Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
  

Podrošt - Gladki vrh (Ratitovec)

 
Izhodišče: Podrošt (563 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2114°N / 14,0595°E
Cilj: Gladki vrh (Ratitovec) (1667 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 3 h 5 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1104 m
Višinska razlika po poti: 1110 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 197
Ocena: 1 glasov
Število slik: 58
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Zapeljemo se v Železnike, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Soriški planini in Petrovemu Brdu. Ko prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Petrovemu Brdu in Tolminu, v smeri naravnost pa se nadaljuje cesta proti Sorici in Soriški planini, smo v Podroštu, kjer opazimo planinske oznake za Ratitovec. Ob planinskih tablah ni primernih mest za parkiranje, zato parkiramo na primernem mestu nekje v bližini.
b) Zapeljemo se v Baško grapo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Železnikom. Za Petrovim Brdom se cesta prične spuščati, mi pa se peljemo do križišča, kjer se nam priključi cesta s Soriške planine. Tu gremo desno in ob cesti opazimo oznake za Ratitovec. Ob planinskih tablah ni primernih mest za parkiranje, zato parkiramo na primernem mestu nekje v bližini.
c) Iz Bohinjske Bistrice se vzpnemo do Soriške planine, nato pa se pričnemo spuščati proti Sorici in Železnikom. Ko prispemo v dolino, smo v Podroštu, kjer le malo naprej od križišča, kjer se nam priključi cesta iz Petrovega Brda, opazimo oznake za Ratitovec. Ob planinskih tablah ni primernih mest za parkiranje, zato parkiramo na primernem mestu nekje v bližini.

Opis poti:

Oznake za Ratitovec nas z glavne ceste usmerijo na stransko cesto, ki nas vodi mimo okrepčevalnice Podrošt, nato pa nadaljujemo še mimo zapornice, ki preprečuje nadaljnjo vožnjo. Za zapornico na levi opazimo manjši jez, nad katerim se nahaja manjše akumulacijsko jezerce. Cesto le malo naprej zapustimo in nadaljujemo desno na markirano pot, ki se prične prečno vzpenjati proti levi. Pot naprej nas vodi po nekdaj lepo urejeni in široki poti, ki pa je danes na več mestih poškodovana, predvsem pa slabo uhojena in posledično dokaj zaraščena. Med prečenjem pobočij vrha Lajtnik, kjer hodimo nad strugo potoka Štajnpoh, se pot nekajkrat razcepi, mi pa na vseh sledimo markacijam oz. oznakam za Ratitovec. Ko smo že nekoliko višje, se nam na nekaj delih, ob pogledu nazaj, odpre lep pogled proti Poreznu, sicer pa pot večinoma poteka skozi gozd. Višje dosežemo strugo hudourniškega potoka Ravenska grapa, katerega prečimo, ob visokem vodostaju pa je prečenje zaradi spolzkih skal okrog potoka kar nerodno. Kratek čas še hodimo ob potoku, nato pa dosežemo makadamsko cesto, kateri sledimo v desno (leva cesta se pod vrhom Štoment konča). Tu prečimo še en potoček, nato pa gremo malo naprej levo na markirano pot, po kateri se hitro vzpnemo do pašnika, kjer se ob njegovem levem spodnjem robu nekaj časa vzpenjamo, višje pa preidemo v pas grmičevja skozi katerega se vzpnemo do druge ceste, kjer dosežemo vasico Ravne.
V nadaljevanju nas pot vodi mimo nekaj posameznih hiš, občasno pa prečimo kakšno cesto oz. po njej kratek čas tudi nadaljujemo. Za prečenjem asfaltne ceste, po kateri je možno nadaljevati do vasice Torka, se Ravne končajo, mi pa še naprej sledimo oznakam za Ratitovec. Še naprej razmeroma dobro označena, a slabo uhojena pot nas nato vodi ob trasi visokonapetostnega daljnovoda, mi pa ob daljnovodu nadaljujemo do označenega razpotja na sedlu Povden.
Nadaljujemo v smeri Koče na Ratitovcu, pot pa nas po desni strani informativne table, ki označuje območje Natura 2000, popelje v gozd. Sledi vzpon skozi dokaj strnjen gozd, ko se pot nekoliko položi pa se nam z leve priključi še pot iz vasice Torka. Od razpotja kratek čas hodimo po kolovozu, nato pa nas oznake za Ratitovec usmerijo desno na planinsko pot. Pot naprej se prične strmeje vzpenjati, na višini okrog 1500 metrov pa nas pripelje iz gozda. Nadaljujemo ob vse lepših razgledih, po bolj strmem pobočju, kjer je v zimskem času velika nevarnost proženja snežnih plazov. Višje nas pot vodi še preko kratkega zavarovanega dela (nezahtevno), nato pa pot zavije levo in se položi. Sledi še nekaj minut lahkotnega vzpona po pašnikih Ratitovca in prispemo do Krekove koče na Ratitovcu.
Od koče nadaljujemo v smeri Gladkega vrha, mi pa se po stezi, ki poteka po travnatem pobočju, v 5 minutah vzpnemo na razgleden vrh.
Podrošt - Ravne 1:20, Ravne - Povden 40 minut, Povden - Krekova koča 1:00, Krekova koča - Gladki vrh 5 minut.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2018 (maj).

zemljevid poti
Ob poti: Ravne (1024m), Povden (1264m), Krekova koča na Ratitovcu (1642m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Krekova koča na Ratitovcu
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Podrošt - gladki_vrh_ratitovec1 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec2 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec3 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec4 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec5 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec6 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec7 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec8 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec9 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec10 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec11 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec12 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec13 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec14 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec15 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec16 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec17 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec18 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec19 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec20 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec21 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec22 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec23 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec24 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec25 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec26 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec27 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec28 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec29 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec30 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec31 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec32 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec33 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec34 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec35 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec36 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec37 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec38 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec39 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec40 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec41 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec42 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec43 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec44 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec45 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec46 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec47 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec48 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec49 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec50 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec51 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec52 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec53 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec54 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec55 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec56 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec57 Podrošt - gladki_vrh_ratitovec58
Diskusija o izletu Podrošt - Gladki vrh (Ratitovec) ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki