Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeŽerjavov Praprotnik / Loibler Prapotnik / Ljubelj - Žerjavov Praprotnik / Loibler Prapotnik
  

Ljubelj - Žerjavov Praprotnik / Loibler Prapotnik

 
Izhodišče: Ljubelj (1058 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4329°N / 14,2617°E
Cilj: Žerjavov Praprotnik / Loibler Prapotnik (1500 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahko brezpotje
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 442 m
Višinska razlika po poti: 600 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 700
Ocena: 1 glasov
Število slik: 53
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Gorenjsko avtocesto zapustimo na razcepu Podtabor, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Tržiču in Celovcu. Ko prispemo na Ljubelj, pa pred predorom zavijemo desno na večje asfaltirano parkirišče, kjer parkiramo.

Opis poti:

Z izhodišča se usmerimo na pot v smeri Koče na Ljubelju. Po krajšem vzponu dosežemo makadamsko cesto, po kateri nadaljujemo vzpon. Sledi vzpon po dokaj strmi cesti, ki nas vodi preko nekaj hudournikov ter mimo kapelice in prijetnega studenčka s klopco. Višje cesta naredi še nekaj serpentin, pri zadnji levi serpentini se nam odpre lep pogled na Košutico in Veliki vrh, nato pa že prispemo do Koče na Ljubelju.
Od koče se po cesti sprehodimo do državne meje, jo prečimo, nato pa se po avstrijski strani spustimo do nekaj minut oddaljenega označenega razpotja. Z razpotja nadaljujemo desno v smeri markirane poti na Košutico / Loibler Baba ter pot nadaljujemo po slabši cesti. Markirana pot s ceste kmalu zavije desno navzgor, mi pa po vse slabši cesti hodimo do njenega konca. Cesta se konča pri bližnjem hudourniku, mi pa na njegovi drugi strani poiščemo nadaljevanje neoznačene stezice. Sledi prečenje po slabši stezici, sprva nad hudournikom, nato pa skozi gozd. Nekoliko naprej prispemo do starejše poseke, s katere se nam odpre lep razgled, mi pa na severnem delu omenjene poseke dosežemo širši kolovoz, po katerem se v smeri proti severozahodu spustimo do bližnje makadamske ceste (do sem lahko prispemo tudi po cesti, če na prvem označenem razpotju nadaljujemo naravnost, nato pa na naslednjih dveh križiščih desno. Omenjena pot po cesti je približno 15 minut daljša).
Cesti sledimo v desno, po njej pa se prečno spuščamo proti levi. Bližnjo lovsko kočo obidemo po levi strani, nato pa prečimo še hudournik. Sledi še kar nekaj hoje po cesti, ki se v nadaljevanju postopoma prične vzpenjati, z nje pa se nam večkrat odprejo lepi razgledi na okoliške gore. Višje, na višini približno 1300 m, se v desno odcepi cesta, ki vodi do sedla severno od Rjave peči, mi pa nadaljujemo naravnost po širši cesti. Cesta po kateri nadaljujemo se kmalu še enkrat razcepi, tokrat pa izberemo zgornjo, rahlo desno pot (spodnja pot vodi proti sedlu Oselca / Eselsattel), po kateri se vzpnemo do manjšega prevala južno od Žerjavovega Praprotnika, kjer nekoliko desno s poti opazimo razpelo.
Na omenjenem prevalu je naslednje križišče cest, mi pa nadaljujemo naravnost, na kolovoz, ki se nadaljuje med obema cestama. Dokaj zaraščen kolovoz kmalu zavije desno, kjer kratek čas preči pobočja, nato pa zavije levo navzgor ter se strmo vzpne do novejše gozdne ceste. Po cesti nadaljujemo do prvega levega ovinka, ki se nahaja na neizrazitem grebenu.
Na omenjenem ovinku zapustimo cesto in ob lepih razgledih nadaljujemo po neizrazitem grebenu, kjer s hojo nadaljujemo po brezpotju. Višje prečimo nekaj pasov gozda, ves čas pa nas spremlja travnata podlaga. Po približno 15 minutah vzpona od mesta, kjer smo zapustili zadnjo cesto, dosežemo razgleden vrh, na katerem stoji trigonometrična točka ter na bližnjem drevesu manjši križ.
Ljubelj - Koča na Ljubelju 45 minut, Koča na Ljubelju - Žerjavov Praprotnik 1:45.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (december).

Ob poti: Koča na Ljubelju (1370m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik1 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik2 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik3 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik4 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik5 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik6 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik7 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik8 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik9 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik10 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik11 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik12 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik13 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik14 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik15 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik16 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik17 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik18 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik19 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik20 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik21 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik22 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik23 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik24 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik25 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik26 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik27 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik28 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik29 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik30 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik31 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik32 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik33 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik34 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik35 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik36 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik37 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik38 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik39 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik40 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik41 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik42 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik43 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik44 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik45 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik46 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik47 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik48 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik49 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik50 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik51 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik52 Ljubelj - zerjavov_praprotnik___loibler_prapotnik53
Diskusija o izletu Ljubelj - Žerjavov Praprotnik / Loibler Prapotnik ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki