Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in JelovicaGozdarska koča na Babi / Selski most - Gozdarska koča na Babi
  

Selski most - Gozdarska koča na Babi

 
Izhodišče: Selski most (427 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3459°N / 14,1026°E
Cilj: Gozdarska koča na Babi (1050 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 1 h 50 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 623 m
Višinska razlika po poti: 640 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del - 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 842
Ocena: 1 glasov
Število slik: 60
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Bledu. Na Bledu "spregledamo" leve odcepe v smeri proti Koritnem, Bodeščam, Ribnem in Selu ter z vožnjo nadaljujemo do semaforja, kjer se v desno odcepi cesta proti Gorjam in Pokljuki. Na omenjenem križišču nadaljujemo naravnost ter se pričnemo spuščati proti Blejskemu jezeru. Ko na levi opazimo Kitajsko restavracijo Peking zapustimo glavno cesto proti Bohinjski Bistrici in z vožnjo za restavracijo nadaljujemo levo na ulico Narodnih herojev. Na nekaj manjših križiščih nadaljujemo po glavni cesti, nato pa prispemo na Cankarjevo cesto, po kateri se nato peljemo nekaj časa, oz. do križišča ob kapelici, kjer nadaljujemo rahlo desno v smeri Sela in Dobre gore (še naprej po glavni cesti Ribno). Z vožnjo nadaljujemo po postopoma ožji cesti, ki nas nekaj časa vodi ob travnikih in poljih, nato pa preide v gozd skozi katerega se prične spuščati. Nižje se gozd konča, mi pa prispemo v vas Selo in nekoliko naprej še na manjše križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo in nato takoj desno) navzdol v smeri Save in Kupljenika (levo Ribno, desno Bled). Sledi še nekaj spusta po še vedno razmeroma ozki cesti, nato pa se asfalt konča, mi pa se po nekoliko širši makadamski cesti zapeljemo do Selskega mostu preko reke Save Bohinjke. Parkiramo na primernem mestu ob mostu.
b) Najprej se zapeljemo v Podbrdo od tam pa v Bohinjsko Bistrico (z avtovlakom ali preko Soriške planine). Iz Bohinjske Bistrice z vožnjo nadaljujemo proti Bledu, tam pa, ko prispemo do jezera zavijemo desno v smeri Sela. V nadaljevanju se peljemo po ozki Mlinski cesti. Bled se kmalu konča, še naprej razmeroma ozka cesta pa nas pripelje v vas Selo, kjer na manjšem križišču sredi vasi nadaljujemo desno v smeri Save in Kupljenika (levo Bled, naravnost Ribno). Sledi še nekaj spusta po še vedno razmeroma ozki cesti, nato pa se asfalt konča, mi pa se po nekoliko širši makadamski cesti zapeljemo do Selskega mostu preko reke Save Bohinjke. Parkiramo na primernem mestu ob mostu.

Opis poti:

Z izhodišča se napotimo čez most preko Save Bohinjke, s katerega se odpre lep pogled na Ribensko goro, za mostom pa nadaljujemo desno v smeri Bohinjske Bele, Kupljenika in Taleža. Kratek čas nadaljujemo po makadamski cesti, ki se nadaljuje ob reki, nato pa na prvem križišču nadaljujemo levo na slabšo cesto v smeri Taleža (naravnost Kupljenik). Slabša cesta se nekaj minut vzpenja ob pašni ograji, na koncu le te pa se razcepi na dva kolovoza.
Nadaljujemo po levem kolovozu (razpotje ni označeno), ki postopoma zavije levo in nas hitro pripelje na senožet, s katere se nam odpre nekaj razgleda proti Karavankam, le ta pa ni tako lep kot spodaj od izhodišča, saj del razgleda zakrivajo smreke. Za propadajočim senikom, ki se nahaja ob koncu senožeti, se pot vrne v gozd ter se prične strmeje vzpenjati. Pot nadaljujemo po razmeroma široki vlaki, kjer "spregledamo" vse desne odcepe stranskih kolovozov. Ko višje prispemo na manjše razpotje, ob katerem opazimo oznake za Lovsko kočo na Taležu, pa nadaljujemo rahlo desno, po še vedno širšem kolovozu. Pot naprej se prečno vzpenja proti desni ter poteka po občasno bolj strmih pobočjih Tolstega vrha (883 m). Na delu, kjer se pot prehodno nekoliko položi, se nam z desne priključi še tehnično nekoliko zahtevnejša pot s Kupljenika, ki pa je od leta 2014 zaradi žledoloma zaprta.
Od razpotja naprej nadaljujemo v smeri Taleža, po prehodno markirani poti, po kateri v nekaj minutah nadaljnjega vzpona prispemo na razpotje na manjšem sedelcu, ob katerem se nahaja manjša klop in obeležje NOB.
Na sedlu se v levo nadaljuje pot na Tolsti vrh in dalje do Lovske koče na Taležu, naravnost vodi pot do planine Talež, proti desni pa se nadaljuje pot proti planini Vršana in Jelovici.
Nadaljujemo v smeri planine Vršana (ob razpotju ni oznak za planino Vršana) ter se pričnemo prečno vzpenjati proti desni. Sledi še nekaj minut zmernega vzpona, nato pa nas pot pripelje ob rob planine Vršana, na kateri se nahaja krmišče za divjad.
Planino obidemo po desni strani ter vzpon nadaljujemo po poti, ob kateri nas spremljajo sicer redke označbe ob poti v obliki planinskega čevlja. Nekaj minut višje stopimo na razmeroma novo gozdno cesto, ob kateri pa so oznake le za smer, od koder prihajamo. Cesti sledimo v levo, nato pa, ko po nekaj korakih na desni opazimo stezico, zapustimo cesto in se usmerimo na omenjeno stezo. Sledi še nekaj minut zmernega vzpona, nato pa se pot položi in nas pripelje ob rob planote, kjer opazimo oznako, da smo na Babi in ker smo preko 1000 metrov višine, da tudi ni greha.
Od tu še kratek čas nadaljujemo po dokaj zložni poti skozi gozd, nato pa prispemo na slabšo gozdno cesto, kateri sledimo v desno. S slabše ceste se kmalu v levo odcepi "označena" pot (na deblu opazimo oznake (planinski čevelj)), mi pa nadaljujemo naravnost ter v manj kot 5 minutah nadaljnje hoje prispemo do gozdarske koče, od katere se odpre res lep pogled proti Blejskemu jezeru in okolici.
Selski most - planina Vršana 1:15, planina Vršana - gozdarska koča 35 minut
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (april).

zemljevid poti
Ob poti: Planina Vršana (900m), Na Babi (1001m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Selski most - gozdarska_koca_na_babi1 Selski most - gozdarska_koca_na_babi2 Selski most - gozdarska_koca_na_babi3 Selski most - gozdarska_koca_na_babi4 Selski most - gozdarska_koca_na_babi5 Selski most - gozdarska_koca_na_babi6 Selski most - gozdarska_koca_na_babi7 Selski most - gozdarska_koca_na_babi8 Selski most - gozdarska_koca_na_babi9 Selski most - gozdarska_koca_na_babi10 Selski most - gozdarska_koca_na_babi11 Selski most - gozdarska_koca_na_babi12 Selski most - gozdarska_koca_na_babi13 Selski most - gozdarska_koca_na_babi14 Selski most - gozdarska_koca_na_babi15 Selski most - gozdarska_koca_na_babi16 Selski most - gozdarska_koca_na_babi17 Selski most - gozdarska_koca_na_babi18 Selski most - gozdarska_koca_na_babi19 Selski most - gozdarska_koca_na_babi20 Selski most - gozdarska_koca_na_babi21 Selski most - gozdarska_koca_na_babi22 Selski most - gozdarska_koca_na_babi23 Selski most - gozdarska_koca_na_babi24 Selski most - gozdarska_koca_na_babi25 Selski most - gozdarska_koca_na_babi26 Selski most - gozdarska_koca_na_babi27 Selski most - gozdarska_koca_na_babi28 Selski most - gozdarska_koca_na_babi29 Selski most - gozdarska_koca_na_babi30 Selski most - gozdarska_koca_na_babi31 Selski most - gozdarska_koca_na_babi32 Selski most - gozdarska_koca_na_babi33 Selski most - gozdarska_koca_na_babi34 Selski most - gozdarska_koca_na_babi35 Selski most - gozdarska_koca_na_babi36 Selski most - gozdarska_koca_na_babi37 Selski most - gozdarska_koca_na_babi38 Selski most - gozdarska_koca_na_babi39 Selski most - gozdarska_koca_na_babi40 Selski most - gozdarska_koca_na_babi41 Selski most - gozdarska_koca_na_babi42 Selski most - gozdarska_koca_na_babi43 Selski most - gozdarska_koca_na_babi44 Selski most - gozdarska_koca_na_babi45 Selski most - gozdarska_koca_na_babi46 Selski most - gozdarska_koca_na_babi47 Selski most - gozdarska_koca_na_babi48 Selski most - gozdarska_koca_na_babi49 Selski most - gozdarska_koca_na_babi50 Selski most - gozdarska_koca_na_babi51 Selski most - gozdarska_koca_na_babi52 Selski most - gozdarska_koca_na_babi53 Selski most - gozdarska_koca_na_babi54 Selski most - gozdarska_koca_na_babi55 Selski most - gozdarska_koca_na_babi56 Selski most - gozdarska_koca_na_babi57 Selski most - gozdarska_koca_na_babi58 Selski most - gozdarska_koca_na_babi59 Selski most - gozdarska_koca_na_babi60
Diskusija o izletu Selski most - Gozdarska koča na Babi ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki