Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in JelovicaPlaninski dom Goška ravan / Spodnja Lipnica (Kolnica) - Planinski dom Goška ravan
  

Spodnja Lipnica (Kolnica) - Planinski dom Goška ravan (zgoraj po cesti)

 
Izhodišče: Spodnja Lipnica (Kolnica) (490 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3206°N / 14,1629°E
Cilj: Planinski dom Goška ravan (933 m)
Ime poti: zgoraj po cesti
Čas hoje: 2 h 10 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 443 m
Višinska razlika po poti: 530 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 118
Ocena: 1 glasov
Število slik: 40
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Naklo, Podtabor ali Brezje, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Krope. V križišču, kjer se v smeri naravnost nadaljuje cesta proti Kropi zavijemo desno ter se v nadaljevanju peljemo skozi Kamno Gorico. Naprej se še nekaj časa peljemo po Lipniški dolini, nato pa zavijemo levo v smeri Spodnje Lipnice ter Lovske koče na Taležu. Pred zaselkom Kolnica ter še preden drugič prečimo potok Lipnica (potok prvič prečimo na koncu Spodnje Lipnice), pa parkiramo ob informativni tabli vodne učne poti Grabnarca.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Lesce ali Radovljica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Radovljice ter pozneje vasi Lancovo, Lipnica ter Kamna Gorica. V nadaljevanju cesta preko mostu preči reko Savo ter se na drugi strani postopoma prične vzpenjati. Pot naprej nas vodi skozi Lancovo, nato pa se spustimo v Lipniško dolino, kjer že kmalu zavijemo desno v Spodnjo Lipnico, od koder z vožnjo nadaljujemo proti Taležu. Pred zaselkom Kolnica ter še preden drugič prečimo potok Lipnica (potok prvič prečimo na koncu Spodnje Lipnice), pa parkiramo ob informativni tabli vodne učne poti Grabnarca.

Opis poti:

Z izhodišča nadaljujemo levo po slabši cesti, po nekaj 10 korakih pa z razpotja tudi nadaljujemo levo ter s hojo nadaljujemo po širokem vzpenjajočem se kolovozu. Nekaj časa se prečno vzpenjamo proti levi, kjer nas pot vodi mimo manjšega izvira, nato pa nadaljujemo ostro desno v smeri proti Razpoku. Malo naprej se kolovoz ponovno obrne v levo, na naslednjem razpotju pa gremo še enkrat desno proti Razpoku. Sledi nekaj prečnega vzpona proti desni, kolovoz pa se spremeni v gozdno stezico, ki je nekoliko slabše uhojena, a se ji da dokaj lepo slediti, višje pa je ob poti tudi nekaj starejših markacij. Med vzponom se nam občasno odpre nekaj razgleda proti Karavankam in delu Kamniško Savinjskih Alp, pot pa nas vodi tudi mimo manjšega znamenja. Pot, ki večinoma poteka skozi gozd, višje preči kolovoz, nato pa nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do makadamske ceste, kjer tudi stopimo na rob Razpoka, kjer nekoliko naprej stoji nekaj koč, z roba planote, pri eni od koč, pa se nam odpre tudi čudovit pogled na Gorenjsko in Alpe.
Z Razpoka, kjer stopimo na širšo makadamsko cesto nadaljujemo desno ter s hojo nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas vodi ob robu planote. Med rahlim spustom se nam občasno odpre lep pogled na Karavanke, nekoliko naprej pa še na Julijske Alpe, kjer lepo vidimo Triglav. Cesta se v nadaljevanju robu Jelovice umakne nekoliko v levo in nas pripelje na Ažmanov rovt, kjer stoji nekaj vikendov.
Nadaljujemo po glavni makadamski cesti in mimo lovske koče v 10 minutah nadaljnje hoje prispemo na planino Goška Ravan, nekoliko naprej pa še do planinskega doma Goška Ravan, ki se nahaja nekaj korakov s ceste v levo.
Kolnica - Razpok 1:30, Razpok - Ažmanov rovt 0:30, Ažmanov rovt - Goška ravan 0:10.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2019 (maj).

zemljevid poti
Ob poti: Razpok (1002m), Ažmanov rovt (960m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan1 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan2 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan3 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan4 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan5 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan6 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan7 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan8 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan9 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan10 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan11 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan12 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan13 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan14 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan15 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan16 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan17 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan18 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan19 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan20 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan21 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan22 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan23 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan24 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan25 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan26 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan27 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan28 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan29 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan30 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan31 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan32 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan33 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan34 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan35 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan36 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan37 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan38 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan39 Spodnja Lipnica (Kolnica) - planinski_dom_goska_ravan40
Diskusija o izletu Spodnja Lipnica (Kolnica) - Planinski dom Goška ravan (zgoraj po cesti)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki