboden103 Kesselfall - mooserboden104 Kesselfall - mooserboden105 Kesselfall - mooserboden106 Kesselfall - mooserboden107 Kesselfall - mooserboden108 Kesselfall - mooserboden109 Kesselfall - mooserboden110 Kesselfall - mooserboden111 Kesselfall - mooserboden112
Diskusija o izletu Kesselfall - Mooserboden (Klettersteig MoBo 107)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki