Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeUršlja gora (Plešivec) / Mežica - Uršlja gora (Plešivec)
  

Mežica - Uršlja gora (Plešivec) (mimo sv. Lenarta in čez Kozji hrbet)

 
Izhodišče: Mežica (495 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,5184°N / 14,8555°E
Cilj: Uršlja gora (Plešivec) (1699 m)
Ime poti: mimo sv. Lenarta in čez Kozji hrbet
Čas hoje: 5 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1204 m
Višinska razlika po poti: 1450 m
Zemljevid: Koroška 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 430
Ocena: 1 glasov
Število slik: 116
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Z Raven na Koroškem ali preko MP Holmec se zapeljemo v Mežico, kjer v začetku naselja zavijemo levo proti trgovini Tuš, športnemu parku in glasbenemu domu. Za trgovini Tuš in pred domom upokojencev zavijemo levo v smeri naselja Leše. Za križiščem prečimo reko Mežo, za mostom pa že opazimo prve rdeče planinske oznake, ki nas usmerijo desno. Le malo naprej prispemo do naslednjega križišča, kjer oznake za Uršljo goro kažejo levo, mi pa zavijemo desno, kjer parkiramo ob športnem igrišču in glasbenim domom.
b) Iz Črne na Koroškem se zapeljemo do Mežice, kjer v središču naselja zavijemo desno proti športnemu parku, v naslednjem križišču pa gremo levo. Nekaj časa se še peljemo skozi kraj, nato pa za domom upokojencev zavijemo desno v smeri Leš. Za križiščem prečimo reko Mežo, za mostom pa že opazimo prve rdeče planinske oznake, ki nas usmerijo desno. Le malo naprej prispemo do naslednjega križišča, kjer oznake za Uršljo goro kažejo levo, mi pa zavijemo desno, kjer parkiramo ob športnem igrišču in glasbenim domom.

Opis poti:

Z izhodišča se vrnemo do označenega križišča, nato pa nadaljujemo po vzpenjajoči se cesti v smeri Naravskih ledin, Uršlje gore in KPP (Koroška planinska pot). Pri mizarstvu Peršak nadaljujemo naravnost na makadamsko cesto, ki nas popelje v gozd ter se spremeni v planinsko pot, ki se nadaljuje ob hudourniku. Malo naprej na desni opazimo lesen mostiček, mi pa nadaljujemo naravnost ter nekaj časa še ostanemo na desnem bregu hudournika. Nekaj minut naprej prečimo hudournik, nato pa na nekaj zaporednih razpotjih pazljivo sledimo markacijam. Višje ob križišču dosežemo asfaltno cesto, mi pa nadaljujemo po levi cesti, ob kateri se nadaljujejo markacije KPP. Nekaj minut hodimo po cesti, s katere se nam prehodno odpre lep pogled proti Peci, nato pa nadaljujemo desno v gozd, kjer hodimo po kolovozu. Kolovoz nas višje pripelje iz gozda, nato pa skozi dvorišče bližnje domačije dosežemo naslednjo asfaltno cesto, katero pa samo prečimo. Sledi vzpon preko razgledne senožeti, nato pa pot zavije rahlo levo v gozd. Skozi gozd hodimo le kratek čas, saj hitro dosežemo makadamsko cesto, kateri sledimo v desno (levo Volinjak, Leški cerkvi, Leše...). Pot naprej nas vodi mimo domačije Andrej, nato pa se nadaljuje najprej po zahodni, nato pa še po južni strani Andrejevega vrha. Pred domačijo Najevnik dosežemo manjše sedelce, ob katerem se nahaja kapelica (pri kapelici se v levo odcepi pot na Andrejev vrh), mi pa še naprej nadaljujemo po makadamski cesti.
V nadaljevanju nas cesta vodi mimo domačij Najevnik, Danev, Predovnik, do domačije Kajžar (pri domačiji Kajžar se odcepi pot k bližnji cerkvi sv. Lenarta), katero obidemo po spodnji desni strani. Pot naprej nas vodi po gozdni cesti, le ta pa se kmalu razcepi, mi pa izberemo zgornjo cesto (spodnja vodi proti domačiji Krajnc). Nekaj minut se še prečno vzpenjamo po pobočjih vrha Jankovec (1200 m), nato pa dosežemo manjšo dolinico med omenjenim vrhom na levi in Kranjčevim vrhom (1227 m) na desni.
Na začetku omenjene dolinice se v desno odcepi pot k Šahmanovi koči, mi pa nadaljujemo po levi cesti, ki nas pripelje iz gozda na nekakšen pašnik. Ko se malo naprej pot vrne v gozd, na sedelcu med prej omenjenima vrhovoma opazimo eno redkih planinskih tabel (ob poti so v glavnem redke, stare in deloma že obledele markacije).
Nadaljujemo v smeri Uršlje gore, po cesti, ki se prične spuščati. Za prečenjem izrazitejšega hudournika prispemo na pobočja vrha Stribovc (1151 m), kjer se cesta razcepi. Nadaljujemo po desni cesti (levo "domačija" Macigoj in Barbarski graben), ki se še naprej spušča, mi pa ji sledimo do "gladovne vode". Za manjšim stalnim izvirom zapustimo cesto in z vzponom nadaljujemo desno na kolovoz v smeri domačije Obretan, Uršlje gore in Naravskih ledin. Kolovoz se hitro še enkrat razcepi, mi pa z razpotja nadaljujemo po zgornjem desnem kolovozu (rahlo levo bivak Suška bajta 1 minuta). Po krajšem vzponu dosežemo severni greben Suškega vrha, kjer se nam z leve priključi pot, ki vodi mimo Suške bajte, mi pa nadaljujemo po poti, ki preide na strma pobočja Suškega vrha (predel imenovan Suški plazi), kjer je v snegu nevarnost snežnih plazov in zdrsa. Omenjena pobočja najprej prečimo, nato pa se prečno vzpnemo in višje dosežemo vzhodni z gozdom poraščen greben Suškega vrha, kjer se nam z desne priključi pot od lovske koče Dukles in rastišča velikega petelina.
Nadaljujemo naravnost, sprva še nekoliko navzdol, nato pa ob pogledih, ki sežejo vse do Golice / Koralpe dosežemo domačijo Obretan (Obretanovo), kjer se nam z leve priključi tudi bolje markirana pot iz Leš in kjer se nahaja tudi Taborniški dom roda koroških jeklarjev Obretanovo.
Nadaljujemo po cesti, ki nas za zapornico pripelje do označenega razpotja, mi pa nadaljujemo drugo pot desno, na pot, ki se vzpenja in ne spušča, ob njej pa opazimo napis Godec. Pot naprej nas vodi brez večjih vzponov in spustov, hitro pa nas pripelje do ceste, kjer se pot razcepi, razpotje pa ni posebej označeno.
Nadaljujemo preko gozdne ceste na vzpenjajoč se kolovoz (desno Koča na Naravskih ledinah), po katerem se v nekaj minutah povzpnemo do manjšega prevala severno od Godčevega vrha (1153 m). S prevala nadaljujemo rahlo levo ter se prečno spustimo do kmetije Godec, kjer stopimo na vozno cesto in ji sledimo v desno. Po krajšem spustu dosežemo širšo cesto, ki vodi od Obretanovega (do sem lahko tudi po cesti). Tu nadaljujemo naravnost, nato pa v križišču za izvirom Suhe, levo (desno Koča na Naravskih ledinah).
Cesto, ki vodi proti dolini zapustimo po približno 50 metrih, oz. ravno na mestu, kjer se z leve priključi pešpot z Raven na Koroškem.
Nadaljujemo rahlo desno v gozd, kjer opazimo nekaj starejših markacij, tem pa sledimo do stika z bolje označeno potjo, ki vodi od Ivarčkega jezera čez Kozji hrbet na Uršljo goro.
Nadaljujemo desno ter se pričnemo strmo vzpenjati čez Kozji hrbet. Višje prečimo še en kolovoz, mi pa se še nekaj časa razmeroma strmo vzpenjamo, nato pa prispemo na označeno razpotje, kjer se priključimo poti, ki vodi od Koče na Naravskih ledinah.
Od razpotja nadaljujemo v smeri Uršlje gore ter se še nekaj časa strmo vzpenjamo. Višje se pot položi, gozd pa razredči, tako da se nam pričnejo odpirati lepi razgledi. Tej poti, ki malo pod vrhom dokončno preide iz gozda na razgledno pobočje, sledimo vse do 1699 m visokega vrha.
Z vrha se lahko v nekaj minutah spustimo do bližnjega planinskega doma in cerkve sv. Uršule.

zemljevid poti
Ob poti: Taborniški dom roda koroških jeklarjev Obretanovo (1040m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Dom na Uršlji gori
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Mežica - urslja_gora_plesivec1 Mežica - urslja_gora_plesivec2 Mežica - urslja_gora_plesivec3 Mežica - urslja_gora_plesivec4 Mežica - urslja_gora_plesivec5 Mežica - urslja_gora_plesivec6 Mežica - urslja_gora_plesivec7 Mežica - urslja_gora_plesivec8 Mežica - urslja_gora_plesivec9 Mežica - urslja_gora_plesivec10 Mežica - urslja_gora_plesivec11 Mežica - urslja_gora_plesivec12 Mežica - urslja_gora_plesivec13 Mežica - urslja_gora_plesivec14 Mežica - urslja_gora_plesivec15 Mežica - urslja_gora_plesivec16 Mežica - urslja_gora_plesivec17 Mežica - urslja_gora_plesivec18 Mežica - urslja_gora_plesivec19 Mežica - urslja_gora_plesivec20 Mežica - urslja_gora_plesivec21 Mežica - urslja_gora_plesivec22 Mežica - urslja_gora_plesivec23 Mežica - urslja_gora_plesivec24 Mežica - urslja_gora_plesivec25 Mežica - urslja_gora_plesivec26 Mežica - urslja_gora_plesivec27 Mežica - urslja_gora_plesivec28 Mežica - urslja_gora_plesivec29 Mežica - urslja_gora_plesivec30 Mežica - urslja_gora_plesivec31 Mežica - urslja_gora_plesivec32 Mežica - urslja_gora_plesivec33 Mežica - urslja_gora_plesivec34 Mežica - urslja_gora_plesivec35 Mežica - urslja_gora_plesivec36 Mežica - urslja_gora_plesivec37 Mežica - urslja_gora_plesivec38 Mežica - urslja_gora_plesivec39 Mežica - urslja_gora_plesivec40 Mežica - urslja_gora_plesivec41 Mežica - urslja_gora_plesivec42 Mežica - urslja_gora_plesivec43 Mežica - urslja_gora_plesivec44 Mežica - urslja_gora_plesivec45 Mežica - urslja_gora_plesivec46 Mežica - urslja_gora_plesivec47 Mežica - urslja_gora_plesivec48 Mežica - urslja_gora_plesivec49 Mežica - urslja_gora_plesivec50 Mežica - urslja_gora_plesivec51 Mežica - urslja_gora_plesivec52 Mežica - urslja_gora_plesivec53 Mežica - urslja_gora_plesivec54 Mežica - urslja_gora_plesivec55 Mežica - urslja_gora_plesivec56 Mežica - urslja_gora_plesivec57 Mežica - urslja_gora_plesivec58 Mežica - urslja_gora_plesivec59 Mežica - urslja_gora_plesivec60 Mežica - urslja_gora_plesivec61 Mežica - urslja_gora_plesivec62 Mežica - urslja_gora_plesivec63 Mežica - urslja_gora_plesivec64 Mežica - urslja_gora_plesivec65 Mežica - urslja_gora_plesivec66 Mežica - urslja_gora_plesivec67 Mežica - urslja_gora_plesivec68 Mežica - urslja_gora_plesivec69 Mežica - urslja_gora_plesivec70 Mežica - urslja_gora_plesivec71 Mežica - urslja_gora_plesivec72 Mežica - urslja_gora_plesivec73 Mežica - urslja_gora_plesivec74 Mežica - urslja_gora_plesivec75 Mežica - urslja_gora_plesivec76 Mežica - urslja_gora_plesivec77 Mežica - urslja_gora_plesivec78 Mežica - urslja_gora_plesivec79 Mežica - urslja_gora_plesivec80 Mežica - urslja_gora_plesivec81 Mežica - urslja_gora_plesivec82 Mežica - urslja_gora_plesivec83 Mežica - urslja_gora_plesivec84 Mežica - urslja_gora_plesivec85 Mežica - urslja_gora_plesivec86 Mežica - urslja_gora_plesivec87 Mežica - urslja_gora_plesivec88 Mežica - urslja_gora_plesivec89 Mežica - urslja_gora_plesivec90 Mežica - urslja_gora_plesivec91 Mežica - urslja_gora_plesivec92 Mežica - urslja_gora_plesivec93 Mežica - urslja_gora_plesivec94 Mežica - urslja_gora_plesivec95 Mežica - urslja_gora_plesivec96 Mežica - urslja_gora_plesivec97 Mežica - urslja_gora_plesivec98 Mežica - urslja_gora_plesivec99 Mežica - urslja_gora_plesivec100 Mežica - urslja_gora_plesivec101 Mežica - urslja_gora_plesivec102 Mežica - urslja_gora_plesivec103 Mežica - urslja_gora_plesivec104 Mežica - urslja_gora_plesivec105 Mežica - urslja_gora_plesivec106 Mežica - urslja_gora_plesivec107 Mežica - urslja_gora_plesivec108 Mežica - urslja_gora_plesivec109 Mežica - urslja_gora_plesivec110 Mežica - urslja_gora_plesivec111 Mežica - urslja_gora_plesivec112 Mežica - urslja_gora_plesivec113 Mežica - urslja_gora_plesivec114 Mežica - urslja_gora_plesivec115 Mežica - urslja_gora_plesivec116
Diskusija o izletu Mežica - Uršlja gora (Plešivec) (mimo sv. Lenarta in čez Kozji hrbet)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki