Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeČofatijev vrh / Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh
  

Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh (čez Šoparjev vrh)

 
Izhodišče: Koprivna (Kumer) (1172 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4903°N / 14,7284°E
Cilj: Čofatijev vrh (1606 m)
Ime poti: čez Šoparjev vrh
Čas hoje: 1 h 45 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 434 m
Višinska razlika po poti: 460 m
Zemljevid: Koroška 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 590
Ocena: 1 glasov
Število slik: 45
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Luče (do sem iz Kamnika čez prelaz Volovjek (Kranjski Rak) ali pa s Štajerske avtoceste in mimo Mozirja in skozi Ljubno ob Savinji), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Logarske doline. Ko prispemo v Solčavo zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo desno proti Črni na Koroškem. Naprej se peljemo po vzpenjajoči cesti, kateri v križiščih sledimo v smeri Črne na Koroškem in prelaza Spodnje Sleme. Od prelaza naprej se cesta prične spuščati, mi pa ji sledimo do mesta, kjer se priključimo cesti Črna na Koroškem - Koprivna. Tu nadaljujemo levo, nato pa v naslednjem križišču približno 1 km naprej desno proti planinskemu domu na kmetiji Kumer. Naprej se vzpenjamo ob potoku Koprivna, mi pa cesti sledimo do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta k že prej omenjenemu domu, naravnost se nadaljuje cesta proti planini Luža, v desno pa se odcepi markirana planinska pot na Peco (tudi slednja sprva poteka po cesti). Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) S Koroške se najprej zapeljemo do Črne na Koroškem, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Podpeci in Koprivni. V križišču, kjer se v desno odcepi cesta proti Podpeci nadaljujemo rahlo levo, prav tako pa tudi v naslednjem križišču, kjer se v desno odcepi cesta v dolino Tople. Naprej se še nekaj časa peljemo ob reki Meži, nato pa najprej prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti prelazu Spodnje Sleme ter naprej proti Logarski dolini. Tu nadaljujemo naravnost, nato pa v naslednjem križišču približno 1 km naprej desno proti planinskemu domu na kmetiji Kumer. Naprej se vzpenjamo ob potoku Koprivna, mi pa cesti sledimo do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta k že prej omenjenemu domu, naravnost se nadaljuje cesta proti planini Luža, v desno pa se odcepi markirana planinska pot na Peco (tudi slednja sprva poteka po cesti). Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
c) Najprej se zapeljemo v Šoštanj, nato pa z vožnjo nadaljujemo po ovinkasti cesti proti Črni na Koroškem. V Črni na Koroškem nadaljujemo levo v smeri Podpece in Koprivne. V križišču, kjer se v desno odcepi cesta proti Podpeci nadaljujemo rahlo levo, prav tako pa tudi v naslednjem križišču, kjer se v desno odcepi cesta v dolino Tople. Naprej se še nekaj časa peljemo ob reki Meži, nato pa najprej prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti prelazu Spodnje Sleme ter naprej proti Logarski dolini. Tu nadaljujemo naravnost, nato pa v naslednjem križišču približno 1 km naprej desno proti planinskemu domu na kmetiji Kumer. Naprej se vzpenjamo ob potoku Koprivna, mi pa cesti sledimo do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta k že prej omenjenemu domu, naravnost se nadaljuje cesta proti planini Luža, v desno pa se odcepi markirana planinska pot na Peco (tudi slednja sprva poteka po cesti). Parkiramo na primernem mestu ob cesti.

Opis poti:

Z izhodišča v Koprivni nadaljujemo po desni cesti v smeri Šoparja, Ledrovca, Tople in markirane poti na Peco (naravnost in nato po nekaj metrih ostro levo Kumer). Cesta, po kateri nadaljujemo se hitro razcepi, mi pa izberemo rahlo levo cesto (desno Šopar in Debelak), s katere se po približno 10 minutah v levo odcepi markirana pešpot na Peco.
Mi še naprej nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas mimo kapelice pripelje iz gozda, kjer ob lepih razgledih dosežemo domačijo Ledrovec. Nad domačijo cesta naredi nekaj serpentin, nato pa se vrne v gozd. Ko se vrnemo v gozd, se cesta postopoma položi, nato pa nekaj časa v rahlem vzponu preči pobočja proti levi.
Ko se cesta prične lahkotno spuščati, dosežemo Preval med dolinama Koprivna in Topla, mi pa ob snegomeru nadaljujemo desno na kolovoz. Kolovoz hitro preide v strnjen gozd, mi pa nato neoznačeni poti sledimo do bližnjega Šoparjevega vrha, s katerega se nam odpre lep pogled proti Peci in Topli.
S Šoparjevega vrha, kjer se nahaja večja poseka in do kamor vodi nekaj širših kolovozov, nadaljujemo proti jugu do jugovzhodu, kjer sprva hodimo po kolovozu ob robu gozda, kolovoz pa hitro preide v gozd. Skozi gozd se pot nadaljuje večinoma po gozdnatem grebenu, smer pa večino časa ostaja enaka. Sprva je pot precej zložna, občasno se celo nekoliko spusti, v drugem delu pa se pot prične najprej lahkotno, v zadnjem delu pa nekoliko bolj strmo vzpenjati. Na nekaj razpotjih sledimo grebenski poti, po kateri nato prispemo do razglednega, a vseeno nekoliko poraščenega Čofatijevega vrha.
Izhodišče - Šoparjev vrh 1:10, Šoparjev vrh - Čofatijev vrh 35 minut.

Ob poti: Ledrovec (1305m), Preval (1413m), Šoparjev vrh (1524m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh1 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh2 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh3 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh4 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh5 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh6 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh7 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh8 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh9 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh10 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh11 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh12 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh13 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh14 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh15 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh16 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh17 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh18 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh19 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh20 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh21 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh22 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh23 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh24 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh25 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh26 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh27 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh28 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh29 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh30 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh31 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh32 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh33 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh34 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh35 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh36 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh37 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh38 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh39 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh40 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh41 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh42 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh43 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh44 Koprivna (Kumer) - cofatijev_vrh45
Diskusija o izletu Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh (čez Šoparjev vrh)
Janez Seliškar     
7.1.2018
Včeraj prehodil to pot od odcepa za kmetijo Kumer, mimo kmetije Ledrovec in po opisu preko Šoparjevega vrha. Snega več in preveč, na žalost je odjuga naredila svoje. Od izhodišča do kmetije Ledrovec je cesta en sam led, zato sem smuči pustil v avtu. Napaka, nad kmetijo sem imel kar precej dela zaradi pogrezanja v sneg. Odmaknjen vrh, z lepimi razgledi.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki