Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeVivodnik / Tirosek (Nova Štifta) - Vivodnik
  

Tirosek (Nova Štifta) - Vivodnik

 
Izhodišče: Tirosek (Nova Štifta) (556 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2702°N / 14,7497°E
Cilj: Vivodnik (1508 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 952 m
Višinska razlika po poti: 1020 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 3645
Ocena: 1 glasov
Število slik: 74
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti prelazu Črnivec in Gornjemu Gradu. Ko že skoraj prispemo v dolino reke Drete, pa zavijemo ostro desno v smeri Šmiklavža, Tiroseka in Nove Štifte. Naprej se peljemo skozi Šmiklavž, mi pa v prvem križišču za omenjenim krajem zavijemo levo na cesto v smeri Menine planine 13,8 km (oznaka ob cesti je trenutno podrta in leži v travi - podatek avgust 2011). Ob cesti, ki gre višje v gozd, nato parkiramo na primernem mestu.
b) Z Vranskega ali iz Savinjske doline se zapeljemo v Gornji Grad, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti prelazu Črnivec in Kamniku. Le nekaj kilometrov za Gornjim Gradom, še preden se cesta prične strmo vzpenjati, pa nas oznake za Šmiklavž, Tirosek in Novo Štifto usmerijo levo na nekoliko ožjo lokalno cesto. Naprej se peljemo skozi Šmiklavž, mi pa v prvem križišču za omenjenim krajem zavijemo levo na cesto v smeri Menine planine 13,8 km (oznaka ob cesti je trenutno podrta in leži v travi - podatek avgust 2011). Ob cesti, ki gre višje v gozd, nato parkiramo na primernem mestu.

Opis poti:

Ko cesta preide v gozd, že kmalu prispemo na križišče, kjer se v desno odcepi cesta proti kmetiji Gluk, mi pa nadaljujemo naravnost ter se še naprej zmerno vzpenjamo skozi gozd. Le malo višje, pa se nam z leve strani priključi markirana pot od Šmiklavža (pot lahko začnemo tudi v Šmiklavžu, vendar je pot od tam, pa do ceste težje sledljiva in na več mestih povsem zaraščena). Še kratek čas nadaljujemo po cesti, nato pa nas markacije usmerijo desno na pešpot, po kateri se sprva skozi gozd, višje pa skozi deloma "opuščen" sadovnjak povzpnemo do kmetije Vrtačnik (do tu lahko tudi po cesti).
Tu nadaljujemo desno ter takoj za hišo zapustimo cesto in nadaljujemo levo preko pašne ograje na kolovoz. Kolovoz se najprej vzpne nekoliko proti levi, nato pa ko zavije v desno, se razcepi na dva dela. Na razpotju nadaljujemo po levem kolovozu, torej nadaljujemo naravnost na slabši ter nekoliko višje tudi precej zaraščen kolovoz. Naprej se prečno vzpenjamo po omenjenem kolovozu, mi pa po njem hodimo do desnega ovinka. Sredi ovinka, bomo na drevesu opazili puščico, ki nas usmerja na planinsko pot, ki se nato prečno vzpenja skozi strnjen gozd. Višje se steza nekoliko položi ter preči gozdno cesto, ki vodi na Menino planino in planino Travnik. Še kratek čas nadaljujemo skozi gozd ter nato ponovno prečimo cesto, razlika je le ta, da sedaj prečimo cesto, ki vodi le še do planine Travnik. Višje se priključimo cesti ter se po njej, ob vse lepših razgledih, povzpnemo do pastirske koče na planini Travnik.
Od koče nadaljujemo mimo bližnjega križa in zvona, za katerima markirana pot zavije v desno. Sledi prijetna hoja po poti, ki se sprva zložno, nato pa zmerno vzpenja čez prostrane pašnike. Višje gre pot v gozd, kjer se postopoma prične spuščati. Pot se kmalu ponovno prične vzpenjati ter nas pripelje do makadamske ceste, kateri sledimo v desno. Nekaj minut hodimo po omenjeni cesti, nato pa nas markacije usmerijo desno na pešpot, ki se zmerno vzpne skozi strnjen gozd. Višje še enkrat prečimo cesto, ki nas postopoma pripelje na pašnike Menine planine. Z nekaj krajšimi vzponi in spusti nadaljujemo prijetno pot, kateri se po nekoliko daljšem spustu priključi še pot iz Gornjega Grada (pot mimo Jespe).
Nadaljujemo desno v smeri Doma na Menini planini, po poti, ki preči pas gozda, nato pa nas pripelje do parkirišča v bližini že omenjenega planinskega doma. S parkirišča nadaljujemo čez travnik in pot, s katere se nam odpre lep razgled na verigo Kamniško Savinjskih Alp, nas hitro pripelje do Doma na Menini planini.
Od doma nadaljujemo po markirani poti v smeri Vivodnika. Po nekaj 10 korakih lahkotne hoje, se pot za kratek čas strmo vzpne, nato pa se položi in nas pripelje na večjo travnato pobočje, kjer naletimo na smerno tablo z napisom "Vivodnik - krožna pot". Nadaljujemo rahlo levo (po desni poti se lahko vrnemo) po razmeroma zložni poti, ki nas hitro pripelje v kratek pas gozda. Tu se pot ponovno za kratek čas vzpne, nato pa nas pripelje iz gozda, kjer pred seboj že zagledamo razgledni stolp na Vivodniku, le tega pa dosežemo po nekaj korakih nadaljnje hoje.

zemljevid poti
Ob poti: Vrtačnik (705m), Planina Travnik (1180m), Dom na Menini planini (1453m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Dom na Menini planini
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik1 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik2 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik3 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik4 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik5 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik6 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik7 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik8 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik9 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik10 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik11 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik12 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik13 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik14 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik15 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik16 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik17 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik18 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik19 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik20 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik21 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik22 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik23 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik24 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik25 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik26 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik27 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik28 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik29 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik30 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik31 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik32 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik33 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik34 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik35 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik36 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik37 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik38 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik39 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik40 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik41 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik42 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik43 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik44 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik45 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik46 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik47 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik48 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik49 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik50 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik51 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik52 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik53 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik54 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik55 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik56 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik57 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik58 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik59 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik60 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik61 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik62 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik63 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik64 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik65 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik66 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik67 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik68 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik69 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik70 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik71 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik72 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik73 Tirosek (Nova Štifta) - vivodnik74
Diskusija o izletu Tirosek (Nova Štifta) - Vivodnik ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki