Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovjeLašček / Srednji Lokovec - Lašček
  

Srednji Lokovec - Lašček (skozi Novo Mesto)

 
Izhodišče: Srednji Lokovec (913 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,0468°N / 13,7678°E
Cilj: Lašček (1071 m)
Ime poti: skozi Novo Mesto
Čas hoje: 1 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 158 m
Višinska razlika po poti: 158 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: SuzanaM
Ogledov: 3669
Ocena: 4 glasov
Število slik: 106
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Veliko poti nas pripelje na lepo in večinoma prezrto Banjško planoto, katere najvišji vrh je Lašček.
Na skrajnem vzhodnem in najvišjem delu Banjške planote, tik ob robu nad Čepovansko dolino, se v ozkem pasu razprostira Lokovec. Ena izmed najdaljših in najbolj prostranih slovenskih vasi z manjšimi zaselki in samotnimi domačijami združuje tri Lokovce: Dolenji, Srednji in Gorenji Lokovec. Naše izhodišče je pri cerkvi v Srednjem Lokovcu, do katerega se lahko pripeljemo:
- iz Nove Gorice preko Banjšic ali Čepovana,
- iz Kanala preko Kanalskega Vrha in Banjšic ali preko Avč, Levpe in Kala nad Kanalom.
- iz Mosta na Soči preko Čepovana ali Kala nad Kanalom.
Tisti bolj pustolovskega duha pa se lahko pripeljete tudi iz Dolenje Trebuše.

a) Iz Nova Gorice sledimo oznakam za Bovec-Tolmin in nadaljujemo po Solkanski obvoznici oziroma, se zapeljemo skozi Novo Gorico do Solkana. V semaforiziranem križišču, nad pokopališčem v Solkanu, nadaljujemo v smeri Čepovan, Lokve in Sv. Gora po cesti, ki se vzpenja mimo kamnoloma. Kmalu za odcepom za Sv. Goro se levo odcepi cesta za Čepovan, Banjšice in Grgar, naravnost pa se cesta nadaljuje na Trnovo in Lokve. Z vožnjo nadaljujemo levo do Grgarja, kjer imamo dve možnosti: lahko zavijemo levo za Banjšice ali desno za Čepovan. Cesta preko Čepovana je slaba 2 km krajša, vendar je preko Banjšic veliko bolj razgledna, saj se nam ob dobri vidljivosti odpre prekrasen razgled na Julijske Alpe. Iz Čepovana nadaljujemo v smeri Banjšic in se po 3 km pripeljemo do Srednjega Lokovca. Iz Banjšic nadaljujemo v smeri Čepovana in po dobrih 5 km prispemo v Srednji Lokovec.
Nova Gorica – Čepovan – Sr. Lokovec: 24 km, Nova Gorica – Banjšice - Sr. Lokovec: 26 km.

b) Iz Kanala (iz smeri Nove Gorice je odcep malo pred Kanalom) se zapeljemo do Kanalskega vrha, kjer si lahko ogledamo ogromen bazen (15 ha) črpalne hidroelektrarne Avče, in nadaljujemo preko Bat in Banjšic do Srednjega Lokovca (22 km).

c) Iz Mosta na Soči nadaljujemo v smeri Cerkno, Idrija, Podbrdo do železniške postaje in sledimo cesti za Čepovan in Lokve. Strma, ovinkasta cesta nas pripelje do Čepovana, po še 3 km pa pridemo do Srednjega Lokovca. Most na Soči – Čepovan: 15,5 km, Čepovan - Sr. Lokovec: 3 km.

Opis poti:

Pot je nezahtevna, saj je na njej le nekaj krajših vzponov. Večinoma poteka po opuščenih kolovozih, med samotnimi zaselki in po gozdu. Najbolj primeren čas za obisk je od jeseni do pomladi, poleti je lahko zelo vroče, poti pa se hitro zarastejo. Pot je dobro markirana, vendar moramo biti zaradi neštetih razpotij zelo pozorni, da ne zaidemo. Če dolgo ne vidimo nobene markacije, zagotovo nismo na pravi poti. Prvi obisk ni priporočljiv v snežnih razmerah, saj pot velikokrat ni shojena, zaradi talnih markacij pod snegom in številnih razpotij pa bi težko našli pravo smer. Orientacija je kar zahtevna.

Pri cerkvi v Srednjem Lokovcu prečkamo cesto in nadaljujemo po kolovozu, ki se vzpenja mimo športnega igrišča in hiše, v kateri je Mali muzej kovaštva in stalna razstava o življenju in delu v Lokovcu rojenega škofa Metoda Piriha. Po krajšem strmejšem vzponu se pot v bolj zložnem vzponu nadaljuje skozi gozd. Pozorno sledimo markacijam. Na prvem razpotju takoj po prihodu v gozd zavijemo levo, kasneje, ko se pot položi, pa desno. Po približno 10-15 minutah nas kolovoz pripelje do asfaltirane ceste, po kateri nadaljujemo levo s krajšim vzponom po cesti. Asfalt se konča v križišču, kjer je oznaka za spominsko ploščo. Nadaljujemo po desni makadamski cesti. Pot se skoraj povsem položi in nas mimo skupine hiš pripelje do naslednjega razpotja, kjer zopet nadaljujemo desno in v rahlem spustu po makadamski cesti pridemo do zaselka Novo Mesto. Nadaljujemo po makadamski cesti skozi zaselek in naprej po desni širši cesti mimo večje domačije. Še naprej sledimo makadamski cesti, ki se rahlo spušča do naslednjega razpotja, kjer se nam z leve priključi kolovoz, cesta pa zavije desno. Na tem razpotju nas markacija na telefonskem drogu usmerimo na stezo, ki se s ceste v levo prečno vzpne v gozd. Lahko bi nadaljevali tudi po kolovozu levo in se priključili na pot iz Sr. Lokovca skozi Raštelo (možnost krajšanja krožne poti ob povratku).

Pot se skozi gozd zmerno vzpenja do nekaj porušenih hiš in se še naprej vzpenja do manjše jase, ki jo prečimo in se pričnemo spuščati skozi gozd. Pozorno sledimo markacijam in na razpotju nadaljujemo po levem kolovozu. Po krajšem spustu bomo prišli do mogočne samotne domačije z lepim kamnitim portalom. Steza nas popelje mimo hiše in po levi strani obhodi manjšo vrtačo. V gozdu se prične steza prečno spuščati (naravnost oz. levo navzgor se pride do nove hiše), vse dokler ne doseže manjšega kolovoza, po katerem se pričnemo vzpenjati v levo. Po nekaj minutah pridemo do naslednjega slabše označenega razpotja, kjer nadaljujemo z vzponom v levo. Kolovoz se razširi in nas po krajšem vzponu pripelje iz gozda. Markacija na drevesu nas vodi naravnost čez s travo poraslo pobočje, kolovoz, ki zavije levo, pa pelje do manjše obnovljene hiše. Po krajšem vzponu nadaljujemo po levem robu zaraščenega travnika (desno bomo videli ostanke hiše). Nadaljujemo po zatravljeni poti, ki se prične kmalu spuščati, nato pa zavije levo v gozd in se razširi v ožji kolovoz. Ta se sprva spušča, nato pa zavije levo, in se po par korakih prične vzpenjati v desno. Kmalu nas pripelje iz gozda, kjer na razpotju nadaljujemo desno in nadaljujemo s hojo po manj gosto poraščenem terenu. Po krajšem vzponu se prične pot spuščati in nas pripelje do asfaltirane ceste. Pred seboj bomo videli samotno domačijo, ki je tik pod vrhom hriba. Kratek čas nadaljujemo z vzponom po cesti v smeri domačije, na ovinku pa zavijemo levo, na slabšo makadamsko pot, in po nekaj korakih prispemo do večjega obračališča. Makadamska cesta zavije levo (če bi nadaljevali v tej smeri, bi se priključili na pot iz Sr. Lokovca skozi Raštelo), mi pa nadaljujemo desno, in se po stezi, ki gre skozi vrata pašne ograde, vzpnemo po levem robu večje vrtače. Po krajšem vzponu se priključimo na pot, ki pripelje od hiše na naši desni. Nadaljujemo levo in kmalu prispemo do naslednjega razpotja. Oznake nas usmerijo desno v gozd, naravnost pa bi prišli na pot iz Sr. Lokovca skozi Raštelo. Po 10-ih minutah strmega vzpona skozi gozd dosežemo razgledni travnati vrh Laščka.

V dobri vidljivosti se nam odprejo širni razgledi. Od Tržaškega zaliva na jugu, Furlanije in Dolomitov na zahodu, na severu pa kraljujejo Julijske Alpe z Matajurjem, Kaninskim pogorjem, Krnom in vencem Tolminskih in Spodnje Bohinjskimi gora, za katerimi kraljuje Triglav. Le proti vzhodu nam drevesa zastirajo razgled na Škofjeloško hribovje in Porezen.

V dolino se lahko opravimo po poti skozi Raštelo in tako opravimo lep krožen pohod. Z vrha sledimo oznakam za Lokovec – cerkev (1,45 h) in nadaljujemo s hojo po z gozdom poraščenem grebenu do razpotja, kjer zavijemo levo in sledimo oznakam za Lokovec - cerkev.

zemljevid poti
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Srednji Lokovec - lascek1
Srednji Lokovec - lascek2
Srednji Lokovec - lascek3
Srednji Lokovec - lascek4
Srednji Lokovec - lascek5
Srednji Lokovec - lascek6
Srednji Lokovec - lascek7
Srednji Lokovec - lascek8
Srednji Lokovec - lascek9
Srednji Lokovec - lascek10
Srednji Lokovec - lascek11
Srednji Lokovec - lascek12
Srednji Lokovec - lascek13
Srednji Lokovec - lascek14
Srednji Lokovec - lascek15
Srednji Lokovec - lascek16
Srednji Lokovec - lascek17
Srednji Lokovec - lascek18
Srednji Lokovec - lascek19
Srednji Lokovec - lascek20
Srednji Lokovec - lascek21
Srednji Lokovec - lascek22
Srednji Lokovec - lascek23
Srednji Lokovec - lascek24
Srednji Lokovec - lascek25
Srednji Lokovec - lascek26
Srednji Lokovec - lascek27
Srednji Lokovec - lascek28
Srednji Lokovec - lascek29
Srednji Lokovec - lascek30
Srednji Lokovec - lascek31
Srednji Lokovec - lascek32
Srednji Lokovec - lascek33
Srednji Lokovec - lascek34
Srednji Lokovec - lascek35
Srednji Lokovec - lascek36
Srednji Lokovec - lascek37
Srednji Lokovec - lascek38
Srednji Lokovec - lascek39
Srednji Lokovec - lascek40
Srednji Lokovec - lascek41
Srednji Lokovec - lascek42
Srednji Lokovec - lascek43
Srednji Lokovec - lascek44
Srednji Lokovec - lascek45
Srednji Lokovec - lascek46
Srednji Lokovec - lascek47
Srednji Lokovec - lascek48
Srednji Lokovec - lascek49
Srednji Lokovec - lascek50
Srednji Lokovec - lascek51
Srednji Lokovec - lascek52
Srednji Lokovec - lascek53
Srednji Lokovec - lascek54
Srednji Lokovec - lascek55
Srednji Lokovec - lascek56
Srednji Lokovec - lascek57
Srednji Lokovec - lascek58
Srednji Lokovec - lascek59
Srednji Lokovec - lascek60
Srednji Lokovec - lascek61
Srednji Lokovec - lascek62
Srednji Lokovec - lascek63
Srednji Lokovec - lascek64
Srednji Lokovec - lascek65
Srednji Lokovec - lascek66
Srednji Lokovec - lascek67
Srednji Lokovec - lascek68
Srednji Lokovec - lascek69
Srednji Lokovec - lascek70
Srednji Lokovec - lascek71
Srednji Lokovec - lascek72
Srednji Lokovec - lascek73
Srednji Lokovec - lascek74
Srednji Lokovec - lascek75
Srednji Lokovec - lascek76
Srednji Lokovec - lascek77
Srednji Lokovec - lascek78
Srednji Lokovec - lascek79
Srednji Lokovec - lascek80
Srednji Lokovec - lascek81
Srednji Lokovec - lascek82
Srednji Lokovec - lascek83
Srednji Lokovec - lascek84
Srednji Lokovec - lascek85
Srednji Lokovec - lascek86
Srednji Lokovec - lascek87
Srednji Lokovec - lascek88
Srednji Lokovec - lascek89
Srednji Lokovec - lascek90
Srednji Lokovec - lascek91
Srednji Lokovec - lascek92
Srednji Lokovec - lascek93
Srednji Lokovec - lascek94
Srednji Lokovec - lascek95
Srednji Lokovec - lascek96
Srednji Lokovec - lascek97
Srednji Lokovec - lascek98
Srednji Lokovec - lascek99
Srednji Lokovec - lascek100
Srednji Lokovec - lascek101
Srednji Lokovec - lascek102
Srednji Lokovec - lascek103
Srednji Lokovec - lascek104
Srednji Lokovec - lascek105
Srednji Lokovec - lascek106
Diskusija o izletu Srednji Lokovec - Lašček (skozi Novo Mesto)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki