Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Zasavsko - Posavsko hribovje in DolenjskaStene svete Ane / Podpeč - Stene svete Ane
  

Podpeč - Stene svete Ane (čez Grmado)

 
Izhodišče: Podpeč (467 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 45,8399°N / 14,6855°E
Cilj: Stene svete Ane (964 m)
Ime poti: čez Grmado
Čas hoje: 3 h 55 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 497 m
Višinska razlika po poti: 700 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 792
Ocena: 1 glasov
Število slik: 88
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Z avtoceste Ljubljana - Novo Mesto zapeljemo na izvoz Grosuplje (iz ljubljanske smeri lahko tudi na izvoz Cikava), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti središču Grosupljega. Iz Grosupljega z vožnjo nadaljujemo v smeri Velikega Mlačevega, Male in Velike Račne ter Vidma. Z Velikega Mlačevega nadaljujemo desno (naravnost Lobček in Luče), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Vidmu. Na Vidmu se priključimo cesti iz Rašice, mi pa ji sledimo levo (proti jugu) in se po njej peljemo do odcepa ceste proti vasi Podpeč. V Podpeči nadaljujemo desno ter se skozi vas peljemo še dobrih 100 m, nato pa za eno od stanovanjskih hiš zavijemo ostro levo proti bližnji cerkvi sv. Martina, ob kateri parkiramo na makadamskem parkirišču.
b) S ceste Ljubljana - Kočevje pri naselju Rašica zavijemo levo (iz smeri Kočevja desno) v smeri Ponikev, Predstrug in Vidma. Ko prispemo v Predstrug dosežemo Dobrepoljsko dolino, mi pa se po njej peljemo skozi Videm do odcepa ceste proti vasi Podpeč. V Podpeči nadaljujemo desno ter se skozi vas peljemo še dobrih 100 m, nato pa za eno od stanovanjskih hiš zavijemo ostro levo proti bližnji cerkvi sv. Martina, ob kateri parkiramo na makadamskem parkirišču.

Opis poti:

S parkirišča se usmerimo na razmeroma strmo makadamsko cesto, po kateri pa hodimo le nekaj korakov, saj nas nato markacije povedejo levo v gozd (ob poti bomo opazili oznake "KV" kar označuje Kamen vrh). Nekaj časa se zmerno vzpenjamo skozi gozd po dobro označeni poti, nato pa dosežemo gozdno cesto, kateri sledimo v levo (naravnost navzgor pešpot na Kamen vrh).
Pot nadaljujemo po razmeroma zložni makadamski cesti, le ta pa se po dobrih 10 minutah nadaljnje hoje razcepi na dva dela. Izberemo desno cesto, le ta pa nekaj metrov naprej preči markirano pot Podgora - Kamen vrh.
Pot nadaljujemo po makadamski cesti, ki se zložno do zmerno vzpenja proti levi, višje pa prehodno zavije ostro desno in nas pripelje na križišče.
S križišča nadaljujemo po levi cesti (desna cesta vodi proti Kamen vrhu), katera se še naprej prečno vzpenja skozi gozd. Višje nas pot prehodno vodi čez razgledno pobočje, od koder se nam odpre lep razgled proti Dobrepolju in Suhi krajini. V nadaljevanju se cesta vrne v gozd, mi pa po njej hodimo do manjšega levega ovinka, kjer dosežemo drugo markirano pot, ki vodi proti vrhu Grmade.
Na omenjenem mestu zapustimo cesto in vzpon nadaljujemo po markirani ali vzporedni bolje uhojeni nemarkirani poti. Obe poti se po nekaj minutah vzpona združita in nas pripeljeta do Koče na Grmadi nad Ortnekom, od katere se nam odpre lep razgled.
Vrh Grmade se nahaja še nekaj 10 korakov naprej.
Ob domu opazimo oznake za sv. Ano, ki nas usmerijo na makadamsko cesto, ki se prične spuščati proti manjši vasici Vrh pri Poljanah. Še preden prispemo do hiš v vasi, postane cesta asfaltna, nato pa za hišami prispemo do manjšega križišča ob večji zidani kapelici.
Nadaljujemo naravnost po asfaltni cesti (po levi cesti, oz. nižje planinski poti, lahko prispemo v Podgoro ali Podpeč), s katere pa se kmalu v desno odcepi markirana pešpot proti Ortneku, mi pa tudi tokrat nadaljujemo naravnost po spuščajoči se cesti, ki prav tako vodi proti vasi Ortnek. Ob pogledih na okoliško hribovje, ob lepi vidljivosti pa tudi na Snežnik, hitro prispemo do desnega ovinka, kjer nadaljujemo naravnost na markiran kolovoz v smeri sv. Ane. Kolovoz oz. nekoliko naprej pešpot postopoma preide v gozd ter preči pobočja Vrbovca. Po nekaj minutah dosežemo drug kolovoz, po katerem nadaljujemo v smeri sv. Ane, po njem pa hodimo kratek čas, saj markirana pot z njega kmalu zavije rahlo v desno (ta del ni najbolje označen). Sledi še nekaj minut hoje skozi gozd, nato pa se po spet drugem kolovozu spustimo do makadamske ceste, kateri pa sledimo v levo (desno Velike Poljane in Ortnek).
Od mesta, kjer stopimo na cesto še kar nekaj časa nadaljujemo prečni vzpon skozi gozd, nato pa prispemo na nekoliko večje križišče, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Sv. Ane (po cesti ostro levo lahko prispemo v Kompolje ali Rapljevo). Sledi še nekaj minut rahlega do zmernega vzpona, nato pa se pot za neizrazitim prevalom med vrhovoma Tisovec (931 m) in Špičnik (926 m) prične spuščati. Sledi nekajminutni spust, nato pa nas oznake za Sv. Ano usmerijo levo na nekoliko slabšo cesto, ki se prične strmeje vzpenjati (širša cesta, katero zapustimo vodi proti Ribnici). Po vzpenjajoči cesti hodimo nekaj minut, nato pa nas markacije povedejo nekoliko bolj desno na markirano pešpot, ki se nadaljuje skozi gozd. Ko se pot po nekaj minutah povsem položi, dosežemo kolovoz in mu sledimo v levo, kjer hodimo ob robu manjše dolinice, kjer v pomladanskem času raste čemaž.
Nekje sredi dolinice, razmeroma dobro označena pot zavije desno in preide na pobočja vrha Sten Sv. Ane. Nekaj minut se razmeroma strmo vzpenjamo proti desni, nato pa nas oznake za Sv. Ano s kolovoza usmerijo ostro levo na še nekoliko bolj strmo pešpot. Sledi razmeroma strm vzpon, nato pa se po nekaj minutah pot položi in nas v nekaj nadaljnjih korakih pripelje do mesta, kjer se v levo odcepi kratka pot, ki vodi k bližnji razgledni točki.
Od razgledišča se vrnemo na omenjeno razpotje, od tam pa nadaljujemo v smeri Sv. Ane. Sledi kratko prečenje, nato pa se nam z leve priključi pot iz naselja Struge, nekaj korakov naprej pa se v desno odcepi pot na vrh Sten Sv. Ane (naravnost Koča pri sv. Ani na Mali gori).
Od razpotja sledi še minuto hoda in dosežemo vrh, na katerem se nahaja geodetski stolp.
Podpeč - Grmada 1:35, Grmada - Stene sv. Ane 2:20.

zemljevid poti
Ob poti: Grmada na Mali gori (887m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Grmada na Mali gori, Koča pri Sveti Ani na Mali gori
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Podpeč - stene_svete_ane1 Podpeč - stene_svete_ane2 Podpeč - stene_svete_ane3 Podpeč - stene_svete_ane4 Podpeč - stene_svete_ane5 Podpeč - stene_svete_ane6 Podpeč - stene_svete_ane7 Podpeč - stene_svete_ane8 Podpeč - stene_svete_ane9 Podpeč - stene_svete_ane10 Podpeč - stene_svete_ane11 Podpeč - stene_svete_ane12 Podpeč - stene_svete_ane13 Podpeč - stene_svete_ane14 Podpeč - stene_svete_ane15 Podpeč - stene_svete_ane16 Podpeč - stene_svete_ane17 Podpeč - stene_svete_ane18 Podpeč - stene_svete_ane19 Podpeč - stene_svete_ane20 Podpeč - stene_svete_ane21 Podpeč - stene_svete_ane22 Podpeč - stene_svete_ane23 Podpeč - stene_svete_ane24 Podpeč - stene_svete_ane25 Podpeč - stene_svete_ane26 Podpeč - stene_svete_ane27 Podpeč - stene_svete_ane28 Podpeč - stene_svete_ane29 Podpeč - stene_svete_ane30 Podpeč - stene_svete_ane31 Podpeč - stene_svete_ane32 Podpeč - stene_svete_ane33 Podpeč - stene_svete_ane34 Podpeč - stene_svete_ane35 Podpeč - stene_svete_ane36 Podpeč - stene_svete_ane37 Podpeč - stene_svete_ane38 Podpeč - stene_svete_ane39 Podpeč - stene_svete_ane40 Podpeč - stene_svete_ane41 Podpeč - stene_svete_ane42 Podpeč - stene_svete_ane43 Podpeč - stene_svete_ane44 Podpeč - stene_svete_ane45 Podpeč - stene_svete_ane46 Podpeč - stene_svete_ane47 Podpeč - stene_svete_ane48 Podpeč - stene_svete_ane49 Podpeč - stene_svete_ane50 Podpeč - stene_svete_ane51 Podpeč - stene_svete_ane52 Podpeč - stene_svete_ane53 Podpeč - stene_svete_ane54 Podpeč - stene_svete_ane55 Podpeč - stene_svete_ane56 Podpeč - stene_svete_ane57 Podpeč - stene_svete_ane58 Podpeč - stene_svete_ane59 Podpeč - stene_svete_ane60 Podpeč - stene_svete_ane61 Podpeč - stene_svete_ane62 Podpeč - stene_svete_ane63 Podpeč - stene_svete_ane64 Podpeč - stene_svete_ane65 Podpeč - stene_svete_ane66 Podpeč - stene_svete_ane67 Podpeč - stene_svete_ane68 Podpeč - stene_svete_ane69 Podpeč - stene_svete_ane70 Podpeč - stene_svete_ane71 Podpeč - stene_svete_ane72 Podpeč - stene_svete_ane73 Podpeč - stene_svete_ane74 Podpeč - stene_svete_ane75 Podpeč - stene_svete_ane76 Podpeč - stene_svete_ane77 Podpeč - stene_svete_ane78 Podpeč - stene_svete_ane79 Podpeč - stene_svete_ane80 Podpeč - stene_svete_ane81 Podpeč - stene_svete_ane82 Podpeč - stene_svete_ane83 Podpeč - stene_svete_ane84 Podpeč - stene_svete_ane85 Podpeč - stene_svete_ane86 Podpeč - stene_svete_ane87 Podpeč - stene_svete_ane88
Diskusija o izletu Podpeč - Stene svete Ane (čez Grmado)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki