Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in JelovicaBela peč (Podbliška gora) / Njivica - Bela peč (Podbliška gora)
  

Njivica - Bela peč (Podbliška gora)

 
Izhodišče: Njivica (522 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,269°N / 14,238°E
Cilj: Bela peč (Podbliška gora) (1133 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 2 h 35 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 611 m
Višinska razlika po poti: 650 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 300
Ocena: 2 glasov
Število slik: 61
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Naklo (lahko tudi izvoz za Tržič), nato pa sledimo oznakam za Kropo. V Podnartu, za prečenjem reke Save nadaljujemo levo, nato pa mimo odcepa za Ovsiše, v nekaj kilometrih prispemo do križišča, kjer zavijemo levo v smeri Češnjice pri Kropi. Sledi prečenje Lipnice, nato pa v križišču izberemo cesto v smeri Na Kajžah (desno Na Kmetih). Ko se Češnjica konča, se spustimo v manjšo dolinico, ko pa se cesta ponovno vzpne hitro prispemo v Rovte, kjer v križiščih sledimo glavni cesti. Ko se naselje konča, se nekaj časa peljemo skozi gozd, ko pa prispemo iz gozda pred seboj zagledamo naselje Njivica, mi pa parkiramo pred naseljem na primernem mestu v bližini "skladišča" hlodov.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Lesce ali Radovljica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Radovljice ter pozneje vasi Lancovo, Lipnica, Kamna Gorica ter Kropa, v katero pa ne zapeljemo. Nadaljujemo proti Podnartu, nato pa nekaj kilometrov pred omenjenim naseljem zavijemo desno v smeri Češnjice pri Kropi. Sledi prečenje Lipnice, nato pa v križišču izberemo cesto v smeri Na Kajžah (desno Na Kmetih). Ko se Češnjica konča, se spustimo v manjšo dolinico, ko pa se cesta ponovno vzpne hitro prispemo v Rovte, kjer v križiščih sledimo glavni cesti. Ko se naselje konča, se nekaj časa peljemo skozi gozd, ko pa prispemo iz gozda pred seboj zagledamo naselje Njivica, mi pa parkiramo pred naseljem na primernem mestu v bližini "skladišča" hlodov.
c) S ceste Dražgoše - Zgornja Besnica, v bližini zaselka Log (Log je zaselek, ki spada pod naselje Njivica), zapeljemo na stransko cesto v smeri Njivice in Rovt. Sledi strm vzpon po široki cesti, nato pa že prispemo v Njivico, parkiramo pa na koncu naselje na primernem mestu v bližini "skladišča" hlodov.

Opis poti:

Od mesta, kjer smo parkirali se najprej sprehodimo do "skladišča" hlodov, nato pa nadaljujemo po širokem kolovozu, ki se vzpne proti zahodu. Po kolovozu se sprva strmeje vzpenjamo, na razpotjih pa sledimo "glavnemu kolovozu". Višje se kolovoz položi, še naprej pa preči pobočja proti levi. Tudi v nadaljevanju je še nekaj manjših razpotij, kjer sledimo širšemu kolovozu, oz. tistemu ob katerem so puščice in oznake št. 3. Še nekoliko naprej kolovoz s pobočja Malega vrha preide na pobočja pod Grebenom sv. Primoža in Felicijana, kjer se nam z leve priključi pot iz vasice Nemilje (pot čez Sleme).
Pot naprej nas vodi po zložnem kolovozu, ki nas vodi pod grebenom Jamnika s cerkvijo sv. Primoža in Felicijana. Po nekaj minutah dokaj razglednega prečenja dosežemo vas Jamnik, skozi katero nadaljujemo naravnost, oz. se v križiščih držimo rahlo levo. Ko zapustimo vas, hitro dosežemo glavno cesto Dražgoše - Kropa, kateri sledimo v levo, po njej pa hodimo nekaj minut, oz. do mesta, kjer nas oznake za Belo peč usmerijo rahlo desno na vzpenjajoč se kolovoz. Kolovoz kmalu zavije desno, ko pa naredi levo serpentino, se v smeri naravnost nadaljuje steza, ki vodi proti Beli peči. Sledi vzpon skozi gozd, nekoliko višje pa prečimo iztek kolovoza, katerega smo pred kratkim zapustili (do sem lahko tudi po kolovozu). Pot, katera je označena z bledimi rumenimi oznakami v nadaljevanju postane precej strma, vzpenja pa se tudi po dokaj strmem pobočju, zato je v snegu in mokrem potrebna večja previdnost. Višje dosežemo rob Jelovice, kjer se pot položi ter s pobočja preide na planoto. Tu pot zavije levo, nekoliko naprej pa se priključi kolovozu, kateremu prav tako sledimo v levo. Sledi zložen do občasno zmeren vzpon po poti, ki v glavnem poteka skozi strnjen gozd. Še nekoliko naprej se gozd razredči, pot pa nas pripelje na razgleden rob planote, od koder se nam odpre lep razgled proti Kamniško Savinjskim Alpam, delu Karavank, Gorenjski in okoliškem hribovju. Pri razgledišču pot zavije nekoliko desno in se v nekaj minutah vzpne na razgledno Belo peč, od koder se nam odpre še pogled na drugo stran.
Njivica - vas Jamnik 1:15, vas Jamnik - Bela peč 1:20.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2017 (november in december).

Ob poti: Jamnik (831m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Njivica - bela_pec_podbliska_gora1 Njivica - bela_pec_podbliska_gora2 Njivica - bela_pec_podbliska_gora3 Njivica - bela_pec_podbliska_gora4 Njivica - bela_pec_podbliska_gora5 Njivica - bela_pec_podbliska_gora6 Njivica - bela_pec_podbliska_gora7 Njivica - bela_pec_podbliska_gora8 Njivica - bela_pec_podbliska_gora9 Njivica - bela_pec_podbliska_gora10 Njivica - bela_pec_podbliska_gora11 Njivica - bela_pec_podbliska_gora12 Njivica - bela_pec_podbliska_gora13 Njivica - bela_pec_podbliska_gora14 Njivica - bela_pec_podbliska_gora15 Njivica - bela_pec_podbliska_gora16 Njivica - bela_pec_podbliska_gora17 Njivica - bela_pec_podbliska_gora18 Njivica - bela_pec_podbliska_gora19 Njivica - bela_pec_podbliska_gora20 Njivica - bela_pec_podbliska_gora21 Njivica - bela_pec_podbliska_gora22 Njivica - bela_pec_podbliska_gora23 Njivica - bela_pec_podbliska_gora24 Njivica - bela_pec_podbliska_gora25 Njivica - bela_pec_podbliska_gora26 Njivica - bela_pec_podbliska_gora27 Njivica - bela_pec_podbliska_gora28 Njivica - bela_pec_podbliska_gora29 Njivica - bela_pec_podbliska_gora30 Njivica - bela_pec_podbliska_gora31 Njivica - bela_pec_podbliska_gora32 Njivica - bela_pec_podbliska_gora33 Njivica - bela_pec_podbliska_gora34 Njivica - bela_pec_podbliska_gora35 Njivica - bela_pec_podbliska_gora36 Njivica - bela_pec_podbliska_gora37 Njivica - bela_pec_podbliska_gora38 Njivica - bela_pec_podbliska_gora39 Njivica - bela_pec_podbliska_gora40 Njivica - bela_pec_podbliska_gora41 Njivica - bela_pec_podbliska_gora42 Njivica - bela_pec_podbliska_gora43 Njivica - bela_pec_podbliska_gora44 Njivica - bela_pec_podbliska_gora45 Njivica - bela_pec_podbliska_gora46 Njivica - bela_pec_podbliska_gora47 Njivica - bela_pec_podbliska_gora48 Njivica - bela_pec_podbliska_gora49 Njivica - bela_pec_podbliska_gora50 Njivica - bela_pec_podbliska_gora51 Njivica - bela_pec_podbliska_gora52 Njivica - bela_pec_podbliska_gora53 Njivica - bela_pec_podbliska_gora54 Njivica - bela_pec_podbliska_gora55 Njivica - bela_pec_podbliska_gora56 Njivica - bela_pec_podbliska_gora57 Njivica - bela_pec_podbliska_gora58 Njivica - bela_pec_podbliska_gora59 Njivica - bela_pec_podbliska_gora60 Njivica - bela_pec_podbliska_gora61
Diskusija o izletu Njivica - Bela peč (Podbliška gora) ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki