Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankePalec / Tinčkova koča - Palec
  

Tinčkova koča - Palec (skozi Zagon)

 
Izhodišče: Tinčkova koča (1070 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4228°N / 14,1991°E
Cilj: Palec (2026 m)
Ime poti: skozi Zagon
Čas hoje: 3 h 30 min
Zahtevnost: zahtevna neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 956 m
Višinska razlika po poti: 1055 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 730
Ocena: 1 glasov
Število slik: 80
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti naprej sledimo v smeri Žirovnice in Jesenic. Po nekaj km vožnje, pa bomo prišli do križišča, kjer se v desno odcepi cesta v Žirovnico in Moste (iz smeri Jesenic levo). Le nekaj metrov naprej pa v naslednjem križišču zavijemo levo v Moste (desno Žirovnica). Naprej se peljemo mimo spomenika padlim borcem, kjer se cesta prične dvigati v klanec pod železniško progo. Na vrhu klanca zavijemo desno (pri tabli Vila Karin), mi pa se naprej peljemo proti Završniškem jezeru in Valvasorjevem domu. Cesta se nato položi in nas pripelje do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Valvasorjevemu domu, mi pa nadaljujemo naravnost po sprva še asfaltirani cesti. Cesta kmalu postane makadamska, mi pa ji sledimo do parkirišča v bližini Tinčkove koče. Cesta je v zgornjem delu pogosto v precej slabem stanju.

Opis poti:

Z izhodišča nas oznake za Valvasorjev dom in Stol usmerijo levo na širok kolovoz, ki preide v gozd. Že po nekaj 10 metrih markirana pot proti Valvasorjevemu domu in Stolu zavije levo, mi pa nadaljujemo rahlo desno, po kolovozu, ki nas vodi še mimo nekaj koč. Pot nadaljujemo po neoznačenem kolovozu, ki se najprej zmerno, višje pa razmeroma strmo vzpenja skozi gozd. Še nekoliko naprej se kolovoz spremeni v gozdno stezo, le ta pa se pred prečenjem hudournika razcepi na dva dela. Nadaljujemo po spodnji desni poti, ki preči hudournik, nato pa se nekaj minut le zmerno vzpenja skozi gozd. Pot kmalu postane precej strma in na posamezne dele nekoliko težje sledljiva. Pot skozi dolino Zagon ima v zgornjem delu nekaj razpotij, mi pa na vseh izbiramo desne odcepe (tudi, če na katerem nadaljujemo naravnost, se višje priključimo na pot, ki vodi s sedla Šija proti Stolu, le da jo dosežemo bolj zahodno).
Višje, na višini približno 1500 metrov, nas pot prehodno popelje prav v dolinico, iz katere pa se kmalu umakne nekoliko v desno. Na tem delu prispemo na še eno manj opazno razpotje, kjer gremo še enkrat desno, v nadaljevanju pa se prečno vzpenjamo ob lepih pogledih na Stol, Srednjo peč in okoliške gore. Sledljiva, a na dele bolj zaraščena pot, se postopoma položi in se vrne v hudourniško dolinico. Kratek čas se vzpenjamo ob manjšem hudourniku, nato pa dosežemo spodnjo pot na Stol.
Omenjeni poti sledimo rahlo desno do bližnje podrte betonske bajte, od tam pa desno v smeri sedla Šija in Zelenice. Sledi kratek vzpon, nato pa pot zavije levo ter se v nadaljevanju prečno vzpenja po severozahodnih pobočjih Srednjega vrha. Po nekaj minutah se prečenje konča, pot pa nas pripelje na sedlo Šija, kjer je označeno razpotje.
Nadaljujemo levo v smeri Vrtače (desno Srednji vrh, naravnost Dom pri izviru Završnice) po poti, ki se vzpne skozi pas ruševja in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do zgornje poti Zelenica - Stol.
Tu nadaljujemo desno proti Zelenici in sprva še hodimo skozi ruševje. Po nekaj minutah se ruševje konča in prečna pot nas pripelje do označenega razpotja, kjer nadaljujemo naravnost (ostro levo Vrtača). V nadaljevanju v rahlem spustu prečimo večinoma južna pobočja Vrtače, nas pa razgledna pot vodi preko melišč, travnatih pobočij, občasno pa tudi skozi kak ozek pas gozda. Nekoliko naprej se desno navzdol odcepi ena od poti, ki vodi proti Domu pri izviru Završnice, mi pa po markirani poti proti Domu na Zelenici hodimo še nekaj minut. Ko ponovno stopimo v gozd, pa nas pot pripelje v manjšo neizrazito dolinico, kjer se v levo odcepi neoznačena pot v dolino Suhega ruševja (ob razpotju se običajno nahaja možic).
Pot v Suho ruševje se najprej vzpne skozi gozd, nato pa preide med ruševje, kjer je dobro uhojena, ruševje pa požagano. Sledi kratek bolj strm vzpon, kjer se nam ob pogledu nazaj odpre lep pogled na Begunjščico, pred nami pa levo vidimo Vrtačo, naravnost Zelenjak, desno pa Palec in greben Na možeh. Višje se steza nekoliko položi in preide v visokogorsko dolinico, ki se postopoma oži. Še nekoliko naprej steza zavije desno ter se nato priključi poti, ki vodi po meliščih pod grebenom Na možeh (omenjena pot je bolj primerna za sestop kot vzpon, pripelje pa nas nekoliko bližje Zelenici, kot pot po kateri smo se vzpeli). Nadaljujemo levo ter se po melišču pričnemo prečno vzpenjati, taki poti pa sledimo vse do Žleba, ki se nahaja med Zelenjakom in Palcem.
Z Žleba, od koder se nam odpre lep pogled v Avstrijo nadaljujemo desno (levo Zelenjak), kjer še hodimo po sledljivi poti. Pot naprej se prečno vzpne proti desni, kjer hitro prispemo do širše, deloma krušljive, a ne pretirano strme grape, katero prečimo. Na drugi strani grape se pričnemo strmo vzpenjati, nas pa pot malo naprej pripelje na greben Palca, od koder se nam odpre lep pogled na greben Na možeh, pogled pa seže daleč proti vzhodu. Sledi kratek strm skalnat skok, kjer si moramo za napredovanje pomagati z rokami. Nad skokom se pot nekoliko položi, a se še naprej strmo vzpenja proti vrhu Palca, katerega v nekaj minutah nadaljnjega vzpona, ob lepih razgledih tudi dosežemo.

zemljevid poti
Ob poti: Šija (1693m), Žleb (Suho ruševje) (1916m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Vrtača (30 min)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Tinčkova koča - palec1 Tinčkova koča - palec2 Tinčkova koča - palec3 Tinčkova koča - palec4 Tinčkova koča - palec5 Tinčkova koča - palec6 Tinčkova koča - palec7 Tinčkova koča - palec8 Tinčkova koča - palec9 Tinčkova koča - palec10 Tinčkova koča - palec11 Tinčkova koča - palec12 Tinčkova koča - palec13 Tinčkova koča - palec14 Tinčkova koča - palec15 Tinčkova koča - palec16 Tinčkova koča - palec17 Tinčkova koča - palec18 Tinčkova koča - palec19 Tinčkova koča - palec20 Tinčkova koča - palec21 Tinčkova koča - palec22 Tinčkova koča - palec23 Tinčkova koča - palec24 Tinčkova koča - palec25 Tinčkova koča - palec26 Tinčkova koča - palec27 Tinčkova koča - palec28 Tinčkova koča - palec29 Tinčkova koča - palec30 Tinčkova koča - palec31 Tinčkova koča - palec32 Tinčkova koča - palec33 Tinčkova koča - palec34 Tinčkova koča - palec35 Tinčkova koča - palec36 Tinčkova koča - palec37 Tinčkova koča - palec38 Tinčkova koča - palec39 Tinčkova koča - palec40 Tinčkova koča - palec41 Tinčkova koča - palec42 Tinčkova koča - palec43 Tinčkova koča - palec44 Tinčkova koča - palec45 Tinčkova koča - palec46 Tinčkova koča - palec47 Tinčkova koča - palec48 Tinčkova koča - palec49 Tinčkova koča - palec50 Tinčkova koča - palec51 Tinčkova koča - palec52 Tinčkova koča - palec53 Tinčkova koča - palec54 Tinčkova koča - palec55 Tinčkova koča - palec56 Tinčkova koča - palec57 Tinčkova koča - palec58 Tinčkova koča - palec59 Tinčkova koča - palec60 Tinčkova koča - palec61 Tinčkova koča - palec62 Tinčkova koča - palec63 Tinčkova koča - palec64 Tinčkova koča - palec65 Tinčkova koča - palec66 Tinčkova koča - palec67 Tinčkova koča - palec68 Tinčkova koča - palec69 Tinčkova koča - palec70 Tinčkova koča - palec71 Tinčkova koča - palec72 Tinčkova koča - palec73 Tinčkova koča - palec74 Tinčkova koča - palec75 Tinčkova koča - palec76 Tinčkova koča - palec77 Tinčkova koča - palec78 Tinčkova koča - palec79 Tinčkova koča - palec80
Diskusija o izletu Tinčkova koča - Palec (skozi Zagon)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki