Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeKalška gora / Planina Jezerca - Kalška gora
  

Planina Jezerca - Kalška gora (mimo Doma na Krvavcu in čez Zvoh)

 
Izhodišče: Planina Jezerca (1410 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2855°N / 14,5314°E
Cilj: Kalška gora (2047 m)
Ime poti: mimo Doma na Krvavcu in čez Zvoh
Čas hoje: 5 h
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 637 m
Višinska razlika po poti: 950 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 3139
Ocena: 1 glasov
Število slik: 104
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambrožarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče.

Opis poti:

Na koncu parkirišča, kjer cesta zavije v levo, v desno pa se odcepi cesta proti bližnji planini Jezerca, bomo opazili rdeče planinske smerne table, ki nas usmerijo naravnost na markirano pešpot v smeri Kriške planine, Vrha Korena, Košutne, Kompotele in Mokrice, ki se vzpne preko pašnikov že omenjene planine. Po krajšem vzponu dosežemo kolovoz, mi pa mu sledimo v levo, kjer prečimo pobočja Kržišča (1658 m). Kolovoz, po katerem hodimo se hitro razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo naravnost po spodnjem. Prehodno se nam odpre lep pogled proti Kranju, Škofjeloškemu hribovju in Storžiču, nato pa se pot prične lahkotno spuščati. Sledi še nekaj minut hoje, nato pa prispemo do parkirišča ob spodnjem delu Kriške planine.
Tu se rahlo v desno nadaljuje markirana pot proti Planini Koren, mi pa nadaljujemo naravnost na drugo stran doline, kjer se pričnemo vzpenjati po travnatem pobočju proti bližnjemu zaselku. Po krajšem vzponu prispemo do planšarije Pr Florjan, katero obidemo po desni strani. Nad planšarijo postopoma stopimo na lepo uhojeno, a slabše markirano stezo, ki se prične strmeje vzpenjati po travnatem pobočju. Višje dosežemo slabši, deloma travnat kolovoz, mi pa se po njem vzpenjamo do mesta, kjer le ta zavije desno. Z omenjenega ovinka nadaljujemo naravnost po nekoliko manj izraziti poti, po kateri se v nekaj minutah vzpnemo do Doma na Krvavcu.
Pri Domu na Krvavcu stopimo na makadamsko cesto, mi pa se po njej pričnemo vzpenjati v smeri vrha Krvavca in Zvoha. V nadaljevanju se vzpenjamo ob lepih pogledih na skupino Storžiča ter Kočno in Grintovec, pot pa nas mimo oddajniškega stolpa postopoma pripelje na nekoliko bolj strma pobočja vrha Krvavca. Tu se cesta položi in preči zahodna pobočja omenjenega vrha, nato pa kmalu prispemo na sedlo Razor.
Na sedlu se nam z desne skoraj neopazno priključi nemarkirana pot s planine Koren (pot se odcepi z markirane poti Kriška planina - planina Koren in sicer malo pred planino Koren), mi pa nadaljujemo naravnost do bližnjih rdečih smernih tabel, katere se nahajajo malo pred razpotjem, kjer se rahlo v levo odcepi markirana pot proti planini Dolgi njivi. Tudi tu nadaljujemo naravnost ter se pričnemo strmo vzpenjati po transportno reševalni cesti, katera je na najbolj strmem delu tlakovana. Višje strmina postopoma popusti in pot nas pripelje do akumulacijskega jezera, ki je namenjeno zasneževanju smučišča. Jezero obidemo po levi strani, nato pa nadaljujemo rahlo desno in se v nekaj minutah povzpnemo na razgleden vrh Zvoha.
Žig in vpisna knjiga se nahajata nekoliko pod vrhom in sicer ob markirani poti, ki se nadaljuje proti Vrhu Korena.
Z Velikega Zvoha nadaljujemo po markirani poti po grebenu imenovanem Jež-a. Razmeroma lahka grebenska pot, pa se po nekaj minutah hoje začne spuščati in nas pripelje do tehnično zahtevnega mesta. S pomočjo jeklenice se povzpnemo po strmi in krušljivi grapi, ki je izpostavljena padajočemu kamenju. Grapa je kratka, a vseeno dovolj dolga, da neizkušenim planincem povzroča veliko težav. Težave nato izginejo in prijetni poti, ki večinoma poteka po grebenu sledimo do dveh zaporednih razpotij. Pri prvem se desno navzdol odcepi pot na Mokrico in planino Koren, pri drugem pa se desno navzgor odcepi pot na Vrh Korena (1 minuta). Sledi približno 15 minutni spust po pobočju, ki je deloma poraslo z ruševjem. Na koncu spusta nas pot pripelje na razpotje na Škrbini.
Tu nadaljujemo naravnost v smeri Kalškega grebena in Cojzove koče po poti, ki nas že po nekaj nadaljnjih korakih pripelje na naslednje razpotje. Nadaljujemo rahlo desno v smeri "Kalce" (levo Kalški greben) po poti, ki se po nekaj minutah nadaljnje hoje prične vidneje spuščati. Po nekajminutnem spustu pot zavije rahlo v levo ter preči melišča pod Kalškim grebenom. Tu lahko na desni strani, ob vznožju melišč opazimo manjše jezerce imenovano Krvava lokev, mi pa nadaljujemo po markirani poti, ki postopoma preide na svet podov. Sledi nekaj krajših vzponov in spustov po poti, ki nas vodi mimo številnih manjših brezen, nato pa ponovno pridemo na melišče. Sredi melišča, ob nekakšnem hrbtu se v levo odcepi opuščena plezalna pot na Kalški greben, mi pa nadaljujemo po markirani poti, kateri se le nekoliko naprej z desne priključi komaj opazna stezica od Žagane peči. Nadaljujemo v smeri Cojzove koče, pot pa nas postopoma pripelje na vse bolj strma ter deloma travnata pobočja. Pot se nekoliko naprej s pomočjo jeklenice vzpne čez strmo pobočje, nato pa se položi in nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na označeno razpotje.
Od razpotja, ki se nahaja na manjšem sedelcu nadaljujemo desno v smeri Kalške gore (ostro levo Kalški greben po zelo zahtevni poti, naravnost navzdol Kokrsko sedlo). Pot naprej preide na strma in predvsem v mokrem za zdrs nevarna travnata pobočja. Tej naprej razmeroma zložni poti, nato sledimo vse do Kalške gore, le to pa dosežemo po dobrih 5 minutah nadaljnje hoje.
V času obratovanja smučišča je hoja po delu poti, kjer le ta poteka preko smučarske proge prepovedana.

zemljevid poti
Ob poti: Kriška planina (1480m), Dom na Krvavcu (1684m), Razor (1809m), Veliki Zvoh (1971m), Vrh Korena (1999m), Škrbina (1870m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Planina Jezerca - kalska_gora1 Planina Jezerca - kalska_gora2 Planina Jezerca - kalska_gora3 Planina Jezerca - kalska_gora4 Planina Jezerca - kalska_gora5 Planina Jezerca - kalska_gora6 Planina Jezerca - kalska_gora7 Planina Jezerca - kalska_gora8 Planina Jezerca - kalska_gora9 Planina Jezerca - kalska_gora10 Planina Jezerca - kalska_gora11 Planina Jezerca - kalska_gora12 Planina Jezerca - kalska_gora13 Planina Jezerca - kalska_gora14 Planina Jezerca - kalska_gora15 Planina Jezerca - kalska_gora16 Planina Jezerca - kalska_gora17 Planina Jezerca - kalska_gora18 Planina Jezerca - kalska_gora19 Planina Jezerca - kalska_gora20 Planina Jezerca - kalska_gora21 Planina Jezerca - kalska_gora22 Planina Jezerca - kalska_gora23 Planina Jezerca - kalska_gora24 Planina Jezerca - kalska_gora25 Planina Jezerca - kalska_gora26 Planina Jezerca - kalska_gora27 Planina Jezerca - kalska_gora28 Planina Jezerca - kalska_gora29 Planina Jezerca - kalska_gora30 Planina Jezerca - kalska_gora31 Planina Jezerca - kalska_gora32 Planina Jezerca - kalska_gora33 Planina Jezerca - kalska_gora34 Planina Jezerca - kalska_gora35 Planina Jezerca - kalska_gora36 Planina Jezerca - kalska_gora37 Planina Jezerca - kalska_gora38 Planina Jezerca - kalska_gora39 Planina Jezerca - kalska_gora40 Planina Jezerca - kalska_gora41 Planina Jezerca - kalska_gora42 Planina Jezerca - kalska_gora43 Planina Jezerca - kalska_gora44 Planina Jezerca - kalska_gora45 Planina Jezerca - kalska_gora46 Planina Jezerca - kalska_gora47 Planina Jezerca - kalska_gora48 Planina Jezerca - kalska_gora49 Planina Jezerca - kalska_gora50 Planina Jezerca - kalska_gora51 Planina Jezerca - kalska_gora52 Planina Jezerca - kalska_gora53 Planina Jezerca - kalska_gora54 Planina Jezerca - kalska_gora55 Planina Jezerca - kalska_gora56 Planina Jezerca - kalska_gora57 Planina Jezerca - kalska_gora58 Planina Jezerca - kalska_gora59 Planina Jezerca - kalska_gora60 Planina Jezerca - kalska_gora61 Planina Jezerca - kalska_gora62 Planina Jezerca - kalska_gora63 Planina Jezerca - kalska_gora64 Planina Jezerca - kalska_gora65 Planina Jezerca - kalska_gora66 Planina Jezerca - kalska_gora67 Planina Jezerca - kalska_gora68 Planina Jezerca - kalska_gora69 Planina Jezerca - kalska_gora70 Planina Jezerca - kalska_gora71 Planina Jezerca - kalska_gora72 Planina Jezerca - kalska_gora73 Planina Jezerca - kalska_gora74 Planina Jezerca - kalska_gora75 Planina Jezerca - kalska_gora76 Planina Jezerca - kalska_gora77 Planina Jezerca - kalska_gora78 Planina Jezerca - kalska_gora79 Planina Jezerca - kalska_gora80 Planina Jezerca - kalska_gora81 Planina Jezerca - kalska_gora82 Planina Jezerca - kalska_gora83 Planina Jezerca - kalska_gora84 Planina Jezerca - kalska_gora85 Planina Jezerca - kalska_gora86 Planina Jezerca - kalska_gora87 Planina Jezerca - kalska_gora88 Planina Jezerca - kalska_gora89 Planina Jezerca - kalska_gora90 Planina Jezerca - kalska_gora91 Planina Jezerca - kalska_gora92 Planina Jezerca - kalska_gora93 Planina Jezerca - kalska_gora94 Planina Jezerca - kalska_gora95 Planina Jezerca - kalska_gora96 Planina Jezerca - kalska_gora97 Planina Jezerca - kalska_gora98 Planina Jezerca - kalska_gora99 Planina Jezerca - kalska_gora100 Planina Jezerca - kalska_gora101 Planina Jezerca - kalska_gora102 Planina Jezerca - kalska_gora103 Planina Jezerca - kalska_gora104
Diskusija o izletu Planina Jezerca - Kalška gora (mimo Doma na Krvavcu in čez Zvoh)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki