Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Kako se imenuje plezalna pot, ki vodi na Krn?

Pot Silva Korena

Pot Lojzeta Rekarja

Hanzova pot

Kopiščarjeva pot

Kopinškova pot

Kremžarjeva pot

  

Skalnica - Vodice (pot po jarkih)

 
Izhodišče: Skalnica (320 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 45,9872°N / 13,6619°E
Cilj: Vodice (651 m)
Ime poti: pot po jarkih
Čas hoje: 1 h 45 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 331 m
Višinska razlika po poti: 520 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, svetilka
Priporočena oprema (zima): čelada, dereze, svetilka
Ogledov: 3085
Ocena: 1 glasov
Število slik: 70
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Zapeljemo se v Novo Gorico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Tolminu in Kobaridu. Glavni cesti proti Tolminu sledimo le do Solkana, kjer v semaforiziranem križišču nadaljujemo desno v smeri Svete Gore in Grgarja. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero nadaljujemo rahlo levo v smeri Svete Gore. V nadaljevanju se peljemo po ožji asfaltni cesti, ob kateri parkiramo na primernem mestu ob cesti (najbolje še pred prvim križem, katerega bomo opazili na levi strani ceste).
b) Iz Tolmina ali Mosta na Soči se peljemo po glavni cesti proti Novi Gorici, nato pa le malo pred Novo Gorico, točneje v semaforiziranem križišču v Solkanu zavijemo levo v smeri Svete Gore in Grgarja. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero nadaljujemo rahlo levo v smeri Svete Gore. V nadaljevanju se peljemo po ožji asfaltni cesti, ob kateri parkiramo na primernem mestu ob cesti (najbolje še pred prvim križem, katerega bomo opazili na levi strani ceste).
c) Iz Goriških Brd se zapeljemo v Solkan, kjer v prvem križišču za novim Solkanskim mostom nadaljujemo naravnost v smeri Svete Gore. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero nadaljujemo rahlo levo v smeri Svete Gore. V nadaljevanju se peljemo po ožji asfaltni cesti, ob kateri parkiramo na primernem mestu ob cesti (najbolje še pred prvim križem, katerega bomo opazili na levi strani ceste).

Opis poti:

Od mesta, kjer smo parkirali se najprej sprehodimo do prvega križa, od tam pa nadaljujemo rahlo levo na markirano pešpot, ki vodi na Sveto Goro. Po dobrih 50 metrih od križa bomo prišli na manjše razpotje, kjer nadaljujemo desno po poti po jarkih (naravnost Sveta Gora - lahka pot).
Pot po jarkih se le nekaj metrov naprej ponovno razcepi, mi pa nadaljujemo desno v kaverno (rahlo levo pot, ki obide prvo in drugo kaverno). V nadaljevanju nam bo prav prišla čelna svetilka ter zaradi ponekod nizkega stropa in nevarnosti padajočega kamenja tudi čelada. Na drugi strani prve kaverne pot zavije nekoliko v levo ter se zmerno vzpne skozi gozd. Višje prispemo do druge kaverne, katera je razmeroma kratka. Ko izstopimo iz nje se vrnemo na pot, katera je obšla prvi dve kaverni in katera je za nekaj minut krajša.
V nadaljevanju pot postane bolj strma, le ta pa nas vodi po in ob nekdanjih vojaških jarkih. Nekoliko višje prispemo do lepega razgledišča, katero je s poti oddaljeno le nekaj korakov (z razgledišča se nam odpre lep pogled na oba Solkanska mostova, Novo Gorico in Sabotin). Nad razglediščem se pot položi, nato pa se povsem približa asfaltni cesti, ki vodi na Sveto Goro.
Na mestu, kjer se povsem približamo cesti, bomo opazili vhod v tretjo 260 metrov dolgo kaverno. Tu si ponovno nadenemo čelado in svetilko ter se spustimo v kaverno, kamor nas usmerja tudi markacija nad njenim vhodom. Pot skozi kaverno je sprva precej spolzka ter razmeroma strma, saj so nam poleg debele jeklenice na več mestih v pomoč tudi skobe. Višje se pot oz. kaverna položi, prav tako pa se končajo tudi vsa varovala. Sledi še nekaj minut hoje in pot nas pripelje iz kaverne, kjer se priključimo poti iz Grgarja.
Tu nadaljujemo desno ter vzpon nadaljujemo po poti, ki se prečno vzpenja skozi gozd. V nadaljevanju nas pot vodi še mimo nekaj manjših kavern, nato pa se prehodno nekoliko bolj vzpne in nas pripelje na Frančiškov hrib, s katerega se nam odpre lep razgled.
S Frančiškovega hriba nadaljujemo po široki grebenski poti, po kateri v dobrih 5 minutah nadaljnje hoje prispemo do pokopališče ter nekaj 10 metrov naprej še do vrha Svete Gore.
Cerkev, gostinski lokal ter druge objekte večinoma obidemo po desni strani, nato pa nadaljujemo desno navzdol po stopnicah, po katerih se spustimo do bližnjega parkirišča.
S parkirišča nadaljujemo po cesti v smeri Vodic in konjeniške poti treh svetišč (kažipoti se nahajajo nekoliko nad parkiriščem, točneje ob bližnjem križišču), katera izgubi asfaltno prevleko ter se zmerno spušča. V nadaljevanju se cesta po večini spušča skozi nizek gozd, a se nam kljub temu občasno odpre lep razgled proti Krnu in okoliškim goram. Po dobrih 150 višinskih metrih spusta prispemo na manjši preval imenovan Preški vrh, kjer je križišče večih gozdnih cest.
S prevala nadaljujemo naravnost po slabši vzpenjajoči cesti v smeri Vodic, katero pa le nekaj 10 korakov naprej zapustimo, saj nas markacije povedejo levo na markirano pešpot. Pot naprej se vrne v nizek gozd, nato pa se nadaljuje v zmernem vzponu. V nadaljevanju nas pot vodi mimo več jarkov in nekaj kavern iz časa prve svetovne vojne, nato pa se prehodno nekoliko strmeje vzpne. Strmina zelo hitro popusti in razmeroma zložna pot nas pripelje iz gozda na zaraščen travnik, s katerega že vidimo vrh Vodic, na katerem stoji mavzolej generala Gonzage in katerega dosežemo po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje.

zemljevid poti
Ob poti: Frančiškov hrib (632m), Sveta Gora (681m), Preški vrh (503m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Sveta Gora
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Skalnica - vodice1 Skalnica - vodice2 Skalnica - vodice3 Skalnica - vodice4 Skalnica - vodice5 Skalnica - vodice6 Skalnica - vodice7 Skalnica - vodice8 Skalnica - vodice9 Skalnica - vodice10 Skalnica - vodice11 Skalnica - vodice12 Skalnica - vodice13 Skalnica - vodice14 Skalnica - vodice15 Skalnica - vodice16 Skalnica - vodice17 Skalnica - vodice18 Skalnica - vodice19 Skalnica - vodice20 Skalnica - vodice21 Skalnica - vodice22 Skalnica - vodice23 Skalnica - vodice24 Skalnica - vodice25 Skalnica - vodice26 Skalnica - vodice27 Skalnica - vodice28 Skalnica - vodice29 Skalnica - vodice30 Skalnica - vodice31 Skalnica - vodice32 Skalnica - vodice33 Skalnica - vodice34 Skalnica - vodice35 Skalnica - vodice36 Skalnica - vodice37 Skalnica - vodice38 Skalnica - vodice39 Skalnica - vodice40 Skalnica - vodice41 Skalnica - vodice42 Skalnica - vodice43 Skalnica - vodice44 Skalnica - vodice45 Skalnica - vodice46 Skalnica - vodice47 Skalnica - vodice48 Skalnica - vodice49 Skalnica - vodice50 Skalnica - vodice51 Skalnica - vodice52 Skalnica - vodice53 Skalnica - vodice54 Skalnica - vodice55 Skalnica - vodice56 Skalnica - vodice57 Skalnica - vodice58 Skalnica - vodice59 Skalnica - vodice60 Skalnica - vodice61 Skalnica - vodice62 Skalnica - vodice63 Skalnica - vodice64 Skalnica - vodice65 Skalnica - vodice66 Skalnica - vodice67 Skalnica - vodice68 Skalnica - vodice69 Skalnica - vodice70
Diskusija o izletu Skalnica - Vodice (pot po jarkih)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki