Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeKordeževa glava (Peca) / Pod Peco/Koprein Petzen - Kordeževa glava (Peca)
  

Pod Peco/Koprein Petzen - Kordeževa glava (Peca)

 
Izhodišče: Pod Peco/Koprein Petzen (1280 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,5072°N / 14,7123°E
Cilj: Kordeževa glava (Peca) (2125 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: delno zahtevno
Višinska razlika: 845 m
Višinska razlika po poti: 1100 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 15333
Ocena: 2 glasov
Število slik: 51
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:

Preko mejnega prehoda Jezersko ali Pavličevo sedlo se zapeljemo do Železne Kaple, tam pa v začetku naselja opazimo oznake za Lepeno/Leppen, ki nas usmerijo desno. Omenjena cesta nas nato skozi omenjeno vas pripelje do vasi Pod Peco/Koprein-Petzen, kjer se le ta začne strmeje vzpenjati. Cesta se višje položi in nas mimo izhodišča za Topico/Topitza pripelje do manjše cerkvice. Nadaljujemo po glavni cesti, ki izgubi asfaltno prevleko in se le malo za tem začne spuščati. Le kakih 100 m naprej pridemo do križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Pece/Petzen (levo Globasnica/Globasnitz) po cesti, ki nas le nekoliko naprej pripelje do rampe, v bližini katere tudi parkiramo.

Opis poti:

Z izhodišča nadaljujemo po za promet zaprti gozdni cesti, ki nas v 5 minutah rahlega spusta pripelje do križišča na začetku planine Luža.
Nadaljujemo levo v smeri "Petzen" po cesti, ki se začne vzpenjati ob robu planine. Po približno 20 minutah hoje, bomo na levi strani ceste opazili planinske oznake za Peco, ki nas usmerijo ostro levo na vzpenjajoč kolovoz. Omenjeni kolovoz nas v prečnem vzponu hitro pripelje do novo zgrajene gozdne ceste, kateri sledimo v levo. Po nekaj 10 m hoje po omenjeni cesti se usmerimo desno na vzpenjajoč kolovoz, po katerem se vzpenjamo skozi smrekov gozd. Po približno 1 uri hoje od izhodišča ponovno stopimo na makadamsko cesto, po kateri se v nekaj korakih povzpnemo do planine Zgornja Luža.
S planine nadaljujemo po markirani poti (sprva še cesti) v smeri Pece. Po nekaj 10 korakih cesta zavije v desno, mi pa nadaljujemo levo po peš poti, ki se začne zmerno vzpenjati skozi gozd. Pot se postopoma začne strmeje vzpenjati, le ta pa nas višje pripelje iz gozda na pobočja porasla z rušjem. Naprej se vzpenjamo po vse bolj razglednih pobočjih Pece, po poti, ki nas čez čas pripelje do glavnega grebena, kjer tudi stopimo na razpotje.
Nadaljujemo desno v smeri Bistriške špice in Pece (levo Globasnica/Globasnitz) po poti, ki se povsem položi in se nadaljuje sprva ob prepadnem grebenu, nato pa po planotastem svetu Pece. Nekoliko naprej se nam z leve strani priključi še pot od spodnje postaje žičnice na Peco, mi pa nadaljujemo naravnost po poti, ki se nekoliko vzpne in nas po manj kot 5 minutah nadaljnje hoje pripelje na Bistriško špico.
Z Bistriške špice nadaljujemo po markirani poti, ki se začne spuščati ob grebenu (smer jugovzhod). Po krajšem spustu pot preide med rušje, le ta pa se postopoma začne vzpenjati proti enem od vrhov v pogorju Pece (na zemljevidih brez imena). Z omenjenega vrha se pot nekoliko spusti in nas pripelje do mesta, kjer stopimo do državne meje. Vzpon nadaljujemo po in ob mejnem grebenu, po poti, ki nas v zmernem vzponu čez prijetno travnato pobočje pripelje na Končnikov vrh.
S Končnikovega vrha nadaljujemo po markirani poti, ki se začne spuščati proti Knipsovem sedlu. Po nekaj minutah spusta se nam z leve strani priključi pot od smučišča Peca, mi pa nadaljujemo rahlo desno po poti, ki nas hitro pripelje do informativnih tabel na Knipsovem sedlu.
S sedla nadaljujemo naravnost v smeri Pece in doma na Peci (desno dolina Tople) po poti, ki se najprej rahlo vzpne nato pa spusti na sedlo med Veliko glavo in Kordeževo glavo. Z omenjenega sedla se pot začne prečno vzpenjati proti najvišjemu vrhu Pece, le tega pa dosežemo po približno 15 minutah nadaljnje hoje.
Izhodišče - Zgornja Luža 1:00, Zgornja Luža - Bistriška špica 1:30, Bistriška špica - Končnikov vrh 45 minut, Končnikov vrh - Kordeževa glava 45 minut.

zemljevid poti
Ob poti: Planina Luža (1250m), Planina Zgornja Luža (1573m), Bistriška špica/Feistritzer Spitze (2113m), Končnikov vrh (2109m), Knipsovo sedlo (2012m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Končnikov vrh, Bistriška špica/Feistritzer Spitze
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca1 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca2 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca3 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca4 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca5 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca6 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca7 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca8 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca9 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca10 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca11 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca12 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca13 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca14 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca15 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca16 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca17 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca18 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca19 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca20 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca21 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca22 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca23 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca24 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca25 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca26 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca27 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca28 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca29 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca30 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca31 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca32 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca33 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca34 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca35 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca36 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca37 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca38 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca39 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca40 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca41 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca42 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca43 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca44 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca45 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca46 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca47 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca48 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca49 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca50 Pod Peco/Koprein Petzen - kordezeva_glava_peca51
Diskusija o izletu Pod Peco/Koprein Petzen - Kordeževa glava (Peca) ()
Gost     
16.9.2007
Prelepa tura,sploh hoja po grebenu od Bistriške špice do Kordeževe glave.
Pri dostopu do izhodišča pa nekaj težav, verjetno se je kaj spremenilo z gozdnimi cestami. Mimo cerkve je namreč bolje da pelješ naravnost in ne zaviješ desno na spodnjo cesto. Ker smo pri cerkvi zavile desno, smo sicer prišle po zelo slabi "cesti" prej kolovozu do križišča gozdnih cest, nazaj grede pa smo preverile, da je smer mimo cerkve naravnost in nato v križišču gozdnih cest desno (oznaka "Petzen") do zapornice, avtomobilu bistveno prijaznejša.
Lp, Ljubica
Gost     
7.10.2007
Še lepša pa je naša pot
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki