Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeSvačica / Trate / Johannsenruhe - Svačica
  

Trate / Johannsenruhe - Svačica

 
Izhodišče: Trate / Johannsenruhe (1152 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4701°N / 14,1562°E
Cilj: Svačica (1953 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: delno zahtevno
Višinska razlika: 801 m
Višinska razlika po poti: 801 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 4843
Ocena: 1 glasov
Število slik: 63
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Skozi karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa se peljemo po avtocesti proti Beljaku, katero zapustimo na prvem izvozu. Od mesta, ko smo zapustili avtocesto sledimo oznakam za kraj Šentjakob v Rožu / Sankt Jakob im Rosental. Ko prispemo v omenjeni kraj se po glavni cesti peljemo še mimo Podgorja / Maria Elend in naselja Sveče / Suetschach do kraja Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental, kjer pred trgovinama Billa in Penny zavijemo desno v smeri doline Rute / Bärental. Kakih 100 m za tem, ko zapustimo glavno cesto nadaljujemo levo, nato pa se po nekoliko ožji in vzpenjajoči cesti peljemo do velikega parkirišča (parkirišče se nahaja v bližini travnika imenovanega Trate / Johannsenruhe). Od trgovine Penny do izhodišča je približno 9 km ožje asfaltne ceste, makadam je le v zadnjem delu. Od vstopa v predor Karavanke pa do izhodišča je približno 38 km.
b) Skozi MP Ljubelj se zapeljemo v Avstrijo, kjer se po glavni cesti proti Celovcu / Klagenfurt am Wörtersee peljemo do drugega krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri izvoza Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental (glavno cesto proti Celovcu zapustimo še preden prečimo reko Dravo). V omenjenem kraju pa takoj za trgovinama Billa in Penny zavijemo levo na cesto v smeri doline Rute / Bärental. Kakih 100 m za tem, ko zapustimo glavno cesto nadaljujemo še enkrat levo, nato pa se po nekoliko ožji in vzpenjajoči cesti peljemo do velikega parkirišča (parkirišče se nahaja v bližini travnika imenovanega Trate / Johannsenruhe). Od trgovine Penny do izhodišča je približno 9 km ožje asfaltne ceste, makadam je le v zadnjem delu. Od vstopa v ljubeljski predor pa do izhodišča je približno 32 km.
c) Iz Dravograda ali Slovenj Gradca se zapeljemo v Ravne na Koroškem, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri MP Holmec. Ko zapeljemo v Avstrijo se sprva vozimo proti Pliberku / Bleiburg, nato pa sledimo oznakam za Globasnico / Globasnitz in naprej Železni Kapli / Bad Eisenkappel, Borovljam / Ferlach. Za Borovljani se v krožišču priključimo cesti preko MP Ljubelj. Tu v prvem krožišču nadaljujemo v smeri Celovca / Klagenfurt, v drugem pa v smeri Bistrice v Rožu / Feistritz im Rosental. V omenjenem kraju pa takoj za trgovinama Billa in Penny zavijemo levo na cesto v smeri doline Rute / Bärental. Kakih 100 m za tem, ko zapustimo glavno cesto nadaljujemo še enkrat levo, nato pa se po nekoliko ožji in vzpenjajoči cesti peljemo do velikega parkirišča (parkirišče se nahaja v bližini travnika imenovanega Trate / Johannsenruhe). Od trgovine Penny do izhodišča je približno 9 km ožje asfaltne ceste, makadam je le v zadnjem delu. Od MP Holmec pa do izhodišča je približno 71 km.

Opis poti:

Na začetku parkirišča bomo med cesto, ki je zaprta z rampo in parkiriščem opazili začetek markirane poti, ki vodi proti Celovški koči / Klagenfurter Hütte, Stolu, Svačici, Ovčjemu vrhu / Geissberg in drugim ciljem. Markirani poti se nekoliko naprej priključi še neoznačena pot, ki vodi od zgornjega dela parkirišča, mi pa se nekaj korakov naprej priključimo na makadamsko cesto, ki vodi proti že omenjeni planinski koči. Cesta nas nato vodi preko struge hudournika ter nas le malo naprej pripelje iz gozda na travnik (Trate / Johannsenruhe), ki je od izhodišča oddaljen le nekaj minut. S travnika se nam odpre lep razgled, cesta pa se nato vrne v pas gozda. Ko se gozd prehodno razredči pa se v blagem levem ovinku v smeri naravnost nadaljuje nemarkirana "bližnjica". Nadaljujemo po cesti, kamor nas usmerja tudi rumena planinska tabla. Le kako minuto naprej pa "glavna" cesta zavije desno, "stranska" pa se nadaljuje naravnost. Od omenjenega križišča nadaljujemo po pešpoti, ki se nadaljuje med obema cestama ter se v nadaljevanju vzpenja s tisto cesto, ki vodi proti Celovški koči. Nekaj časa se prečno vzpenjamo čez občasno bolj strma pobočja, nato pa se vrnemo na širšo makadamsko cesto. V nadaljevanju markirana pot še nekajkrat preči cesto, nato pa se pri večji skali oz. balvanu s spominskimi obeležji razcepi na dva dela.
Desno vodi plezalna pot na Stol, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Celovške koče. Pot naprej še nekajkrat preči cesto, višje pa nas iz občasno redkega gozda pripelje na pašna pobočja Mačenske planine / Matschacher Alm (koče na planini so nekaj minut v levo z markirane poti). Od tu sledi še rahel vzpon in pot oz. cesta nas v nekaj minutah popelje do Celovške koče.
Pri koči se usmerimo desno v smeri Prešernove koče na Stolu. Pot naprej sprva preči travnata pobočja, nato pa se rahlo spusti na neizrazito sedelce. Pot naprej se začne strmo vzpenjati po melišču do nekoliko poraščenega dela poti. Nekoliko naprej nam pri prečenju bolj strmega pobočja pomaga jeklenica, a ta del poti nam v kopnem ne povzroča težav. Naprej se ponovno vzpenjamo po melišču vse do državne meje.
Na sedlu se usmerimo levo (naravnost Stol) in po stezi, ki se vzpenja po travnatem pobočju obdanim z rušjem v 15 minutah dosežemo vrh na katerem stoji križ.
Izhodišče - Celovška koča 1:30, Celovška koča - Svačica 1:00.

zemljevid poti
Ob poti: Trate / Johannsenruhe (1226m), Celovška koča / Klagenfurter Hutte (1664m), Sedlo Belščica (1840m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Trate / Johannsenruhe - svacica1 Trate / Johannsenruhe - svacica2 Trate / Johannsenruhe - svacica3 Trate / Johannsenruhe - svacica4 Trate / Johannsenruhe - svacica5 Trate / Johannsenruhe - svacica6 Trate / Johannsenruhe - svacica7 Trate / Johannsenruhe - svacica8 Trate / Johannsenruhe - svacica9 Trate / Johannsenruhe - svacica10 Trate / Johannsenruhe - svacica11 Trate / Johannsenruhe - svacica12 Trate / Johannsenruhe - svacica13 Trate / Johannsenruhe - svacica14 Trate / Johannsenruhe - svacica15 Trate / Johannsenruhe - svacica16 Trate / Johannsenruhe - svacica17 Trate / Johannsenruhe - svacica18 Trate / Johannsenruhe - svacica19 Trate / Johannsenruhe - svacica20 Trate / Johannsenruhe - svacica21 Trate / Johannsenruhe - svacica22 Trate / Johannsenruhe - svacica23 Trate / Johannsenruhe - svacica24 Trate / Johannsenruhe - svacica25 Trate / Johannsenruhe - svacica26 Trate / Johannsenruhe - svacica27 Trate / Johannsenruhe - svacica28 Trate / Johannsenruhe - svacica29 Trate / Johannsenruhe - svacica30 Trate / Johannsenruhe - svacica31 Trate / Johannsenruhe - svacica32 Trate / Johannsenruhe - svacica33 Trate / Johannsenruhe - svacica34 Trate / Johannsenruhe - svacica35 Trate / Johannsenruhe - svacica36 Trate / Johannsenruhe - svacica37 Trate / Johannsenruhe - svacica38 Trate / Johannsenruhe - svacica39 Trate / Johannsenruhe - svacica40 Trate / Johannsenruhe - svacica41 Trate / Johannsenruhe - svacica42 Trate / Johannsenruhe - svacica43 Trate / Johannsenruhe - svacica44 Trate / Johannsenruhe - svacica45 Trate / Johannsenruhe - svacica46 Trate / Johannsenruhe - svacica47 Trate / Johannsenruhe - svacica48 Trate / Johannsenruhe - svacica49 Trate / Johannsenruhe - svacica50 Trate / Johannsenruhe - svacica51 Trate / Johannsenruhe - svacica52 Trate / Johannsenruhe - svacica53 Trate / Johannsenruhe - svacica54 Trate / Johannsenruhe - svacica55 Trate / Johannsenruhe - svacica56 Trate / Johannsenruhe - svacica57 Trate / Johannsenruhe - svacica58 Trate / Johannsenruhe - svacica59 Trate / Johannsenruhe - svacica60 Trate / Johannsenruhe - svacica61 Trate / Johannsenruhe - svacica62 Trate / Johannsenruhe - svacica63
Diskusija o izletu Trate / Johannsenruhe - Svačica ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki