Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeDom na Boču / Studenice - Dom na Boču
  

Studenice - Dom na Boču (po cesti in planinski poti)

 
Izhodišče: Studenice (260 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2999°N / 15,6138°E
Cilj: Dom na Boču (698 m)
Ime poti: po cesti in planinski poti
Čas hoje: 2 h 10 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 438 m
Višinska razlika po poti: 560 m
Zemljevid: Posavsko hribovje Boč - Bohor 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: bruny
Ogledov: 1742
Ocena: 2 glasov
Število slik: 57
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:

a) Iz smeri Maribora avtocesto zapustimo v Slovenski Bistrici, kjer nas table usmerijo v Poljčane. V centru zavijemo levo v smeri Studenic in po nekje treh kilometrih dosežemo Studenice, kjer nadaljujemo desno preko mostu čez reko Dravinjo v osrednji del naselja. Pred samostanskim kompleksom varno parkiramo.
b) Iz smeri Ljubljane avtocesto zapustimo v Slovenskih Konjicah in se preko Žič, Loč in Zbelovega pripeljemo v center Poljčan. V centru zavijemo desno v smeri Studenic in po nekje treh kilometrih dosežemo Studenice, kjer nadaljujemo desno preko mostu čez reko Dravinjo v osrednji del naselja. Pred samostanskim kompleksom varno parkiramo.
c) Iz smeri Ptuja, Kidričevega preko Ptujske gore, Majšperka in Makol pripeljemo v Studenice, kjer nadaljujemo levo preko mostu čez reko Dravinjo v osrednji del naselja. Pred samostanskim kompleksom varno parkiramo.

Opis poti:

Po kratkem ogledu osrednjega dela Studenic, nadaljujemo levo od samostanskega kompleksa ob župnišču. V prehodu/podhodu med župniščem in društvom vinogradnikov Sv. Martin Studenice nadaljujemo navzgor po kolovozu ob kamnitem obzidju in nunskem pokopališču. Kmalu dosežemo izvir(e) Toplega studeniškega potoka, ki so levo od poti in po ozki brvi prečimo potok. Nadaljujemo navzgor, sedaj po stari rimski cesti, ki je skozi dolga stoletja ohranila še prvinsko obliko osnovne poti višje v Boč. Ob izhodu na gozdno cesto zavijemo levo, desno vodi cesta v naselje Podboč oziroma Zgornje Poljčane.
Sledimo gozdni cesti in levo ob poti je odcep za lovsko kočo LD Poljčane, mi pa nadaljujemo naravnost. Na prvem večjem križišču/razpotju nadaljujemo naravnost oziroma levo, desno vodi pot po cesti na Formilo, stolp na Boču... V križišču desno je orientir, manjše opuščeno betonirano gozdarsko skladišče. Nadaljujemo po cesti, levo ob poti je manjši delno zapuščen lesen objekt pod cesto in nekoliko dalje tudi levo razgledišče na nižji svet in proti Pohorju...
V nadaljevanju kmalu dosežemo razpotje in planinsko pot iz Makol. S smernimi tablami ni označeno in nadaljujemo ostro desno navzgor, sedaj po gozdni planinski poti, ki je zgledno označena z markacijami. Desno ob poti bo kmalu železna lovska preža, v nadaljevanju se pot nekoliko položi na vmesnem grebenu pod Kisovcem. Desno od poti še ena, tokrat lesena lovska preža in kmalu gremo navzdol po pred nekaj leti posekanem gozdnem delu. V nadaljevanju desno na bolj široko gozdno cesto in tudi že praktično sestop na Formilo.
Formila je dosežena in sledi še kratek podaljšek do razpotja, levo za partizansko bolnico, Gaveza, Grilovo kapelo, Plešivec...in desno za planinski dom na Boču. Razpotje je tudi stik s Štajersko - zagorsko oziroma ,,B,, - Bratsko potjo.
Po kratkem ogledu Formile nadaljujemo desno v smeri planinskega doma na Boču. Sledimo dobro utrjeni gozdni cesti skozi gozd. V nadaljevanju se priključi z leve strmo navzdol gozdna cesta iz smeri Rogaške Slatine in tudi direktna planinska pot od lovskega doma Rogaška Slatina in Gaveza. Kmalu v nekaj deset metrih dosežemo novo razpotje in nadaljujemo desno, naravnost je smer za Kostrivnico. Nadaljujemo in ponovno razpotje, kjer gremo levo na klasično gozdno planinsko pot, ki ji sledimo skozi gozd. Kmalu na travnati planjavi in pred objektom v gradnji desno navzgor in takoj levo ponovno na gozdno cesto. Gozdni cesti sledimo in na prevalu dosežemo najvišjo točko poti danes...727 metrov. Sledi spust lahkotno navzdol in ponovno kratek vzpon ob nekdanji okrepčevalnici Drevenik, ki je levo od poti. Še nekaj korakov in dosežemo asfaltno cesto in pomembno razpotje. Veliko možnosti eventuelnih nadaljevanj ampak danes desno in navzdol ob manjšem opuščenem kamnolomu desno ob poti. Kmalu v nadaljevanju dosežemo levo ob poti cerkev sv. Miklavža na Boču in desno cilj poti...dom planincev PD Poljčane na Boču.
Pot iz Studenic meri v dolžino okoli 9000 metrov, 560 pozitivnih višinskih metrov in 130 negativnih višinskih metrov.

zemljevid poti
Ob poti: Studeniški grad (315m), Izvir Toplega (Studeniškega) potoka (295m), Formila na Boču (624m), Partizanska bolnica na Formili/Boču (630m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Planinska koča Velikonočnica, Dom na Boču, Boč
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Studenice - dom_na_bocu1 Studenice - dom_na_bocu2 Studenice - dom_na_bocu3 Studenice - dom_na_bocu4 Studenice - dom_na_bocu5 Studenice - dom_na_bocu6 Studenice - dom_na_bocu7 Studenice - dom_na_bocu8 Studenice - dom_na_bocu9 Studenice - dom_na_bocu10 Studenice - dom_na_bocu11 Studenice - dom_na_bocu12 Studenice - dom_na_bocu13 Studenice - dom_na_bocu14 Studenice - dom_na_bocu15 Studenice - dom_na_bocu16 Studenice - dom_na_bocu17 Studenice - dom_na_bocu18 Studenice - dom_na_bocu19 Studenice - dom_na_bocu20 Studenice - dom_na_bocu21 Studenice - dom_na_bocu22 Studenice - dom_na_bocu23 Studenice - dom_na_bocu24 Studenice - dom_na_bocu25 Studenice - dom_na_bocu26 Studenice - dom_na_bocu27 Studenice - dom_na_bocu28 Studenice - dom_na_bocu29 Studenice - dom_na_bocu30 Studenice - dom_na_bocu31 Studenice - dom_na_bocu32 Studenice - dom_na_bocu33 Studenice - dom_na_bocu34 Studenice - dom_na_bocu35 Studenice - dom_na_bocu36 Studenice - dom_na_bocu37 Studenice - dom_na_bocu38 Studenice - dom_na_bocu39 Studenice - dom_na_bocu40 Studenice - dom_na_bocu41 Studenice - dom_na_bocu42 Studenice - dom_na_bocu43 Studenice - dom_na_bocu44 Studenice - dom_na_bocu45 Studenice - dom_na_bocu46 Studenice - dom_na_bocu47 Studenice - dom_na_bocu48 Studenice - dom_na_bocu49 Studenice - dom_na_bocu50 Studenice - dom_na_bocu51 Studenice - dom_na_bocu52 Studenice - dom_na_bocu53 Studenice - dom_na_bocu54 Studenice - dom_na_bocu55 Studenice - dom_na_bocu56 Studenice - dom_na_bocu57
Diskusija o izletu Studenice - Dom na Boču (po cesti in planinski poti)
bruny     
11.6.2017
Po opisani poti v poznem popoldnevu z gorskim kolesomBoč v liniji Studenice - Razpotje Hrastovec pod Bočem - Formila - Planinski dom na Boču,11.06.2017Lep pozdrav!
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki