Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpePlanjava / Lovska koča na Brežičih - Planjava
  

Lovska koča na Brežičih - Planjava (čez Srebrno sedlo)

 
Izhodišče: Lovska koča na Brežičih (1490 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3287°N / 14,6662°E
Cilj: Planjava (2392 m)
Ime poti: čez Srebrno sedlo
Čas hoje: 4 h 50 min
Zahtevnost: zahtevna neoznačena steza, zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 902 m
Višinska razlika po poti: 1250 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin, čelada
Ogledov: 4857
Ocena: 1 glasov
Število slik: 70
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Najprej se zapeljemo v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo v dolino Podvolovjek (smer Kamnik in Kranjski Rak). Pri oznaki ceste med 11 in 11,5 km, bomo prišli do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti kmetu Planinšku ter planinam Podvežak, Ravne in Vodole (odcep je označen). Usmerimo se na to sprva še asfaltirano cesto, kateri v križiščih sledimo v smeri planine Podvežak. Po razmeroma dolgi in v zgornjem delu tudi slabši makadamski cesti bomo prišli do parkirišča pod planino Podvežak (ob parkirišču so rampa in številne planinske table), mi pa z vožnjo nadaljujemo še dobrih 500 m, oz. do mesta, kjer se cesta konča. Parkiramo na primernem prostoru ob koncu ceste (ob koncu ceste se nahaja manjša lovska koča).
Iz Kamnika se peljemo proti prelazu Črnivec, a le do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta proti Kranjskemu Raku (odcep je označen in se nahaja le 500 m pred omenjenim prelazom). V križišču pri Kranjskem Raku nadaljujemo naravnost po glavni cesti, ki se začne spuščati v dolino Podvolovjek. V omenjeni dolini bomo le 100 m za barom Gams prišli do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti kmetu Planinšku ter planinam Podvežak, Ravne in Vodole (odcep je označen). Naprej sledimo zgornjemu opisu.

Opis poti:

Od konca ceste se sprehodimo do lovske koče, nato pa nadaljujemo rahlo levo v gozd, kjer hitro stopimo na lepo lovsko pot. Pot nas po nekaj korakih vzpona pripelje na neizrazit greben, kjer se pot obrne v desno. Vzpon nadaljujemo skozi gozd, po stezici, ki se nadaljuje po in ob grebenu s katerega se nam občasno odpre lep pogled na Veliko planino, Konja in Rzenik. Pot naprej preide v pas rušja, kjer kmalu pridemo na manj opazno razpotje.
Nadaljujemo nekoliko proti levi (rahlo desno Lastovec) po poti, ki preči staro pašno pregrado. Naprej se pot postopoma začne spuščati in nas hitro pripelje na zahodna pobočja Lastovca, katera je pred leti zaznamoval velik požar. Zahodna pobočja, po katerih nadaljujemo pot postajajo vse bolj strma in izpostavljena padajočemu kamenju. Da pot naprej ni lahka opazimo že kmalu, ko moramo prečiti izpostavljeno kamnito polico. Pot naprej se za kratek čas strmo vzpne ob samo vznožje strmih sten, nato pa se spusti po strmi in izpostavljeni polički. Sledi še nekaj minut prečnega vzpona ob vznožju sten, nato pa pot zavije precej v levo, kjer z melišč preide v pas rušja. Sledi le še kratek spust in priključimo se markirani poti iz Podvolovjeka.
Markirani poti sledimo v desno, le ta pa nas po kratkem spustu pripelje do presihajočega jezera Stare Stale. Omenjeno travnato ravnico pot obide po desni strani, nato pa se nadaljuje ob prijetnem studenčku. Višje pridemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo levo v smeri Korošice (desno jezero Vodotočnik). Pot naprej se nadaljuje v zmerni strmini čez razgledna in deloma z rušjem porasla pobočja. Naprej se nam z leve strani priključi pot s sedla Presedljaj, mi pa nadaljujemo naravnost po razgibani poti, ob kateri kmalu opazimo oznake za Lučkega Dedca (odcep je le nekaj minut pred prevalom Prag).
S Praga nadaljujemo naravnost in pot nadaljujemo po široki stezici, ki se prične prečno spuščati proti zeleni ravnici Korošice. Po 10 minutah spusta se pot položi in do Kocbekovega doma nas loči le še nekaj korakov lahkotne hoje.
Od Kocbekovega doma nadaljujemo v smeri Planjave in Kamniškega sedla. Pot naprej se sprva rahlo spusti, nato pa nas po nizu manjših dolinic v rahlem vzponu pripelje do strmejšega dela poti. Pot se nato vzpne ob grapi navzgor in le to višje preči. Med vzponom se nam odpirajo vedno novi razgledi, v oči pa nam pade naravno okno. Pot nato preide s travnatih na kamnita pobočja, kjer hitro stopimo na zavarovan del poti. Dobro zavarovana in mestoma precej strma pot, nas nato pripelje na Srebrno sedlo, kjer se nam odpre lep pogled na Kamniško stran. Sledi prečenje pobočij proti zahodu, ki ga opravimo v zmernem vzponu. Naprej pridemo na naslednje razpotje, kjer nadaljujemo desno proti vrhu Planjave (levo Kamniško sedlo). Z vse bolj razgledne poti pa se dokončno poslavljajo tudi zeleni travniki, ki jih zamenja siva skala. Malo pod vrhom se nam priključita še poti od Klemenče jame in Kamniškega sedla. Sledi le še krajši vzpon po vršnem pobočju gore.

zemljevid poti
Ob poti: Stare Stale (1640m), Prag (1910m), Kocbekov dom na Korošici (1808m), Srebrno sedlo (2115m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Lovska koča na Brežičih - planjava1 Lovska koča na Brežičih - planjava2 Lovska koča na Brežičih - planjava3 Lovska koča na Brežičih - planjava4 Lovska koča na Brežičih - planjava5 Lovska koča na Brežičih - planjava6 Lovska koča na Brežičih - planjava7 Lovska koča na Brežičih - planjava8 Lovska koča na Brežičih - planjava9 Lovska koča na Brežičih - planjava10 Lovska koča na Brežičih - planjava11 Lovska koča na Brežičih - planjava12 Lovska koča na Brežičih - planjava13 Lovska koča na Brežičih - planjava14 Lovska koča na Brežičih - planjava15 Lovska koča na Brežičih - planjava16 Lovska koča na Brežičih - planjava17 Lovska koča na Brežičih - planjava18 Lovska koča na Brežičih - planjava19 Lovska koča na Brežičih - planjava20 Lovska koča na Brežičih - planjava21 Lovska koča na Brežičih - planjava22 Lovska koča na Brežičih - planjava23 Lovska koča na Brežičih - planjava24 Lovska koča na Brežičih - planjava25 Lovska koča na Brežičih - planjava26 Lovska koča na Brežičih - planjava27 Lovska koča na Brežičih - planjava28 Lovska koča na Brežičih - planjava29 Lovska koča na Brežičih - planjava30 Lovska koča na Brežičih - planjava31 Lovska koča na Brežičih - planjava32 Lovska koča na Brežičih - planjava33 Lovska koča na Brežičih - planjava34 Lovska koča na Brežičih - planjava35 Lovska koča na Brežičih - planjava36 Lovska koča na Brežičih - planjava37 Lovska koča na Brežičih - planjava38 Lovska koča na Brežičih - planjava39 Lovska koča na Brežičih - planjava40 Lovska koča na Brežičih - planjava41 Lovska koča na Brežičih - planjava42 Lovska koča na Brežičih - planjava43 Lovska koča na Brežičih - planjava44 Lovska koča na Brežičih - planjava45 Lovska koča na Brežičih - planjava46 Lovska koča na Brežičih - planjava47 Lovska koča na Brežičih - planjava48 Lovska koča na Brežičih - planjava49 Lovska koča na Brežičih - planjava50 Lovska koča na Brežičih - planjava51 Lovska koča na Brežičih - planjava52 Lovska koča na Brežičih - planjava53 Lovska koča na Brežičih - planjava54 Lovska koča na Brežičih - planjava55 Lovska koča na Brežičih - planjava56 Lovska koča na Brežičih - planjava57 Lovska koča na Brežičih - planjava58 Lovska koča na Brežičih - planjava59 Lovska koča na Brežičih - planjava60 Lovska koča na Brežičih - planjava61 Lovska koča na Brežičih - planjava62 Lovska koča na Brežičih - planjava63 Lovska koča na Brežičih - planjava64 Lovska koča na Brežičih - planjava65 Lovska koča na Brežičih - planjava66 Lovska koča na Brežičih - planjava67 Lovska koča na Brežičih - planjava68 Lovska koča na Brežičih - planjava69 Lovska koča na Brežičih - planjava70
Diskusija o izletu Lovska koča na Brežičih - Planjava (čez Srebrno sedlo)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki