Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Zasavsko - Posavsko hribovje in DolenjskaStene svete Ane / Podgora - Stene svete Ane
  

Podgora - Stene svete Ane (čez Grmado)

 
Izhodišče: Podgora (438 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 45,828°N / 14,7014°E
Cilj: Stene svete Ane (964 m)
Ime poti: čez Grmado
Čas hoje: 3 h 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 526 m
Višinska razlika po poti: 725 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 610
Ocena: 1 glasov
Število slik: 97
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Z avtoceste Ljubljana - Novo Mesto zapeljemo na izvoz Grosuplje (iz ljubljanske smeri lahko tudi na izvoz Cikava), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti središču Grosupljega. Iz Grosupljega z vožnjo nadaljujemo v smeri Velikega Mlačevega, Male in Velike Račne ter Vidma. Z Velikega Mlačevega nadaljujemo desno (naravnost Lobček in Luče), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Vidmu. Na Vidmu se priključimo cesti iz Rašice, mi pa ji sledimo levo (proti jugu) in se po njej peljemo do odcepa ceste proti vasi Podgora, katera se nahaja ob robu dobrepoljskega polja. Do omenjene vasi pridemo po nekaj 100 metrih nadaljnje vožnje, naša pot pa se začne v bližini cerkve. Parkiramo na začetku vasi na primernem mestu ob cesti, tako, da ne oviramo dela krajanov.
b) S ceste Ljubljana - Kočevje pri naselju Rašica zavijemo levo (iz smeri Kočevja desno) v smeri Ponikev, Predstrug in Vidma. Ko prispemo v Predstrug dosežemo Dobrepoljsko dolino, mi pa se po njej peljemo skozi Videm do odcepa ceste proti Podgori. Do omenjene vasi pridemo po nekaj 100 metrih nadaljnje vožnje, naša pot pa se začne v bližini cerkve. Parkiramo na začetku vasi na primernem mestu ob cesti, tako, da ne oviramo dela krajanov.

Opis poti:

Od mesta, kjer smo parkirali se najprej sprehodimo do cerkve, od tam pa nadaljujemo po sprva širokem kolovozu, ki preide v gozd. Nekaj minut se vzpenjamo po kolovozu, nato pa nas puščica na drevesu usmeri levo na staro ter bolj strmo vlako. Med vzponom pazljivo sledimo markacijam, pot pa se višje vrne na širši kolovoz. Nekoliko naprej prečimo makadamsko cesto, le nekaj metrov višje pa dosežemo drugo cesto, kateri pa sledimo v levo (na tem mestu zapustimo markirano pot, ki vodi na Kamni vrh).
Pot nadaljujemo po makadamski cesti, ki se zložno do zmerno vzpenja proti levi, višje pa prehodno zavije ostro desno in nas pripelje na križišče.
S križišča nadaljujemo po levi cesti (desna cesta vodi proti Kamen vrhu), katera se še naprej prečno vzpenja skozi gozd. Višje nas pot prehodno vodi čez razgledno pobočje, od koder se nam odpre lep razgled proti Dobrepolju in Suhi krajini. V nadaljevanju se cesta vrne v gozd, mi pa po njej hodimo do manjšega levega ovinka, kjer dosežemo drugo markirano pot, ki vodi proti vrhu Grmade.
Na omenjenem mestu zapustimo cesto in vzpon nadaljujemo po markirani ali vzporedni bolje uhojeni nemarkirani poti. Obe poti se po nekaj minutah vzpona združita in nas pripeljeta do Koče na Grmadi nad Ortnekom, od katere se nam odpre lep razgled.
Vrh Grmade se nahaja še nekaj 10 korakov naprej.
Ob domu opazimo oznake za sv. Ano, ki nas usmerijo na makadamsko cesto, ki se prične spuščati proti manjši vasici Vrh pri Poljanah. Še preden prispemo do hiš v vasi, postane cesta asfaltna, nato pa za hišami prispemo do manjšega križišča ob večji zidani kapelici.
Nadaljujemo naravnost po asfaltni cesti (po levi cesti, oz. nižje planinski poti, lahko prispemo v Podgoro ali Podpeč), s katere pa se kmalu v desno odcepi markirana pešpot proti Ortneku, mi pa tudi tokrat nadaljujemo naravnost po spuščajoči se cesti, ki prav tako vodi proti vasi Ortnek. Ob pogledih na okoliško hribovje, ob lepi vidljivosti pa tudi na Snežnik, hitro prispemo do desnega ovinka, kjer nadaljujemo naravnost na markiran kolovoz v smeri sv. Ane. Kolovoz oz. nekoliko naprej pešpot postopoma preide v gozd ter preči pobočja Vrbovca. Po nekaj minutah dosežemo drug kolovoz, po katerem nadaljujemo v smeri sv. Ane, po njem pa hodimo kratek čas, saj markirana pot z njega kmalu zavije rahlo v desno (ta del ni najbolje označen). Sledi še nekaj minut hoje skozi gozd, nato pa se po spet drugem kolovozu spustimo do makadamske ceste, kateri pa sledimo v levo (desno Velike Poljane in Ortnek).
Od mesta, kjer stopimo na cesto še kar nekaj časa nadaljujemo prečni vzpon skozi gozd, nato pa prispemo na nekoliko večje križišče, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Sv. Ane (po cesti ostro levo lahko prispemo v Kompolje ali Rapljevo). Sledi še nekaj minut rahlega do zmernega vzpona, nato pa se pot za neizrazitim prevalom med vrhovoma Tisovec (931 m) in Špičnik (926 m) prične spuščati. Sledi nekajminutni spust, nato pa nas oznake za Sv. Ano usmerijo levo na nekoliko slabšo cesto, ki se prične strmeje vzpenjati (širša cesta, katero zapustimo vodi proti Ribnici). Po vzpenjajoči cesti hodimo nekaj minut, nato pa nas markacije povedejo nekoliko bolj desno na markirano pešpot, ki se nadaljuje skozi gozd. Ko se pot po nekaj minutah povsem položi, dosežemo kolovoz in mu sledimo v levo, kjer hodimo ob robu manjše dolinice, kjer v pomladanskem času raste čemaž.
Nekje sredi dolinice, razmeroma dobro označena pot zavije desno in preide na pobočja vrha Sten Sv. Ane. Nekaj minut se razmeroma strmo vzpenjamo proti desni, nato pa nas oznake za Sv. Ano s kolovoza usmerijo ostro levo na še nekoliko bolj strmo pešpot. Sledi razmeroma strm vzpon, nato pa se po nekaj minutah pot položi in nas v nekaj nadaljnjih korakih pripelje do mesta, kjer se v levo odcepi kratka pot, ki vodi k bližnji razgledni točki.
Od razgledišča se vrnemo na omenjeno razpotje, od tam pa nadaljujemo v smeri Sv. Ane. Sledi kratko prečenje, nato pa se nam z leve priključi pot iz naselja Struge, nekaj korakov naprej pa se v desno odcepi pot na vrh Sten Sv. Ane (naravnost Koča pri sv. Ani na Mali gori).
Od razpotja sledi še minuto hoda in dosežemo vrh, na katerem se nahaja geodetski stolp.
Podgora - Grmada 1:20, Grmada - Stene sv. Ane 2:20.

zemljevid poti
Ob poti: Grmada na Mali gori (887m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Grmada na Mali gori, Koča pri Sveti Ani na Mali gori
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Podgora - stene_svete_ane1 Podgora - stene_svete_ane2 Podgora - stene_svete_ane3 Podgora - stene_svete_ane4 Podgora - stene_svete_ane5 Podgora - stene_svete_ane6 Podgora - stene_svete_ane7 Podgora - stene_svete_ane8 Podgora - stene_svete_ane9 Podgora - stene_svete_ane10 Podgora - stene_svete_ane11 Podgora - stene_svete_ane12 Podgora - stene_svete_ane13 Podgora - stene_svete_ane14 Podgora - stene_svete_ane15 Podgora - stene_svete_ane16 Podgora - stene_svete_ane17 Podgora - stene_svete_ane18 Podgora - stene_svete_ane19 Podgora - stene_svete_ane20 Podgora - stene_svete_ane21 Podgora - stene_svete_ane22 Podgora - stene_svete_ane23 Podgora - stene_svete_ane24 Podgora - stene_svete_ane25 Podgora - stene_svete_ane26 Podgora - stene_svete_ane27 Podgora - stene_svete_ane28 Podgora - stene_svete_ane29 Podgora - stene_svete_ane30 Podgora - stene_svete_ane31 Podgora - stene_svete_ane32 Podgora - stene_svete_ane33 Podgora - stene_svete_ane34 Podgora - stene_svete_ane35 Podgora - stene_svete_ane36 Podgora - stene_svete_ane37 Podgora - stene_svete_ane38 Podgora - stene_svete_ane39 Podgora - stene_svete_ane40 Podgora - stene_svete_ane41 Podgora - stene_svete_ane42 Podgora - stene_svete_ane43 Podgora - stene_svete_ane44 Podgora - stene_svete_ane45 Podgora - stene_svete_ane46 Podgora - stene_svete_ane47 Podgora - stene_svete_ane48 Podgora - stene_svete_ane49 Podgora - stene_svete_ane50 Podgora - stene_svete_ane51 Podgora - stene_svete_ane52 Podgora - stene_svete_ane53 Podgora - stene_svete_ane54 Podgora - stene_svete_ane55 Podgora - stene_svete_ane56 Podgora - stene_svete_ane57 Podgora - stene_svete_ane58 Podgora - stene_svete_ane59 Podgora - stene_svete_ane60 Podgora - stene_svete_ane61 Podgora - stene_svete_ane62 Podgora - stene_svete_ane63 Podgora - stene_svete_ane64 Podgora - stene_svete_ane65 Podgora - stene_svete_ane66 Podgora - stene_svete_ane67 Podgora - stene_svete_ane68 Podgora - stene_svete_ane69 Podgora - stene_svete_ane70 Podgora - stene_svete_ane71 Podgora - stene_svete_ane72 Podgora - stene_svete_ane73 Podgora - stene_svete_ane74 Podgora - stene_svete_ane75 Podgora - stene_svete_ane76 Podgora - stene_svete_ane77 Podgora - stene_svete_ane78 Podgora - stene_svete_ane79 Podgora - stene_svete_ane80 Podgora - stene_svete_ane81 Podgora - stene_svete_ane82 Podgora - stene_svete_ane83 Podgora - stene_svete_ane84 Podgora - stene_svete_ane85 Podgora - stene_svete_ane86 Podgora - stene_svete_ane87 Podgora - stene_svete_ane88 Podgora - stene_svete_ane89 Podgora - stene_svete_ane90 Podgora - stene_svete_ane91 Podgora - stene_svete_ane92 Podgora - stene_svete_ane93 Podgora - stene_svete_ane94 Podgora - stene_svete_ane95 Podgora - stene_svete_ane96 Podgora - stene_svete_ane97
Diskusija o izletu Podgora - Stene svete Ane (čez Grmado)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki