Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeGrintovec / Ravenska Kočna - Grintovec
  

Ravenska Kočna - Grintovec (po ferati in Kremžarjevi poti)

 
Izhodišče: Ravenska Kočna (1000 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,385°N / 14,5364°E
Cilj: Grintovec (2558 m)
Ime poti: po ferati in Kremžarjevi poti
Čas hoje: 5 h 45 min
Zahtevnost: izjemno zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1558 m
Višinska razlika po poti: 1558 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 5538
Ocena: 1 glasov
Število slik: 71
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod in cesti naprej sledimo v smeri Jezerskega. Na Zgornjem Jezerskem pa bomo le malo za črpalko opazili cesto, ki se z glavne odcepi v desno (smer Planšarsko jezero). Cesta nas nato vodi mimo omenjenega jezera in se za njim za krajši čas strmo vzpne. Višje se cesta položi in na začetku velikega travnika izgubi asfaltno prevleko. Makadamski cesti nato sledimo do označenega večjega parkirišča.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti za oznakami »Češka koča, Ledine« in po približno 15 minutah hoje pridemo do tovorne žičnice. Pri tovorni žičnici kjer je razpotje nadaljujemo za oznakami Kranjska koča na Ledinah (Skozi žrelo/Slovenska pot) in Češka koča (umik žrela). Sprva za kratek čas hodimo skozi gozd, nato pa nas pot pripelje na teren, ki je delno poraščen z ruševjem. Pot se tu prične nekoliko strmeje vzpenjati in nas nato pripelje do razpotja.
Usmerimo se desno na melišče kamor nas usmeri napis na skali »Ferata Češka koča«. Po krajšem vzponu po melišču pridemo do vstopa v plezalno pot. Pri vstopu v plezalno pot se levo odcepi tudi lažja pot, ki obide začetni najtežji del plezalne poti. Ta pot je označena z napisom »umik«.
V začetku se plezalna pot zelo strmo vzpne ob jeklenici (težavnost C/D) in ker je stopov malo, je potrebno kar nekaj moči v rokah. Sledi kratko manj zahtevno prečenje po pobočju, ki je poraščeno s travo in ruševjem (A/B). Pot nato ponovno postane zahtevnejša in se prečno vzpne po strmi steni (C/D). V steni pot zavije levo navzgor in nas preko kratkega vendar kljub temu precej zahtevnega previsa (E) pripelje na nekoliko manj zahteven teren. Tu se vzpenjamo ob jeklenici po pobočju, ki je delno poraščeno s travo in ruševjem (B/C). Pot nas nato pripelje na lažji teren kjer se prvi del plezalne poti konča.
Nekaj časa se nato vzpenjamo po nezahtevnem pobočju skozi ruševje, nato pa pridemo ponovno do jeklenic kjer se prične še drugi del zavarovane poti. Tu se nam z leve priključi tudi pot, ki se umakne začetnemu najtežjemu delu. Nekaj časa se nato vzpenjamo ob jeklenici po ne pretirano zahtevnem pobočju (A/B), nato pa pot zavije v levo in sledi kratek navpičen vzpon (D). V nadaljevanju se nato kar nekaj časa strmo vzpenjamo ob jeklenici (C in C/D). Takšna pot nas nato pripelje do vpisne skrinjice kjer za kratek čas postane pot za odtenek manj zahtevna (B/C). Pot se nato še enkrat strmeje vzpne (C/D), nato pa strmina prične popuščati. Jeklenice se nato končajo in kmalu se priključimo poti »umik Žrela«. Tu nadaljujemo desno in do koče, ki jo že vidimo pred seboj je le še nekaj minut hoje.
Od koče nadaljujemo desno po poti v smeri Kočne, Grintovca in Vratc (levo Kranjska koča skozi Žrelo). Po krajšem vzponu pridemo na ravna tla z oznako H (namenjeno pristanku helikopterja). Pot naprej poteka po sprva zložnem melišču, ki je delno poraslo z rušjem. V spodnjem delu melišča se desno odcepi pot na Vratca, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Kočne in Grintovca. Po približno pol ure hoje od koče pa pridemo na naslednje razpotje. Nadaljujemo po levi poti v smeri Grintovca (desno Kočna) po poti, ki nas hitro pripelje do začetka stene. Tu si nadenemo čelado in začnemo s plezalnim delom poti. Plezanje sprva ni težavno, a je vzpon nevaren zaradi drobirja na poti (nevarnost zdrsa). Stena po kateri se vzpenjamo nato postane bolj strma, varovala pa so vse bolj pogosta. Sledi plezanje po naravnih prehodih skozi žlebove, grape in police. Ves čas vzpona pa se nam odpirajo lepi razgledi na Jezersko in okoliške vrhove. Po slabih dveh urah "plezanja" stopimo iz stene na Mlinarsko sedlo, od koder se nam odpre pogled proti jugu. Tu smo na razpotju, kjer se usmerimo desno (levo Dolgi hrbet in Skuta, naravnost navzdol bivak pod Grintovcem) in naprej hodimo po in ob sprva ne izpostavljenem grebenu. Pot nato preide na osojno stran grebena, kjer ponovno postane težja, a so nam v pomoč številna varovala. Pot, ki je še vedno izpostavljena padajočemu kamenju pa nas po približno 1 uri hoje od Mlinarskega sedla pripelje na vrh.
Ravenska Kočna - Češka koča 2:00, Češka koča - Mlinarsko sedlo 2:45, Mlinarsko sedlo - Vrh 1:00.

zemljevid poti
Težavnost:

Opisana pot je izjemno zahtevna in je primerna samo za izkušene gornike z dovolj moči v rokah. Obvezna je uporaba čelade in samovarovalnega kompleta. Tudi uporaba plezalnih rokavic je zelo priporočljiva.

Ob poti: Češka koča na Spodnjih Ravneh (1542m), Zdolška škrbina (2317m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Ravenska Kočna - grintovec1 Ravenska Kočna - grintovec2 Ravenska Kočna - grintovec3 Ravenska Kočna - grintovec4 Ravenska Kočna - grintovec5 Ravenska Kočna - grintovec6 Ravenska Kočna - grintovec7 Ravenska Kočna - grintovec8 Ravenska Kočna - grintovec9 Ravenska Kočna - grintovec10 Ravenska Kočna - grintovec11 Ravenska Kočna - grintovec12 Ravenska Kočna - grintovec13 Ravenska Kočna - grintovec14 Ravenska Kočna - grintovec15 Ravenska Kočna - grintovec16 Ravenska Kočna - grintovec17 Ravenska Kočna - grintovec18 Ravenska Kočna - grintovec19 Ravenska Kočna - grintovec20 Ravenska Kočna - grintovec21 Ravenska Kočna - grintovec22 Ravenska Kočna - grintovec23 Ravenska Kočna - grintovec24 Ravenska Kočna - grintovec25 Ravenska Kočna - grintovec26 Ravenska Kočna - grintovec27 Ravenska Kočna - grintovec28 Ravenska Kočna - grintovec29 Ravenska Kočna - grintovec30 Ravenska Kočna - grintovec31 Ravenska Kočna - grintovec32 Ravenska Kočna - grintovec33 Ravenska Kočna - grintovec34 Ravenska Kočna - grintovec35 Ravenska Kočna - grintovec36 Ravenska Kočna - grintovec37 Ravenska Kočna - grintovec38 Ravenska Kočna - grintovec39 Ravenska Kočna - grintovec40 Ravenska Kočna - grintovec41 Ravenska Kočna - grintovec42 Ravenska Kočna - grintovec43 Ravenska Kočna - grintovec44 Ravenska Kočna - grintovec45 Ravenska Kočna - grintovec46 Ravenska Kočna - grintovec47 Ravenska Kočna - grintovec48 Ravenska Kočna - grintovec49 Ravenska Kočna - grintovec50 Ravenska Kočna - grintovec51 Ravenska Kočna - grintovec52 Ravenska Kočna - grintovec53 Ravenska Kočna - grintovec54 Ravenska Kočna - grintovec55 Ravenska Kočna - grintovec56 Ravenska Kočna - grintovec57 Ravenska Kočna - grintovec58 Ravenska Kočna - grintovec59 Ravenska Kočna - grintovec60 Ravenska Kočna - grintovec61 Ravenska Kočna - grintovec62 Ravenska Kočna - grintovec63 Ravenska Kočna - grintovec64 Ravenska Kočna - grintovec65 Ravenska Kočna - grintovec66 Ravenska Kočna - grintovec67 Ravenska Kočna - grintovec68 Ravenska Kočna - grintovec69 Ravenska Kočna - grintovec70 Ravenska Kočna - grintovec71
Diskusija o izletu Ravenska Kočna - Grintovec (po ferati in Kremžarjevi poti)
Matjaz_65     
17.7.2017
nekaj fotk z vzpona po frischaufovi in sestopa po kremžarjevi poti ... z dodatnim vzponom na kočno nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki