Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Zasavsko - Posavsko hribovje in DolenjskaVrunčev dom na Svetini / Štore - Vrunčev dom na Svetini
  

Štore - Vrunčev dom na Svetini (čez Resevno in Resje nad Štorami)

 
Izhodišče: Štore (260 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2213°N / 15,3215°E
Cilj: Vrunčev dom na Svetini (780 m)
Ime poti: čez Resevno in Resje nad Štorami
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 520 m
Višinska razlika po poti: 960 m
Zemljevid: Posavsko hribovje Boč - Bohor 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: bruny
Ogledov: 1212
Ocena: 2 glasov
Število slik: 76
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Štore dosegljive idealno s pomočjo Slovenskih železnic. Po cesti...zapustimo avtocesto v Celju in se praktično v centru Celja usmerimo proti Štoram oziroma Šentjurju. Avtomobil parkiramo v bližini železniške postaje Štore, kjer je na voljo dovolj parkirnih mest in tudi začetek označene planinske poti.

Opis poti:

Začetek poti je pri železniški postaji v Štorah. Napotimo se preko Voglajne, kjer nas smerna tabla takoj usmeri levo nekaj deset višinskih metrov v hrib. Ob prvem objektu gremo levo in sledimo planinski poti skozi gozd neposredno nad Voglajno. Ob izhodu iz gozda v naselju Draga sledimo travniški poti tudi neposredno nad Voglajno in v nadaljevanju po asfaltni cesti do mostu preko reke Voglajne oziroma razpotja imenovanega Opoka. Levo gre preko mostu pot za Dramlje, Konjiško goro..., desno po ožji gozdni cesti preko Kompol in Šentjanža višje v svet hribovja nad Štorami in Celjem, mi pa nadaljujemo po asfaltni cesti naravnost in po nekaj sto metrih skozi naselje Prožinska vas in nekje trikrat zaporedoma zavijemo rahlo v levo. Seveda je pot ustrezno označena z markacijami, tablami in je lahko sledljiva. V nadaljevanju preidemo na kolovoz, ki nas po nekaj sto metrih nekoliko navzdol pripelje do potoka, ki ga po nekaj sto metrih prečimo s pomočjo manjšega mostiča, nadaljujemo ob vodovodnem objektu, manjšem izviru vode, kjer se lahko odžejamo in lesenem križu. Kmalu za križem se odmaknemo od vode in nadaljujemo višje ob kozolcu in skozi dvorišče domačije. Za domačijo nekoliko bolj ostro v hrib delno po cesti in v nadaljevanju po travniški poti, kjer kmalu prečimo gozdno cesto. S pomočjo nekaj metrov jeklenih vrvi nadaljujemo višje po prijetni gozdni poti in kmalu se z leve priključi pot iz Šentjurja.
Nadaljujemo po nekoliko širši gozdni poti pod edino domačijo v tem delu in v nadaljevanju nekoliko desno skozi gozd, kjer po nekaj sto metrih dosežemo asfaltno cesto, ki vodi višje. V nadaljevanju sledimo asfaltni cesti in po nekaj sto metrih se priključi z leve strma pot iz Šentjurja.
Nadaljujemo še po asfaltni podlagi in s pomočjo lesenih stopnic na travniško planjavo, kjer ob pomniku NOB zavijemo desno na gozdno/dostavno cesto za planinski dom Resevna in dom kmalu dosežemo.
Od doma seveda podaljšamo nekaj korakov višje na sodoben razgledni stolp od katerega nadaljujemo takoj navzdol po označeni planinski poti. Po spustu v gozdnem delu sestopimo na odprt svet ob domačiji, dveh. Table nas usmerijo dalje v smeri Svetine in nadaljujemo po zgornji gozdni cesti naravnost ponovno v bolj temeljitem objemu gozda. Dobro označeni gozdni cesti sledimo in nadaljujemo ob pomniku celjski četi, ki je levo od poti ter nekoliko desno navzgor po ožji gozdni poti, delno tudi vlaki. Kmalu dosežemo nekoliko večjo lovsko prežo in po kratkem nadaljevanju tudi nekje neizraziti vrh Resje nad Štorami. Nekaj metrov pod vrhom ponovno pomnik na ustanovitev celjske čete na domačiji, ki je nekaj deset metrov pod vrhom. Tukaj so tudi možni razgledi nekje v smeri proti jugu in zahodu.
Z Resja se spustimo navzdol po asfaltni povezavi in dosežemo ob dveh domačijah širšo asfaltno cesto v Slemenah. Po asfaltni cesti nadaljujemo desno nekaj sto metrov in na označenem razpotju nadaljujemo znova desno v gozd po gozdni planinski poti. Ob izhodu iz gozda ponovno na asfaltno podlago in skozi osrednji del naselja Javornik rahlo v hrib. Nadaljujemo skozi predel imenovan Mrzla planina, nekje ob petih, šestih domačijah kmalu dosežemo cesto Štore - Svetina in po njej nadaljujemo približno dvesto metrov. Na označenem razpotju zavijemo z asfaltne ceste desno navzgor na ožjo gozdno pot. Kmalu dosežemo lepo urejen vikend s čebelnjakom in nadaljujemo v nekoliko bolj strnjenem gozdu višje in ob prihodu na travniško pašniško planjavo pod žal opuščeno domačijo dosežemo razpotje Dobošek. Nadaljujemo nekoliko navzgor, navzdol vodi pot v Kompole oziroma Štore preko Šentjanža in ob kapelici zavijemo desno navzgor po asfaltni cesti. Kmalu dosežemo Vrunčev dom, ki je desno ob poti, cilj poti danes, ki nas nagradi tudi z razgledi.
Dolžina poti iz Štor je okoli 12 kilometrov, 960 pozitivnih višinskih metrov in 350 negativnih višinskih metrov.

Ob poti: Resevna (682m), Resje nad Štorami (567m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Turn (Sv. Janez Krstnik), Almin dom na Svetini
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Štore - vruncev_dom_na_svetini1 Štore - vruncev_dom_na_svetini2 Štore - vruncev_dom_na_svetini3 Štore - vruncev_dom_na_svetini4 Štore - vruncev_dom_na_svetini5 Štore - vruncev_dom_na_svetini6 Štore - vruncev_dom_na_svetini7 Štore - vruncev_dom_na_svetini8 Štore - vruncev_dom_na_svetini9 Štore - vruncev_dom_na_svetini10 Štore - vruncev_dom_na_svetini11 Štore - vruncev_dom_na_svetini12 Štore - vruncev_dom_na_svetini13 Štore - vruncev_dom_na_svetini14 Štore - vruncev_dom_na_svetini15 Štore - vruncev_dom_na_svetini16 Štore - vruncev_dom_na_svetini17 Štore - vruncev_dom_na_svetini18 Štore - vruncev_dom_na_svetini19 Štore - vruncev_dom_na_svetini20 Štore - vruncev_dom_na_svetini21 Štore - vruncev_dom_na_svetini22 Štore - vruncev_dom_na_svetini23 Štore - vruncev_dom_na_svetini24 Štore - vruncev_dom_na_svetini25 Štore - vruncev_dom_na_svetini26 Štore - vruncev_dom_na_svetini27 Štore - vruncev_dom_na_svetini28 Štore - vruncev_dom_na_svetini29 Štore - vruncev_dom_na_svetini30 Štore - vruncev_dom_na_svetini31 Štore - vruncev_dom_na_svetini32 Štore - vruncev_dom_na_svetini33 Štore - vruncev_dom_na_svetini34 Štore - vruncev_dom_na_svetini35 Štore - vruncev_dom_na_svetini36 Štore - vruncev_dom_na_svetini37 Štore - vruncev_dom_na_svetini38 Štore - vruncev_dom_na_svetini39 Štore - vruncev_dom_na_svetini40 Štore - vruncev_dom_na_svetini41 Štore - vruncev_dom_na_svetini42 Štore - vruncev_dom_na_svetini43 Štore - vruncev_dom_na_svetini44 Štore - vruncev_dom_na_svetini45 Štore - vruncev_dom_na_svetini46 Štore - vruncev_dom_na_svetini47 Štore - vruncev_dom_na_svetini48 Štore - vruncev_dom_na_svetini49 Štore - vruncev_dom_na_svetini50 Štore - vruncev_dom_na_svetini51 Štore - vruncev_dom_na_svetini52 Štore - vruncev_dom_na_svetini53 Štore - vruncev_dom_na_svetini54 Štore - vruncev_dom_na_svetini55 Štore - vruncev_dom_na_svetini56 Štore - vruncev_dom_na_svetini57 Štore - vruncev_dom_na_svetini58 Štore - vruncev_dom_na_svetini59 Štore - vruncev_dom_na_svetini60 Štore - vruncev_dom_na_svetini61 Štore - vruncev_dom_na_svetini62 Štore - vruncev_dom_na_svetini63 Štore - vruncev_dom_na_svetini64 Štore - vruncev_dom_na_svetini65 Štore - vruncev_dom_na_svetini66 Štore - vruncev_dom_na_svetini67 Štore - vruncev_dom_na_svetini68 Štore - vruncev_dom_na_svetini69 Štore - vruncev_dom_na_svetini70 Štore - vruncev_dom_na_svetini71 Štore - vruncev_dom_na_svetini72 Štore - vruncev_dom_na_svetini73 Štore - vruncev_dom_na_svetini74 Štore - vruncev_dom_na_svetini75 Štore - vruncev_dom_na_svetini76
Diskusija o izletu Štore - Vrunčev dom na Svetini (čez Resevno in Resje nad Štorami)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki