Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Kako se imenuje plezalna pot, ki vodi na Krn?

Pot Silva Korena

Pot Lojzeta Rekarja

Hanzova pot

Kopiščarjeva pot

Kopinškova pot

Kremžarjeva pot

gorovja / Pohorje in ostala severovzhodna SlovenijaSveti Urh (Strojna) / Ravne na Koroškem - Sveti Urh (Strojna)
  

Ravne na Koroškem - Sveti Urh (Strojna) (čez Šteharski vrh)

 
Izhodišče: Ravne na Koroškem (384 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,5464°N / 14,964°E
Cilj: Sveti Urh (Strojna) (998 m)
Ime poti: čez Šteharski vrh
Čas hoje: 3 h 10 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 614 m
Višinska razlika po poti: 795 m
Zemljevid: Koroška 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 73
Ocena: 1 glasov
Število slik: 73
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) S ceste Slovenj Gradec - Dravograd, iz večjega krožišča zapeljemo na izvoz v smeri Raven na Koroškem, nato pa se peljemo proti omenjenemu kraju. Ko prispemo na Ravne na Koroškem, za Petrolovo bencinsko črpalko, v križišču, kjer se na desni nahaja trgovina Špar, zavijemo levo na označeno brezplačno parkirišče, kjer parkiramo ob reki Meži.
b) Iz Črne na Koroškem ali preko MP Holmec se zapeljemo na Prevalje, od koder z vožnjo nadaljujemo proti Dravogradu. Ko prispemo na Ravne na Koroškem, pa pri trgovini Špar, katero opazimo na levi strani, zavijemo desno na asfaltirano parkirišče, ki se nahaja med glavno cesto in reko Mežo.

Opis poti:

S parkirišča najprej pri prehodu za pešce previdno prečimo precej prometno glavno cesto, nato pa nadaljujemo po pločniku v smeri proti Dravogradu. Za Petrolovo bencinsko črpalko nadaljujemo levo na cesto, kjer ob podvozu pod železniško progo opazimo prve oznake za Šteharski vrh. Za podhodom nadaljujemo desno v smeri Malgajeve poti ter se strmo vzpnemo po stopnicah. Stopnice se hitro končajo, ko pa pri kozolcu dosežemo makadamsko cesto ji sledimo desno do bližnje stanovanjske hiše, kjer nas oznake usmerijo levo pod traso visokonapetostnega daljnovoda. Sledi dokaj razgledna hoja pod daljnovodom, nato pa se pot razcepi.
Nadaljujemo levo (desno Malgajeva pot), nato pa po desni strani obidemo bližnjo hišo in gospodarsko poslopje, za katero prečimo makadamsko cesto. Sledi vzpon skozi gozd, kjer na razpotjih sledimo dokaj pogostim markacijam. Višje nas pot pripelje na razgledno travnato pobočje, s katerega se nam odpre lep pogled proti Uršlji gori in Peci. Nekoliko nad bližnjo kapelico se nam z desne priključi še pot od turistične kmetije Spodnji Lečnik, za razpotjem pa po desni strani obidemo še domačijo.
Sledi kratek vzpon po asfaltni cesti, nato pa nas oznake za Šteharski vrh usmerijo levo v gozd. Skozi gozd se nekaj časa strmeje vzpenjamo, nato pa dosežemo makadamsko cesto, po kateri nadaljujemo do kmetije Šteharnik, katero obidemo po levi strani. Nadaljujemo po kolovozu, sprva ob lepih razgledih na koroške hribe, nato pa pot preide v gozd. Sledi še nekaj minut zmernega vzpona in večinoma gozdna pot nas pripelje na Šteharski, oz. Šteharnikov vrh.
Z vrha se vrnemo nekaj korakov nazaj, nato pa nadaljujemo desno na neoznačen kolovoz, po katerem se pričnemo spuščati proti zahodu do severozahodu. Po nekaj minutah spusta dosežemo križišče makadamskih cest, mi pa nadaljujemo po rahlo levi cesti (ostro levo Ravne na Koroškem, rahlo desno lahko prispemo v Libeliče, ostro desno cerkev sv. Križa). Sledi rahel vzpon po makadamski cesti, ki nas vodi mimo dveh znamenj, nato pa ob lepih razgledih prispemo do križišča, kjer se rahlo v desno odcepi pot do zaselka Šteknija, mi pa nadaljujemo rahlo levo po spodnji cesti, ki nas še nekaj časa vodi ob lepih razgledih na koroške gore, nato pa cesta preide v gozd, ko se gozd prehodno razredči pa dosežemo lovsko kočo Strojna.
Za kočo se cesta vrne v gozd ter sprva še preči pobočja Šteknetovega vrha, nato pa pobočja Trotovega vrha. Sledi nekaj zaporednih križišč, kjer nadaljujemo naravnost, nato pa mimo Trotovega križa (kapelica trikotne oblike s svetniki upodobljenimi na freskah) prispemo do naslednjega križišča ob obeležju NOB, kjer pa nadaljujemo rahlo levo v smeri Strojne (rahlo desno Libeliče).
Pot naprej nas pripelje iz gozda in nas v nadaljevanju vodi ob lepih razgledih na Uršljo goro in ostale okoliške vrhove. Višje gremo še mimo kmetije Požeg oz. posestva Kupnik, po nekaj nadaljnjih minutah hoje pa prispemo do kmetije Janež, ki je izjemen primer ljudskega stavbarstva iz 17. stoletja.
Pri kmetiji, kjer je dobro ohranjena črna kuhinja nadaljujemo naravnost (rahlo desno po kolovozu Pokeržnikov vrh) ter po cesti v nekaj minutah prispemo do cerkve sv. Urha na Strojni.
a Koroškem - Šteharski vrh 1:45, Šteharski vrh - sv. Urh 1:25.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2018 (marec) in 2019 (februar).

Ob poti: Šteharski vrh (Šteharnikov vrh) (1018m), Trotov križ (863m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna1 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna2 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna3 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna4 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna5 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna6 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna7 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna8 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna9 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna10 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna11 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna12 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna13 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna14 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna15 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna16 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna17 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna18 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna19 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna20 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna21 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna22 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna23 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna24 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna25 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna26 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna27 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna28 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna29 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna30 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna31 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna32 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna33 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna34 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna35 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna36 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna37 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna38 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna39 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna40 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna41 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna42 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna43 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna44 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna45 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna46 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna47 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna48 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna49 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna50 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna51 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna52 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna53 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna54 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna55 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna56 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna57 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna58 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna59 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna60 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna61 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna62 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna63 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna64 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna65 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna66 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna67 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna68 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna69 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna70 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna71 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna72 Ravne na Koroškem - sveti_urh_strojna73
Diskusija o izletu Ravne na Koroškem - Sveti Urh (Strojna) (čez Šteharski vrh)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki