Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Kako se imenuje plezalna pot, ki vodi na Krn?

Pot Silva Korena

Pot Lojzeta Rekarja

Hanzova pot

Kopiščarjeva pot

Kopinškova pot

Kremžarjeva pot

gorovja / Kamniško Savinjske AlpeKoča na Dobrči / Ljubelj - Koča na Dobrči
  

Ljubelj - Koča na Dobrči (Bornova pot)

 
Izhodišče: Ljubelj (1058 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4306°N / 14,261°E
Cilj: Koča na Dobrči (1478 m)
Ime poti: Bornova pot
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: delno zahtevna neoznačena pot, delno zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 420 m
Višinska razlika po poti: 665 m
Zemljevid: Karavanke 1:50.000 - osrednji del
Priporočena oprema (poletje): svetilka, čelada
Priporočena oprema (zima): svetilka, dereze, cepin, čelada
Ogledov: 810
Ocena: 2 glasov
Število slik: 77
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Zapeljemo se do MP Ljubelj, kjer pred predorom zavijemo levo proti Zelenici. Sledi vožnja preko mostička, nato pa se po parkirišču spustimo do spodnjega južnega dela parkirišča, kjer parkiramo.

Opis poti:

Na koncu parkirišča opazimo oznake za planino Preval, ki nas usmeri na Bornovo pot. Sprva se prečno vzpnemo preko manjšega melišča, nato pa pot preide v gozd, kjer z nekaj krajšimi vzponi in spusti preči strma pobočja proti levi. Gozd kmalu zamenjajo strma skalnata pobočja, preko katerih vodi široka in na izpostavljenih mestih tudi zavarovana pot. Ob lepih pogledih na gore, ki se dvigajo nad Podljubeljem prispemo do Bornovega tunela, kjer je za lažje in varnejše napredovanje zelo priporočljiva uporaba svetilke. Nekje na sredi tunela se nahaja večje okno, iz katerega je slikovit pogled na okolico, mi pa previdno nadaljujemo še skozi drugi del tunela. Ko zapustimo tunel, v katerem je po dežju tudi nekaj večjih luž, sledi še nekaj minut izpostavljenega prečenja, nato pa za klopco "Marijino počivališče" prispemo na večje melišče.
V rahlem spustu prečimo tudi melišče, nato pa se pot postopoma prične prečno vzpenjati. Sprva se še vzpenjamo preko strmih pobočij, nato pa se najprej položi pobočje, višje pa se steza razširi v kolovoz. Višje sledi še prečenje pašne ograje, nato pa nas pot pripelje iz gozda, mi pa se v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje povzpnemo na Preval, kjer je označeno razpotje.
Z razpotja nadaljujemo levo (desno Begunjščica) ter se sprehodimo do pastirske koče.
Kočo, od katere se nam odpre lep razgled, ki seže vse do Triglava, obidemo po levi strani, mi pa pot nadaljujemo v smeri Dobrče. Markirana pot proti Dobrči, po kateri nadaljujemo, v nadaljevanju po levi strani obide neimenovan vrh, ko pa se pot vrne na greben, ga dosežemo na sedlu med Čisovcem in neimenovanim vrhom.
Na omenjenem sedlu markirana pot proti Dobrči zavije desno navzdol (naravnost neoznačena pot na Čisovec) in preide na zahodna pobočja Čisovca, kjer nas pot vodi prečno preko občasno precej strmih pobočij. Sledi daljše prečenje po slabo vzdrževani poti, ki je običajno polna listja, zaradi erozije pa na več mestih tudi nekoliko poškodovana. V nadaljevanju prečimo še nekaj grap, nato pa pobočje postane manj strmo, nam pa se s poti občasno odpre nekaj razgleda proti Begunjščici, Stolu, Julijskim Alpam, Gorenjski...
Še nekoliko naprej dosežemo južni greben Čisovca, kjer se pot prične spuščati (tu lahko nekaj korakov s poti opazimo rastišče avrikljev, običajno v aprilu ali maju), občasno pa se nam odpre tudi pogled na Kamniško Savinjske Alpe. Nižje se pot še strmeje spusti, nato pa nas pripelje na preval Vrh Luž, kjer se nam z leve priključi neoznačena pot mimo Tominčevega slapu, z desne pa pot od Črnega potoka.
Nadaljujemo naravnost, v glavnem po grebenu, po katerem se občasno vzpenjamo. Pozneje se nam z desne priključi še pot, ki vodi preko Ledene trate, naša pot pa v nadaljevanju postopoma z grebena zavije nekoliko desno in preide na vse bolj strma pobočja Dobrče. Sledi prečni vzpon preko strmega pobočja, kjer je v mokrem potrebna dodatna pazljivost, nato pa se pot položi in nas preko pašne ograje pripelje na kolovoz, po njem pa se sprehodimo do roba Podgorske planine, kjer je označeno razpotje.
Nadaljujemo v smeri Koče na Dobrči (levo Dobrča, desno cesta po kateri se spustimo v Zadnjo vas), katero po 3 minutah nadaljnje hoje tudi dosežemo.
Ljubelj - Prevala 1:30, Prevala - Koča na Dobrči 2:30.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2017 (januar, april).

zemljevid poti
Ob poti: Koča na planini Preval-a (1311m), Vrh Luž (1212m), Sivora (1317m), Podgorska planina (1470m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Dobrča, Šentanski vrh
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Ljubelj - koca_na_dobrci1 Ljubelj - koca_na_dobrci2 Ljubelj - koca_na_dobrci3 Ljubelj - koca_na_dobrci4 Ljubelj - koca_na_dobrci5 Ljubelj - koca_na_dobrci6 Ljubelj - koca_na_dobrci7 Ljubelj - koca_na_dobrci8 Ljubelj - koca_na_dobrci9 Ljubelj - koca_na_dobrci10 Ljubelj - koca_na_dobrci11 Ljubelj - koca_na_dobrci12 Ljubelj - koca_na_dobrci13 Ljubelj - koca_na_dobrci14 Ljubelj - koca_na_dobrci15 Ljubelj - koca_na_dobrci16 Ljubelj - koca_na_dobrci17 Ljubelj - koca_na_dobrci18 Ljubelj - koca_na_dobrci19 Ljubelj - koca_na_dobrci20 Ljubelj - koca_na_dobrci21 Ljubelj - koca_na_dobrci22 Ljubelj - koca_na_dobrci23 Ljubelj - koca_na_dobrci24 Ljubelj - koca_na_dobrci25 Ljubelj - koca_na_dobrci26 Ljubelj - koca_na_dobrci27 Ljubelj - koca_na_dobrci28 Ljubelj - koca_na_dobrci29 Ljubelj - koca_na_dobrci30 Ljubelj - koca_na_dobrci31 Ljubelj - koca_na_dobrci32 Ljubelj - koca_na_dobrci33 Ljubelj - koca_na_dobrci34 Ljubelj - koca_na_dobrci35 Ljubelj - koca_na_dobrci36 Ljubelj - koca_na_dobrci37 Ljubelj - koca_na_dobrci38 Ljubelj - koca_na_dobrci39 Ljubelj - koca_na_dobrci40 Ljubelj - koca_na_dobrci41 Ljubelj - koca_na_dobrci42 Ljubelj - koca_na_dobrci43 Ljubelj - koca_na_dobrci44 Ljubelj - koca_na_dobrci45 Ljubelj - koca_na_dobrci46 Ljubelj - koca_na_dobrci47 Ljubelj - koca_na_dobrci48 Ljubelj - koca_na_dobrci49 Ljubelj - koca_na_dobrci50 Ljubelj - koca_na_dobrci51 Ljubelj - koca_na_dobrci52 Ljubelj - koca_na_dobrci53 Ljubelj - koca_na_dobrci54 Ljubelj - koca_na_dobrci55 Ljubelj - koca_na_dobrci56 Ljubelj - koca_na_dobrci57 Ljubelj - koca_na_dobrci58 Ljubelj - koca_na_dobrci59 Ljubelj - koca_na_dobrci60 Ljubelj - koca_na_dobrci61 Ljubelj - koca_na_dobrci62 Ljubelj - koca_na_dobrci63 Ljubelj - koca_na_dobrci64 Ljubelj - koca_na_dobrci65 Ljubelj - koca_na_dobrci66 Ljubelj - koca_na_dobrci67 Ljubelj - koca_na_dobrci68 Ljubelj - koca_na_dobrci69 Ljubelj - koca_na_dobrci70 Ljubelj - koca_na_dobrci71 Ljubelj - koca_na_dobrci72 Ljubelj - koca_na_dobrci73 Ljubelj - koca_na_dobrci74 Ljubelj - koca_na_dobrci75 Ljubelj - koca_na_dobrci76 Ljubelj - koca_na_dobrci77
Diskusija o izletu Ljubelj - Koča na Dobrči (Bornova pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki