Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeVelika Baba (Kanin) / Parkirišče pod Pl. Kot - Velika Baba (Kanin)
  

Parkirišče pod Pl. Kot - Velika Baba (Kanin) (preko Zg. Brda in sedla Med Baban)

 
Izhodišče: Parkirišče pod Pl. Kot (1069 m)
Cilj: Velika Baba (Kanin) (2148 m)
Ime poti: preko Zg. Brda in sedla Med Baban
Čas hoje: 3 h 15 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1079 m
Višinska razlika po poti: 1079 m
Zemljevid: Julijske Alpe - Zahodni del 1:50000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin, čelada
Avtor: SB72
Ogledov: 2830
Ocena: 2 glasov
Število slik: 41
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:

a) Iz Kranjske Gore mimo Trbiža / Tarvisio, ter po stari cesti proti Vidmu / Udine vse do Resiute, kjer zavijemo levo v Rezijo, nato sledimo smerokazom za Stolvizzo in kasneje, ko se cesta zoži za Coritis. Tukaj nadaljujemo po glavni cesti (pazimo nekaj stranskih odcep v gozd ali na privat območje) do konca asfalta, kjer je na makadamu urejeno parkirišče, vožnja naprej pa je prepovedana z ustreznim prometnim znakom.
b) Iz Nove Gorice ali Sežane po italijanski avtocesti do Palmanove, tu izbrati smer Trbiž / Tarvisio do izvoza Carnia, nato slediti stari magistralni cesti proti Trbižu do Resiute, kjer zavijemo desno za Rezijo, naprej sledimo opisu a.

Opis poti:

S parkirišča se vzpnemo po cesti, ki je zaprta za promet in višje postane betonirana do planine Kot (do sem 20 minut). Tik pod glavnim objektom, v katerem je urejen kmečki turizem, nas smerokaz za pot 731, po kateri hodimo usmeri na pot ob leseni ograji. Mimo stavbe in skozi labirint ograj nas pot pripelje do travnika na levi strani planine, kjer je naslednje križišče.
Tu nadaljujemo levo v proti Zg. Brdu/Berdo di S. Ta del poti je najbolj raven, poteka večinoma po gozdu, po 15. minutah preči glavno grapo, ki pride izpod sedla Med Baban in nas nato v naslednjih 5 minutah pripelje na planino Zg. Brda (do sem dodatnih 20 minut).
Tu zavijemo na križišču poti desno proti bivaku Manzano, najprej se dvignemo desno nad travnikom do zajetja od tam v gozd, kjer pot najprej poteka po ravnem, potem se nekoliko vzpne, višje pa ponovno preči glavno grapo in se vzpenja desno od nje vseskozi zmerno deloma skozi gozd, deloma po odprtem svetu, kjer se pogled večkrat odpre na bivak Manzano in Veliko Babo, višje pot zavije bolj desno do naslednjega križišča, kjer zavijemo ostro levo ob napisu Bivacco. Od tu še krajši vzpon do bivaka. (do sem dodatno 1 ura 5 min hoje).
Pri bivaku pot zavije levo pod skalami (oznaka za Med Baban/All Infrababa in Veliko Babo/Monte Baba Grande). Pot je tu kar strma in nekoliko izpostavljena, potreben je zanesljiv korak. Višje je potrebno ponovno prečkati grapo, prehod je naprej gruščnat, nato gladke poševne skale z malo stopami, kjer je v mokrem potrebna še dodatna previdnost. Višje se potem po levi strani grape zmerno, občasno pa tudi bolj strmo vzpnemo, ponekod pa je pot ob manjših skalnih skokih speljana tik pod njimi, kjer je pot ožja in rahlo izpostavljena in ponekod tudi posuta z gruščem in kamenjem. Tik pod sedlom se vzpnemo še skozi krajši žleb, nato pa že v travnatem svetu zagledamo drog, ki označuje sedlo Med Baban (dodatnih 50 minut hoje od bivaka). Tu zavijemo desno v smeri M.Baba Grande 731a. Od tu je pot še slabše vidna, markacij je na trenutke premalo, pomaga pa nekaj možicev, pa pozorno oko brez težav najde pravo smer in kasneje tudi pot v sprva labirintastem svetu, kjer veliko višine ne pridobimo, nato se pot usmeri desno nekoliko navzgor do neizrazite skalne grape, kjer zavijemo ostro desno in jo višje ob pomoči rok tudi zapustimo. Tu se znajdemo v vršnem delu, kjer je deloma po melišču lepo speljana pot do grebena, kjer se rahlo pod njim ali pa po njemu hitro znajdemo na vrhu Velike Babe. (od sedla Med Baban 30 minut)

Ob poti: Planina Kot(Malga Coot) (1190m), Planina Zg.Brdo (Berdo di S) (1281m), Bivak Manzano (1675m), Sedlo Med Baban (2030m)
Priporočamo: podobni izleti,
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin1 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin2 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin3 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin4 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin5 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin6 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin7 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin8 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin9 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin10 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin11 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin12 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin13 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin14 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin15 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin16 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin17 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin18 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin19 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin20 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin21 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin22 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin23 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin24 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin25 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin26 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin27 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin28 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin29 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin30 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin31 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin32 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin33 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin34 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin35 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin36 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin37 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin38 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin39 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin40 Parkirišče pod Pl. Kot - velika_baba_kanin41
Diskusija o izletu Parkirišče pod Pl. Kot - Velika Baba (Kanin) (preko Zg. Brda in sedla Med Baban)
ajo62     
9.7.2018
Danes sva skupaj z zeno Suzi opravila to turo v lepem, ne pretoplem vremenu. Steza se lepo vzpenja iz zatrepa cudovite doline Rezije, mimo odlicne agrituristicne planine Koot. Bivak je vzorno vzdrzan, ob povratku sva turo krozno zaokrozila z vzponom na razgledni Skutnek. Krasni razgledi na Kaninsko pogorje iz zahoda in izredno bogata flora.
Turo toplo priporocam ljubiteljem neokrnjene naravne lepote!
masker     
17.7.2018
Hvala za nasvet in za lep opis gorskega pohajkovanja. Srečno pot in varen korak še naprej na preostalih planinskih izletih (tistih bolj lahkih in tudi tistih bolj zahtevnih).nasmehnasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki