Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Najvzhodnejši dvatisočak v Sloveniji je?

Kordeževa glava

Mala Raduha

Velika Zelenica

Ojstrica

Ne vem

gorovja / Julijske AlpeŠkrbina (Mežakla) / Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla)
  

Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla) (čez Zakop)

 
Izhodišče: Podmežakla (Jesenice) (580 m)
Cilj: Škrbina (Mežakla) (1210 m)
Ime poti: čez Zakop
Čas hoje: 1 h 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: zahtevno
Višinska razlika: 630 m
Višinska razlika po poti: 630 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Avtor: heinz
Ogledov: 14314
Ocena: 4 glasov
Število slik: 23
Število komentarjev: 20
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice, se usmerimo na izvoz Lipce in se zapeljemo desno na Jesenice (pri semaforju levo). Tu v centru mesta sledimo smerokazom za Podmežaklo. Ko pripeljemo skozi podvoz, zavijemo desno, v bližini pa lahko opazimo hokejsko halo. Peljemo še nadaljnjih 350 m, ko pred avtocestnim podvozom zagledamo parkirišče. Tu je naše izhodišče.

Opis poti:

S parkirišča se usmerimo v podvoz, na čigar desni strani najdemo prvo markacijo. Ko stopimo skozenj, opazimo na levi strani pot, ki pelje s ceste v klanec (markacija na asfaltu). Stopimo nanjo, se povzpnemo nekaj metrov in zavijemo desno (zahod) proti daljnovodu. Pot ki se sprva le zmerno vzpenja, kasneje pa vse bolj, nas čez nekaj časa pripelje do razpotja. Tu se usmerimo levo, še bolj strmo v klanec proti jugu. Kmalu dosežemo gozdno cesto, ki nas skozi desni in levi ovinek pripelje do odcepa kolovozne poti, ki se na desni strmo vzpenja v smer JV. Usmerimo se nanj in mu sledimo kar nekaj časa, medtem ko desne odcepe manjših bližnjic prezremo.
Vijugasta pot se občasno serpentinasto dviga nekoliko v smeri vzhod. Ko smo prešli večji desni ovinek, pa nas markacije usmerijo na ožjo pot na desni. Zdaj smo obrnjeni v smeri JZ. Od tu dalje se pot postopno v večjih ali manjših okljukih še bolj vzpenja proti vrhu na levi. Ko pridemo pod skalovje na levi, smo že blizu vrha planote, tu pa kmalu naletimo na razpotje markiranih stez, kar pomeni, da sta nam na voljo dve varianti.
Prva je naravnost (smer JZ); tod kmalu, ko strmina popusti pridemo na Zakop, kjer naletimo na gozdno cesto, zavijemo levo in opazimo še spomenik ter klopi (manjši prireditveni prostor). Druga možnost je levo (smer JV), strmo v klanec proti vrhu planote, kjer naletimo na isto cesto, ki nas v smeri levo pelje proti cilju. Kmalu se cesta zaključi, nadaljujemo pa po poti v isto smer, kjer prezremo leve odcepe kolovozov. Ko se naposled pot ponovno vzpenja, še drugič dosežemo gozdno cesto, katero prečkamo (tik pred Škrbino). Po nekaj metrih pridemo do roba planote, tu pa nas pot, ki zavije levo, v bližini prepadnega roba hitro pripelje do oddajnika, zraven katerega stoji rjava pločevinasta lopa.

zemljevid poti
Ob poti: Zakop (1150m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Planina Ravne (35 min), Snežna jama na Mežakli (50 min)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Podmežakla (Jesenice) - skrbina_mezakla1
Podmežakla (Jesenice) - skrbina_mezakla2
Podmežakla (Jesenice) - skrbina_mezakla3
Podmežakla (Jesenice) - skrbina_mezakla4
Podmežakla (Jesenice) - skrbina_mezakla5
Podmežakla (Jesenice) - skrbina_mezakla6
Podmežakla (Jesenice) - skrbina_mezakla7
Podmežakla (Jesenice) - skrbina_mezakla8
Podmežakla (Jesenice) - skrbina_mezakla9
Podmežakla (Jesenice) - skrbina_mezakla10
Podmežakla (Jesenice) - skrbina_mezakla11
Podmežakla (Jesenice) - skrbina_mezakla12
Podmežakla (Jesenice) - skrbina_mezakla13
Podmežakla (Jesenice) - skrbina_mezakla14
Podmežakla (Jesenice) - skrbina_mezakla15
Podmežakla (Jesenice) - skrbina_mezakla16
Podmežakla (Jesenice) - skrbina_mezakla17
Podmežakla (Jesenice) - skrbina_mezakla18
Podmežakla (Jesenice) - skrbina_mezakla19
Podmežakla (Jesenice) - skrbina_mezakla20
Podmežakla (Jesenice) - skrbina_mezakla21
Podmežakla (Jesenice) - skrbina_mezakla22
Podmežakla (Jesenice) - skrbina_mezakla23
Diskusija o izletu Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla) (čez Zakop)
heinz     
18.5.2009
Vsem Jeseničanom in okolišanom! Kdor še nikoli ni bil pri oddajniku Mežakla na Škrbini, naj se tja čimprej odpravi, da bi videl kaj lepega zamuja v svoji neposredni bližini! Obiska pa je vredna tudi partizanska bolnica, ki se nahaja nedaleč stran.
jprim     
19.5.2009
Ali pot ni markirana, da si jo tako dobro opremil še spuščicami.
LP!
birch     
19.5.2009
Vse sem si že ogledala,bolnico,naravni most in snežno jamo(pristop iz drugih strani.).Po zaslugi heinza pa sem brez težav našla slapove na Dobršniku.Hvala heinz in LPnasmeh
FLEKSARCA     
21.5.2009
Če si kdo hoče privoščiti lepo pohajkovanje po Mežakli, mu priporočam, da si v TIC-u Jesenice priskrbi zemljevid POTEP PO MEŽAKLI (mimogrede je zastonj). Pot je res krasno opisana in mislim da primerna tudi za družinski izlet, tudi če so otroci malo mlajši, seveda pa morajo biti vajeni hoje.
heinz     
22.5.2009
Če imaš slučajno v mislih t.i. "Pohodniške poti po občini Jesenice" od Ragor-ja, se ne bi ravno 100% strinjal glede "krasnih opisov", razen samega zemljevida seveda, katerega (identičnega) med drugim najdeš še prej na Geopedia.si, od koder je prekopiran. Drugače pa si lahko ogledamo spl. str. Tic Jesenice in se z lahkoto prepričamo o "bogastvu" najdenih opisov. No, če je kaj drugače, mi prosim sporoči kje naj si nabavim omenjene "krasne" opise poti.Hvala!
FLEKSARCA     
22.5.2009
Ja res imam v mislih to zadevo in moram reči, da mi je pri samem potepu zemljevid in opis prišel prav. Seveda pa ne smeš pričakovati za NIČ evrov bog ve kaj.Mogoče bi pa ti moral naredit en tak zemljevid pa nam ga ponudit v tiskani obliki jaz bi ga takoj vzel,zastonj.Pa ne mi zdaj reči, naj si skopiram tvoje opise pa slikce.Ali pa pojdi na TIC in reci "vidte tko se to dela,ker tako to dela heinz."
heinz     
22.5.2009
Hvala! Bom nabavil, oz -že imam. A vseeno se ne bi ravno pridružil taki reklami.
(Zase pa je ravnotako ne delam. Smo pač na portalu Hribi.net, kjer lahko kdorkoli objavi nek izlet, ki v tem trenutku tukaj še ni vpisan).
Samo še en primer-ček pa naj navedem:
Na tic-u omenjena ZNAMENITOST občine Jesenice- arheološko najd(b)išče Jamnikov spodmol, ki je "najstarejši dokaz človekove prisotnosti na našem območju" se po navedenem opisu "nahaja na Kočni".
Z natančnejšim opisom poti do tega znamenitega najdišča me lahko prehitiš ti, ali tic (če že nista enoinisto (upam, da ti ne laskam)). Kakorkoli, vesel bom!
FLEKSARCA     
22.5.2009
Ne nisem jaz TIC,naj pa na hitro končam ta najin mali prepirček. Glede na to, da omenjaš Jamnikov spodmol predvidevam, da si se že potrudil in nam pripravil podroben opis poti, ki se ga že veselim, ker veš kaj pravijo "le heinz ve kako to gre."Pa brez zamere LP.
heinz     
22.5.2009

Predvidevam, da si domačin-ka z jesenic, ključavničar-ka iz železarne- fleksarica.
Se oproščam za zmoto glede relacije ti-tic. zadrega

(matr je fajn tale internet; ful nam ni več dolgčas, kajne?)
Parkeljc     
16.9.2009
Danes sva s kolegom osvojila vrh čez Zakop. Do vrha sva potrebovala eno uro. Heinz, glede na to, da si opisal drugo pot kot zelo zahtevno brezpotje, sva raje izbrala čez pot Zakop, čeprav moram priznati, da ne vem kaj naj to pomeni, niti kje je. Do vrha sva trikrat(!!!!) prečkala dobro utrjeno gozdno cesto. Dve zagotovo nista bili isti. Za vse tiste, ki boste iskali bolnico, naj povem, da se le-ta nahaja levo od oddajnika, gledano proti Karavankam. Midva sva šla od oddajnika proti bolnici po grebenu, markacije so, a dokler ne prideš do lepo izdelane lesene ograde, ne veš kam pelje pot. Za vse Jeseničane, ki še niste osvojili Škrbine, ne se bat, razgled je res fenomenalen. Tokrat nisem imel sreče videti okliških vrhov zaradi nizke oblačnosti (nekaj deset metrov nad oddajnikom), a v lepem vremenu bom še poskušal.
heinz     
17.9.2009
Naj te nekoliko popravim; druga pot ("ob daljnovodu")je označena zgolj kot zahtevno in ne zelo zahtevno brezpotje.
Zakop (slika 17), se nahaja v bližini razpotja markiranih stez, kjer greš naravnost oz desno, da prideš po 5 min do tja. Gre za manjši, gozdni prireditveni prostor s partizanskim spomenikom. Zraven je utrjena gozdna cesta, na katero se priključiš tudi v primeru, ko na razpotju izbereš levo smer.
Pot ki vodi k partizanski bolnišnici je sicer opisana na tem portalu.
Markirana (mislim, da malo slabše) pot od oddajnika -po grebenu, oz severnem robu planote, katera ravnotako pripelje do p. bolnišnice, pa je t.i. pot po Mežakli, ki pride iz planine Obranica, prek Snežne jame, Planskega vrha in naravnega mostu do oddajnika in seveda naprej do omenjene bolnice.
Ja, gozdno cesto prečkaš 3x. Enkrat spodaj in dvakrat blizu cilja.
1 uro= hitra hoja.
LP in srečno!
Parkeljc     
3.3.2011
Danes popoldan sem si privoščil tole turco in od AC do vrha potreboval uro in 4 min, nazaj pa natanko polovico ! Pot je bila nekoliko "potacana" in pomrznjena, zdaj pa je v glavnem padel frišn sneg in sledi nekoliko pokril. Nekoliko izrazitejša je le sled enega ali dveh oseb.. V spodnjem delu je hoja koliko toliko normalna, v strmini pa sledi vodijo po bližnjici in kar precej drsi. Je pa toliko lepše nazajgrede.velik nasmeh
Bojan_A     
5.3.2011
Danes sem jaz laufal po tej poti. Do vrha planote 34 min, potem pa sem zavil levo in še kakšnih 15 min tekel na vzhod, potem pa se je gaz sredi gozda končala. Tako da sploh ne vem kje sem bil.

Nič zato, snežne razmere so bile za tek odlične. Sploh za dol, ker se je dalo na polna laufat brez skrbi za zvin gležnja.

Sicer pa (pre)kratka tura.
heinz     
5.3.2011
Za tek do oddajnika je najbrž res kar premalo, vendar pa je možnost teči ali prehoditi vse do Jerebikovca pri Mojstrani.. Vzameš zemljevid in poiščeš pot. Do tja je še kar nekaj višincev in tudi kilometrov. Sam sem šel do Kisovca in Petelina. Drugače pa imajo Mežaklo dokaj radi gorski kolesarji.
Lp! H
Bojan_A     
5.3.2011
Saj glede na zemljevid in opis sem pomoje bil na Planskem vrhu. No, saj za kaj več pa tudi ni bilo časa, ker sem bil vezan na prevoz.
ploha     
22.5.2011
Bila danes na vrhu,razgled na Jesenice in Karavanke fenomenalen,drugače pa krasna dopoldanska ali popoldanska turca za nabiranje kondicije,sploh če nimaš daleč do izhodiščanasmeh
vpekla     
17.8.2012
Na začetku poti na Škrbino sem našla očala z dioptrijo na vrvici.
Darxta     
13.7.2013
Heinz, super opis! nasmeh
Danes sem šel gor, markacije so morda malce zbledele, a jih vseeno ni noben problem najti. Ponekod je pot malce poraščena z nizkim rastjem, očitno ni tak naval po tej poti velik nasmeh
Razgled pa eek (v pozitivnem smislu)
heinz     
27.4.2018
Pot je v srednjem delu zaradi odvažanja lesa precej spremenjena in posledično slabše označena. Potrebna je pozornost pri številnih odcepih vlak. Na vrhu je stanje (zaenkrat) še po starem.
Lp! heinz
marjanb     
21.10.2018
Pot je zdaj vzorno označena, predvsem do Zakopov, pa tudi naprej do Škrbine.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki