Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
  

Ravne - Loška stena

 
Izhodišče: Ravne (743 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 45,558°N / 14,7692°E
Cilj: Loška stena (875 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 1 h 50 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 132 m
Višinska razlika po poti: 380 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 600
Ocena: 2 glasov
Število slik: 65
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Ribnico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kočevju. Za Dolenjo vasjo nadaljujemo desno v smeri naselij Grčarice, Gotenica in Kočevska Reka. V Kočevski Reki nadaljujemo desno v smeri Borovca pri Kočevski Reki, prelaza Strma Reber in Osilnice. V Borovcu še enkrat nadaljujemo desno, nato pa prispemo do zaselka Ravne, mi pa z vožnjo nadaljujemo še nekoliko naprej, a le do mesta, kjer ob cesti opazimo prometni znak za 10 % klanec. Parkiramo ob cesti, kjer je za to dovolj prostora.
b) Iz Kočevja se peljemo proti MP Petrina, nato pa na koncu naselja Štalcerji nadaljujemo desno proti Kočevski Reki. V Kočevski Reki nadaljujemo levo v smeri Borovca pri Kočevski Reki, prelaza Strma Reber in Osilnice. V Borovcu nadaljujemo desno, , nato pa prispemo do zaselka Ravne, mi pa z vožnjo nadaljujemo še nekoliko naprej, a le do mesta, kjer ob cesti opazimo prometni znak za 10 % klanec. Parkiramo ob cesti, kjer je za to dovolj prostora.
c) Iz Osilnice oz. Sel pri Osilnici nadaljujemo v smeri naselij Žurge, Padovo pri Osilnici, Zgornji Čačič in prelaza Strma Reber. V nadaljevanju se peljemo po sprva rahlo ovinkasti, višje pa serpentinasti cesti, ki nas po devetnajstih označenih serpentinah pripelje do prelaza Strma Reber (993 m). Od prelaza naprej se cesta prične spuščati, mi pa se po njej peljemo do odcepa za lovski dom Ravne. Parkiramo v bližini odcepa ali pa kakih 100 m naprej ob glavni cesti, kjer na nasprotni strani ceste opazimo prometni znak za 10 % klanec (napis seveda iz naše smeri ni viden), na desni pa skalo z markacijo.

Opis poti:

Na drugi strani ceste kot je prometni znak, opazimo planinske oznake za Cerk, ki nas usmerijo na pot, ki se zložno vzpne čez travnik ter nas v nekaj minutah pripelje do bližnje lovske koče (pot lahko pričnemo tudi pri omenjeni lovski koči).
Od lovske koče nadaljujemo rahlo levo po slabše vidni stezici, ki nas hitro pripelje do krmišča za živali. Naprej pot preide v gozd, kjer se nadaljuje po zmerno strmem kolovozu. Po približno 15 minutah hoje od izhodišča, se kolovoz razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo po desnem, ob katerem sprva ni markacij (leva bolj uhojena pot vodi do Kamnitega zidu in naprej proti Krempi). Desni kolovoz, po katerem nadaljujemo vzpon, pa nas že hitro pripelje do naslednjega razpotja, ob katerem ponovno opazimo markacije. Nadaljujemo po markiranem kolovozu, le ta pa se višje spremeni v slabše uhojeno pešpot. Pot naprej preči manjši hudournik, nato pa se vzpne do naslednjega kolovoza kateremu sledimo v levo. Vzpon nadaljujemo po kamnitem in z listjem prekritem kolovozu, le ta pa nas kmalu pripelje do gozdne ceste.
Z gozdne ceste se že kmalu v levo odcepi markirana pot proti vrhu Cerka, mi pa nadaljujemo naravnost po cesti, ki se postopoma prične spuščati. Za levo serpentino, na križišču nadaljujemo desno, nato pa nekaj minut naprej, ob obeležju nekdanje partizanske bolnice levo v smeri Firstovega repa (če nadaljujemo po desni cesti prispemo do glavne ceste Osilnica - Kočevska Reka).
Od križišča naprej nas cesta vodi preko večje jase, nato pa preide v gozd, kjer se prične rahlo vzpenjati. Na delu, kjer se cesta prične vzpenjati, se nam z desne priključi še markirana pot s prelaza Strma Reber in Bezgarske planine, mi pa nadaljujemo naravnost in po cesti hodimo še nekaj minut, do mesta, kjer se na obračališču le ta konča.
Na levi strani obračališča opazimo oznake za Firstov rep in prvič tudi za Loško steno, ki nas usmerijo na kolovoz, ki se postopoma prične spuščati. Ko se po nekaj minutah kolovoz konča, na levi opazimo solnico za divjad, mi pa nadaljujemo naravnost navzdol, po markirani pešpoti, po kateri v nekaj korakih prispemo do vpisne skrinjice na Firstovem repu.
Od vpisne skrinjice nadaljujemo spust po markirani poti v smeri Loške stene. Dokaj slikovita pot, s katere se nam odpirajo lepi razgledi na bližnja ostenja, stolpiče in hribe, nas vodi ob robu pečin, katerim pa se pot umika na desno stran, tako da večje nevarnosti zdrsa ni, razen seveda, če gremo na rob po kak lep razgled. Nekoliko nižje pot preide v gozd ter se položi. Sledi kratek vzpon, nato pa lahkoten spust do prepadnega roba vrha Loške stene, od koder se odpre res lep razgled na Zgornjo Kolpsko dolino in okoliško hribovje.
Ravne - Firstov rep 1:25, Firstov rep - Loška stena 25 minut.

zemljevid poti
Ob poti: Lovski dom Ravne (760m), Firstov rep (1002m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Ravne - loska_stena1 Ravne - loska_stena2 Ravne - loska_stena3 Ravne - loska_stena4 Ravne - loska_stena5 Ravne - loska_stena6 Ravne - loska_stena7 Ravne - loska_stena8 Ravne - loska_stena9 Ravne - loska_stena10 Ravne - loska_stena11 Ravne - loska_stena12 Ravne - loska_stena13 Ravne - loska_stena14 Ravne - loska_stena15 Ravne - loska_stena16 Ravne - loska_stena17 Ravne - loska_stena18 Ravne - loska_stena19 Ravne - loska_stena20 Ravne - loska_stena21 Ravne - loska_stena22 Ravne - loska_stena23 Ravne - loska_stena24 Ravne - loska_stena25 Ravne - loska_stena26 Ravne - loska_stena27 Ravne - loska_stena28 Ravne - loska_stena29 Ravne - loska_stena30 Ravne - loska_stena31 Ravne - loska_stena32 Ravne - loska_stena33 Ravne - loska_stena34 Ravne - loska_stena35 Ravne - loska_stena36 Ravne - loska_stena37 Ravne - loska_stena38 Ravne - loska_stena39 Ravne - loska_stena40 Ravne - loska_stena41 Ravne - loska_stena42 Ravne - loska_stena43 Ravne - loska_stena44 Ravne - loska_stena45 Ravne - loska_stena46 Ravne - loska_stena47 Ravne - loska_stena48 Ravne - loska_stena49 Ravne - loska_stena50 Ravne - loska_stena51 Ravne - loska_stena52 Ravne - loska_stena53 Ravne - loska_stena54 Ravne - loska_stena55 Ravne - loska_stena56 Ravne - loska_stena57 Ravne - loska_stena58 Ravne - loska_stena59 Ravne - loska_stena60 Ravne - loska_stena61 Ravne - loska_stena62 Ravne - loska_stena63 Ravne - loska_stena64 Ravne - loska_stena65
Diskusija o izletu Ravne - Loška stena ()
cico     
21.11.2015
Sem kar reden potepin po teh krajih, ampak domačini so me učili, da je stena poimenovana po zaselku Ložec, torej je
Ložka stena, ko je pred leti bila še manj
zaraščena, se je pod steno videl skalni
stolp, imanovan Dedec, ta je zdaj skrit med
borovci in precej poškodovan od razraščujočih korenin!LP
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki