Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
  

Osilnica - Firstov rep

 
Izhodišče: Osilnica (290 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 45,529°N / 14,6985°E
Cilj: Firstov rep (1002 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 3 h 25 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 712 m
Višinska razlika po poti: 850 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 490
Ocena: 1 glasov
Število slik: 92
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Ribnico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kočevju. Za Dolenjo vasjo nadaljujemo desno v smeri naselij Grčarice, Gotenica in Kočevska Reka. V Kočevski Reki nadaljujemo desno v smeri Borovca pri Kočevski Reki, prelaza Strma Reber in Osilnice. V Borovcu še enkrat nadaljujemo desno, nato pa mimo zaselka Ravne v nekaj kilometrih prispemo do prelaza Strma Reber, ki se nahaja na nadmorski višini 993 m. Za prelazom se cesta prične spuščati, nato pa nas po 19 serpentinah pripelje in še nekaj nadaljnjih kilometrih vožnje pripelje do naselja Sela, malo nižje pa še v Osilnico, kjer v središču naselja, v bližini trgovine Mercator tudi parkiramo.
b) Iz Kočevja se peljemo proti MP Petrina, nato pa na koncu naselja Štalcerji nadaljujemo desno proti Kočevski Reki. V Kočevski Reki nadaljujemo levo v smeri Borovca pri Kočevski Reki, prelaza Strma Reber in Osilnice. V Borovcu nadaljujemo desno, nato pa mimo zaselka Ravne v nekaj kilometrih prispemo do prelaza Strma Reber, ki se nahaja na nadmorski višini 993 m. Za prelazom se cesta prične spuščati, nato pa nas po 19 serpentinah pripelje in še nekaj nadaljnjih kilometrih vožnje pripelje do naselja Sela, malo nižje pa še v Osilnico, kjer v središču naselja, v bližini trgovine Mercator tudi parkiramo.
c) Od MP Petrina nadaljujemo po cesti v smeri Osilnice. V nadaljevanju se peljemo skozi naselja Grivac, Gladloka, Kuželj, Srobotnik ob Kolpi, Mirtoviči, Bosljiva Loka, Grintovec pri Osilnici, Ložec in Ribjek do Osilnice, kjer sredi naselja v bližini trgovine Mercator parkiramo.

Opis poti:

Z izhodišča nadaljujemo po cesti, ki vodi dalje proti Petrini in poteka ob reki Kolpi. Ko se Osilnica konča, nas pot vodi še mimo nekaj hiš, ki spadajo pod Osilnico. Za hišo s hišno št. Osilnica 1, preko mostu prečimo manjši potoček, nato pa takoj za mostom nadaljujemo levo na markirano pešpot, kjer po nekaj korakih opazimo prve markacije. Pot nadaljujemo po kolovozu, ki se zložno do zmerno vzpenja skozi gozd, mi pa mu na nekaj razpotjih sledimo v smeri markacij. Višje se gozd konča in pot nas mimo lovske opazovalnice pripelje do naselja Križmani, kjer nas pot vodi med nekaj hišami.
Za hišami prečimo asfaltno cesto, nato pa se vzpnemo naravnost navzgor, kjer nas pot vodi čez manjši sadovnjak. Malo naprej, kjer travnik postane bolj zaraščen, pot zavije desno in preide v gozd. Nekaj minut se vzpenjamo skozi gozd, nato pa se čez deloma zaraščen travnik povzpnemo do glavne ceste Osilnica - Kočevska Reka, katero pa samo prečimo. Nadaljujemo mimo skladovnice drv, nato pa skozi kratek pas gozda, dosežemo lokalno cesto, ki vodi proti naselju Bezgovica. Ko dosežemo omenjeno vas, na manjšem križišču nadaljujemo rahlo desno, nato pa ob lepih pogledih na Sveto Goro in Gorski Kotar prispemo do zgornjega dela vasi, kjer med hišami sledimo markacijam. Za zadnjo hišo opazimo planinske smerne table, ki nas usmerijo v breg, na pot, ki preide v gozd, skozi katerega se postopoma pričnemo strmeje vzpenjati. Po krajšem vzponu se nam z desne priključi še pot od 18. serpentine ceste na Strmo Reber, mi pa nadaljujemo naravnost po bolj strmi poti, ki nas višje v prečnem vzponu pripelje do strme dolinice, po kateri nadaljujemo vzpon. Višje nas markacije z razrite dolinice povedejo levo na pot, ki preide ob rob občasno prepadnega grebena. Vzpon nadaljujemo po občasno nekoliko bolj zaraščeni poti, ki se prepadom umika nekoliko v desno, občasno pa se nam odpre nekaj razgleda na okoliške hribe. Nekaj minut višje dosežemo širok kolovoz, kateremu sledimo v levo, mi pa po njem hodimo do mesta, kjer se le ta razcepi na dva dela.
Nadaljujemo po rahlo levem kolovozu (desni kolovoz obide Bezgarsko planino in vodi proti prelazu Strma Reber), ki nas hitro popelje iz gozda na spodnji del Bezgarske planine. Ko dosežemo planino se preko travnika v minuti ali dveh sprehodimo do večje lovske opazovalnice.
Od lovske opazovalnice, pri kateri je označeno razpotje, nadaljujemo desno v smeri Cerka in Firstovega repa (naravnost Taborska stena, Dragarji...), po poti, ki se spusti do manjšega vrtička sredi planine. Ko pot preide v gozd, na razpotju kolovozov nadaljujemo naravnost (tu se nam z desne priključi kolovoz, ki se malo pred planino z markirane poti odcepi naravnost in je kako minuto krajši kot markirana pot). Sledi nekaj minut vzpona skozi gozd, nato pa dosežemo glavno cesto Osilnica - Kočevska Reka, katero previdno prečimo.
Na drugi strani ceste nadaljujemo v smeri Cerka in Firstovega repa ter pot nadaljujemo po gozdni cesti. Pot naprej nas vodi po gozdni cesti, s katere pa se že po nekaj minutah v desno odcepi markirana pot.
Nadaljujemo po markirani poti (možno je nadaljevanje tudi po nemarkirani cesti, saj se markirana pot čez čas vrne na omenjeno cesto, pot po cesti pa je tudi nekoliko krajša), ki preide v strnjen gozd. Skozi gozd se najprej pričnemo zmerno vzpenjati, pri tem pa pazljivo sledimo markacijam, saj je sicer sledljiva pot razmeroma slabo uhojena. Ko se pot nekoliko višje položi, po levi strani obidemo neizrazit vrh Luknja (1079 m), do katerega se lahko po lažjem brezpotju vzpnemo v nekaj minutah, sicer pa nadaljujemo po markirani poti, ki kot napisano vrh obide po levi strani. Sledi nekaj krajših vzponov in spustov, nato pa sledi nekoliko daljši spust, ki se konča, ko dosežemo makadamsko cesto.
Ko dosežemo cesto nadaljujemo desno (levo markirana pot na Cerk ter cesta po kateri se lahko vrnemo na izhodišče) v smeri Firstovega repa. Po cesti se rahlo do zmerno vzpenjamo, po njej pa hodimo do njenega konca oz. obračališča.
Na levi strani obračališča opazimo oznake za Firstov rep in prvič tudi za Loško steno, ki nas usmerijo na kolovoz, ki se postopoma prične spuščati. Ko se po nekaj minutah kolovoz konča, na levi opazimo solnico za divjad, mi pa nadaljujemo naravnost navzdol, po markirani pešpoti, po kateri v nekaj korakih prispemo do vpisne skrinjice na Firstovem repu.
Osilnica - Bezgarska planina 2:10, Bezgarska planina - Firstov rep 1:15.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (avgust).

zemljevid poti
Ob poti: Križmani (455m), Bezgovica (565m), Bezgarska planina (895m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Loška stena
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Osilnica - firstov_rep1 Osilnica - firstov_rep2 Osilnica - firstov_rep3 Osilnica - firstov_rep4 Osilnica - firstov_rep5 Osilnica - firstov_rep6 Osilnica - firstov_rep7 Osilnica - firstov_rep8 Osilnica - firstov_rep9 Osilnica - firstov_rep10 Osilnica - firstov_rep11 Osilnica - firstov_rep12 Osilnica - firstov_rep13 Osilnica - firstov_rep14 Osilnica - firstov_rep15 Osilnica - firstov_rep16 Osilnica - firstov_rep17 Osilnica - firstov_rep18 Osilnica - firstov_rep19 Osilnica - firstov_rep20 Osilnica - firstov_rep21 Osilnica - firstov_rep22 Osilnica - firstov_rep23 Osilnica - firstov_rep24 Osilnica - firstov_rep25 Osilnica - firstov_rep26 Osilnica - firstov_rep27 Osilnica - firstov_rep28 Osilnica - firstov_rep29 Osilnica - firstov_rep30 Osilnica - firstov_rep31 Osilnica - firstov_rep32 Osilnica - firstov_rep33 Osilnica - firstov_rep34 Osilnica - firstov_rep35 Osilnica - firstov_rep36 Osilnica - firstov_rep37 Osilnica - firstov_rep38 Osilnica - firstov_rep39 Osilnica - firstov_rep40 Osilnica - firstov_rep41 Osilnica - firstov_rep42 Osilnica - firstov_rep43 Osilnica - firstov_rep44 Osilnica - firstov_rep45 Osilnica - firstov_rep46 Osilnica - firstov_rep47 Osilnica - firstov_rep48 Osilnica - firstov_rep49 Osilnica - firstov_rep50 Osilnica - firstov_rep51 Osilnica - firstov_rep52 Osilnica - firstov_rep53 Osilnica - firstov_rep54 Osilnica - firstov_rep55 Osilnica - firstov_rep56 Osilnica - firstov_rep57 Osilnica - firstov_rep58 Osilnica - firstov_rep59 Osilnica - firstov_rep60 Osilnica - firstov_rep61 Osilnica - firstov_rep62 Osilnica - firstov_rep63 Osilnica - firstov_rep64 Osilnica - firstov_rep65 Osilnica - firstov_rep66 Osilnica - firstov_rep67 Osilnica - firstov_rep68 Osilnica - firstov_rep69 Osilnica - firstov_rep70 Osilnica - firstov_rep71 Osilnica - firstov_rep72 Osilnica - firstov_rep73 Osilnica - firstov_rep74 Osilnica - firstov_rep75 Osilnica - firstov_rep76 Osilnica - firstov_rep77 Osilnica - firstov_rep78 Osilnica - firstov_rep79 Osilnica - firstov_rep80 Osilnica - firstov_rep81 Osilnica - firstov_rep82 Osilnica - firstov_rep83 Osilnica - firstov_rep84 Osilnica - firstov_rep85 Osilnica - firstov_rep86 Osilnica - firstov_rep87 Osilnica - firstov_rep88 Osilnica - firstov_rep89 Osilnica - firstov_rep90 Osilnica - firstov_rep91 Osilnica - firstov_rep92
Diskusija o izletu Osilnica - Firstov rep ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki