Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
  

Reka - Kojca

 
Izhodišče: Reka (253 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,1175°N / 13,9214°E
Cilj: Kojca (1303 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 3 h 55 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1050 m
Višinska razlika po poti: 1175 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 4093
Ocena: 1 glasov
Število slik: 100
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Idrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Tolminu. Čez čas nas cesta pripelje do križišča, kjer se v desno odcepi cesta v Cerkno, mi pa tu še vedno nadaljujemo naravnost, a postanemo pozorni saj bomo kmalu prišli v kraj Reka. Takoj za koncem kraja, pa najprej opazimo oznake za Kojco ter nekaj 10 m naprej še za Šebrelje. Tu se v levo odcepi ožja cesta, ki nas čez most preko reke Idrijce pripelje do manjšega parkirišča ob informativnih tablah za Arheološki park Divje babe.
b) Z Mosta na Soči ali Podbrda se zapeljemo do kraja Bača pri Modreju, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Idriji. Le nekaj 10 m preden se začne kraj Reka zavijemo desno čez most preko reke Idrijce ter nato parkiramo na manjšem parkirišču ob informativnih tablah.

Opis poti:

S parkirišča se vrnemo čez most, previdno prečimo glavno cesto, nato pa nadaljujemo desno ob glavni cesti proti Idriji. Po dobrih 50 m hoje ob glavni cesti, pa opazimo oznake za Kojco, ki nas usmerijo rahlo levo na ozko asfaltno cesto, po kateri hitro prispemo v središče vasi Reka. Tu nadaljujemo naravnost oz. rahlo desno in se sprehodimo med hišami. Strnjen del vasi se hitro konča, mi pa cesti, s katere se nam odpre lep pogled proti cerkvi sv. Ivana (hrib nad Divjimi babami) sledimo do nekoliko večjega križišča, kjer se usmerimo rahlo levo v smeri Kojce in Orehovške grape. Cesta se v nadaljevanju prične vzpenjati po levi strani Orehovške grape (gledano v smeri vzpona), mi pa po njej hodimo približno 10 minut, nato pa prispemo na manjše križišče, kjer nadaljujemo ostro levo v smeri Kojce, vrha Rodne in kmetije Močnik. Sprva še asfaltna cesta kmalu zavije ostro v desno, nato pa se prečno vzpenja proti desni. Višje se asfalt konča, nas pa deloma razgledna cesta hitro pripelje do že omenjene kmetije.
Tu med hišami zavijemo ostro levo na kolovoz, katerega pa na prvem desnem ovinku zapustimo, saj nas markacije usmerijo rahlo desno na nekoliko slabše uhojeno stezico. V nadaljevanju se vzpenjamo čez travnato pobočje, ko pa pot preide v ozek pas grmičevja, pa le ta spet postane lepše vidna in lažje sledljiva. Višje se pot obrne rahlo v levo ter se priključi širokemu kolovozu. Ko stopimo na kolovoz nadaljujemo levo ter se po njem vzpnemo iz gozda. Razmeroma zložna pot, ki se nadaljuje po razglednem in s travniki obdanem kolovozu, pa postopoma preide na drugo stran hriba. Po kolovozu, ki se občasno tudi spusti nadaljujemo do večjega senika, tam pa nas markacije usmerijo s kolovoza v lepo travnato dolinico. Naprej se vzpenjamo po omenjeni dolinici, kjer ni posebej vidne poti, nato pa, ko se vrnemo v gozd opazimo markacijo, ki nas usmeri rahlo desno. Naprej se strmo vzpnemo skozi ozek pas gozda, nato pa se ob rastišču spomladanske rese povzpnemo na razgleden vrh Rodne.
Z vrha nadaljujemo rahlo desno ter se pričnemo spuščati proti vzhodu. Pot naprej nas sprva vodi po deloma poraščenem grebenu, nato pa se postopoma obrača vse bolj v levo. Nižje se pobočje položi, pot pa postopoma preide v gozd. Naprej kratek čas prečimo pobočja po desni vzhodni strani bližnjega grebena, nato pa na manjšem sedelcu preide na levo zahodno stran. Po zahodni strani nadaljujemo nekaj časa, nato pa široka pot preide na deloma izpostavljen greben. Tu nadaljujemo naravnost ter se po široki in deloma ograjeni poti "sprehodimo" na drugo stran grebena, kjer se pot spremeni v širok kolovoz, le ta pa nas po krajšem vzponu pripelje do asfaltne ceste. Po cesti se mimo doma LD Otavnik povzpnemo do bližnjega križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Kojce. Pot naprej nas mimo spomenika NOB pripelje do nekaj hiš v vasi Orehek, mi pa tu nadaljujemo naravnost ter se sprehodimo do konca kraja.
Ko le nekaj metrov naprej prispemo do bližnje kapelice, pa nadaljujemo desno na makadamsko cesto, po kateri se pričnemo strmeje vzpenjati. Po cesti hodimo dobrih 10 minut, nato pa pri hiši zavijemo desno na markirano pešpot. Pot naprej se najprej vzpne skozi pas gozda, nato pa nas pripelje do enega od številnih senikov, kjer zavije ostro v desno. Vzpon nadaljujemo po kolovozu, le ta pa nas kmalu pripelje na prostrane senožeti. Tu nas oznake usmerijo levo na nekoliko slabše vidno stezico, ki se vzpenja ob robu manjšega "drevoreda". Na vrhu senožeti pot zavije v levo ter se nato prečno vzpenja čez občasno strma, deloma tudi travnata pobočja. Višje pot preide v gozd ter se prične še strmeje vzpenjati. Precej strma pot nas v nadaljevanju vodi ob robu bližnje grape, katero višje preči, nato pa zavije v desno ter se povsem položi. Sledi razmeroma dolgotrajno prečenje pobočij proti desni. Prečenje poteka čez občasno strma travnata pobočja, deloma pa skozi gozd. Prečenje nam zaradi dobro urejene poti ne povzroča večjih težav, le na enem kratkem delu skozi gozd, je zaradi precej strmega pobočja in deloma uničene poti potrebna večja previdnost. Ko se približno polurno prečenje konča, pa se priključimo bolj uhojeni poti.
Tu nadaljujemo levo (desno Zakojca, Orehek, Jesenica in preval Vrh Ravni) ter vzpon nadaljujemo po razmeroma strmi poti, ki nas najprej vodi mimo klopce, nato pa preide v pas redkega gozda. Višje se pot položi in nas pripelje na zložna vršna travnata pobočja Kojce. Tu nadaljujemo po zložni in razgledni poti, po kateri v manj kot 5 minutah nadaljnje hoje prispemo na vrh, katerega prepoznamo po znameniti kopi sena.

zemljevid poti
Ob poti: Rodne (698m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Reka - kojca1 Reka - kojca2 Reka - kojca3 Reka - kojca4 Reka - kojca5 Reka - kojca6 Reka - kojca7 Reka - kojca8 Reka - kojca9 Reka - kojca10 Reka - kojca11 Reka - kojca12 Reka - kojca13 Reka - kojca14 Reka - kojca15 Reka - kojca16 Reka - kojca17 Reka - kojca18 Reka - kojca19 Reka - kojca20 Reka - kojca21 Reka - kojca22 Reka - kojca23 Reka - kojca24 Reka - kojca25 Reka - kojca26 Reka - kojca27 Reka - kojca28 Reka - kojca29 Reka - kojca30 Reka - kojca31 Reka - kojca32 Reka - kojca33 Reka - kojca34 Reka - kojca35 Reka - kojca36 Reka - kojca37 Reka - kojca38 Reka - kojca39 Reka - kojca40 Reka - kojca41 Reka - kojca42 Reka - kojca43 Reka - kojca44 Reka - kojca45 Reka - kojca46 Reka - kojca47 Reka - kojca48 Reka - kojca49 Reka - kojca50 Reka - kojca51 Reka - kojca52 Reka - kojca53 Reka - kojca54 Reka - kojca55 Reka - kojca56 Reka - kojca57 Reka - kojca58 Reka - kojca59 Reka - kojca60 Reka - kojca61 Reka - kojca62 Reka - kojca63 Reka - kojca64 Reka - kojca65 Reka - kojca66 Reka - kojca67 Reka - kojca68 Reka - kojca69 Reka - kojca70 Reka - kojca71 Reka - kojca72 Reka - kojca73 Reka - kojca74 Reka - kojca75 Reka - kojca76 Reka - kojca77 Reka - kojca78 Reka - kojca79 Reka - kojca80 Reka - kojca81 Reka - kojca82 Reka - kojca83 Reka - kojca84 Reka - kojca85 Reka - kojca86 Reka - kojca87 Reka - kojca88 Reka - kojca89 Reka - kojca90 Reka - kojca91 Reka - kojca92 Reka - kojca93 Reka - kojca94 Reka - kojca95 Reka - kojca96 Reka - kojca97 Reka - kojca98 Reka - kojca99 Reka - kojca100
Diskusija o izletu Reka - Kojca ()
lavricr     
5.5.2012
Avto se lahko pusti tudi na parkirišču pred mostom čez potok Jesenica.

Nato se peš odpravimo čez most in takoj na desno po cesti. Markacijam se priključimo na ovinku, ko se nam pridruži cesta iz vasi Reka. Tu vidimo tablo Orehovska grapa (deveta slika) in nadaljujemo desno po opisu.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki