Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Kako se imenuje plezalna pot, ki vodi na Krn?

Pot Silva Korena

Pot Lojzeta Rekarja

Hanzova pot

Kopiščarjeva pot

Kopinškova pot

Kremžarjeva pot

gorovja / DolomitiSas de Adam / Malga Crocifisso - Sas de Adam
  

Malga Crocifisso - Sas de Adam

 
Izhodišče: Malga Crocifisso (1599 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,41995°N / 11,72798°E
Cilj: Sas de Adam (2430 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 2 h 35 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 831 m
Višinska razlika po poti: 850 m
Zemljevid: Tabacco 06 1:25.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 150
Ocena: 2 glasov
Število slik: 88
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Dostop z Gorenjske: Skozi Karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Spittalu in naprej proti Lienzu (nekoliko za Spittalom se avtocesta konča). Naprej se peljemo po razmeroma lepi in široki cesti skozi Dravsko dolino, ki nas pripelje v Italijo. Cesta nas v nadaljevanju vodi mimo krajev Dobbiaco / Toblach in Brunico / Bruneck. Le malo za zadnjim omenjenim krajem, mimo katerega vodi obvoznica, pa zavijemo levo v dolino Val Badia. Naprej se peljemo po omenjeni dolini mimo krajev La Vila ter Corvara. Sledi vzpon preko prelaza Passo Campolongo ter Passo Pordoi. S prelaza Passo Pordoi se nato spustimo na zahodno stran v dolino Val di Fassa. V kraju Pozza di Fassa nato v krožnem križišču nadaljujemo levo v smeri Val San Nicolo. Tej cesti nato sledimo do planine Malga Crocifisso. Od planine lahko nadaljujemo še slab kilometer po cesti in nato zavijemo levo (označeno z napisom Ferrata) preko manjšega mostu kjer parkiramo.
b) S primorske strani: Iz Nove Gorice se zapeljemo v Italijo ter se naprej po avtocesti peljemo proti Benetkam / Venezia. Pri kraju Portogruaro zapustimo avtocesto proti Benetkam in nadaljujemo desno po avtocesti proti kraju Pordenone. V naslednjem avtocestnem križišču v bližini kraja Conegliano nadaljujemo desno proti kraju Belluno. Avtocesti sledimo do izvoza za Belluno. Ko zapustimo avtocesto pridemo do večjega krožnega križišča, katerega zapustimo na izvozu za Belluno ter kraj Feltre. V manjšem krožnem križišču v kraju Belluno nato nadaljujemo desno proti kraju Agordo. Tej cesti nato sledimo vse do kraja Pozza di Fassa v dolini Val di Fassa. V kraju Pozza di Fassa nato v krožnem križišču nadaljujemo desno v smeri Val San Nicolo. Tej cesti nato sledimo do planine Malga Crocifisso. Od planine lahko nadaljujemo še slab kilometer po cesti in nato zavijemo levo (označeno z napisom Ferrata) preko manjšega mostu kjer parkiramo.

Opis poti:

Od izhodišča nadaljujemo levo po cesti, ki se vzpne skozi pas gozda in nas kmalu pripelje do smučišča. Nadaljujemo po omenjeni cesti, ki v nadaljevanju poteka po smučišču s katerega se nam pričnejo odpirati lepi razgledi na vrhove nad dolino Val di San Nicolo.
Ko smučišče zavije v levo, zapustimo cesto, ki poteka po smučišču in se usmerimo rahlo desno na kolovoz, ki vodi v gozd. V kolikor zgrešimo razpotje lahko tudi še naprej nadaljujemo po smučišču, ki tudi vodi proti koči Rifugio Buffaure. Od razpotja nadaljujemo po kolovozu, ki se prične vzpenjati skozi gozd in kmalu bomo na desni strani opazili krmilnico za divjad. Mi še naprej nadaljujemo naravnost in kolovoz preide v stezo. Pot nato zavije v desno in se nato večinoma v ključih vzpenja skozi gozd. Pot je sicer označena z rdeče-belimi markacijami, ki pa so razmeroma redke. Pri vzponu nas pot občasno pripelje na krajše jase s katerih se nam odpre tudi lep razgled na okoliške vrhove. Takšna pot nato poteka vse dokler ne pridemo iz gozda na travnata pobočja s katerih se nam odpre pogled proti koči Rifugio Buffaure. Pot nato zavije v levo in sledi še zadnji vzpon do koče.
Od koče nadaljujemo desno po položni široki poti s katere se nam odpre lep razgled proti gorski skupini Catinaccio (Rosengarten). Pot nas hitro pripelje do križišča kjer nadaljujemo desno po poti 613 za oznakami »Col de Valvacin, Sas d'Adam«, naravnost pa vodi pot proti zgornji postaji krožno kabinske žičnice.
Od razpotja hodimo po položni cesti, ki poteka po smučišču. Kasneje cesta zavije nekoliko v desno in se prične nekoliko strmeje vzpenjati. Takšna pot nas nato kmalu pripelje do koče Rifugio Baita Cuz.
Od koče nadaljujemo po cesti, ki zavije rahlo v levo in se prične strmo vzpenjati po smučišču. Še naprej nadaljujemo po strmi cesti vse do grebena kjer je zgornja postaja žičnice Pala del Geiger. Tu se nam za kratek čas odpre tudi razgled na severno stran proti gorskima skupinama Sassolungo ter Sella. Nadaljujemo desno po cesti, ki je v nadaljevanju položnejša in se grebenu umakne na desno stran. Po tej cesti nato kmalu dosežemo kočo Rifugio el Zedron, ki se nahaja ob vrhu Col de Valvacin. Vrh dosežemo tako, da kočo obidemo po desni strani, nato pa na grebenu kjer je razpotje nadaljujemo levo in v nekaj korakih dosežemo razgleden vrh.
Z vrha se vrnemo do omenjenega križišča in nadaljujemo po grebenu proti vzhodu. V nadaljevanju nato ves čas hodimo po razmeroma položni poti, ki poteka po travnatem grebenu. Na nekaj mestih so pobočja ob grebenu nekoliko bolj strma vendar v kopnem niso nevarna za zdrs. Ko se nekoliko bolj približamo vrhu Sas de Adam se pot ponovno nekoliko strmeje vzpne. Po razgledni poti nato kmalu dosežemo vrh.

Ob poti: Rifugio Alpino Buffaure (2044m), Rifugio Baita Cuz (2213m), Col de Valvacin (2372m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Malga Crocifisso - sas_de_adam1 Malga Crocifisso - sas_de_adam2 Malga Crocifisso - sas_de_adam3 Malga Crocifisso - sas_de_adam4 Malga Crocifisso - sas_de_adam5 Malga Crocifisso - sas_de_adam6 Malga Crocifisso - sas_de_adam7 Malga Crocifisso - sas_de_adam8 Malga Crocifisso - sas_de_adam9 Malga Crocifisso - sas_de_adam10 Malga Crocifisso - sas_de_adam11 Malga Crocifisso - sas_de_adam12 Malga Crocifisso - sas_de_adam13 Malga Crocifisso - sas_de_adam14 Malga Crocifisso - sas_de_adam15 Malga Crocifisso - sas_de_adam16 Malga Crocifisso - sas_de_adam17 Malga Crocifisso - sas_de_adam18 Malga Crocifisso - sas_de_adam19 Malga Crocifisso - sas_de_adam20 Malga Crocifisso - sas_de_adam21 Malga Crocifisso - sas_de_adam22 Malga Crocifisso - sas_de_adam23 Malga Crocifisso - sas_de_adam24 Malga Crocifisso - sas_de_adam25 Malga Crocifisso - sas_de_adam26 Malga Crocifisso - sas_de_adam27 Malga Crocifisso - sas_de_adam28 Malga Crocifisso - sas_de_adam29 Malga Crocifisso - sas_de_adam30 Malga Crocifisso - sas_de_adam31 Malga Crocifisso - sas_de_adam32 Malga Crocifisso - sas_de_adam33 Malga Crocifisso - sas_de_adam34 Malga Crocifisso - sas_de_adam35 Malga Crocifisso - sas_de_adam36 Malga Crocifisso - sas_de_adam37 Malga Crocifisso - sas_de_adam38 Malga Crocifisso - sas_de_adam39 Malga Crocifisso - sas_de_adam40 Malga Crocifisso - sas_de_adam41 Malga Crocifisso - sas_de_adam42 Malga Crocifisso - sas_de_adam43 Malga Crocifisso - sas_de_adam44 Malga Crocifisso - sas_de_adam45 Malga Crocifisso - sas_de_adam46 Malga Crocifisso - sas_de_adam47 Malga Crocifisso - sas_de_adam48 Malga Crocifisso - sas_de_adam49 Malga Crocifisso - sas_de_adam50 Malga Crocifisso - sas_de_adam51 Malga Crocifisso - sas_de_adam52 Malga Crocifisso - sas_de_adam53 Malga Crocifisso - sas_de_adam54 Malga Crocifisso - sas_de_adam55 Malga Crocifisso - sas_de_adam56 Malga Crocifisso - sas_de_adam57 Malga Crocifisso - sas_de_adam58 Malga Crocifisso - sas_de_adam59 Malga Crocifisso - sas_de_adam60 Malga Crocifisso - sas_de_adam61 Malga Crocifisso - sas_de_adam62 Malga Crocifisso - sas_de_adam63 Malga Crocifisso - sas_de_adam64 Malga Crocifisso - sas_de_adam65 Malga Crocifisso - sas_de_adam66 Malga Crocifisso - sas_de_adam67 Malga Crocifisso - sas_de_adam68 Malga Crocifisso - sas_de_adam69 Malga Crocifisso - sas_de_adam70 Malga Crocifisso - sas_de_adam71 Malga Crocifisso - sas_de_adam72 Malga Crocifisso - sas_de_adam73 Malga Crocifisso - sas_de_adam74 Malga Crocifisso - sas_de_adam75 Malga Crocifisso - sas_de_adam76 Malga Crocifisso - sas_de_adam77 Malga Crocifisso - sas_de_adam78 Malga Crocifisso - sas_de_adam79 Malga Crocifisso - sas_de_adam80 Malga Crocifisso - sas_de_adam81 Malga Crocifisso - sas_de_adam82 Malga Crocifisso - sas_de_adam83 Malga Crocifisso - sas_de_adam84 Malga Crocifisso - sas_de_adam85 Malga Crocifisso - sas_de_adam86 Malga Crocifisso - sas_de_adam87 Malga Crocifisso - sas_de_adam88
Diskusija o izletu Malga Crocifisso - Sas de Adam ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki