Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Kako se imenuje plezalna pot, ki vodi na Krn?

Pot Silva Korena

Pot Lojzeta Rekarja

Hanzova pot

Kopiščarjeva pot

Kopinškova pot

Kremžarjeva pot

gorovja / Kamniško Savinjske AlpeDom na Kališču / Potoče - Dom na Kališču
  

Potoče - Dom na Kališču (mimo sv. Jakoba, pod Potoško goro in čez Babo)

 
Izhodišče: Potoče (520 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3058°N / 14,432°E
Cilj: Dom na Kališču (1534 m)
Ime poti: mimo sv. Jakoba, pod Potoško goro in čez Babo
Čas hoje: 5 h
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1014 m
Višinska razlika po poti: 1170 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1089
Ocena: 1 glasov
Število slik: 134
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo, nato pa po nekaj 10 m, nasproti podjetja Jelovica nadaljujemo desno v smeri vasi Potoče, sv. Jakoba in Potoške gore ter jezera Črnava. V nadaljevanju nas cesta vodi skozi naselje Hrib, nad katerim prispemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo Hotel Bor in jezero Črnava, desno Dom starejših občanov Preddvor). Sledi dobrih 100 m rahlega vzpona do kapelice, kjer cesta zavije desno, mi pa se po njej peljemo še mimo nekaj hiš, nato pa pred Domom starejših občanov zavijemo levo na večje makadamsko parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo do Zgornje Bele, kjer nadaljujemo desno proti Preddvoru. Na koncu Preddvora, le nekaj 10 m preden se cesta priključi glavni cesti Zgornje Jezersko - Kranj, pa nadaljujemo levo v smeri vasi Potoče, sv. Jakoba in Potoške gore ter jezera Črnava. V nadaljevanju nas cesta vodi skozi naselje Hrib, nad katerim prispemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo Hotel Bor in jezero Črnava, desno Dom starejših občanov Preddvor). Sledi dobrih 100 m rahlega vzpona do kapelice, kjer cesta zavije desno, mi pa se po njej peljemo še mimo nekaj hiš, nato pa pred Domom starejših občanov zavijemo levo na večje makadamsko parkirišče.

Opis poti:

Nekaj korakov pred začetkom parkirišča, ob ograji Doma starejših občanov Preddvor, bomo opazili planinske smerne table, mi pa se usmerimo na pot v smeri Senčnice Josipine Turnograjske. Pot se začne ob že omenjeni ograji, nato pa se nadaljuje skozi gozd. Skozi gozd se nekaj minut kar strmo vzpenjamo, nato pa se pot položi in nas pripelje do Senčnice Josipine Turnograjske, kjer se nahaja tudi vpisna skrinjica z vpisno knjigo.
Z vrha sledi kratek spust po gozdni poti, nato pa dosežemo gozdno cesto, kateri sledimo v levo, po njej pa se še kratek čas lahkotno spuščamo. Kaj kmalu dosežemo drugo širšo cesto (cesta, ki vodi od parkirišča v bližini Doma starejših občanov Preddvor in ki obide Senčnico Josipine Turnograjske), katero prečkamo rahlo proti levi, kjer ob vstopu v gozd opazimo rdeče planinske smerne table (do sem lahko tudi po prej omenjeni cesti).
Nadaljujemo v smeri razvalin Novega gradu (Pusti grad) ter pešpoti proti sv. Jakobu in Potoški gori. Pot naprej se zmerno vzpenja po gozdnati dolini, nato pa se razcepi na dva dela.
Nadaljujemo rahlo desno v smeri sv. Jakoba, Potoške gore in Javorovega vrha (levo Novi grad (Pusti grad) in Juhantova pot) po poti, ki se iz dolinice postopoma umika vse bolj v desno. Markirana pot, ki se občasno strmeje vzpne v nadaljevanju nekajkrat preči gozdno cesto, ki vodi proti sv. Jakobu, Planinski koči pri Franciju in Planinski koči Iskra na Jakobu. Ko višje, pri znamenju rdeče barve ponovno stopimo na cesto, pa po njej nadaljujemo levo. Nekaj 10 m hodimo po cesti, nato pa nadaljujemo rahlo desno v smeri Planinske koče Iskra na Jakobu (naravnost Planinska koča pri Franciju). Sledi še nekaj minut vzpona in z desne se nam priključi pot "po cesti". Nadaljujemo levo in pot nas iz gozda pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo po levi spodnji poti v smeri sv. Jakoba (desno Potoška gora, Javorov vrh...). Sledi le še nekaj minut rahlega vzpona in pot nas najprej pripelje do cerkve sv. Jakoba, nekaj korakov naprej pa še do Planinske koče Iskra na Jakobu.
Od koče in cerkve se vrnemo do zadnjega razpotja, od tam pa nadaljujemo do bližnje ceste, po kateri se pričnemo spuščati, nato pa že po nekaj korakih prispemo do mesta, kjer nas oznake za izvir pod Potoško goro (tudi Mežnarjeva voda) usmerijo na pešpot, ki se nadaljuje vzporedno s cesto. Pot nas najprej vodi po rahlo izpostavljeni umetni polički, nato pa preide v gozd, skozi katerega se lahkotno spušča. Pot se kmalu preneha spuščati, nato pa nas v rahlem vzponu pripelje do izvira pod Potoško goro.
Za izvirom se nahaja označeno razpotje, kjer se desno navzdol nadaljuje ena od markiranih poti, ki vodijo proti Potočam, mi pa nadaljujemo rahlo levo na neoznačeno stezico, ki se prične prečno vzpenjati. Že kmalu prispemo do prve koče na Mihčevih kopiščih, katero obidemo po desni strani. Le nekaj minut naprej prispemo do druge ter tretje koče, pri slednji (koča pri Pleškoti) je tudi primeren prostor za počitek.
Tudi tretjo kočo obidemo po desni strani, nato pa nadaljujemo po poti, ki preide v pas gozda. Ko stopimo iz gozda se pot razcepi, mi pa nadaljujemo naravnost po sprva nekoliko slabše vidni stezici (levo Potoška gora). Če nadaljujemo po levi poti bomo po nekaj metrih opazili oznake za Čemšenik in Babo, ki nas usmerjajo desno, vendar na tem delu ni lepega prehoda, zato omenjeno pot zapustimo na omenjenem razpotju nekaj korakov nižje.
Pot proti Čemšeniku in Babi hitro preide v gozd ter se prične lahkotno spuščati. Sledi nekaj minut spusta, nato pa pot preči manjši hudourniški graben (na delu okrog hudournika je obsežno rastišče čemaža), za katerim se položi oz. se prične rahlo vzpenjati. V nadaljevanju pot preči še krajšo jaso, nato pa, ko ponovno stopimo iz gozda prispemo na deloma travnata pobočja Babe, kjer najprej prispemo do lesenega vikenda, kjer se priključimo poti od Doma na Čemšeniku. Tu, za kočo nadaljujemo levo ter po nekaj korakih vzpona prispemo do vpisne skrinjice na Babi.
Od vpisne skrinjice nadaljujemo po lepo sledljivi stezici, ki se nadaljuje po občasno razglednem grebenu, s katerega se nam sprva odpre lep pogled proti Cjanovci, Kočni, Grintovcu, Kalškemu grebenu in drugim okoliškim hribom. Pot naprej se sprva nadaljuje po levi strani grebena, nato pa za neizrazitim sedelcem preide na desna (vzhodna) pobočja Potoške gore. Sledi nekajminutni prečni vzpon, nato pa se priključimo markirani poti, ki vodi od Doma Čemšenik.
Nadaljujemo navzgor ter razmeroma hitro prispemo na sedlo med Potoško goro na levi in predvrhom Javorovega vrha na desni.
Na sedlu je označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno (levo Potoška gora, rahlo levo Planinska koča Iskra na Jakobu (po eni od omenjenih poti lahko sestopimo) v smeri Javorjevega vrha. Pot se nadaljuje po gozdnatem grebenu, le neizrazitemu predvrhu se umakne v desno. Sledi rahel vzpon, od koder se nam ponovno odpre nekaj razgleda, nato pa se pot vrne v gozd in se razcepi.
Tu nadaljujemo levo v smeri Srednjega vrha, Kališča in Storžiča (naravnost Javorov vrh 15 minut) po poti, ki nas po nekaj nadaljnjih korakih pripelje do prijetnega studenčka. Sledi pol urno prečenje pobočij pod Javorovim vrhom, ki se konča na sedlu med omenjenim vrhom in Cjanovco.
Tu na označenem razpotju nadaljujemo levo v smeri Hudičevega boršta (naravnost Srednji vrh in Cjanovca, ostro desno Javorov vrh) po poti, ki v nadaljevanju preči pobočja proti levi, med tem pa se nekajkrat rahlo vzpne in spet spusti. Po približno 15 minutah hoje od zadnjega razpotja stopimo iz gozda na travnata pobočja Zaplate, preko katerih nadaljujemo prečenje. Tehnično nezahtevna pot nas vodi po občasno bolj strmih pobočjih, kjer je predvsem v mokrem na nekaj mestih nevarna za zdrs. V zadnjem delu preden stopimo v gozd nam je v pomoč tudi jeklenica, pot pa se za njo povsem položi. Ko stopimo v gozd imamo do zavetišča le še kratek sprehod.
Od zavetišča nadaljujem o proti zahodu, kjer hitro prispemo do izvira v Hudičevem borštu, takoj za njim pa na označeno razpotje, kjer nadaljujemo naravnost (levo navzdol Mačenska pot v Mače). Sledi krajše prečenje travnatega pobočja, nato pa pot preide v gozd in nas pripelje na razpotje, kjer se v desno odcepi pot proti Dolgi njivi, Cjanovci, Srednjemu vrhu in Malemu Grintovcu, mi pa nadaljujemo naravnost. Pot naprej še kratek čas preči pobočja proti levi, nato pa nas za prečenjem grape pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo desno proti Kališču (spodnja pot vodi v Mače).
Pot naprej še vedno preči pobočja proti levi. Med prečenjem bomo prišli do manjšega melišča, s katerega se nam odpre prvi pogled proti dolini. Sledi še kratko prečenje in pot nas pripelje v dolino Suhe, kjer se nam z leve priključi še nemarkirana pot iz Mač.
Nadaljujemo v smeri Kališča ter vzpon nadaljujemo po postopoma vse bolj strmi poti. Pot naprej se še nekaj časa vzpenja skozi strnjen gozd, nato pa nas pripelje ob vznožje skalnatih pečin ter le nekoliko višje na greben, kjer le nekaj metrov s poti opazimo manjšo kočo. Tu pot zavije desno in se strmo vzpne čez krajši skalnat skok. Pot se tu položi in se le nekaj metrov naprej priključi običajni poti, ki vodi na Kališče.
Nadaljujemo v smeri Kališča in vzpon nadaljujemo po zmerno strmi poti, po kateri v 5 minutah nadaljnje hoje prispemo do Planinskega doma na Kališču.
Potoče - sv. Jakob 1:15, sv. Jakob - Mihčeva kopišča 30 minut, Mihčeva kopišča - Baba 25 minut, Baba - Hudičev boršt 1:30, Hudičev boršt - Kališče 1:20.

zemljevid poti
Ob poti: Planinska koča Iskra na Jakobu (961m), Izvir pod Potoško goro (960m), Mihčeva kopišča (1100m), Baba (1119m), Zavetišče v Hudičevem borštu (1328m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Bašeljski vrh, Mali Grintovec, Storžič
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Potoče - dom_na_kaliscu1 Potoče - dom_na_kaliscu2 Potoče - dom_na_kaliscu3 Potoče - dom_na_kaliscu4 Potoče - dom_na_kaliscu5 Potoče - dom_na_kaliscu6 Potoče - dom_na_kaliscu7 Potoče - dom_na_kaliscu8 Potoče - dom_na_kaliscu9 Potoče - dom_na_kaliscu10 Potoče - dom_na_kaliscu11 Potoče - dom_na_kaliscu12 Potoče - dom_na_kaliscu13 Potoče - dom_na_kaliscu14 Potoče - dom_na_kaliscu15 Potoče - dom_na_kaliscu16 Potoče - dom_na_kaliscu17 Potoče - dom_na_kaliscu18 Potoče - dom_na_kaliscu19 Potoče - dom_na_kaliscu20 Potoče - dom_na_kaliscu21 Potoče - dom_na_kaliscu22 Potoče - dom_na_kaliscu23 Potoče - dom_na_kaliscu24 Potoče - dom_na_kaliscu25 Potoče - dom_na_kaliscu26 Potoče - dom_na_kaliscu27 Potoče - dom_na_kaliscu28 Potoče - dom_na_kaliscu29 Potoče - dom_na_kaliscu30 Potoče - dom_na_kaliscu31 Potoče - dom_na_kaliscu32 Potoče - dom_na_kaliscu33 Potoče - dom_na_kaliscu34 Potoče - dom_na_kaliscu35 Potoče - dom_na_kaliscu36 Potoče - dom_na_kaliscu37 Potoče - dom_na_kaliscu38 Potoče - dom_na_kaliscu39 Potoče - dom_na_kaliscu40 Potoče - dom_na_kaliscu41 Potoče - dom_na_kaliscu42 Potoče - dom_na_kaliscu43 Potoče - dom_na_kaliscu44 Potoče - dom_na_kaliscu45 Potoče - dom_na_kaliscu46 Potoče - dom_na_kaliscu47 Potoče - dom_na_kaliscu48 Potoče - dom_na_kaliscu49 Potoče - dom_na_kaliscu50 Potoče - dom_na_kaliscu51 Potoče - dom_na_kaliscu52 Potoče - dom_na_kaliscu53 Potoče - dom_na_kaliscu54 Potoče - dom_na_kaliscu55 Potoče - dom_na_kaliscu56 Potoče - dom_na_kaliscu57 Potoče - dom_na_kaliscu58 Potoče - dom_na_kaliscu59 Potoče - dom_na_kaliscu60 Potoče - dom_na_kaliscu61 Potoče - dom_na_kaliscu62 Potoče - dom_na_kaliscu63 Potoče - dom_na_kaliscu64 Potoče - dom_na_kaliscu65 Potoče - dom_na_kaliscu66 Potoče - dom_na_kaliscu67 Potoče - dom_na_kaliscu68 Potoče - dom_na_kaliscu69 Potoče - dom_na_kaliscu70 Potoče - dom_na_kaliscu71 Potoče - dom_na_kaliscu72 Potoče - dom_na_kaliscu73 Potoče - dom_na_kaliscu74 Potoče - dom_na_kaliscu75 Potoče - dom_na_kaliscu76 Potoče - dom_na_kaliscu77 Potoče - dom_na_kaliscu78 Potoče - dom_na_kaliscu79 Potoče - dom_na_kaliscu80 Potoče - dom_na_kaliscu81 Potoče - dom_na_kaliscu82 Potoče - dom_na_kaliscu83 Potoče - dom_na_kaliscu84 Potoče - dom_na_kaliscu85 Potoče - dom_na_kaliscu86 Potoče - dom_na_kaliscu87 Potoče - dom_na_kaliscu88 Potoče - dom_na_kaliscu89 Potoče - dom_na_kaliscu90 Potoče - dom_na_kaliscu91 Potoče - dom_na_kaliscu92 Potoče - dom_na_kaliscu93 Potoče - dom_na_kaliscu94 Potoče - dom_na_kaliscu95 Potoče - dom_na_kaliscu96 Potoče - dom_na_kaliscu97 Potoče - dom_na_kaliscu98 Potoče - dom_na_kaliscu99 Potoče - dom_na_kaliscu100 Potoče - dom_na_kaliscu101 Potoče - dom_na_kaliscu102 Potoče - dom_na_kaliscu103 Potoče - dom_na_kaliscu104 Potoče - dom_na_kaliscu105 Potoče - dom_na_kaliscu106 Potoče - dom_na_kaliscu107 Potoče - dom_na_kaliscu108 Potoče - dom_na_kaliscu109 Potoče - dom_na_kaliscu110 Potoče - dom_na_kaliscu111 Potoče - dom_na_kaliscu112 Potoče - dom_na_kaliscu113 Potoče - dom_na_kaliscu114 Potoče - dom_na_kaliscu115 Potoče - dom_na_kaliscu116 Potoče - dom_na_kaliscu117 Potoče - dom_na_kaliscu118 Potoče - dom_na_kaliscu119 Potoče - dom_na_kaliscu120 Potoče - dom_na_kaliscu121 Potoče - dom_na_kaliscu122 Potoče - dom_na_kaliscu123 Potoče - dom_na_kaliscu124 Potoče - dom_na_kaliscu125 Potoče - dom_na_kaliscu126 Potoče - dom_na_kaliscu127 Potoče - dom_na_kaliscu128 Potoče - dom_na_kaliscu129 Potoče - dom_na_kaliscu130 Potoče - dom_na_kaliscu131 Potoče - dom_na_kaliscu132 Potoče - dom_na_kaliscu133 Potoče - dom_na_kaliscu134
Diskusija o izletu Potoče - Dom na Kališču (mimo sv. Jakoba, pod Potoško goro in čez Babo)
trajbar     
15.7.2015
Mihčeva kopišča se začnejo šele pri sliki 63.Na sliki 64 je ostanek mihčevega senika,na križpotju pod Babo pa je Kramarjeva bajta.Tam kjer je slikan čemaž pa je mihčev graben po katerem pride navzgor stara pot iz Potoč.Po njej so hodili kosci včasih kosit pobočja Potoške gore.Pozimi pa so po grabnu "lifrali" les v dolino.nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki