Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeBistriška špica/Feistritzer Spitze / Koprivna (Kumer) - Bistriška špica/Feistritzer Spitze
  

Koprivna (Kumer) - Bistriška špica/Feistritzer Spitze (avstrijska pot)

 
Izhodišče: Koprivna (Kumer) (1172 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4903°N / 14,7284°E
Cilj: Bistriška špica/Feistritzer Spitze (2113 m)
Ime poti: avstrijska pot
Čas hoje: 2 h 55 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 941 m
Višinska razlika po poti: 945 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 3672
Ocena: 1 glasov
Število slik: 46
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Luče (do sem iz Kamnika čez prelaz Volovjek (Kranjski Rak) ali pa s Štajerske avtoceste in mimo Mozirja in skozi Ljubno ob Savinji), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Logarske doline. Ko prispemo v Solčavo zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo desno proti Črni na Koroškem. Naprej se peljemo po vzpenjajoči cesti, kateri v križiščih sledimo v smeri Črne na Koroškem in prelaza Spodnje Sleme. Od prelaza naprej se cesta prične spuščati, mi pa ji sledimo do mesta, kjer se priključimo cesti Črna na Koroškem - Koprivna. Tu nadaljujemo levo, nato pa v naslednjem križišču približno 1 km naprej desno proti planinskemu domu na kmetiji Kumer. Naprej se vzpenjamo ob potoku Koprivna, mi pa cesti sledimo do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta k že prej omenjenemu domu, naravnost se nadaljuje cesta proti planini Luža, v desno pa se odcepi markirana planinska pot na Peco (tudi slednja sprva poteka po cesti). Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) S Koroške se najprej zapeljemo do Črne na Koroškem, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Podpeci in Koprivni. V križišču, kjer se v desno odcepi cesta proti Podpeci nadaljujemo rahlo levo, prav tako pa tudi v naslednjem križišču, kjer se v desno odcepi cesta v dolino Tople. Naprej se še nekaj časa peljemo ob reki Meži, nato pa najprej prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti prelazu Spodnje Sleme ter naprej proti Logarski dolini. Tu nadaljujemo naravnost, nato pa v naslednjem križišču približno 1 km naprej desno proti planinskemu domu na kmetiji Kumer. Naprej se vzpenjamo ob potoku Koprivna, mi pa cesti sledimo do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta k že prej omenjenemu domu, naravnost se nadaljuje cesta proti planini Luža, v desno pa se odcepi markirana planinska pot na Peco (tudi slednja sprva poteka po cesti). Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
c) Najprej se zapeljemo v Šoštanj, nato pa z vožnjo nadaljujemo po ovinkasti cesti proti Črni na Koroškem. V Črni na Koroškem nadaljujemo levo v smeri Podpece in Koprivne. V križišču, kjer se v desno odcepi cesta proti Podpeci nadaljujemo rahlo levo, prav tako pa tudi v naslednjem križišču, kjer se v desno odcepi cesta v dolino Tople. Naprej se še nekaj časa peljemo ob reki Meži, nato pa najprej prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti prelazu Spodnje Sleme ter naprej proti Logarski dolini. Tu nadaljujemo naravnost, nato pa v naslednjem križišču približno 1 km naprej desno proti planinskemu domu na kmetiji Kumer. Naprej se vzpenjamo ob potoku Koprivna, mi pa cesti sledimo do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta k že prej omenjenemu domu, naravnost se nadaljuje cesta proti planini Luža, v desno pa se odcepi markirana planinska pot na Peco (tudi slednja sprva poteka po cesti). Parkiramo na primernem mestu ob cesti.

Opis poti:

Z izhodišča nadaljujemo naravnost, torej po cesti, ki se vzpenja vzporedno z bližnjim potočkom. Pot naprej nas vodi mimo Žegnanega studenca in nekoliko višje odcepa kolovoza na sv. Ano. Višje cesta naredi oster levi ovinek, ob katerem so informativne table, mi pa jo ravno na tem mestu zapustimo in pot nadaljujemo naravnost na slabšo cesto, katera le malo naprej prečka državno mejo. Ko stopimo v Avstrijo še kratek čas nadaljujemo po slabši cesti, nato pa se priključimo širši makadamski cesti, po kateri se v nekaj minutah sprehodimo do osrednjega dela planine Luža.
Od planšarske koče se sprehodimo do drugega dela planine, tam pa v križišču nadaljujemo desno v smeri Pece (rahlo levo Železna Kapla / Bad Eisenkappel in Topica / Topitza. Vzpon nadaljujemo po makadamski cesti, ki se zložno do zmerno vzpenja ob robu planine. Po približno 15 minutah nadaljnje hoje, bomo na levi strani ceste opazili planinske oznake za Peco, ki nas usmerijo ostro levo na vzpenjajoč kolovoz. Omenjeni kolovoz nas v prečnem vzponu hitro pripelje do novo zgrajene gozdne ceste, kateri sledimo v levo. Po nekaj 10 m hoje po omenjeni cesti se usmerimo desno na vzpenjajoč kolovoz, po katerem se vzpenjamo skozi smrekov gozd. Po približno 1 uri hoje od izhodišča ponovno stopimo na makadamsko cesto, po kateri se v nekaj korakih povzpnemo do planine Zgornja Luža.
S planine nadaljujemo po markirani poti (sprva še cesti) v smeri Pece. Po nekaj 10 korakih cesta zavije v desno, mi pa nadaljujemo levo po peš poti, ki se začne zmerno vzpenjati skozi gozd. Pot se postopoma začne strmeje vzpenjati, le ta pa nas višje pripelje iz gozda na pobočja porasla z rušjem. Naprej se vzpenjamo po vse bolj razglednih pobočjih Pece, po poti, ki nas čez čas pripelje do glavnega grebena, kjer tudi stopimo na razpotje.
Nadaljujemo desno v smeri Bistriške špice in Pece (levo Globasnica/Globasnitz) po poti, ki se povsem položi in se nadaljuje sprva ob prepadnem grebenu, nato pa po planotastem svetu Pece. Nekoliko naprej se nam z leve strani priključi še pot od spodnje postaje žičnice na Peco, mi pa nadaljujemo naravnost po poti, ki se nekoliko vzpne in nas po manj kot 5 minutah nadaljnje hoje pripelje na Bistriško špico.

Ob poti: Planina Luža (1250m), Planina Zgornja Luža (1573m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Končnikov vrh, Kordeževa glava (Peca)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze1 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze2 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze3 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze4 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze5 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze6 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze7 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze8 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze9 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze10 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze11 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze12 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze13 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze14 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze15 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze16 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze17 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze18 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze19 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze20 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze21 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze22 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze23 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze24 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze25 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze26 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze27 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze28 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze29 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze30 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze31 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze32 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze33 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze34 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze35 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze36 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze37 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze38 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze39 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze40 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze41 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze42 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze43 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze44 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze45 Koprivna (Kumer) - bistriska_spica_feistritzer_spitze46
Diskusija o izletu Koprivna (Kumer) - Bistriška špica/Feistritzer Spitze (avstrijska pot)
primozg     
30.9.2017
Danes ob prečenju Pece tudi po tej poti...

Sike in opis na https://gorskimoz.wordpress.com/2017/09/30/pet-vrhov-meglene-pece/
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki