Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
  

Plave - Sveta Gora (čez Kuk in Vodice)

 
Izhodišče: Plave (85 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,0401°N / 13,5907°E
Cilj: Sveta Gora (681 m)
Ime poti: čez Kuk in Vodice
Čas hoje: 3 h 5 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 596 m
Višinska razlika po poti: 820 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 1249
Ocena: 1 glasov
Število slik: 103
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Novo Gorico, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Bovca in Tolmina. V nadaljevanju se peljemo po dolini Soče, mi pa se po glavni cesti peljemo do naselja Plave, kjer se v križišču, kjer se v desno odcepi cesta v Paljevo začne opisana pot. Ker ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest, moramo parkirati nekje drugje, najbolje na kakšnem primernem mestu ob cesti pred ali za naseljem, ali pa na drugi strani reke Soče v bližini cerkvice ali pa kje na obrobju vasi.
b) Zapeljemo do do naselja Most na Soči, od tam pa se peljemo proti Novi Gorici. Ko prispemo v naselje Plave, oz. do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti naselju Paljevo smo na začetku opisane poti. Ker ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest, moramo parkirati nekje drugje, najbolje na kakšnem primernem mestu ob cesti pred ali za naseljem, ali pa na drugi strani reke Soče v bližini cerkvice ali pa kje na obrobju vasi.

Opis poti:

Iz naselja Plave nadaljujemo po asfaltni cesti v smeri Paljevega. Pot nas sprva vodi mimo nekaj hiš, nato pa nas hitro pripelje do leve serpentine, kjer se na manjšem objektu nahaja obeležje NOB. Nadaljujemo po dokaj razgledni cesti, le ta pa nas mimo klopce pripelje do desne serpentine, kjer se v smeri naravnost nadaljuje pešpot na Prižnico (kota 383), mi pa nadaljujemo desno, še naprej po cesti. V nadaljevanju nekaj časa prečimo pobočja proti desni, nato pa, malo za prečenjem hudourniškega potoka v serpentini cesta zavije ostro levo. S ceste, po kateri še naprej hodimo se nam odpre lep pogled proti Koradi in Prižnici. Ko pa cesta s pobočja skoraj že preide v bolj raven svet, pa na desni strani opazimo kolovoz in ob njem neuradne oznake za Kuk (oznake za Kuk so narejene s sprejem).
Pot naprej poteka skozi gozd, vodi pa nas čez več razpotij, kjer sledimo oznakama za Kuk oz. pikicam na drevesih. Na dele nekoliko bolj zaraščena pot, katera se večino časa zmerno vzpenja, se višje povsem položi, nato pa postopoma zavije nekoliko v desno, kjer se prične vse strmeje vzpenjati. Sledi nekaj minut strmega vzpona, nato pa nas pot pripelje pod gozdnat greben, kjer se nadaljuje proti levi. Sledi nekaj minut lahkotne hoje, ki poteka tik pod grebenom, nato pa nas pot pripelje iz gozda na razgledno vzletišče Kuka, kjer se nahaja tudi manjše zavetišče.
V nadaljevanju bolje uhojena pot se nadaljuje levo od zavetišča ter se prečno nadaljuje pod vrhom Kuka. Na mestu, kjer se najbolj približamo vrhu Kuka, lahko zapustimo stezo in se v minuti povzpnemo na gozdnat Kuk, sicer pa nadaljujemo po poti, ki se prične prečno spuščati. Po nekaj minutah prečnega spusta prispemo do makadamske ceste, katero dosežemo ravno na označenem razpotju.
Z razpotja se ostro v levo odcepi pot proti naselju Paljevo, v desno se nadaljuje cesta, po kateri lahko prispemo do naselja Zagora in Zagomila, mi pa nadaljujemo naravnost mimo spomenika, ki je bil postavljen junija 1916 komandantu 1. Gorske brigade FML Guidu Novaku von Arientiju. Za spomenikom cesta zavije nekoliko levo, nato pa nas po nekaj minutah pripelje do zaselka Vodice. Za Vodicami zapustimo cesto in pot nadaljujemo desno v smeri spomenika (napis na tabli). Pot naprej zavije še nekoliko bolj v desno in nas iz gozda pripelje na travnato senožet, kjer se nadaljuje ob zunanjem robu pašne ograje. Ob lepih pogledih na okoliško hribovje in Julijske Alpe, pa se v nekaj minutah vrnemo v gozd. Pot se nadaljuje skozi gozd in se večinoma le zložno vzpenja, nato pa se še dodatno položi in nas pripelje do gozdne ceste, katero pa dosežemo v bližini informativnih tabel.
Pri informativnih tablah se v levo nadaljuje gozdna cesta, ki vod proti prevalu Preški vrh, nekoliko naprej in nato desno vodi pot k bližnjemu spomeniku pri orlih, po slabši cesti naprej pa se nadaljuje pot proti vrhu Vodic in mavzoleju na vrhu. Od informativnih tabel pa do vrha Vodic sta le kaki 2 minuti hoje.
Z Vodic nadaljujemo po markirani poti, ki se prične spuščati proti jugovzhodu. Pot, ki se zmerno, le občasno strmeje spušča, nas po približno 15 minutah spusta pripelje do slabše gozdne ceste, kateri sledimo v desno, po njej pa v nekaj korakih prispemo do označenega razpotja na prevalu Preški vrh.
Na prevalu je označeno razpotje večih cest, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Svete Gore (levo Grgar, desno Zagora). Sledi še približno 20 minut vzpona ob občasnih lepih razgledih in pot nas pripelje do velikega parkirišča pod Sveto Goro. S parkirišča nadaljujemo po kamnitih stopnicah in se po njih vzpnemo na vrh Svete Gore.
Plave - Kuk 1:35, Kuk - Vodice 45 minut, Vodice - Sveta Gora 45 minut.

zemljevid poti
Ob poti: Kuk nad Paljevim (612m), Vodice (555m), Vodice (651m), Preški vrh (504m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Vodice
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Plave - sveta_gora1 Plave - sveta_gora2 Plave - sveta_gora3 Plave - sveta_gora4 Plave - sveta_gora5 Plave - sveta_gora6 Plave - sveta_gora7 Plave - sveta_gora8 Plave - sveta_gora9 Plave - sveta_gora10 Plave - sveta_gora11 Plave - sveta_gora12 Plave - sveta_gora13 Plave - sveta_gora14 Plave - sveta_gora15 Plave - sveta_gora16 Plave - sveta_gora17 Plave - sveta_gora18 Plave - sveta_gora19 Plave - sveta_gora20 Plave - sveta_gora21 Plave - sveta_gora22 Plave - sveta_gora23 Plave - sveta_gora24 Plave - sveta_gora25 Plave - sveta_gora26 Plave - sveta_gora27 Plave - sveta_gora28 Plave - sveta_gora29 Plave - sveta_gora30 Plave - sveta_gora31 Plave - sveta_gora32 Plave - sveta_gora33 Plave - sveta_gora34 Plave - sveta_gora35 Plave - sveta_gora36 Plave - sveta_gora37 Plave - sveta_gora38 Plave - sveta_gora39 Plave - sveta_gora40 Plave - sveta_gora41 Plave - sveta_gora42 Plave - sveta_gora43 Plave - sveta_gora44 Plave - sveta_gora45 Plave - sveta_gora46 Plave - sveta_gora47 Plave - sveta_gora48 Plave - sveta_gora49 Plave - sveta_gora50 Plave - sveta_gora51 Plave - sveta_gora52 Plave - sveta_gora53 Plave - sveta_gora54 Plave - sveta_gora55 Plave - sveta_gora56 Plave - sveta_gora57 Plave - sveta_gora58 Plave - sveta_gora59 Plave - sveta_gora60 Plave - sveta_gora61 Plave - sveta_gora62 Plave - sveta_gora63 Plave - sveta_gora64 Plave - sveta_gora65 Plave - sveta_gora66 Plave - sveta_gora67 Plave - sveta_gora68 Plave - sveta_gora69 Plave - sveta_gora70 Plave - sveta_gora71 Plave - sveta_gora72 Plave - sveta_gora73 Plave - sveta_gora74 Plave - sveta_gora75 Plave - sveta_gora76 Plave - sveta_gora77 Plave - sveta_gora78 Plave - sveta_gora79 Plave - sveta_gora80 Plave - sveta_gora81 Plave - sveta_gora82 Plave - sveta_gora83 Plave - sveta_gora84 Plave - sveta_gora85 Plave - sveta_gora86 Plave - sveta_gora87 Plave - sveta_gora88 Plave - sveta_gora89 Plave - sveta_gora90 Plave - sveta_gora91 Plave - sveta_gora92 Plave - sveta_gora93 Plave - sveta_gora94 Plave - sveta_gora95 Plave - sveta_gora96 Plave - sveta_gora97 Plave - sveta_gora98 Plave - sveta_gora99 Plave - sveta_gora100 Plave - sveta_gora101 Plave - sveta_gora102 Plave - sveta_gora103
Diskusija o izletu Plave - Sveta Gora (čez Kuk in Vodice)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki