Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeGrilova kapela na Boču / Studenice - Grilova kapela na Boču
  

Studenice - Grilova kapela na Boču

 
Izhodišče: Studenice (260 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2999°N / 15,6138°E
Cilj: Grilova kapela na Boču (534 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 274 m
Višinska razlika po poti: 515 m
Zemljevid: Posavsko hribovje Boč - Bohor 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: bruny
Ogledov: 1919
Ocena: 1 glasov
Število slik: 50
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:

a) Iz smeri Maribora avtocesto zapustimo v Slovenski Bistrici, kjer nas table usmerijo v Poljčane. V centru zavijemo levo v smeri Studenic in po nekje treh kilometrih dosežemo Studenice, kjer nadaljujemo desno preko mostu čez reko Dravinjo v osrednji del naselja. Pred samostanskim kompleksom varno parkiramo.
b) Iz smeri Ptuja, Kidričevega preko Ptujske gore, Majšperka in Makol pripeljemo v Studenice, kjer nadaljujemo levo preko mostu čez reko Dravinjo v osrednji del naselja. Pred samostanskim kompleksom varno parkiramo.
c) Iz smeri Ljubljane avtocesto zapustimo v Slovenskih Konjicah in se preko Žič, Loč in Zbelovega pripeljemo v center Poljčan. V centru zavijemo desno v smeri Studenic in po nekje treh kilometrih dosežemo Studenice, kjer nadaljujemo desno preko mostu čez reko Dravinjo v osrednji del naselja. Pred samostanskim kompleksom varno parkiramo.

Opis poti:

Po kratkem ogledu osrednjega dela Studenic, nadaljujemo levo od samostanskega kompleksa ob župnišču. V prehodu/podhodu med župniščem in društvom vinogradnikov Studenice nadaljujemo navzgor po kolovozu ob kamnitem obzidju in nunskem pokopališču. Kmalu dosežemo izvir(e) Toplega studeniškega potoka levo od poti in po ozki brvi prečimo potok. Nadaljujemo navzgor, sedaj po stari rimski cesti, ki je skozi dolga stoletja ohranila še prvinsko obliko osnovne poti višje v Boč. Ob izhodu na gozdno cesto zavijemo levo, desno vodi cesta v naselje Podboč oziroma Zgornje Poljčane.
Sledimo gozdni cesti in na prvem večjem križišču/razpotju nadaljujemo desno, levo vodi cesta v smeri Makol. V nadaljevanju dosežemo desno ob cesti brunarico lovcev LD Poljčane na Golniku. Nadaljujemo po cesti, ki se za nekaj metrov izravna. Po kratki ravnini nadaljujemo v vzponu in kmalu pridemo ponovno na križišče, na katerem nadaljujemo levo na ožjo gozdno cesto, desno se nadaljuje pot proti stolpu na Boču. Po ožji gozdni cesti med Kisovcem levo in Drevesnico desno kmalu dosežemo nekje 645 metrov visoki preval nad Formilo. Nadaljujemo navzdol, Formila že desno od nas v vidnem polju, z leve se kmalu priključi označena planinska pot iz Makol.
Formila je dosežena in sledi še kratek podaljšek do razpotja, levo za partizansko bolnico, Gaveza, Grilovo kapelo, Plešivec...in desno za planinski dom na Boču. Razpotje je tudi stik s Štajersko - zagorsko oziroma ,,B,, - Bratsko potjo.
Na razpotju nadaljujemo levo po gozdni cesti in po dobrih dvesto metrih levo nekoliko pod traso ceste dosežemo vmesni cilj poti partizansko bolnico na Formili. Še vedno je dobro skrita čeprav leži neposredno ob cesti. Lesena tablica z napisom je na deblu ampak žal tudi večkrat odstranjena, zbita na tla in podobno.
Po kratkem ogledu točke ob poti nadaljujemo po gozdni cesti nekaj sto metrov naprej in na prvem odcepu desno nadaljujemo po gozdni poti. Smerne table na odcepu ni je pa lahko sledljiva planinska pot skozi mešani gozd listavcev in delno tudi iglavcev. V času rasti je tukaj veliko čemaža.
Kmalu dosežemo gozdno cesto nasproti manjšega nogometnega igrišča in zavijemo levo. Nadaljujemo ob domu lovcev LD Rogaška Slatina desno ob poti in ob domačiji Gavez levo ob poti. Z desne se kmalu priključi tudi asfaltna cesta iz Rogaške Slatine. Nadaljujemo višje po gozdni cesti, tudi smerne table so v pomoč in po nekaj sto metrih ob nekje opuščeni gozdarski rampi nadaljujemo desno ponovno do razpotja s tablami. Levo oziroma višje se odcepi pot proti Ložnemu oziroma Donački gori, medtem ko mi nadaljujemo desno in po nekaj metrih ravnine nadaljujemo s spustom. Pot, prijetna v objemu gozda in prečimo v nadaljevanju gozdno cesto in čez manjšo travniško jaso nadaljujemo pod Grilovim hribom. Pot je nekje v stalnem padcu in kmalu preidemo na travniško planjavo. Še nekaj korakov in dosežen je cilj poti danes...Grilova kapela na Boču.

zemljevid poti
Ob poti: Formila na Boču (624m), Partizanska bolnica na Formili/Boču (630m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Studenice - grilova_kapela_na_bocu1 Studenice - grilova_kapela_na_bocu2 Studenice - grilova_kapela_na_bocu3 Studenice - grilova_kapela_na_bocu4 Studenice - grilova_kapela_na_bocu5 Studenice - grilova_kapela_na_bocu6 Studenice - grilova_kapela_na_bocu7 Studenice - grilova_kapela_na_bocu8 Studenice - grilova_kapela_na_bocu9 Studenice - grilova_kapela_na_bocu10 Studenice - grilova_kapela_na_bocu11 Studenice - grilova_kapela_na_bocu12 Studenice - grilova_kapela_na_bocu13 Studenice - grilova_kapela_na_bocu14 Studenice - grilova_kapela_na_bocu15 Studenice - grilova_kapela_na_bocu16 Studenice - grilova_kapela_na_bocu17 Studenice - grilova_kapela_na_bocu18 Studenice - grilova_kapela_na_bocu19 Studenice - grilova_kapela_na_bocu20 Studenice - grilova_kapela_na_bocu21 Studenice - grilova_kapela_na_bocu22 Studenice - grilova_kapela_na_bocu23 Studenice - grilova_kapela_na_bocu24 Studenice - grilova_kapela_na_bocu25 Studenice - grilova_kapela_na_bocu26 Studenice - grilova_kapela_na_bocu27 Studenice - grilova_kapela_na_bocu28 Studenice - grilova_kapela_na_bocu29 Studenice - grilova_kapela_na_bocu30 Studenice - grilova_kapela_na_bocu31 Studenice - grilova_kapela_na_bocu32 Studenice - grilova_kapela_na_bocu33 Studenice - grilova_kapela_na_bocu34 Studenice - grilova_kapela_na_bocu35 Studenice - grilova_kapela_na_bocu36 Studenice - grilova_kapela_na_bocu37 Studenice - grilova_kapela_na_bocu38 Studenice - grilova_kapela_na_bocu39 Studenice - grilova_kapela_na_bocu40 Studenice - grilova_kapela_na_bocu41 Studenice - grilova_kapela_na_bocu42 Studenice - grilova_kapela_na_bocu43 Studenice - grilova_kapela_na_bocu44 Studenice - grilova_kapela_na_bocu45 Studenice - grilova_kapela_na_bocu46 Studenice - grilova_kapela_na_bocu47 Studenice - grilova_kapela_na_bocu48 Studenice - grilova_kapela_na_bocu49 Studenice - grilova_kapela_na_bocu50
Diskusija o izletu Studenice - Grilova kapela na Boču ()
bruny     
29.6.2014
Danes po opisani poti iz Studenic do točke Grilova kapela. Prijetna pot, razmere optimalne. Ob povratku še po planinski poti na vrh nekje Plešivca in povratek po gozdni cesti...v nadaljevanju spust v Studenice pod Stavskim vrhom/Stavšekom za razširitev prijetne pohodniške aktivnosti...Boč/Grilova kapela&Plešivec,29.06.2014
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki