Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeSveta Marjeta na Boču / Studenice - Sveta Marjeta na Boču
  

Studenice - Sveta Marjeta na Boču

 
Izhodišče: Studenice (260 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2999°N / 15,6138°E
Cilj: Sveta Marjeta na Boču (655 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 395 m
Višinska razlika po poti: 460 m
Zemljevid: Posavsko hribovje Boč - Bohor 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: bruny
Ogledov: 1924
Ocena: 2 glasov
Število slik: 38
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:

a) Iz smeri Ljubljane avtocesto zapustimo v Slovenskih Konjicah in se preko Žič, Loč in Zbelovega pripeljemo v center Poljčan. V centru zavijemo desno v smeri Studenic in po nekje treh kilometrih dosežemo Studenice, kjer nadaljujemo desno preko mostu čez reko Dravinjo v osrednji del naselja. Pred samostanskim kompleksom varno parkiramo.
b) Iz smeri Maribora avtocesto zapustimo v Slovenski Bistrici, kjer nas table usmerijo v Poljčane. V centru zavijemo levo v smeri Studenic in po nekje treh kilometrih dosežemo Studenice, kjer nadaljujemo desno preko mostu čez reko Dravinjo v osrednji del naselja. Pred samostanskim kompleksom varno parkiramo.
c) Iz smeri Ptuja, Kidričevega preko Ptujske gore, Majšperka in Makol pripeljemo v Studenice, kjer nadaljujemo levo preko mostu čez reko Dravinjo v osrednji del naselja. Pred samostanskim kompleksom varno parkiramo.

Opis poti:

Po kratkem ogledu osrednjega dela Studenic, nadaljujemo levo od samostanskega kompleksa ob župnišču. V prehodu/podhodu med župniščem in društvom vinogradnikov Studenice nadaljujemo navzgor po kolovozu ob kamnitem obzidju in nunskem pokopališču. Kmalu dosežemo izvir(e) Toplega studeniškega potoka levo od poti in po ozki brvi prečimo potok. Nadaljujemo navzgor, sedaj po stari rimski cesti, ki je skozi dolga stoletja ohranila še prvinsko obliko osnovne poti višje v Boč. Ob izhodu na gozdno cesto zavijemo levo, desno vodi cesta v naselje Podboč oziroma Zgornje Poljčane.
Sledimo gozdni cesti in na prvem večjem križišču/razpotju nadaljujemo desno, levo vodi cesta v smeri Makol. V nadaljevanju dosežemo desno ob cesti brunarico lovcev LD Poljčane na Golniku. Nadaljujemo po cesti, ki se za nekaj metrov izravna. Po kratki ravnini nadaljujemo v vzponu in kmalu pridemo ponovno na križišče, na katerem nadaljujemo levo na ožjo gozdno cesto, desno se nadaljuje pot proti stolpu na Boču. Po ožji gozdni cesti med Kisovcem levo in Drevesnico desno kmalu dosežemo nekje 645 metrov visoki preval nad Formilo. Nadaljujemo navzdol, Formila že desno od nas v vidnem polju, z leve se kmalu priključi označena planinska pot iz Makol.
Formila je dosežena in sledi še kratek podaljšek do razpotja, levo za partizansko bolnico, Gaveza, Grilovo kapelo, Plešivec...in desno za planinski dom na Boču. Razpotje je tudi stik s Štajersko - zagorsko oziroma ,,B,, - Bratsko potjo.
Po kratkem ogledu nadaljujemo po gozdni cesti desno v smeri planinskega doma na Boču. Na prvem razpotju gremo ostro levo navzgor po gozdni cesti, na deblu drevesa napis Donačka gora in markacije. Cesti sledimo višje v gozd in kmalu dosežemo travnato planjavo vzhodno pod Hrastovcem. Na razpotju oziroma križišču desno in sledi spust po gozdni cesti navzdol. Kmalu dosežemo cilj poti danes, cerkev Sv. Marjete pod enim od nižjih vrhov Boča 791 metrov visokim Hrastovcem, ki nas nagradi z razgledi na Obsotelje, Kozjansko, Hrvaško Zagorje in še kaj.
Dolžina poti iz Studenic je okoli 7500 metrov, 460 pozitivnih višinskih metrov in 70 negativnih višinskih metrov.

zemljevid poti
Ob poti: Studeniški grad (315m), Formila na Boču (624m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Studenice - sveta_marjeta_na_bocu1 Studenice - sveta_marjeta_na_bocu2 Studenice - sveta_marjeta_na_bocu3 Studenice - sveta_marjeta_na_bocu4 Studenice - sveta_marjeta_na_bocu5 Studenice - sveta_marjeta_na_bocu6 Studenice - sveta_marjeta_na_bocu7 Studenice - sveta_marjeta_na_bocu8 Studenice - sveta_marjeta_na_bocu9 Studenice - sveta_marjeta_na_bocu10 Studenice - sveta_marjeta_na_bocu11 Studenice - sveta_marjeta_na_bocu12 Studenice - sveta_marjeta_na_bocu13 Studenice - sveta_marjeta_na_bocu14 Studenice - sveta_marjeta_na_bocu15 Studenice - sveta_marjeta_na_bocu16 Studenice - sveta_marjeta_na_bocu17 Studenice - sveta_marjeta_na_bocu18 Studenice - sveta_marjeta_na_bocu19 Studenice - sveta_marjeta_na_bocu20 Studenice - sveta_marjeta_na_bocu21 Studenice - sveta_marjeta_na_bocu22 Studenice - sveta_marjeta_na_bocu23 Studenice - sveta_marjeta_na_bocu24 Studenice - sveta_marjeta_na_bocu25 Studenice - sveta_marjeta_na_bocu26 Studenice - sveta_marjeta_na_bocu27 Studenice - sveta_marjeta_na_bocu28 Studenice - sveta_marjeta_na_bocu29 Studenice - sveta_marjeta_na_bocu30 Studenice - sveta_marjeta_na_bocu31 Studenice - sveta_marjeta_na_bocu32 Studenice - sveta_marjeta_na_bocu33 Studenice - sveta_marjeta_na_bocu34 Studenice - sveta_marjeta_na_bocu35 Studenice - sveta_marjeta_na_bocu36 Studenice - sveta_marjeta_na_bocu37 Studenice - sveta_marjeta_na_bocu38
Diskusija o izletu Studenice - Sveta Marjeta na Boču ()
bruny     
24.8.2014
Natančno po opisani poti do cilja in nazaj v Studenice. Poznopopoldanska ura, tereni razmočeni ampak ker je to v glavnem gozdna cesta ni bilo težav. Opisana pot je primerna za kolo ampak danes ,,udaril pešaka,,. Trasa je bila v celoti osamela. Enostavna pot, prijeten lahkoten trening...GPS sled danes ni lepo uspela. Še bo priložnost, morda dodam kdaj v prihodnosti. Prijetna povezava Studenic in Čače vasi zaradi izrazite severne in južne lege na Boču.Lp
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki