Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
  

Sviščaki - Snežnik (po cesti)

 
Izhodišče: Sviščaki (1242 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 45,5742°N / 14,401°E
Cilj: Snežnik (1796 m)
Ime poti: po cesti
Čas hoje: 1 h 55 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 554 m
Višinska razlika po poti: 560 m
Zemljevid: Snežnik 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 3410
Ocena: 1 glasov
Število slik: 56
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Iz Cerknice ali Nove vasi na Blokah se najprej zapeljemo do Bloške Police, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Loža in Babnega Polja. V naselju Pudob zavijemo desno v smeri Snežnika, Ilirske Bistrice, Knežaka in bližnjega naselja Kozarišče. V Kozariščah nadaljujemo rahlo levo v smeri Snežnika ter tudi v naslednjih križiščih sledimo cesti v smeri Snežnika. Ko se Kozarišče končajo, se konča tudi asfalt, mi pa takoj za mostom preko Malega Obrha nadaljujemo levo v smeri Mašuna in Knežaka. Sledi dolgotrajna vožnja po makadamski cesti, po kateri po približno 19 km od Kozarišč prispemo do križišča, kjer se nam z desne priključi cesta z Mašuna. Tu nadaljujemo levo v smeri Sviščakov, do kamor imamo še približno 10 km makadama, v križiščih pa sledimo oznakam za Sviščake. Po približno 29 km makadamske ceste prispemo do Planinskega doma na Sviščakih, kjer parkiramo.
b) Zapeljemo se v Pivko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Knežaku. V Knežaku na označenem križišču nadaljujemo levo v smeri Mašuna ter naselja Bač in Koritnice. Malo naprej gremo desno v smeri Mašuna in Koritnic (naravnost Bač). Za Koritnicami se cesta prične vidneje vzpenjati, nato pa nas po 18 km od glavnega križišča v Knežaku pripelje do Mašuna, od koder z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Sviščakov, do kamor imamo še približno 12 km makadamske ceste. Ko prispemo do Planinskega doma na Sviščakih parkiramo.
c) Najprej se zapeljemo v Ilirsko Bistrico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Sviščakom (odcep je sredi Ilirske Bistrice ter je označen, morda je le malo slabše opazen). Sprva se vzpenjamo po asfaltni cesti, nato pa po slabih 12 km vzpona asfalt zamenja makadam. Sledi še približno 7 km makadama, nato pa prispemo do križišča v neposredni bližini Planinskega doma na Sviščakih, kjer nadaljujemo naravnost proti bližnjemu planinskemu domu, kjer parkiramo.

Opis poti:

Na nasprotni strani ceste kot je Planinski dom na Sviščakih, opazimo planinske oznake za Snežnik in pogled na Snežnik, ki nas usmerijo na makadamsko cesto, ki se nadaljuje brez sprememb višine preko travnika. Na drugi strani travnika nas pot vodi mimo vodnega zajetja, za njim pa pot zavije rahlo levo v gozd, skozi katerega se prehodno zmerno vzpne. Po krajšem vzponu dosežemo drugo cesto, kateri sledimo v desno, po njej pa mimo nekaj počitniških hišic prispemo do širše makadamske ceste, kateri pa sledimo levo (desno glavna cesta Ilirska Bistrica - Sviščaki). Sledi lahkoten vzpon po širši makadamski cesti, po kateri nadaljujemo pot, po njej pa v približno 10 minutah prispemo do označenega razpotja, kjer se v levo odcepi pot k razgledišču "Pogled na Snežnik", v desno pa se nadaljuje markirana pešpot, ki vodi na Snežnik.
Nadaljujemo po cesti, ki nas še naprej vodi skozi gozd, po njej pa mimo brezna hitro prispemo do označenega križišča pod Lomom, ki se nahaja na 1330 metrih nad morjem.
Tudi tu nadaljujemo naravnost (po desni cesti se lahko priključimo prej omenjeni pešpoti ali pa nadaljujemo do lovske koče v Travnih dolcih, tudi od tam se je možno povzpeti na Snežnik, pot pa ni označena) v smeri Snežnika po cesti. Višje se nam prehodno odpre nekaj razgleda, nato pa prispemo do naslednjega križišča (v opisih izhodišče Snežniška Grda jama), kjer nadaljujemo po zgornji desni cesti (rahlo levo Mali Snežnik in Snežnik preko Malega Snežnika). Nekaj minut višje, na manjšem prevalu pa se nam z desne priključi pešpot s Sviščakov, kjer se vozna cesta tudi konča.
Pot nadaljujemo po slabši cesti, ki kmalu zavije ostro v levo, nato pa se v prečnem vzponu obrača vse bolj v desno. Med vzpenjanjem po omenjeni cesti se nam pričnejo odpirati vedno lepši razgledi, ki sežejo od bližnjega Malega Snežnika, prek Notranjske in Primorske vse do Dolomitov. Ko cesta zavije še nekoliko bolj v desno pa se na bližnjem obračališču konča.
Od konca ceste, kjer je postavljenih nekaj klopi, se nam odpre lep pogled na Veliki Snežnik, mi pa nadaljujemo po široki markirani poti, ki se nadaljuje skozi ruševje. Sledi prečni vzpon proti desni, nam pa se s poti odpirajo vedno lepši razgledi, ki sežejo preko Gorskega Kotarja vse do Velebita, lepo pa se vidijo tudi kvarnerski otoki, Učka, itd. Višje pot preide v neizrazito dolinico med obema Snežnikoma, kjer se najprej v levo odcepi Matetova pot, višje pa se nam z desne priključi še pot iz Grde drage in Mašuna (obe poti vodita preko Malega Snežnika).
Na obeh razpotjih nadaljujemo po desni poti, nas pa do Zavetišča na Velikem Snežniku loči še približno 5 minut prečnega vzpona preko nekoliko bolj strmega pobočja, kjer je v snegu večja nevarnost zdrsa.
Ko dosežemo zavetišče, pred njim nadaljujemo levo ter se v minuti nadaljnje hoje povzpnemo na najvišji ne alpski vrh v Sloveniji, s katerega se nam odpre razgled na vse strani.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (oktober).

zemljevid poti
Ob poti: Križišče pod Lomom (1330m), Kapetanova bajta (1460m), Obračališče (1564m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Sviščaki - sneznik1 Sviščaki - sneznik2 Sviščaki - sneznik3 Sviščaki - sneznik4 Sviščaki - sneznik5 Sviščaki - sneznik6 Sviščaki - sneznik7 Sviščaki - sneznik8 Sviščaki - sneznik9 Sviščaki - sneznik10 Sviščaki - sneznik11 Sviščaki - sneznik12 Sviščaki - sneznik13 Sviščaki - sneznik14 Sviščaki - sneznik15 Sviščaki - sneznik16 Sviščaki - sneznik17 Sviščaki - sneznik18 Sviščaki - sneznik19 Sviščaki - sneznik20 Sviščaki - sneznik21 Sviščaki - sneznik22 Sviščaki - sneznik23 Sviščaki - sneznik24 Sviščaki - sneznik25 Sviščaki - sneznik26 Sviščaki - sneznik27 Sviščaki - sneznik28 Sviščaki - sneznik29 Sviščaki - sneznik30 Sviščaki - sneznik31 Sviščaki - sneznik32 Sviščaki - sneznik33 Sviščaki - sneznik34 Sviščaki - sneznik35 Sviščaki - sneznik36 Sviščaki - sneznik37 Sviščaki - sneznik38 Sviščaki - sneznik39 Sviščaki - sneznik40 Sviščaki - sneznik41 Sviščaki - sneznik42 Sviščaki - sneznik43 Sviščaki - sneznik44 Sviščaki - sneznik45 Sviščaki - sneznik46 Sviščaki - sneznik47 Sviščaki - sneznik48 Sviščaki - sneznik49 Sviščaki - sneznik50 Sviščaki - sneznik51 Sviščaki - sneznik52 Sviščaki - sneznik53 Sviščaki - sneznik54 Sviščaki - sneznik55 Sviščaki - sneznik56
Video:
Snežnik, 30.12.2017 - Decemberska smuka Skoraj Snežnik, 10.12.2017 - Decemberska smuka
Diskusija o izletu Sviščaki - Snežnik (po cesti)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki