Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in JelovicaBela peč (Podbliška gora) / Nemilje - Bela peč (Podbliška gora)
  

Nemilje - Bela peč (Podbliška gora) (čez Sleme)

 
Izhodišče: Nemilje (492 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2632°N / 14,2267°E
Cilj: Bela peč (Podbliška gora) (1133 m)
Ime poti: čez Sleme
Čas hoje: 2 h 25 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 641 m
Višinska razlika po poti: 670 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 330
Ocena: 1 glasov
Število slik: 68
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Zapeljemo se v Kranj, nato pa sledimo oznakam za Besnico (odcep s stare ceste Ljubljana - Kranj je pred mostom preko reke Save, oz. za mostom če prihajamo iz smeri Kranja). V nadaljevanju se peljemo skozi Spodnjo in Zgornjo Besnico ter Njivico. Še nekoliko naprej prispemo v Nemilje, kjer se pred mostom preko Nemiljščice prične opisana pot. Ob izhodišču ni parkirnih mest.
b) Iz Železnikov se zapeljemo v Dražgoše, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kropi. Sledi prečna vožnja po pobočjih Jelovice, nato pa prispemo do križišča, kjer se ostro v desno odcepi cesta proti Kranju (odcep za Kranj je le iz nasprotne smeri). Tu nadaljujemo ostro desno (če je ovinek preoster je kakih 50 metrov naprej urejeno obračališče), nato pa se spustimo v Podblico in še naprej do naselja Nemilje. Ko prispemo v Nemilje sledimo glavni cesti, za mostom preko potoka Nemiljščica pa prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi stranska cesta. Ob omenjenem križišču, kjer se prične opisana pot ni primernih parkirnih mest.

Opis poti:

Od mostu preko Nemiljščice se usmerimo na stransko cesto, ki se vzpne mimo nekaj hiš in ki nas višje vodi pod kozolcem. Za kozolcem prispemo do "zadnje" hiše, katero obidemo po desni strani, za njo pa gremo levo na ožji, deloma travnat kolovoz, ki se prečno vzpne in postopoma preide v gozd. Med vzponom skozi gozd v nekaj minutah dosežemo manjši grebenček, za katerim pot zavije levo in se položi. V nadaljevanju se držimo grebena, po in ob katerem se nadaljuje kolovoz, ki je na več mestih označen s flourescenčnimi barvami. V nadaljevanju kolovoz za nekaj časa ponovno postane bolj strm, z nekaj sreče pa lahko ob poti opazimo celo kakšno staro Knafelčevo markacijo. Višje se kolovoz ponovno položi in malo naprej se priključimo širšemu kolovozu, ki pripelje iz vasi Njivica.
Pot naprej nas vodi po zložnem kolovozu, ki nas vodi pod grebenom Jamnika s cerkvijo sv. Primoža in Felicijana. Po nekaj minutah dokaj razglednega prečenja dosežemo vas Jamnik, skozi katero nadaljujemo naravnost, oz. se v križiščih držimo rahlo levo. Ko zapustimo vas, hitro dosežemo glavno cesto Dražgoše - Kropa, kateri sledimo v levo, po njej pa hodimo nekaj minut, oz. do mesta, kjer nas oznake za Belo peč usmerijo rahlo desno na vzpenjajoč se kolovoz. Kolovoz kmalu zavije desno, ko pa naredi levo serpentino, se v smeri naravnost nadaljuje steza, ki vodi proti Beli peči. Sledi vzpon skozi gozd, nekoliko višje pa prečimo iztek kolovoza, katerega smo pred kratkim zapustili (do sem lahko tudi po kolovozu). Pot, katera je označena z bledimi rumenimi oznakami v nadaljevanju postane precej strma, vzpenja pa se tudi po dokaj strmem pobočju, zato je v snegu in mokrem potrebna večja previdnost. Višje dosežemo rob Jelovice, kjer se pot položi ter s pobočja preide na planoto. Tu pot zavije levo, nekoliko naprej pa se priključi kolovozu, kateremu prav tako sledimo v levo. Sledi zložen do občasno zmeren vzpon po poti, ki v glavnem poteka skozi strnjen gozd. Še nekoliko naprej se gozd razredči, pot pa nas pripelje na razgleden rob planote, od koder se nam odpre lep razgled proti Kamniško Savinjskim Alpam, delu Karavank, Gorenjski in okoliškem hribovju. Pri razgledišču pot zavije nekoliko desno in se v nekaj minutah vzpne na razgledno Belo peč, od koder se nam odpre še pogled na drugo stran.
Njivica - vas Jamnik 1:05, vas Jamnik - Bela peč 1:20.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2017 (november in december).

Ob poti: Jamnik (831m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Nemilje - bela_pec_podbliska_gora1 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora2 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora3 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora4 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora5 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora6 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora7 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora8 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora9 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora10 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora11 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora12 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora13 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora14 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora15 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora16 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora17 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora18 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora19 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora20 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora21 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora22 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora23 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora24 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora25 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora26 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora27 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora28 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora29 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora30 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora31 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora32 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora33 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora34 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora35 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora36 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora37 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora38 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora39 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora40 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora41 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora42 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora43 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora44 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora45 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora46 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora47 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora48 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora49 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora50 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora51 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora52 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora53 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora54 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora55 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora56 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora57 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora58 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora59 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora60 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora61 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora62 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora63 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora64 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora65 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora66 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora67 Nemilje - bela_pec_podbliska_gora68
Diskusija o izletu Nemilje - Bela peč (Podbliška gora) (čez Sleme)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki